Leśny dziadek Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 31 Października 2007 jak się A2 rozpędzę Wyhamuj przed Strykowem,bo w krzakach wylądujesz :lol: :lol: A tak poważnie-ta mapa to super sprawa!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 1 Listopada 2007 Oscypki znowu nie wyszłyDziwne, ja robiłem je co prawda tylko 4x, ale zawsze wychodziły super. Podejrzewam, że problem tkwi w jakości mleka, ale nie z winy producenta, czyli krówki. Piszecie o zbieraniu śmietany, czyli robicie oscypki na drugi dzień. Ja po mleko jadę do gospodarza (teraz to chyba do farmera) około godziny 17.00 czyli w porze udoju i dostaję (kupuję) mleczko prosto z dojarki, jeszcze ciepłe. Po powrocie do domu lekko je podgrzewam, dodaję podpuszczkę i po godzince przystępuję do ugniatania oscypkowych kulek. Jako ciekawostkę podam, że zdarzyło się jednego razu przywieźć do domku kwaśne mleko - winą prawdopodobnie była burza, bo mleko prosto z dojarki, a nam zachciało się jeszcze odwiedzić teściów, gdzie nas burza zastała i w burzę wracaliśmy do domku. Druga ciekawostka - po mleko jadę ok 20km, jednorazowo biorę 5 baniek po wodzie (5 litrów), czyli 25l. Moja się śmieje, że na paliwo więcej wydajemy, bo mleko kupuję po 1PLN. Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 2 Listopada 2007 Oscypki wyszły klejące a do tego żółte i plamiaste nawet po osuszeniu kleją się do rękiww. "wady" to efekt nie zebrania śmietany, a może Twoje niepowodzenie to wina podpuszczki :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 2 Listopada 2007 Witam Wpadłem do pracy tylko na chwilę jutro wszystko opiszę bo dziś nie będę miał dostępu do netu.Pzdr WosiuPs. Mnie też wydaje się że to wina śmietany mleko ma jej za dużo w sobie i to jest problem. Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 2 Listopada 2007 Do tej pory robiłem oscypki dwa razy i nie zbierałem śmietany. Podgrzałem mleko do ok. 50°C i dobrze wymieszałem, a śmietana się tak jakby rozpuściła. Potem poczekałem, aż temp. spadnie do ok. 35°C i wlewałem rozpuszczoną w letniej wodzie podpuszczkę. Za każdym razem oscypki wychodziły super. Owszem kleją się trochę po uformowaniu, ale po zalaniu solanką i później po wyjęciu z niej nie kleją się wcale, a bardzo szybko znikają :grin: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 2 Listopada 2007 Mam dostęp do dobrego mleka - wprawdzie nigdy nie sprawdzałem ile ma tłuszczu, ale na pewno jest sporo,nigdy nie miałem problemów opisywanych powyżejProszę zwrócić uwagę iż oscypki są z mleka owczego które jest bardziej tłuste niż krowie - a górale nie zbierają śmietany (przynajmniej ci uczciwi) i tak być powinno Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśny dziadek Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 3 Listopada 2007 oscypki są z mleka owczego które jest bardziej tłuste niż krowie Ja robię z mleka koziego,które tez jest bardziej tłuste od krowiego ( ale ma inną strukturę tłuszczu ) i nigdy nie miałem problemów,może więc faktycznie podpuszczka? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 3 Listopada 2007 Ja zauważyłem że moje oscypki wychodzą kremowo-żółte a nie białe takie jak sprzedają górale.Wnioskuję więc że to jest przyczyną że serki mi nie wychodzą.Dziś jadę do rodziny w okolice Piątku (Bryski na pewno znasz Leśny Dziadku) i naciągnę ich na mleko.Tym razem zbiorę śmietanę i zobaczymy.Podpuszczka jest na pewno OK bo raz mi wyszły tylko że przy wędzeniu zrobiły się plaskate.Wtedy mleko kupiłem na targu i podejrzewam że śmietana była odciągnięta.Pzdr Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 3 Listopada 2007 mam pytanie ktory ser z tych kupnych mozna by bylo podwedzicbialy czy zolty?dawac bialy do solanki czy nie?mysle go wlozycdo oslonki np.bialkowej aby mi nie wyciekl czekam na porady tęgo pozdrawiammarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 3 Listopada 2007 Marku biały ser sprzedawany w sklepach moim zdaniem nie nadaje się do wędzenia. Do wędzenia używamy serów podpusszczkowych robionych z mleka słodkiego, a nie jak twaróg z kwaśnego. To oczywiście moje zdanie, może ktoś bardziej obeznany w serowarstwie będzie znał lepiej problem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśny dziadek Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 3 Listopada 2007 (Bryski na pewno znasz Leśny Dziadku) Wosiu,to przejeżdżasz koło mnie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 3 Listopada 2007 No nie wiem , ja jadę z Łodzi przez Zgierz na Piątek a później na Łęczyce i w połowie drogi jest właśnie wioska Bryski.Ale nie wykluczam że kiedyś będę przejeżdżał przez Błonie. Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 3 Listopada 2007 witaj Pedropozostaje mi kupic biale oscypki i samemu je owedzic,no oczywiscie trzeba chyba do solanki plonej wlozyc,aby dodac charakteru. tęgo pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśny dziadek Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 3 Listopada 2007 I wszystko się zgadza,bo moje Błonie leżą koło Gieczna (patrz mapa). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 3 Listopada 2007 One już powinny być słone. Musisz wpierw spróbować, bo możesz przesolić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 3 Listopada 2007 Musisz spróbować bo oscypki białe też są słone a czasami nawet za słonePzdr Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 3 Listopada 2007 tez prawda moga je solic Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 3 Listopada 2007 Witam Oscypki białe są na pewno słone bo nie dawno czyli we wrześniu je jadłem . Myślę że są przygotowane do wędzenia . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 8 Listopada 2007 WitamI oscypki znowu nie wyszły.Upierałem się że podpuszczka jest ok ale teraz myślę, że nie miałem racji.Próbowałem różnych sposobów i nie wychodzą.Tym razem prawie sam doiłem krowę- tzn stałem za kuzynką która pociągała za cycuszki-następnie mleko było schłodzone i zdjęta śmietana. Z 10l mleka wyszło 0.9l wspaniałej śmietany z której wyszła ładna osełka masła po kilku godzinach potrząsania słoikiem.Niestety ale chyba muszę zakupić podpuszczkę z innego źródła ta była kupiona na allegro w jakiejś promocji z pastą przeciw pleśniową i była tania.Może za małe pieniądze psy serki jadły. Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 8 Listopada 2007 Wosiu, podpuszczkę kupowałem dopiero raz, ale była (i nadal jest) bardzo dobra.Nie pamiętam nicka z allegro, ale jego nr GG: 1044588.Jeśli nic się nie zmieniło, to polecam. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 8 Listopada 2007 Moja podpuszczka ma rok, leży w lodówce. wosiu, ja zawsze oscypki robię tego samego dnia co udój i nie ściągam śmietany. Może tu tkwi Twój problem? Może mleko skwaśniało? Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 8 Listopada 2007 Wosiu!Podeślij komuś z forumowiczów podpuszczkę do przetestowania. O ile zechcą. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 8 Listopada 2007 biały ser sprzedawany w sklepach moim zdaniem nie nadaje się do wędzeniamam pytanie ktory ser z tych kupnych mozna by bylo podwedzicBiały, twarogowy ser też nadaje się do wedzenia. Nawet bywa w sklepach (Auchan) jako wyrób przemysłowy oraz wyrób regionalny (gdzies z okolic Sanoka, ale nie pamietam wytwórcy). Oczywiście w smaku i konsystencji różni sie od serów podpuszczkowych. Można jednak spróbować wędzić dobrze odciśnięty, tłusty "Klinek". Najlepiej owinąć go gazą i przewiązac sznurkiem. Można wcześniej włożyc go do solanki na jakieś 8h, potem dobrze obsuszyć i do wędzarni na zimny lub ew. lekko ciepły dym (do 30st. C.). Twaróg musi być tłusty i twardy (dobrze odciśnięty) jednak nie przegrzany. Taki uwedzony twaróg świetnie smakuje z przyprawą "Suszone pomidory z bazylia i czosnkiem" z dodatkiem świeżego chleba żytnio-pszennego (tylko na Śląsku taki pieką) i masełka. Mnia...m Smacznego :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-20985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 9 Listopada 2007 Oczywiście mogę podesłać dla sprawdzenia ja jeszcze raz kupię inną podpuszczkę i spróbuję ponownie.Jeśli jest koś chętny to proszę o kontakt. Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-21106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 9 Listopada 2007 BonAir znalazłem na allegro tego twojego faceta od podpuszczki i rozmawiałem z nim telefonicznie.Powiedział mi że podpuszczka musi być przechowywana w lodówce w innym przypadku traci swoje właściwości.Ja niestety nie trzymałem jej w lodówce i może to było przyczyną zepsucia się podpuszczki.Dziś zamówiłem nową i wtedy zobaczymy.Jego nick na allegro Maroo83Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/6/#findComment-21112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.