KURP Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Trochę oscypków (3,7kg) i korbaczy (2,9kg) poczyniłem. Każdy wyrób z 30l mleka czyli łącznie poszło 60l Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 KURP, mistrzu, jak ja Ci zazdroszczę. Cudowne wyroby !!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Pychotka;) Niech dym będzie z nami.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 i korbaczy Ech Kurpik, że też Ty do Napoleonowa w tym roku nie przybywasz, ech... :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Chorizo dziś lekko podwędziłem - dokończyłem wczorajsze podwędzanie które licho szło bo naszła ulewa i się mokro zrobiło.Dziś wystarczyło 2 godziny - teraz poszło do piwnicy ojca na 3 dni celem podsuszenia, a potem pójdzie do lodówki celem dojrzewania. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 KURP, mistrzu, jak ja Ci zazdroszczę. Cudowne wyroby !!! A jakie pyszne wiem coś o tym Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 (edytowane) KURP, mistrzu, jak ja Ci zazdroszczę. Cudowne wyroby !!! A jakie pyszne wiem coś o tym A ja wiem coś o Twoich wyrobach. Podczas urlopu we Władku odwiedzałem Twój sklep prawie codziennie. Oprócz niedziel i poniedziałków. Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez Kruszynka Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Radziu będzie może okazja w przyszłym tygodniu pokosztować - no ja mam nadzieję że u siebie na rancho będziesz Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Ładne chorizo Kurp! Jak możesz to podaj szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Ech Kurpik, że też Ty do Napoleonowa w tym roku nie przybywasz, ech... :D Sylwek,ale na spółdzielni popróbujemy ? Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) redzed ja robię z tego przepisu ze strony głównej:Składniki: Chuda wieprzowina (klasa I) - 1.0 kg (szynka) Słonina - 0.5 kg Wołowina - 0.5 kg (ja dają III kl. z obróbki kl. I i uzupełniam wołowiną).Łącznie: 2 kg Dodatki: Słodki pimentón (lub papryka) - 40 g Pikantny pieprz (chili lub cayenne) - 1 g (tsp) Sól - 36 g Pieprz - 1 łyżeczka Czosnek - 18 g (6 ząbków) Oregano - 1 łyżeczka 250 ml czerwonego, wytrawnego wina Dalej to robię tak - słoninkę kroję w kostkę (tak najlepiej bo przez maszynkę sie wg. mnie maże i wiem że może to kwestia zmrożenia słoniny, ale co kostka to kostka - ładnie w tym chorizo wygląda).Mięso klasy pierwszej mielę na sitku 16mm bo 12mm nie mam.Mięso klasy III (i wołowinę) mielę na sitku 3mm i tym razem blendowałem blenderem aby uzyskała kleistość - blendowałem to wszystko z przyprawami, winem i dodałem kultury bakterii Saecco VBL-97.Napełniłem jelita wiankowe wołowe, powiesiłem na dobę do obsuszenia, podwędziłem potem 4 godziny w zimnym dymie (tak 30stopni - wędziłem razem z serkami), pozostawiłem na noc w wędzarni, a dnia nastepnego 2 godziny podwędziłem do uzyskania koloru.Poszło od wtorku na 3 dni do piwnicy u ojca na podeschnięcie, a jutro zabieram je do obeschnięcia już w lodówce.Kaziu ja na spółdzielnię do Radka się piszę, także jest duże prawdopodobieństwo że jak nic nie wypadnie to tam zawitam. Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez KURP Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Kaziu ja na spółdzielnię do Radka się piszę, także jest duże prawdopodobieństwo że jak nic nie wypadnie to tam zawitam. Sylwek, barwy spółdzielcze zmieniasz ? Czy może jedziesz co by coś podpatrzyć i u nas zaimplementować? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Podczas urlopu we Władku następnym razem jak będziesz spędzał urlop we Władku to wpadnij na kawę. ja mam nadzieję że u siebie na rancho będziesz daj znać kiedy to na pewno będę - na samą myśl o spotkaniu to się cieszę. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 (edytowane) Sylwek, barwy spółdzielcze zmieniasz@Pools, spółdzielnia Neptun otwarta jest i na swoje sesje gości zaprasza . Edytowane 15 Sierpnia 2014 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 (edytowane) Jestem dziś tak blisko Spółdzielni "Neptun" i Spółdzielców - zdjęcie z godz. 19 Skwer Kościuszki "Operacja Żagiel 2014". od lewej największe Kruzenshtern i SedowObecnie nadaję z Karwii Jutro wybieram się do Radka w odwiedziny Edytowane 15 Sierpnia 2014 przez KURP Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Kruzenshtern Kruzensztern Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 16 Sierpnia 2014 KruzenshternKruzensztern Kruzenshtern jest richtig. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 16 Sierpnia 2014 (edytowane) Kruzenshtern jest richtig Nie,nie jest richtig.http://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=CWRvp7RrvU5esKMfMiwbE9YD4DJmK09sFoam0kckB0fusscACCAAQASDZl5kYUPzS39n9_____wFg6eTJhdgaoAGW_sf5A8gBAakCZ_XoMZndhT7IAxuqBCVP0LjKrDuUqhv4lsGOWJnXiPBs-GZH5OJgSKYiAAHIjMkcGH1diAYBgAeJ7sU0kAcBqAemvhs&ohost=www.google.com&cid=5Gir0DWlQqikZ0AUzZQ-A92ZI0juOHvTgIhJrEKW-0_O_L0&sig=AOD64_2YaZfUg8hVzAYSUAOuZK6ouVXycA&adurl=http://www.zapmeta.com.pl/ws%3Fasid%3Dzm_pl2_010_013%26q%3Dkruzensztern%2520%25C5%25BCaglowiec%26id%3D%26mt%3Db%26nw%3Ds%26de%3Dc%26ap%3D1t1%26anr%3D1&nb=0&res_url=http%3A%2F%2Fwww.search.ask.com%2Fweb%3Fq%3DKruzensztern%26apn_dtid%3D%255EOSJ000%255EYY%255EPL%26apn_dbr%3Dff_31.0.0.5310%26psv%3D%26itbv%3D12.15.5.30%26p2%3D%255EBBH%255EOSJ000%255EYY%255EPL%26apn_ptnrs%3DBBH%26o%3DAPN11409%26gct%3Dhp%26tpid%3DORJ-SPE%26pf%3DV7%26trgb%3DFF%26pt%3Dtb%26apn_uid%3D01CDF6C9-270B-45FA-9F36-B836CF581563%26tpr%3D1%26doi%3D2014-08-06%26ts%3D1408178482915&rurl=http%3A%2F%2Fwww.search.ask.com%2F%3Ftpid%3DORJ-SPE%26o%3DAPN11409%26pf%3DV7%26trgb%3DFF%26p2%3D%255EBBH%255EOSJ000%255EYY%255EPL%26gct%3Dhp%26apn_ptnrs%3DBBH%26apn_dtid%3D%255EOSJ000%255EYY%255EPL%26apn_dbr%3Dff_31.0.0.5310%26apn_uid%3D01CDF6C9-270B-45FA-9F36-B836CF581563%26itbv%3D12.15.5.30%26doi%3D2014-08-06%26psv%3D%26pt%3Dtb&nm=12&nx=140&ny=7&is=809x69&clkt=239http://pl.wikipedia.org/wiki/Adam_Johann_von_KrusensternRosyjska wersja nazwiska widniejąca na rufie żaglowca jest prawidłowym zapisem jego nazwy.Sylwek zapewne posłużył się nazwą z dodatku do "Dziennika Bałtyckiego"który podał błędne nazwy żaglowców.Analogicznie powinna być nazwa "Sjedow" a nie "Sedow",ale to nie jest Sylwka wina tylko naszych jak zwykle wszechwiedzących dziennikarzy. Edytowane 16 Sierpnia 2014 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Kaziu ma rację - nazwy wzięte z Dziennika Bałtyckiego Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Kaziu ma rację A kto ma rację stawia kolację Stawiam na spóldzielni Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Składniki: Chuda wieprzowina (klasa I) - 1.0 kg (szynka) Słonina - 0.5 kg Wołowina - 0.5 kg (ja dają III kl. z obróbki kl. I i uzupełniam wołowiną). Łącznie: 2 kg Dodatki: Słodki pimentón (lub papryka) - 40 g Pikantny pieprz (chili lub cayenne) - 1 g (tsp) Sól - 36 g Pieprz - 1 łyżeczka Czosnek - 18 g (6 ząbków) Oregano - 1 łyżeczka 250 ml czerwonego, wytrawnego wina Hej Kurp, Na razie nie wiemy jak to chorizo wyszło, ale czytając składniki mam kilka obserwacji. Przepisu tego nie widzę na stronie stronie głównej, widzę tylko przepisy na chorizo nadesłane przez Marianskiego. Dlaczego bez peklosoli? Z tą mało ilością soli i bez peklosoli nie jest to zbyt bezpiecznie. Do wyrobów surowo dojrzewających, 25g/kg do 30 jest norma. Do tego trzymałeś mięso bez azotynu w temp 30st. 250ml wina na 2kg surowca także trochę za dużo. Ja dodaje tyle do 5kg. I dodałeś na pewno trochę wody z kulturą. W takich kiełbasach chcemy się jak najszybciej pozbyć wody. No i wątpię czy 1g pikantnego pieprzu winikowal jakaś różnice. Oczywiście są to tylko moje obserwacje, możemy robić kiełbaski takie jak nam smakują. Pozdrow.Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Krzysiek tu jest przepis na stronie głównejhttp://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/przepisy-z-roznych-stron-swiata/1593-usa-slynne-chorizo-trzy-przepisy-nadeslane-przez-seminole teraz tak - w przepisie na tej stronie jak kopiowałem jest 36gram soli na 2kg składników - ja daję 23g na 1kg i jak się wczytasz w przepisy to Seminole to samo mówi co Ty że na ten wyrób 23-25g soli na 1kg mięsa to norma. Ja peklosól dawałem do I kl. i wołowiny, a do słoniny dałem sól.Co do bakterii to nie wiem czy dobrze zrobiłem ale ten 1gram dodałem od razu do wina do którego dorzuciłem 10gram cukru i to wszystko wymieszałem z wołowiną a potem ją jeszcze zblendowałem aby dała klej. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Co do bakterii to nie wiem czy dobrze zrobiłem ale ten 1gram dodałem od razu do wina do którego dorzuciłem 10gram cukru Czy bakterie zawarte w szczepionce fermentują cukier - sacharozę? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Kruzenshtern jest richtig Nie,nie jest richtig.Rosyjska wersja nazwiska widniejąca na rufie żaglowca jest prawidłowym zapisem jego nazwy.Sylwek zapewne posłużył się nazwą z dodatku do "Dziennika Bałtyckiego"który podał błędne nazwy żaglowców.Analogicznie powinna być nazwa "Sjedow" a nie "Sedow",ale to nie jest Sylwka wina tylko naszych jak zwykle wszechwiedzących dziennikarzy. Крузенштерн, to jest richtig. albo jak podaje wiki.de http://de.wikipedia.org/wiki/Kruzenshtern_%28Schiff%29 albo, tak jak widać Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.