piksiak Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 1 Lipca 2014 KURP opisz proszę dokładnie jak to robiłeś! Fajnie wyglądają! Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-359657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 1 Lipca 2014 (edytowane) Mam kolejne doświadczenie - postanowiłem zrobić te korbacze wykorzystując wyszukany przepis z internetu.Według pierwszej metody korbacze wychodzą, elegancko się formują i nie trzeba mieć rąk z azbestu.W drugim przypadku - coś jest nie tak (choć dany do zakwaszenia kefir zamiast zsiadłego mleka - może w tym pies pogrzebany) - ręce trzeba mieć z azbestu (bo nawet ser podgrzany do 75st, nie chce być plastyczny, się rwie). Próbę wykonałem na połowie sera, drugą zostawiłem do dojrzania na wieczór i próbę powtórzę. Sukces uważam za połowiczny, tym bardziej że po solankowaniu (trochę przydługim co ma chyba znaczenie) nitki się rozłażą . Chyba nici z wędzenia tego sera - myślę coby go na pizzę spożytkować. Cóż przy zdobywaniu doświadczenia straty muszą być, wersja 2.0 korbacz będzie już na pewno lepsza Edytowane 1 Lipca 2014 przez KURP Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-359661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 2 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 2 Lipca 2014 Jest takie powiedzenie:- Kto Ty jesteś?- KURP zawzięty!!!- Jaki znak Twój?- Łeb roźcięty!!! Zawziąłem się, nie podarowałem Korbacze musiały wyjść i wyszły. Dopracowałem warsztat (straty 20PLN czyli pierwsze korbacze poszły do kosza), ale te które dziś zrobiłem - mogłyby walczyć w Zakopanem w konkursie na Korbacze roku Już wiem co muszę sobie jeszcze do tego dorobić - deskę na którą będę zwijał nitkę która powstaje przy robieniu.Tu na zdjęciu pojedyńcza nitka (zrobiona z 10litrów mleka) nawinięta na to co miałem najdłuższego pod ręką z przedmitów kuchennych - blacha. No mógłbym nawinąć na stolnicę, ale nie chciało mi się bawić.Teraz tylko zasolankowanie (solanka chłodzi się w zamrażalniku), obsuszanie i wędzenie. Fotkę z finalnego produktu zamieszczę jutro. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-359881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 2 Lipca 2014 - KURP zawzięty!!! Oj widac zeszawziety. Ale to nie wada tylko zaleta w tym przypadku Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-359882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 3 Lipca 2014 Jak ja uwielbiam korbacze....szczególnie do piwka....lub jakiejś naleweczki..... ale się rozmarzyłem!Jak w ty roku byłem w Zakopanym z rodzinką nakupowałem sobie na zapas... ale zapas się skończył więc z rozrzewnieniem patrzę na Twoją produkcję.... może kiedyś i mi by się udało.... świetna robota Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-359891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 3 Lipca 2014 Przy produkcji tego typu sera najbardziej jest pewny kwasek cytrynowy, mleko zsiadłe to tylko swojej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-359892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 3 Lipca 2014 Torbacze edycji 2. się powiodły....Ryk silnika, zaćmienie słońca, trzęsienie ziemi...Kurpiu w pobliżu znakiem tego Dobrze, że drzwi były otwarte bo by wszedł z ościeżnicą.... i wiadrem torbaczy... nawet uraczył dowolnym fragmentem wykonu (44,7cm)......Smakują jak....Holandia:Hiszpania ....Holendrom ------Fajne w smaku, rewelacyjne w konsystencji takie... Kurbacze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-359894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 3 Lipca 2014 Fajne w smaku, rewelacyjne w konsystencji takie... Kurbacze Nic tylko pozazdrościć..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-359895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 3 Lipca 2014 Panie, Panowie - przedstawiam wersję 2.0 Korbaczy - tym razem chyba udana Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-360030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 3 Lipca 2014 Sylwek normalnie góral jesteś Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-360032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 3 Lipca 2014 No to w Tleniu popróbujemy Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-360033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 3 Lipca 2014 Super wyglądają. A z jakiego dokładnie przepisu je robiłeś? Piszesz o dwóch sposobach. Podaj ten który jest lepszy i sprawdzony, że działa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-360034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 3 Lipca 2014 Panie, Panowie - przedstawiam wersję 2.0 Korbaczy Kurp, co to jest ? Pierwszy raz w życiu takie cudo widzę... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-360035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 3 Lipca 2014 Sposób numer 2 - sprawdzony dwukrotnie Przepis jest w internecie wystarczy go sobie wygooglać, ale jeśli ktoś chce to mogę mu podać link i wskazówki, aby ktoś Ameryki nie odkrywał Bazyl mówisz że ja jestem góral? Podobnie jak Ty kibic Widzewa Choć się w górach nie urodziłem to Kurpie są jak górale - mają proste, dobre serce i tym się w życiu kierują. Stąd we mnie taka wielka pasja poznawania odkrywania tego czego jeszcze nie umiem, a co by mi sprawiło frajdę - Ty nie wiesz jak bardzo mnie cieszy to że tym razem mi się udało te Korbacze zrobić, pomimo wcześniej poniesionej klęski nie poddałem się, lecz uparcie dążyłem do tego aby klęskę przekuć w sukces no i Jest Panie, Panowie - przedstawiam wersję 2.0 Korbaczy Kurp, co to jest ? Pierwszy raz w życiu takie cudo widzę... A Ty Artur nigdy nie jadłeś Korbaczy?Widzę że koledze muszę przygotować paczkę do wysyłki z owocami "tej ziemi" na której mieszkam Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-360036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 3 Lipca 2014 A Ty Artur nigdy nie jadłeś Korbaczy? No nigdy, pierwszy raz cos takiego widzę ... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-360042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 3 Lipca 2014 Bazyl mówisz że ja jestem góral? Podobnie jak Ty kibic Widzewa Widzewa to mi nie wypominaj, mam prawie 100 wyjazdów. Przestałem chodzic na mecze jak jeden warszawiak zaczął niszczyc ten klub co trwa do dzisiaj Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-360045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 3 Lipca 2014 Arku Ty mnie źle zrozumiałeś - mnie bardzo cieszy że jesteś kibicem Widzewa - mam nadzieję że nadal sercem jesteś z nimi - i o ten klimat mi chodzi.Trzeba coś robić z sercem, wkładać serce - inaczej lipa Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-360051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 4 Lipca 2014 No to chyba zabierzesz korbacze na 5 produkcję Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-360060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 4 Lipca 2014 No nigdy, pierwszy raz cos takiego widzę ... WOW!! a myślałem że to niemożliwe..... żeby nigdy w życiu Korbaczy nie próbować.... Ale może lepiej nie zaczynać bo bardzo szybko "uzależniają" Później będziesz biegać z "wywieszonym językiem" za wszelkimi tej maści produktami jak ja Tak samo ma moja żona ale za to z kabanosami...... już dostałem prykaz na "odpowiednią" pierwszą w życiu produkcję! PS. Najlepsze korbacze są wędzone Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-360063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 4 Lipca 2014 Podbitkę Kolegom zrobię....Widziałem one... zdjęcia tego nie oddają- wyglądają... duużo atrakcyjniej Miałem przyjemność toto rozrywać, rwać, gnieść... nie wiem jak to zdefiniować.... kurbaczowałem se to paluchami Miałem przyjemność toto próbować....rekurdewelacja...uwędzone Klassik... format grubości ołówkowy minusminus....balans soli jak zapach chińskiej gumki z PRLu...Kurbacze....sami zobaczcie.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-360065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 4 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 4 Lipca 2014 (edytowane) Karolu Dziękuję Ci za taki wspaniały Koment do mojej produkcji - byłeś pierwszym beta testerem tych Kurbaczy Jak przyniosłem do domu - żona moja odchyliła z oka powiekę i mówi "Daj", no i jak zapodała jednego, to potem poszło maszynowo.A potem jeszcze na do piwka skubałem po jednym, po jednym... Są obłędne i wciągają - po niedzieli jak się uda będzie produkcja tym razem z 20litrów mleka Edytowane 4 Lipca 2014 przez KURP Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-360137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 12 Lipca 2014 Po tym czasie zlać wodę jaka się wytrąci, dodać pokrojony w plastry czosnek i przesypać chilli. Można też chilli wymieszać z gorącym olejem i tak zalać - tu pełna dowolność. Chciałem prosić kol. o pomoc przy ogórkach"krokodylkach". Jestem w trakcie przygotowania.Co należy zrobić z tą słoną wodą po zasoleniu. Bo są rożne wersje w internecie. Jedni piszą aby wodę wylać, inni zaś piszą aby nie wylewać i dodać ją następnie do zalewy w słoikach. Za chwilę będę musiał już przekładać do słoików i jestem nieco w kropce. Napisałem do "Kurpia" pytanie na PW. lecz chyba nie zauważył bo jeszcze nie odpisał, a ogórasy już czekają. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-361308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 13 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 13 Lipca 2014 Bo Kurp był na produkcji i nie miał dostępu do internetu. Teraz odpisuję. Wodę z ogórków wylać i zalać zimnym syropem. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-361347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 13 Lipca 2014 Sylwek, bierz się do roboty.Towar posortuj i popakuj.Brutusie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-361348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 13 Lipca 2014 Dzięki serdeczne Kurpiu Tak też przypuszczałem, ale ponieważ czas naglił więc zrobiłem na czuja i okazuje się że postąpiłem właściwie odlewając tą słoną wodę. Zrobiłem jednak pewną modyfikację. Umieściłem krokodylki ciasno w słoikach tak jak zalecasz, razem z chili i czosnkiem, a następnie nie zimnym, lecz jeszcze letnim syropem przyrządzonym wg. Twego przepisu, zakręciłem nakrętki i postawiłem słoiki do góry dnem, ponieważ pomyślałem sobie że skoro mają one do rana czekać z razem przyprawami w misce, to może niech sobie czkają w słoikach. Dziś rano słoiczki już pięknie zawekowane, puściły jak piszesz sporo płynu i fajnie sobie pływają w zalewie. Przygotowuję "smakołyki" na sierpniowe mazurskie biwakowanie. Wyszło z 3 kg.ogórasków, tylko 5 średnich słoików, więc jutro muszę wyskoczyć na bazarek i zakupić jeszcze jedną taką 3 kilogramową porcyjkę, ponieważ na wieczornych mazurskich biesiadach takie różne przywożone przeze mnie "cymesy" przekąski i wędliny, znikają w tempie może nie błyskawicy, ale na pewno co najmniej "Pendolino". Tą jutrzejszą porcję zrobię jednak dokładnie wg. Twojego przepisu, aby mieć porównanie. Dzięki raz jeszcze za odpowiedź i poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-361349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.