KURP Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Kaziu ma rację - nazwy wzięte z Dziennika Bałtyckiego Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-366323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Kaziu ma rację A kto ma rację stawia kolację Stawiam na spóldzielni Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-366342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Składniki: Chuda wieprzowina (klasa I) - 1.0 kg (szynka) Słonina - 0.5 kg Wołowina - 0.5 kg (ja dają III kl. z obróbki kl. I i uzupełniam wołowiną). Łącznie: 2 kg Dodatki: Słodki pimentón (lub papryka) - 40 g Pikantny pieprz (chili lub cayenne) - 1 g (tsp) Sól - 36 g Pieprz - 1 łyżeczka Czosnek - 18 g (6 ząbków) Oregano - 1 łyżeczka 250 ml czerwonego, wytrawnego wina Hej Kurp, Na razie nie wiemy jak to chorizo wyszło, ale czytając składniki mam kilka obserwacji. Przepisu tego nie widzę na stronie stronie głównej, widzę tylko przepisy na chorizo nadesłane przez Marianskiego. Dlaczego bez peklosoli? Z tą mało ilością soli i bez peklosoli nie jest to zbyt bezpiecznie. Do wyrobów surowo dojrzewających, 25g/kg do 30 jest norma. Do tego trzymałeś mięso bez azotynu w temp 30st. 250ml wina na 2kg surowca także trochę za dużo. Ja dodaje tyle do 5kg. I dodałeś na pewno trochę wody z kulturą. W takich kiełbasach chcemy się jak najszybciej pozbyć wody. No i wątpię czy 1g pikantnego pieprzu winikowal jakaś różnice. Oczywiście są to tylko moje obserwacje, możemy robić kiełbaski takie jak nam smakują. Pozdrow.Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-366354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Krzysiek tu jest przepis na stronie głównejhttp://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/przepisy-z-roznych-stron-swiata/1593-usa-slynne-chorizo-trzy-przepisy-nadeslane-przez-seminole teraz tak - w przepisie na tej stronie jak kopiowałem jest 36gram soli na 2kg składników - ja daję 23g na 1kg i jak się wczytasz w przepisy to Seminole to samo mówi co Ty że na ten wyrób 23-25g soli na 1kg mięsa to norma. Ja peklosól dawałem do I kl. i wołowiny, a do słoniny dałem sól.Co do bakterii to nie wiem czy dobrze zrobiłem ale ten 1gram dodałem od razu do wina do którego dorzuciłem 10gram cukru i to wszystko wymieszałem z wołowiną a potem ją jeszcze zblendowałem aby dała klej. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-366384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Co do bakterii to nie wiem czy dobrze zrobiłem ale ten 1gram dodałem od razu do wina do którego dorzuciłem 10gram cukru Czy bakterie zawarte w szczepionce fermentują cukier - sacharozę? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-366473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Kruzenshtern jest richtig Nie,nie jest richtig.Rosyjska wersja nazwiska widniejąca na rufie żaglowca jest prawidłowym zapisem jego nazwy.Sylwek zapewne posłużył się nazwą z dodatku do "Dziennika Bałtyckiego"który podał błędne nazwy żaglowców.Analogicznie powinna być nazwa "Sjedow" a nie "Sedow",ale to nie jest Sylwka wina tylko naszych jak zwykle wszechwiedzących dziennikarzy. Крузенштерн, to jest richtig. albo jak podaje wiki.de http://de.wikipedia.org/wiki/Kruzenshtern_%28Schiff%29 albo, tak jak widać Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-366611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Krzysiek tu jest przepis na stronie głównejhttp://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/przepisy-z-roznych-stron-swiata/1593-usa-slynne-chorizo-trzy-przepisy-nadeslane-przez-seminole teraz tak - w przepisie na tej stronie jak kopiowałem jest 36gram soli na 2kg składników - ja daję 23g na 1kg i jak się wczytasz w przepisy to Seminole to samo mówi co Ty że na ten wyrób 23-25g soli na 1kg mięsa to norma. Ja peklosól dawałem do I kl. i wołowiny, a do słoniny dałem sól.Co do bakterii to nie wiem czy dobrze zrobiłem ale ten 1gram dodałem od razu do wina do którego dorzuciłem 10gram cukru i to wszystko wymieszałem z wołowiną a potem ją jeszcze zblendowałem aby dała klej.Aha, teraz rozumiem, zrobiłeś chorizo argentyńskie sposobem (coś tak jak) hiszpańskim. Ten 1g ostrej papryki w przepisie to bez wykluczenia pomyłka. Marianski tłumaczył z angielskiego, ponieważ tsp jest skrót na teaspoon, czyli łyżeczka. Nie wiem czy twój sposób dodania kultury starterowej zrobił jakąś różnicę. Po pierwsze, 1g to jest bardzo mało. W tym jednym gramie znajdują się inne środki, i nie zawsze się uda zaszczepić taka mala ilością. Alkohol z wina które dodałeś do kultury bezpośrednio także mógł zatruć bakterię . Następnym razem obudź bakterię w 40-50ml destylowanej albo gotowanej (i ochłodzonej) wodzie i szczypta glukozy. Dodawaj 1,5g kultury na kg, ale minimum 5 gram jak robisz mniej jak 3kg. Więcej kultury nigdy nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-366632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Krzysiek tu jest przepis na stronie głównejhttp://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/przepisy-z-roznych-stron-swiata/1593-usa-slynne-chorizo-trzy-przepisy-nadeslane-przez-seminole teraz tak - w przepisie na tej stronie jak kopiowałem jest 36gram soli na 2kg składników - ja daję 23g na 1kg i jak się wczytasz w przepisy to Seminole to samo mówi co Ty że na ten wyrób 23-25g soli na 1kg mięsa to norma. Ja peklosól dawałem do I kl. i wołowiny, a do słoniny dałem sól.Co do bakterii to nie wiem czy dobrze zrobiłem ale ten 1gram dodałem od razu do wina do którego dorzuciłem 10gram cukru i to wszystko wymieszałem z wołowiną a potem ją jeszcze zblendowałem aby dała klej.Aha, teraz rozumiem, zrobiłeś chorizo argentyńskie sposobem (coś tak jak) hiszpańskim. Ten 1g ostrej papryki w przepisie to bez wykluczenia pomyłka. Marianski tłumaczył z angielskiego, ponieważ tsp jest skrót na teaspoon, czyli łyżeczka. Nie wiem czy twój sposób dodania kultury starterowej zrobił jakąś różnicę. Po pierwsze, 1g to jest bardzo mało. W tym jednym gramie znajdują się inne środki, i nie zawsze się uda zaszczepić taka mala ilością. Alkohol z wina które dodałeś do kultury bezpośrednio także mógł zatruć bakterię . Następnym razem obudź bakterię w 40-50ml destylowanej albo gotowanej (i ochłodzonej) wodzie i szczypta glukozy. Dodawaj 1,5g kultury na kg, ale minimum 5 gram jak robisz mniej jak 3kg. Więcej kultury nigdy nie zaszkodzi. Krzysiek na pewno zmieniła się kwasowość mięsa (poprzednim razem też tak było).Czy kultura zadziałała powiem Ci jak wrócę do domu - jeden wyrób leży w lodówce (porozkładany luzem na siatce) drugi schnie w piwnicy. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-366634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Żeby nie było że KURP tylko mięso, wędliny, sery - lubię też pochodzić po grzybach. Ten sezon uważam za otwarty, a to efekt 3 godzin chodzenia po lesie Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-367048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 U mnie jeszcze pustelnia. Czekam. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-367050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 U mnie jeszcze pustelnia. Czekam.Ale powiem Ci że prawych dużo robaczywych (w przeciwieństwie do tych osaków-kozaków). U Nas ma Kurpiach grzyby się dopiero pojawiają - skoro muchomorów nie widać w lesie to i z grzybami kiepsko - jedynie co te miejsce które schodziłem, ojciec po mnie jeszcze poprawił (znalazł 5 osaków).A tak jak ojciec nie miał czego szukać w lesie to narwał orzechów laskowych Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-367052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Żeby nie było że Kurp się leni - wczoraj po zebraniu w 3 godziny 15l wiaderka grzybów (głównie podgrzybki) uwędziłem jeszcze trochę oscypkaa po powrocie z wędzenia ukręciłem jeszcze parę Korbaczy które uwędziłem dziś A po powrocie z wędzenia poskręcałem swoją maszynę i przygotowuję się do grubszej roboty - sery gouda, edam Po niedzieli startuję Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 U mnie też grzyby są ale to nie toooo Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Żeby nie było że Kurp się leni Kurp'ik chyba o to, to nikt ciebie nie bedzie podejrzwal , za gesto i czesto pokazujesz dokonania Sery cudowne Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) morfi - w England rosną też te same grzyby co w Poland - i parę innych jeszcze - ale nie dramatuj KURPIU - sorki za wtręt Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) Jumbo a może Ja z Tobą i kolegą ziezielonym pojedziemy do Morfi'ego i pokażemy lasy, grzyby i jak się zbiera - weźmiemy trochę "księżycówki" w termosach? Morfi co Ty na to? Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez EAnna o. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zbierać grzybki umiem;)Jumbo downo żeś nie był w England grzybki niby te same ale wody w sobie mają tyle że szoken!!Kurp/Jumbo zapraszam nawet bez okazji;))) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 .....KURPIU ...a dojedziemy.....? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 My nie dojedziemy? Jak nie my to kto? Oczywiście że dojedziemy!!! Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 ...ochany , a chto za kirewnicom.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 a to autem a nie samolotem, tanimi liniami lotniczymi? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 upssss....nie pomyślałem ..... no bo nie lubię latać tak jakby ktoś się pytał ..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Tanie linie jaaa heheee to było downo i nie prowda:/ teraz to walom takie ceny że aż przykro:( Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 1 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 1 Września 2014 To jeżdżenie autem bardziej się opłaca? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 1 Września 2014 To jeżdżenie autem bardziej się opłaca? Chyba nie Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.