Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Oscypki znowu nie wyszły

Dziwne, ja robiłem je co prawda tylko 4x, ale zawsze wychodziły super.

Podejrzewam, że problem tkwi w jakości mleka, ale nie z winy producenta, czyli krówki.

Piszecie o zbieraniu śmietany, czyli robicie oscypki na drugi dzień. Ja po mleko jadę do gospodarza (teraz to chyba do farmera) około godziny 17.00 czyli w porze udoju i dostaję (kupuję) mleczko prosto z dojarki, jeszcze ciepłe. Po powrocie do domu lekko je podgrzewam, dodaję podpuszczkę i po godzince przystępuję do ugniatania oscypkowych kulek.

 

Jako ciekawostkę podam, że zdarzyło się jednego razu przywieźć do domku kwaśne mleko - winą prawdopodobnie była burza, bo mleko prosto z dojarki, a nam zachciało się jeszcze odwiedzić teściów, gdzie nas burza zastała i w burzę wracaliśmy do domku.

Druga ciekawostka - po mleko jadę ok 20km, jednorazowo biorę 5 baniek po wodzie (5 litrów), czyli 25l. Moja się śmieje, że na paliwo więcej wydajemy, bo mleko kupuję po 1PLN.

Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20267
Udostępnij na innych stronach

Oscypki wyszły klejące a do tego żółte i plamiaste nawet po osuszeniu kleją się do ręki

ww. "wady" to efekt nie zebrania śmietany, a może Twoje niepowodzenie to wina podpuszczki :question:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20331
Udostępnij na innych stronach

Witam

Wpadłem do pracy tylko na chwilę jutro wszystko opiszę bo dziś nie będę miał dostępu do netu.

Pzdr Wosiu

Ps. Mnie też wydaje się że to wina śmietany mleko ma jej za dużo w sobie i to jest problem.

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20334
Udostępnij na innych stronach

Do tej pory robiłem oscypki dwa razy i nie zbierałem śmietany. Podgrzałem mleko do ok. 50°C i dobrze wymieszałem, a śmietana się tak jakby rozpuściła. Potem poczekałem, aż temp. spadnie do ok. 35°C i wlewałem rozpuszczoną w letniej wodzie podpuszczkę. Za każdym razem oscypki wychodziły super. Owszem kleją się trochę po uformowaniu, ale po zalaniu solanką i później po wyjęciu z niej nie kleją się wcale, a bardzo szybko znikają :grin: .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20337
Udostępnij na innych stronach

Mam dostęp do dobrego mleka - wprawdzie nigdy nie sprawdzałem ile ma tłuszczu, ale na pewno jest sporo,

nigdy nie miałem problemów opisywanych powyżej

Proszę zwrócić uwagę iż oscypki są z mleka owczego które jest bardziej tłuste niż krowie - a górale nie zbierają śmietany (przynajmniej ci uczciwi) i tak być powinno

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20357
Udostępnij na innych stronach

oscypki są z mleka owczego które jest bardziej tłuste niż krowie

Ja robię z mleka koziego,które tez jest bardziej tłuste od krowiego ( ale ma inną strukturę tłuszczu ) i nigdy nie miałem problemów,może więc faktycznie podpuszczka?

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20384
Udostępnij na innych stronach

Ja zauważyłem że moje oscypki wychodzą kremowo-żółte a nie białe takie jak sprzedają górale.Wnioskuję więc że to jest przyczyną że serki mi nie wychodzą.Dziś jadę do rodziny w okolice Piątku (Bryski na pewno znasz Leśny Dziadku) i naciągnę ich na mleko.Tym razem zbiorę śmietanę i zobaczymy.Podpuszczka jest na pewno OK bo raz mi wyszły tylko że przy wędzeniu zrobiły się plaskate.Wtedy mleko kupiłem na targu i podejrzewam że śmietana była odciągnięta.

Pzdr Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20395
Udostępnij na innych stronach

mam pytanie ktory ser z tych kupnych mozna by bylo podwedzic

bialy czy zolty?dawac bialy do solanki czy nie?mysle go wlozyc

do oslonki np.bialkowej aby mi nie wyciekl

 

czekam na porady

 

tęgo pozdrawiam

marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20410
Udostępnij na innych stronach

Marku biały ser sprzedawany w sklepach moim zdaniem nie nadaje się do wędzenia. Do wędzenia używamy serów podpusszczkowych robionych z mleka słodkiego, a nie jak twaróg z kwaśnego. To oczywiście moje zdanie, może ktoś bardziej obeznany w serowarstwie będzie znał lepiej problem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20420
Udostępnij na innych stronach

No nie wiem , ja jadę z Łodzi przez Zgierz na Piątek a później na Łęczyce i w połowie drogi jest właśnie wioska Bryski.Ale nie wykluczam że kiedyś będę przejeżdżał przez Błonie.
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20426
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

Oscypki białe są na pewno słone bo nie dawno czyli we wrześniu je jadłem . Myślę że są przygotowane do wędzenia .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20451
Udostępnij na innych stronach

Witam

I oscypki znowu nie wyszły.

Upierałem się że podpuszczka jest ok ale teraz myślę, że nie miałem racji.Próbowałem różnych sposobów i nie wychodzą.Tym razem prawie sam doiłem krowę- tzn stałem za kuzynką która pociągała za cycuszki-następnie mleko było schłodzone i zdjęta śmietana. Z 10l mleka wyszło 0.9l wspaniałej śmietany z której wyszła ładna osełka masła po kilku godzinach potrząsania słoikiem.

Niestety ale chyba muszę zakupić podpuszczkę z innego źródła ta była kupiona na allegro w jakiejś promocji z pastą przeciw pleśniową i była tania.Może za małe pieniądze psy serki jadły.

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20953
Udostępnij na innych stronach

Wosiu, podpuszczkę kupowałem dopiero raz, ale była (i nadal jest) bardzo dobra.

Nie pamiętam nicka z allegro, ale jego nr GG: 1044588.

Jeśli nic się nie zmieniło, to polecam.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20960
Udostępnij na innych stronach

Moja podpuszczka ma rok, leży w lodówce. wosiu, ja zawsze oscypki robię tego samego dnia co udój i nie ściągam śmietany.

Może tu tkwi Twój problem? Może mleko skwaśniało?

Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20967
Udostępnij na innych stronach

Wosiu!

Podeślij komuś z forumowiczów podpuszczkę do przetestowania. O ile zechcą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20980
Udostępnij na innych stronach

biały ser sprzedawany w sklepach moim zdaniem nie nadaje się do wędzenia

mam pytanie ktory ser z tych kupnych mozna by bylo podwedzic

Biały, twarogowy ser też nadaje się do wedzenia. Nawet bywa w sklepach (Auchan) jako wyrób przemysłowy oraz wyrób regionalny (gdzies z okolic Sanoka, ale nie pamietam wytwórcy). Oczywiście w smaku i konsystencji różni sie od serów podpuszczkowych. Można jednak spróbować wędzić dobrze odciśnięty, tłusty "Klinek". Najlepiej owinąć go gazą i przewiązac sznurkiem. Można wcześniej włożyc go do solanki na jakieś 8h, potem dobrze obsuszyć i do wędzarni na zimny lub ew. lekko ciepły dym (do 30st. C.). Twaróg musi być tłusty i twardy (dobrze odciśnięty) jednak nie przegrzany.

Taki uwedzony twaróg świetnie smakuje z przyprawą "Suszone pomidory z bazylia i czosnkiem" z dodatkiem świeżego chleba żytnio-pszennego (tylko na Śląsku taki pieką) i masełka. Mnia...m

Smacznego :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20985
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście mogę podesłać dla sprawdzenia ja jeszcze raz kupię inną podpuszczkę i spróbuję ponownie.

Jeśli jest koś chętny to proszę o kontakt.

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-21106
Udostępnij na innych stronach

BonAir znalazłem na allegro tego twojego faceta od podpuszczki i rozmawiałem z nim telefonicznie.Powiedział mi że podpuszczka musi być przechowywana w lodówce w innym przypadku traci swoje właściwości.Ja niestety nie trzymałem jej w lodówce i może to było przyczyną zepsucia się podpuszczki.Dziś zamówiłem nową i wtedy zobaczymy.Jego nick na allegro Maroo83

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-21112
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.