Skocz do zawartości

KURP'iowska zadyma w kuchni


Rekomendowane odpowiedzi

Kaziu ma rację - nazwy wzięte z Dziennika Bałtyckiego ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-366323
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 864
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Kaziu ma rację

A kto ma rację  stawia kolację ;):D Stawiam na spóldzielni :angel:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-366342
Udostępnij na innych stronach

 

 

Składniki: Chuda wieprzowina (klasa I) - 1.0 kg (szynka) Słonina - 0.5 kg Wołowina - 0.5 kg (ja dają III kl. z obróbki kl. I i uzupełniam wołowiną). Łącznie: 2 kg Dodatki: Słodki pimentón (lub papryka) - 40 g Pikantny pieprz (chili lub cayenne) - 1 g (tsp) Sól - 36 g Pieprz - 1 łyżeczka Czosnek - 18 g (6 ząbków) Oregano - 1 łyżeczka 250 ml czerwonego, wytrawnego wina

 

Hej Kurp,

 

Na razie nie wiemy jak to chorizo wyszło, ale czytając składniki mam kilka obserwacji.  Przepisu tego nie widzę na stronie stronie głównej, widzę tylko przepisy na chorizo nadesłane przez Marianskiego.  Dlaczego bez peklosoli?  Z tą mało ilością soli i bez peklosoli nie jest to zbyt bezpiecznie.  Do wyrobów surowo dojrzewających, 25g/kg do 30 jest norma. Do tego trzymałeś mięso bez azotynu w temp 30st.  250ml wina na 2kg surowca także trochę za dużo.  Ja dodaje tyle do 5kg.  I dodałeś na pewno trochę wody z kulturą.  W takich kiełbasach chcemy się jak najszybciej pozbyć wody.  No i wątpię czy 1g pikantnego pieprzu winikowal jakaś różnice. 

 

Oczywiście są to tylko moje obserwacje, możemy robić kiełbaski takie jak nam smakują. :D

 

Pozdrow.

Krzysiek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-366354
Udostępnij na innych stronach

Krzysiek tu jest przepis na stronie głównej

http://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/przepisy-z-roznych-stron-swiata/1593-usa-slynne-chorizo-trzy-przepisy-nadeslane-przez-seminole

 

teraz tak - w przepisie na tej stronie jak kopiowałem jest 36gram soli na 2kg składników - ja daję 23g na 1kg i jak się wczytasz w przepisy to Seminole to samo mówi co Ty że na ten wyrób 23-25g soli na 1kg mięsa to norma. Ja peklosól dawałem do I kl. i wołowiny, a do słoniny dałem sól.

Co do bakterii to nie wiem czy dobrze zrobiłem ale ten 1gram dodałem od razu do wina do którego dorzuciłem 10gram cukru i to wszystko wymieszałem z wołowiną a potem ją jeszcze zblendowałem aby dała klej.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-366384
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co do bakterii to nie wiem czy dobrze zrobiłem ale ten 1gram dodałem od razu do wina do którego dorzuciłem 10gram cukru

Czy bakterie zawarte w szczepionce fermentują cukier - sacharozę?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-366473
Udostępnij na innych stronach

 

Kruzenshtern jest richtig

 

Nie,nie jest richtig.

Rosyjska wersja nazwiska widniejąca na rufie żaglowca jest prawidłowym zapisem jego nazwy.

Sylwek zapewne posłużył się nazwą z dodatku do "Dziennika Bałtyckiego"który podał błędne nazwy żaglowców.Analogicznie powinna być nazwa "Sjedow" a nie "Sedow",ale to nie jest Sylwka wina tylko naszych jak zwykle wszechwiedzących dziennikarzy. :D

 

 

Крузенштерн, to jest richtig.

 

albo jak podaje wiki.de http://de.wikipedia.org/wiki/Kruzenshtern_%28Schiff%29

 

albo, tak jak widać  post-51023-0-38007900-1408448273_thumb.jpg

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-366611
Udostępnij na innych stronach

Krzysiek tu jest przepis na stronie głównej

http://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/przepisy-z-roznych-stron-swiata/1593-usa-slynne-chorizo-trzy-przepisy-nadeslane-przez-seminole

 

teraz tak - w przepisie na tej stronie jak kopiowałem jest 36gram soli na 2kg składników - ja daję 23g na 1kg i jak się wczytasz w przepisy to Seminole to samo mówi co Ty że na ten wyrób 23-25g soli na 1kg mięsa to norma. Ja peklosól dawałem do I kl. i wołowiny, a do słoniny dałem sól.

Co do bakterii to nie wiem czy dobrze zrobiłem ale ten 1gram dodałem od razu do wina do którego dorzuciłem 10gram cukru i to wszystko wymieszałem z wołowiną a potem ją jeszcze zblendowałem aby dała klej.

Aha, teraz rozumiem, zrobiłeś chorizo argentyńskie sposobem (coś tak jak) hiszpańskim.  Ten 1g ostrej papryki w przepisie to bez wykluczenia pomyłka.  Marianski tłumaczył z angielskiego, ponieważ tsp jest skrót na teaspoon, czyli łyżeczka.  Nie wiem czy twój sposób dodania kultury starterowej zrobił jakąś różnicę.  Po pierwsze, 1g to jest bardzo mało.  W tym jednym gramie znajdują się inne środki, i nie zawsze się uda zaszczepić taka mala ilością.  Alkohol z wina które dodałeś do kultury bezpośrednio także mógł zatruć bakterię .  Następnym razem obudź bakterię w 40-50ml destylowanej albo gotowanej (i ochłodzonej) wodzie i szczypta glukozy.  Dodawaj 1,5g kultury na kg, ale minimum 5 gram jak robisz mniej jak 3kg.  Więcej kultury nigdy nie zaszkodzi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-366632
Udostępnij na innych stronach

 

Krzysiek tu jest przepis na stronie głównej

http://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/przepisy-z-roznych-stron-swiata/1593-usa-slynne-chorizo-trzy-przepisy-nadeslane-przez-seminole

 

teraz tak - w przepisie na tej stronie jak kopiowałem jest 36gram soli na 2kg składników - ja daję 23g na 1kg i jak się wczytasz w przepisy to Seminole to samo mówi co Ty że na ten wyrób 23-25g soli na 1kg mięsa to norma. Ja peklosól dawałem do I kl. i wołowiny, a do słoniny dałem sól.

Co do bakterii to nie wiem czy dobrze zrobiłem ale ten 1gram dodałem od razu do wina do którego dorzuciłem 10gram cukru i to wszystko wymieszałem z wołowiną a potem ją jeszcze zblendowałem aby dała klej.

Aha, teraz rozumiem, zrobiłeś chorizo argentyńskie sposobem (coś tak jak) hiszpańskim.  Ten 1g ostrej papryki w przepisie to bez wykluczenia pomyłka.  Marianski tłumaczył z angielskiego, ponieważ tsp jest skrót na teaspoon, czyli łyżeczka.  Nie wiem czy twój sposób dodania kultury starterowej zrobił jakąś różnicę.  Po pierwsze, 1g to jest bardzo mało.  W tym jednym gramie znajdują się inne środki, i nie zawsze się uda zaszczepić taka mala ilością.  Alkohol z wina które dodałeś do kultury bezpośrednio także mógł zatruć bakterię .  Następnym razem obudź bakterię w 40-50ml destylowanej albo gotowanej (i ochłodzonej) wodzie i szczypta glukozy.  Dodawaj 1,5g kultury na kg, ale minimum 5 gram jak robisz mniej jak 3kg.  Więcej kultury nigdy nie zaszkodzi.

 

Krzysiek na pewno zmieniła się kwasowość mięsa (poprzednim razem też tak było).

Czy kultura zadziałała powiem Ci jak wrócę do domu - jeden wyrób leży w lodówce (porozkładany luzem na siatce) drugi schnie w piwnicy.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-366634
Udostępnij na innych stronach

Żeby nie było że KURP tylko mięso, wędliny, sery - lubię też pochodzić po grzybach. Ten sezon uważam za otwarty, a to efekt 3 godzin chodzenia po lesie :)

post-45680-0-18265500-1408716607_thumb.jpg

 

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-367048
Udostępnij na innych stronach

U mnie jeszcze pustelnia. Czekam.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-367050
Udostępnij na innych stronach

U mnie jeszcze pustelnia. Czekam.

Ale powiem Ci że prawych dużo robaczywych (w przeciwieństwie do tych osaków-kozaków). U Nas ma Kurpiach grzyby się dopiero pojawiają - skoro muchomorów nie widać w lesie to i z grzybami kiepsko - jedynie co te miejsce które schodziłem, ojciec po mnie jeszcze poprawił (znalazł 5 osaków).

A tak jak ojciec nie miał czego szukać w lesie to narwał orzechów laskowych ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-367052
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Żeby nie było że Kurp się leni - wczoraj po zebraniu w 3 godziny 15l wiaderka grzybów (głównie podgrzybki) uwędziłem jeszcze trochę oscypka

post-45680-0-67266400-1409434143_thumb.jpg

a po powrocie z wędzenia ukręciłem jeszcze parę Korbaczy które uwędziłem dziś :)

post-45680-0-91671500-1409434157_thumb.jpg

A po powrocie z wędzenia poskręcałem swoją maszynę i przygotowuję się do grubszej roboty - sery gouda, edam

post-45680-0-66520500-1409434200_thumb.jpg

post-45680-0-50401800-1409434212_thumb.jpg

 

Po niedzieli startuję :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368460
Udostępnij na innych stronach

 

 

Żeby nie było że Kurp się leni
 

 Kurp'ik chyba o to, to nikt ciebie nie bedzie podejrzwal :D , za gesto i czesto pokazujesz dokonania :thumbsup:  Sery cudowne

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368462
Udostępnij na innych stronach

morfi - w England  rosną też te same grzyby co w Poland - i parę innych jeszcze - ale nie dramatuj

 

KURPIU -  sorki za wtręt

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368463
Udostępnij na innych stronach

Jumbo a może Ja z Tobą i kolegą ziezielonym pojedziemy do Morfi'ego i pokażemy lasy, grzyby i jak się zbiera - weźmiemy trochę "księżycówki" w termosach?  ;) Morfi co Ty na to?

Edytowane przez EAnna
o.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368465
Udostępnij na innych stronach

Zbierać grzybki umiem;)Jumbo downo żeś nie był w England grzybki niby te same ale wody w sobie mają tyle że szoken!!Kurp/Jumbo zapraszam nawet bez okazji;)))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368472
Udostępnij na innych stronach

.....KURPIU ...a dojedziemy.....?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368482
Udostępnij na innych stronach

My nie dojedziemy? ;) Jak nie my to kto? ;) Oczywiście że dojedziemy!!! :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368490
Udostępnij na innych stronach

...ochany , a chto za kirewnicom....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368493
Udostępnij na innych stronach

a to autem a nie samolotem, tanimi liniami lotniczymi?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368494
Udostępnij na innych stronach

upssss....nie pomyślałem ..... no bo nie lubię latać tak jakby ktoś się pytał .....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368505
Udostępnij na innych stronach

Tanie linie jaaa heheee to było downo i nie prowda:/ teraz to walom takie ceny że aż przykro:(
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368623
Udostępnij na innych stronach

To jeżdżenie autem bardziej się opłaca?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368651
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.