Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Skalar50 widzę, że masz podobny asortyment do mojego - sery i słonina.

Ja robiłem teraz też pierwsze ala oscypki i moczyłem ok, 22 godzin w solance 80g/l i były dobre. Pierwszy raz robiłem to też kombinowałem z solanką bo w przepisie znalazłem, że stężenie ma być takie by pływały. Zastosowałem standardową solankę jaką robię do Pilosów, tylko trzymałem dłużej. Pilosy moczę ok 15-16h i jest ok.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-353656
Udostępnij na innych stronach

widziałem Twoje fotki :)

fakt z solanką kombinowałem bo nie chciałem żeby były tak słone jak prawdziwe ale przesadziłem :laugh:

a słonina moja lezała w soli 2 miesiące teraz jest mieciutka i pyszna ale troszke za słina jako dodatek do kanapki super choć czasem podgryzam cieńkie płatki :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-353687
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Pytanie do oscypkowych fachowców i praktyków :

 

czy oscypek by wyszedł "dobry" gdyby zrobić go tą metoda ( https://www.youtube.com/watch?v=7rVly4MLXxU ) czyli tak jak tą mocarelkę ???

Rzecz jasna bez kwasku cytrynowego i bardziej wyciśnięty na koniec.

 

Po przeczytaniu (całego..fiuuu..) tego wątku - obstawiam że tak, ale pytam dla pewności bo sie wkrótce chce wziąć za a'la oscypka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-359061
Udostępnij na innych stronach

A nie możesz zrobić z przepisu z naszej strony? Jest dobry przepis, to po co bawić się w inne.

 

 

Mogę ;) Tylko ciekaw jestem jaka będzie różnica. Najlepiej spróbuję zrobić i tak i tak.

Edytowane przez abratek
Pisownia. Regulamin punkt 2.11
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-359113
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dostałem od znajomego kilka oscypków i korbaczy, podobno kupione w Zakopanym, dla mnie strasznie dziwnie wyglądają tak jak by robione były z twarogu :tongue: , cały ser kruszy się, pokroić w plasterki ciężko. W smaku czuć że jest dodawany zakwas (wyczuwalny coś ala śmietankowy posmak) i poza tym że są mocno słone nic specjalnego. Czy tak powinien wyglądać rasowy "oscypek?" :cool:

 

post-39848-0-79382200-1444221375_thumb.jpgpost-39848-0-23785300-1444221372_thumb.jpg

post-39848-0-90542800-1444221368_thumb.jpgpost-39848-0-75005500-1444221379_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-448818
Udostępnij na innych stronach

Prawdziwe z Zakopanego ,to juz wystarczy , :) reszta malo wazna ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-448837
Udostępnij na innych stronach

No popatrz małe a ceprów cieszy ... najbardziej bawią mnie ci co to na Krupówkach pytają na Sylwestra ... "Gazdzino a to owcze ... " ;)

 

PS

Dyplomatyczna odpowiedź brzmi ... "mieszane" ... takie pół na pół z dziczyzny pół konia pół zająca ... ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-448926
Udostępnij na innych stronach

Rozmawiałem w bacówce na ten temat. W Zakopcu głównie ściema jest. Ten kształt i wielkość praktycznie z mleka krowiego jest wykonywana. Te duże takie dwustronne stożkowe są certyfikowane i są wykonywane z mleka owczego-krowiego o zawartości owczego min. 60% - ale oczywiście tylko w sezonie kiedy owce dają mleko.

A już maksymalna ściema jest jak sprzedają 100% owcze. Praktycznie nikt nie robi 100 % bo się nie opłaca. Krowa dużo więcej mleka daje i łatwiejsza w utrzymaniu.

Ale turysty się cieszą, że niby mają owcze......

No ale cóż - ja się też kiedyś do takich zaliczałem.....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-449007
Udostępnij na innych stronach

Dostałem od znajomego kilka oscypków i korbaczy, podobno kupione w Zakopanym, dla mnie strasznie dziwnie wyglądają tak jak by robione były z twarogu :tongue: , cały ser kruszy się, pokroić w plasterki ciężko. W smaku czuć że jest dodawany zakwas (wyczuwalny coś ala śmietankowy posmak) i poza tym że są mocno słone nic specjalnego. Czy tak powinien wyglądać rasowy "oscypek?" :cool:

 

attachicon.gifi_DSCN8152.JPGattachicon.gifi_DSCN8150.JPG

attachicon.gifi_DSCN8149.JPGattachicon.gifi_DSCN8155.JPG

Przemek to jest właśnie przekwaszanie masy o której kiedyś pisał Perszing że robi oscypki z przekwaszonej masy - nad nią trzeba zapanować aby w odpowiedniej chwili ten ser zrobić (bo to masa i na korbacze i na mozarellę) - wystarczy parę godzin przeciągnąć i efekt jak na zdjęciu - praktycznie ta masa nadaje się do wyrzucenia, ale zaradny góral i z tego ukręci ser, grunt aby dziengi byli i cepr był zadowolony że kupił oscypka w Zakopanem ;)

 

Ja kiedyś jak pojechałem na narty do Małego Cichego zabrałem swoje oscypki, w kwaterze w której przebywałem poczęstowałem gospodarzy, powiedzieli że lepsze niż te które można kupić na straganie. :)

 

Także dobrego oscypka najlepiej samemu zrobić :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-449009
Udostępnij na innych stronach

Święta prawda. Mi i moim znajomym moje też bardziej smakują niż te z gór. A robione na 100% mleku krowim. Swoją drogą dawno nie robiłem  - a mi dzisiaj przez tą dyskusję smaki przyszły.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-449050
Udostępnij na innych stronach

W czerwcu robiłem sobie oscypki i z ciekawości zostawiłem jednego z przyprawami - suszone pomidory i pieprz kolorowy. Odpaliłem go w ten weekend.

Stwierdzam co następuje : super sprawa taki 4 miesięczny oscypek. Oczywiście dojrzewałem w próżniowej folii. Dostał fajnej konsystencji sera wędzonego żółtego. Smak też się zmienił. Czyli spokojnie można dojrzewać oscypki i wyjdzie nam super żółty ser wędzony.

A przynajmniej ja zacznę tak robić bo wg mnie warto.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-449629
Udostępnij na innych stronach

Ja wczoraj odpaliłem takiego wędzonego po 3 tyg. leżenia, w środku zaczyna robić się kremowy smak trochę kwaskawy, natomiast jak zamykałem próżniowo zaraz 1-2 dni po uwędzeniu takie serki już mi nie podchodzą smakiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-449632
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

pytanie:

czy da się szybko zasolić/skrócić proces produkcji oscypka  ?

w planach mam wędzenie w niedzielę pierwszej kiełbasy (mięso już się pekluje do wczoraj) i chciałbym połączyć z oscypkami...

ale tak wyszło, że mleko odbieram jutro sobota rano, produkcja skrzepu popołudniu i odciekanie przez noc, niedziela rano ugniatanie i jak szybko posolić ?

czy darować sobie i zrobić tak jak należy... :P

 

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-467261
Udostępnij na innych stronach

Da sie. Ale ryzyko jest ze bedzie albo za malo slone albo za mocno. Jak zrobi sie skrzep i nieco osuszy to daj go na durszlak i potem szybko zwaz. Wrzuc spowrotem do gara i lekko rozdrobnij. Dodaj 3-4% soli w stosunku do wagi tego skrzepu i wymieszaj. Potem spowritem na durszlak albo w chuste. Na drugi dzien parzenie i wyciskanie. Ale nie gwarantuje ze bedzie ok. 6 h i 20% solanka - to moge zagwarantowac.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-467292
Udostępnij na innych stronach

Acha. Jeszcze jedno może się wydarzyć. Po dodaniu soli na drugi dzień podczas parzenia może być mało plastycznie. Ja bym gorącego oscypa wrzucal do mega nasyconego roztworu soli ns 2-3 h w temp. pokojowej. Szybciej sól zaciagna. Tylko potem po wedzeniu nie martw się ze będą wydawać się za słone. Po 3 "dniach sól się rozejdzie i może być już za mało hehe
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-467305
Udostępnij na innych stronach

pytanie:

czy da się szybko zasolić/skrócić proces produkcji oscypka  ?

w planach mam wędzenie w niedzielę pierwszej kiełbasy (mięso już się pekluje do wczoraj) i chciałbym połączyć z oscypkami...

ale tak wyszło, że mleko odbieram jutro sobota rano, produkcja skrzepu popołudniu i odciekanie przez noc, niedziela rano ugniatanie i jak szybko posolić ?

czy darować sobie i zrobić tak jak należy... :P

Jak masz mleko świeże prosto od krowy z rana w sobotę to zrób oscypki i od razu je wrzucaj do schłodzonej 10% solanki - od razu pakuj w siatkę i wiąż tak aby po 24h tylko wyjąć na 2 godziny do obsuszenia i do wędzenia - 2-2,5godziny w wędzarni w temp. do 50stopni wystarczy aby złapały kolor (gdybyś robił z masy ukwaszonej to pilnuj temperatury bo powyżej 50stopni mogą popłynąć).

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-467318
Udostępnij na innych stronach

 

 

mleko odbieram jutro sobota rano, produkcja skrzepu popołudniu i odciekanie przez noc, niedziela rano ugniatanie i jak szybko posolić ?
Jak dla mnie troszkę dziwna technologia ...  :facepalm: Kurpsiu podał powyżej "normalny" tryb robienia oscypa i idealnie się on wpasowuje w Twoje ramy czasowe. Robisz skrzep, odsączasz na sicie, kroisz w docelowe kawałki, wrzucasz do wody ca 60`C na jakieś 15 minut i wygniatasz. Potem w siatkę i do bardzo zimnej wody. Jak się schłodzą wrzucasz do zimnej solanki i na 24 h do lodówki. Potem odciekanie/suszenie i w dym.  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-467326
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak masz mleko świeże prosto od krowy z rana w sobotę to zrób oscypki i od razu je wrzucaj do schłodzonej 10% solanki

czyli darować sobie nocne odciekanie i wszystko się zgrywa :)

 

ps

to odciekanie to przepis z tego forum, nawet w artykule Tiera jest... :tongue:

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-467328
Udostępnij na innych stronach

Nigdy tak długo nie czekałem. U mnie skrzep odcieka na chuście jakieś 30-45 minut i w zupełności wystarczy. Co nie odcieknie to się potem wyciśnie. Co do samego wyciskania to najlepszy patent jest z patyczkiem (ja używam pałeczek do chińszczyzny). Docelowy kawałek po wyjęciu z gorącej wody nadziewasz na patyk i wyciskasz. Zdecydowanie lepiej idzie :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-467331
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.