Skalar50 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1026 Opublikowano 22 Maja 2014 za wysoka temp wędzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-353591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1027 Opublikowano 22 Maja 2014 Skalar50 widzę, że masz podobny asortyment do mojego - sery i słonina.Ja robiłem teraz też pierwsze ala oscypki i moczyłem ok, 22 godzin w solance 80g/l i były dobre. Pierwszy raz robiłem to też kombinowałem z solanką bo w przepisie znalazłem, że stężenie ma być takie by pływały. Zastosowałem standardową solankę jaką robię do Pilosów, tylko trzymałem dłużej. Pilosy moczę ok 15-16h i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-353656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1028 Opublikowano 23 Maja 2014 widziałem Twoje fotki fakt z solanką kombinowałem bo nie chciałem żeby były tak słone jak prawdziwe ale przesadziłem a słonina moja lezała w soli 2 miesiące teraz jest mieciutka i pyszna ale troszke za słina jako dodatek do kanapki super choć czasem podgryzam cieńkie płatki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-353687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xay Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #1029 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Pytanie do oscypkowych fachowców i praktyków : czy oscypek by wyszedł "dobry" gdyby zrobić go tą metoda ( https://www.youtube.com/watch?v=7rVly4MLXxU ) czyli tak jak tą mocarelkę ???Rzecz jasna bez kwasku cytrynowego i bardziej wyciśnięty na koniec. Po przeczytaniu (całego..fiuuu..) tego wątku - obstawiam że tak, ale pytam dla pewności bo sie wkrótce chce wziąć za a'la oscypka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-359061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #1030 Opublikowano 25 Czerwca 2014 A nie możesz zrobić z przepisu z naszej strony? Jest dobry przepis, to po co bawić się w inne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-359092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xay Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #1031 Opublikowano 25 Czerwca 2014 (edytowane) A nie możesz zrobić z przepisu z naszej strony? Jest dobry przepis, to po co bawić się w inne. Mogę Tylko ciekaw jestem jaka będzie różnica. Najlepiej spróbuję zrobić i tak i tak. Edytowane 25 Czerwca 2014 przez abratek Pisownia. Regulamin punkt 2.11 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-359113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1032 Opublikowano 7 Października 2015 Dostałem od znajomego kilka oscypków i korbaczy, podobno kupione w Zakopanym, dla mnie strasznie dziwnie wyglądają tak jak by robione były z twarogu , cały ser kruszy się, pokroić w plasterki ciężko. W smaku czuć że jest dodawany zakwas (wyczuwalny coś ala śmietankowy posmak) i poza tym że są mocno słone nic specjalnego. Czy tak powinien wyglądać rasowy "oscypek?" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-448818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1033 Opublikowano 7 Października 2015 No nie dziw się niczemu, ważne że z Zakopanego.... rasowe.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-448831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1034 Opublikowano 7 Października 2015 Prawdziwe z Zakopanego ,to juz wystarczy , reszta malo wazna ... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-448837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1035 Opublikowano 7 Października 2015 (edytowane) No popatrz małe a ceprów cieszy ... najbardziej bawią mnie ci co to na Krupówkach pytają na Sylwestra ... "Gazdzino a to owcze ... " PSDyplomatyczna odpowiedź brzmi ... "mieszane" ... takie pół na pół z dziczyzny pół konia pół zająca ... Tapniete z GT-I9500 Edytowane 7 Października 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-448926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1036 Opublikowano 8 Października 2015 Rozmawiałem w bacówce na ten temat. W Zakopcu głównie ściema jest. Ten kształt i wielkość praktycznie z mleka krowiego jest wykonywana. Te duże takie dwustronne stożkowe są certyfikowane i są wykonywane z mleka owczego-krowiego o zawartości owczego min. 60% - ale oczywiście tylko w sezonie kiedy owce dają mleko.A już maksymalna ściema jest jak sprzedają 100% owcze. Praktycznie nikt nie robi 100 % bo się nie opłaca. Krowa dużo więcej mleka daje i łatwiejsza w utrzymaniu.Ale turysty się cieszą, że niby mają owcze......No ale cóż - ja się też kiedyś do takich zaliczałem..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-449007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1037 Opublikowano 8 Października 2015 Dostałem od znajomego kilka oscypków i korbaczy, podobno kupione w Zakopanym, dla mnie strasznie dziwnie wyglądają tak jak by robione były z twarogu , cały ser kruszy się, pokroić w plasterki ciężko. W smaku czuć że jest dodawany zakwas (wyczuwalny coś ala śmietankowy posmak) i poza tym że są mocno słone nic specjalnego. Czy tak powinien wyglądać rasowy "oscypek?" i_DSCN8152.JPGi_DSCN8150.JPGi_DSCN8149.JPGi_DSCN8155.JPGPrzemek to jest właśnie przekwaszanie masy o której kiedyś pisał Perszing że robi oscypki z przekwaszonej masy - nad nią trzeba zapanować aby w odpowiedniej chwili ten ser zrobić (bo to masa i na korbacze i na mozarellę) - wystarczy parę godzin przeciągnąć i efekt jak na zdjęciu - praktycznie ta masa nadaje się do wyrzucenia, ale zaradny góral i z tego ukręci ser, grunt aby dziengi byli i cepr był zadowolony że kupił oscypka w Zakopanem Ja kiedyś jak pojechałem na narty do Małego Cichego zabrałem swoje oscypki, w kwaterze w której przebywałem poczęstowałem gospodarzy, powiedzieli że lepsze niż te które można kupić na straganie. Także dobrego oscypka najlepiej samemu zrobić Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-449009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1038 Opublikowano 8 Października 2015 Święta prawda. Mi i moim znajomym moje też bardziej smakują niż te z gór. A robione na 100% mleku krowim. Swoją drogą dawno nie robiłem - a mi dzisiaj przez tą dyskusję smaki przyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-449050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1039 Opublikowano 8 Października 2015 Właśnie dzwoniłem po mleko do gospodyni (bo mnie smaki naszły ) i produkcja rusza wieczorem. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-449073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1040 Opublikowano 12 Października 2015 W czerwcu robiłem sobie oscypki i z ciekawości zostawiłem jednego z przyprawami - suszone pomidory i pieprz kolorowy. Odpaliłem go w ten weekend.Stwierdzam co następuje : super sprawa taki 4 miesięczny oscypek. Oczywiście dojrzewałem w próżniowej folii. Dostał fajnej konsystencji sera wędzonego żółtego. Smak też się zmienił. Czyli spokojnie można dojrzewać oscypki i wyjdzie nam super żółty ser wędzony.A przynajmniej ja zacznę tak robić bo wg mnie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-449629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1041 Opublikowano 12 Października 2015 Ja wczoraj odpaliłem takiego wędzonego po 3 tyg. leżenia, w środku zaczyna robić się kremowy smak trochę kwaskawy, natomiast jak zamykałem próżniowo zaraz 1-2 dni po uwędzeniu takie serki już mi nie podchodzą smakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-449632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1042 Opublikowano 8 Stycznia 2016 pytanie:czy da się szybko zasolić/skrócić proces produkcji oscypka ?w planach mam wędzenie w niedzielę pierwszej kiełbasy (mięso już się pekluje do wczoraj) i chciałbym połączyć z oscypkami...ale tak wyszło, że mleko odbieram jutro sobota rano, produkcja skrzepu popołudniu i odciekanie przez noc, niedziela rano ugniatanie i jak szybko posolić ?czy darować sobie i zrobić tak jak należy... :P Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-467261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1043 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Minimalnie to 10-12 godzin 8-10% solanka i będzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-467264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1044 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Da sie. Ale ryzyko jest ze bedzie albo za malo slone albo za mocno. Jak zrobi sie skrzep i nieco osuszy to daj go na durszlak i potem szybko zwaz. Wrzuc spowrotem do gara i lekko rozdrobnij. Dodaj 3-4% soli w stosunku do wagi tego skrzepu i wymieszaj. Potem spowritem na durszlak albo w chuste. Na drugi dzien parzenie i wyciskanie. Ale nie gwarantuje ze bedzie ok. 6 h i 20% solanka - to moge zagwarantowac. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-467292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1045 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Acha. Jeszcze jedno może się wydarzyć. Po dodaniu soli na drugi dzień podczas parzenia może być mało plastycznie. Ja bym gorącego oscypa wrzucal do mega nasyconego roztworu soli ns 2-3 h w temp. pokojowej. Szybciej sól zaciagna. Tylko potem po wedzeniu nie martw się ze będą wydawać się za słone. Po 3 "dniach sól się rozejdzie i może być już za mało hehe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-467305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1046 Opublikowano 9 Stycznia 2016 pytanie:czy da się szybko zasolić/skrócić proces produkcji oscypka ?w planach mam wędzenie w niedzielę pierwszej kiełbasy (mięso już się pekluje do wczoraj) i chciałbym połączyć z oscypkami...ale tak wyszło, że mleko odbieram jutro sobota rano, produkcja skrzepu popołudniu i odciekanie przez noc, niedziela rano ugniatanie i jak szybko posolić ?czy darować sobie i zrobić tak jak należy... :PJak masz mleko świeże prosto od krowy z rana w sobotę to zrób oscypki i od razu je wrzucaj do schłodzonej 10% solanki - od razu pakuj w siatkę i wiąż tak aby po 24h tylko wyjąć na 2 godziny do obsuszenia i do wędzenia - 2-2,5godziny w wędzarni w temp. do 50stopni wystarczy aby złapały kolor (gdybyś robił z masy ukwaszonej to pilnuj temperatury bo powyżej 50stopni mogą popłynąć). Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-467318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1047 Opublikowano 9 Stycznia 2016 mleko odbieram jutro sobota rano, produkcja skrzepu popołudniu i odciekanie przez noc, niedziela rano ugniatanie i jak szybko posolić ? Jak dla mnie troszkę dziwna technologia ... Kurpsiu podał powyżej "normalny" tryb robienia oscypa i idealnie się on wpasowuje w Twoje ramy czasowe. Robisz skrzep, odsączasz na sicie, kroisz w docelowe kawałki, wrzucasz do wody ca 60`C na jakieś 15 minut i wygniatasz. Potem w siatkę i do bardzo zimnej wody. Jak się schłodzą wrzucasz do zimnej solanki i na 24 h do lodówki. Potem odciekanie/suszenie i w dym. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-467326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1048 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Jak masz mleko świeże prosto od krowy z rana w sobotę to zrób oscypki i od razu je wrzucaj do schłodzonej 10% solanki czyli darować sobie nocne odciekanie i wszystko się zgrywa psto odciekanie to przepis z tego forum, nawet w artykule Tiera jest... Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-467328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1049 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Każda metoda jest dobra, odciekanie 2-3 godziny i jak i przez noc. Zrobisz kilka razy to zobaczysz jaka Ci odpowiada i wybierzesz właściwą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-467329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1050 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Nigdy tak długo nie czekałem. U mnie skrzep odcieka na chuście jakieś 30-45 minut i w zupełności wystarczy. Co nie odcieknie to się potem wyciśnie. Co do samego wyciskania to najlepszy patent jest z patyczkiem (ja używam pałeczek do chińszczyzny). Docelowy kawałek po wyjęciu z gorącej wody nadziewasz na patyk i wyciskasz. Zdecydowanie lepiej idzie Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/42/#findComment-467331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.