Skocz do zawartości

KURP'iowska zadyma w kuchni


Rekomendowane odpowiedzi

post-45680-0-49012500-1407795383_thumb.jpg

Trochę oscypków (3,7kg) i korbaczy (2,9kg) poczyniłem. Każdy  wyrób z 30l mleka czyli łącznie poszło 60l

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365673
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 840
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

KURP, mistrzu, jak ja Ci zazdroszczę. Cudowne wyroby !!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365679
Udostępnij na innych stronach

 

 

i korbaczy

Ech Kurpik, że też Ty do Napoleonowa w tym roku nie przybywasz, ech... :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365688
Udostępnij na innych stronach

Chorizo dziś lekko podwędziłem - dokończyłem wczorajsze podwędzanie które licho szło bo naszła ulewa i się mokro zrobiło.

Dziś wystarczyło 2 godziny - teraz poszło do piwnicy ojca na 3 dni celem podsuszenia, a potem pójdzie do lodówki celem dojrzewania. ;)

post-45680-0-77544600-1407868415_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365791
Udostępnij na innych stronach

 

 

KURP, mistrzu, jak ja Ci zazdroszczę. Cudowne wyroby !!!

 

A jakie pyszne :D  wiem coś o tym  :D  :clap:  :clap:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365881
Udostępnij na innych stronach

 

KURP, mistrzu, jak ja Ci zazdroszczę. Cudowne wyroby !!!

 

A jakie pyszne :D  wiem coś o tym  :D  :clap:  :clap:

 

 

A ja wiem coś o Twoich wyrobach. Podczas urlopu we Władku odwiedzałem Twój sklep prawie codziennie. Oprócz niedziel i poniedziałków. :D   :clap:   :tongue:

Edytowane przez Kruszynka

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365882
Udostępnij na innych stronach

Radziu będzie może okazja w przyszłym tygodniu pokosztować - no ja mam nadzieję że u siebie na rancho będziesz :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365939
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ech Kurpik, że też Ty do Napoleonowa w tym roku nie przybywasz, ech... :D :D

Sylwek,ale na spółdzielni popróbujemy ? :angel:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365985
Udostępnij na innych stronach

redzed ja robię z tego przepisu ze strony głównej:

Składniki: 

 

  1. Chuda wieprzowina (klasa I) - 1.0 kg (szynka)
  2. Słonina - 0.5 kg 
  3. Wołowina - 0.5 kg (ja dają III kl. z obróbki kl. I i uzupełniam wołowiną).

Łącznie: 2 kg 

Dodatki: 

  1. Słodki pimentón (lub papryka) - 40 g 
  2. Pikantny pieprz (chili lub cayenne) - 1 g (tsp) 
  3. Sól - 36 g 
  4. Pieprz - 1 łyżeczka 
  5. Czosnek - 18 g (6 ząbków) 
  6. Oregano - 1 łyżeczka 
  7. 250 ml czerwonego, wytrawnego wina 

 

Dalej to robię tak - słoninkę kroję w kostkę (tak najlepiej bo przez maszynkę sie wg. mnie maże i wiem że może to kwestia zmrożenia słoniny, ale co kostka to kostka - ładnie w tym chorizo wygląda).

Mięso klasy pierwszej mielę na sitku 16mm bo 12mm nie mam.

Mięso klasy III (i wołowinę) mielę na sitku 3mm i tym razem blendowałem blenderem aby uzyskała kleistość - blendowałem to wszystko z przyprawami, winem i dodałem kultury bakterii Saecco VBL-97.

Napełniłem jelita wiankowe wołowe, powiesiłem na dobę do obsuszenia, podwędziłem potem 4 godziny w zimnym dymie (tak 30stopni - wędziłem razem z serkami), pozostawiłem na noc w wędzarni, a dnia nastepnego 2 godziny podwędziłem do uzyskania koloru.

Poszło od wtorku na 3 dni do piwnicy u ojca na podeschnięcie, a jutro zabieram je do obeschnięcia już w lodówce.


Kaziu ja na spółdzielnię do Radka się piszę, także jest duże prawdopodobieństwo że jak nic nie wypadnie to tam zawitam. :)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366011
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kaziu ja na spółdzielnię do Radka się piszę, także jest duże prawdopodobieństwo że jak nic nie wypadnie to tam zawitam.

 

Sylwek, barwy spółdzielcze zmieniasz ? Czy może jedziesz co by coś podpatrzyć i u nas zaimplementować?  :D  :D  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366136
Udostępnij na innych stronach

 

 

Podczas urlopu we Władku
 

następnym razem jak będziesz spędzał urlop we Władku to wpadnij na kawę.

 

 

 

ja mam nadzieję że u siebie na rancho będziesz

daj znać kiedy to na pewno będę - na samą myśl o spotkaniu to się  :D  :D  :D  :D  cieszę. 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366147
Udostępnij na innych stronach

Sylwek, barwy spółdzielcze zmieniasz

@Pools,  spółdzielnia Neptun otwarta jest i na swoje sesje gości zaprasza ;).

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366151
Udostępnij na innych stronach

Jestem dziś tak blisko Spółdzielni "Neptun" i Spółdzielców - zdjęcie z godz. 19 Skwer Kościuszki "Operacja Żagiel 2014". 

post-45680-0-78667500-1408135716_thumb.jpg

od lewej największe Kruzenshtern i Sedow

Obecnie nadaję z Karwii ;) Jutro wybieram się do Radka w odwiedziny :)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366264
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kruzenshtern

Kruzensztern :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366281
Udostępnij na innych stronach

 

Kruzenshtern

Kruzensztern :D

 

 

Kruzenshtern jest richtig. ;)

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366288
Udostępnij na innych stronach

Kruzenshtern jest richtig

 

Nie,nie jest richtig.

http://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=CWRvp7RrvU5esKMfMiwbE9YD4DJmK09sFoam0kckB0fusscACCAAQASDZl5kYUPzS39n9_____wFg6eTJhdgaoAGW_sf5A8gBAakCZ_XoMZndhT7IAxuqBCVP0LjKrDuUqhv4lsGOWJnXiPBs-GZH5OJgSKYiAAHIjMkcGH1diAYBgAeJ7sU0kAcBqAemvhs&ohost=www.google.com&cid=5Gir0DWlQqikZ0AUzZQ-A92ZI0juOHvTgIhJrEKW-0_O_L0&sig=AOD64_2YaZfUg8hVzAYSUAOuZK6ouVXycA&adurl=http://www.zapmeta.com.pl/ws%3Fasid%3Dzm_pl2_010_013%26q%3Dkruzensztern%2520%25C5%25BCaglowiec%26id%3D%26mt%3Db%26nw%3Ds%26de%3Dc%26ap%3D1t1%26anr%3D1&nb=0&res_url=http%3A%2F%2Fwww.search.ask.com%2Fweb%3Fq%3DKruzensztern%26apn_dtid%3D%255EOSJ000%255EYY%255EPL%26apn_dbr%3Dff_31.0.0.5310%26psv%3D%26itbv%3D12.15.5.30%26p2%3D%255EBBH%255EOSJ000%255EYY%255EPL%26apn_ptnrs%3DBBH%26o%3DAPN11409%26gct%3Dhp%26tpid%3DORJ-SPE%26pf%3DV7%26trgb%3DFF%26pt%3Dtb%26apn_uid%3D01CDF6C9-270B-45FA-9F36-B836CF581563%26tpr%3D1%26doi%3D2014-08-06%26ts%3D1408178482915&rurl=http%3A%2F%2Fwww.search.ask.com%2F%3Ftpid%3DORJ-SPE%26o%3DAPN11409%26pf%3DV7%26trgb%3DFF%26p2%3D%255EBBH%255EOSJ000%255EYY%255EPL%26gct%3Dhp%26apn_ptnrs%3DBBH%26apn_dtid%3D%255EOSJ000%255EYY%255EPL%26apn_dbr%3Dff_31.0.0.5310%26apn_uid%3D01CDF6C9-270B-45FA-9F36-B836CF581563%26itbv%3D12.15.5.30%26doi%3D2014-08-06%26psv%3D%26pt%3Dtb&nm=12&nx=140&ny=7&is=809x69&clkt=239

http://pl.wikipedia.org/wiki/Adam_Johann_von_Krusenstern

Rosyjska wersja nazwiska widniejąca na rufie żaglowca jest prawidłowym zapisem jego nazwy.

Sylwek zapewne posłużył się nazwą z dodatku do "Dziennika Bałtyckiego"który podał błędne nazwy żaglowców.Analogicznie powinna być nazwa "Sjedow" a nie "Sedow",ale to nie jest Sylwka wina tylko naszych jak zwykle wszechwiedzących dziennikarzy. :D

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366313
Udostępnij na innych stronach

Kaziu ma rację - nazwy wzięte z Dziennika Bałtyckiego ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366323
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kaziu ma rację

A kto ma rację  stawia kolację ;):D Stawiam na spóldzielni :angel:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366342
Udostępnij na innych stronach

 

 

Składniki: Chuda wieprzowina (klasa I) - 1.0 kg (szynka) Słonina - 0.5 kg Wołowina - 0.5 kg (ja dają III kl. z obróbki kl. I i uzupełniam wołowiną). Łącznie: 2 kg Dodatki: Słodki pimentón (lub papryka) - 40 g Pikantny pieprz (chili lub cayenne) - 1 g (tsp) Sól - 36 g Pieprz - 1 łyżeczka Czosnek - 18 g (6 ząbków) Oregano - 1 łyżeczka 250 ml czerwonego, wytrawnego wina

 

Hej Kurp,

 

Na razie nie wiemy jak to chorizo wyszło, ale czytając składniki mam kilka obserwacji.  Przepisu tego nie widzę na stronie stronie głównej, widzę tylko przepisy na chorizo nadesłane przez Marianskiego.  Dlaczego bez peklosoli?  Z tą mało ilością soli i bez peklosoli nie jest to zbyt bezpiecznie.  Do wyrobów surowo dojrzewających, 25g/kg do 30 jest norma. Do tego trzymałeś mięso bez azotynu w temp 30st.  250ml wina na 2kg surowca także trochę za dużo.  Ja dodaje tyle do 5kg.  I dodałeś na pewno trochę wody z kulturą.  W takich kiełbasach chcemy się jak najszybciej pozbyć wody.  No i wątpię czy 1g pikantnego pieprzu winikowal jakaś różnice. 

 

Oczywiście są to tylko moje obserwacje, możemy robić kiełbaski takie jak nam smakują. :D

 

Pozdrow.

Krzysiek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366354
Udostępnij na innych stronach

Krzysiek tu jest przepis na stronie głównej

http://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/przepisy-z-roznych-stron-swiata/1593-usa-slynne-chorizo-trzy-przepisy-nadeslane-przez-seminole

 

teraz tak - w przepisie na tej stronie jak kopiowałem jest 36gram soli na 2kg składników - ja daję 23g na 1kg i jak się wczytasz w przepisy to Seminole to samo mówi co Ty że na ten wyrób 23-25g soli na 1kg mięsa to norma. Ja peklosól dawałem do I kl. i wołowiny, a do słoniny dałem sól.

Co do bakterii to nie wiem czy dobrze zrobiłem ale ten 1gram dodałem od razu do wina do którego dorzuciłem 10gram cukru i to wszystko wymieszałem z wołowiną a potem ją jeszcze zblendowałem aby dała klej.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366384
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co do bakterii to nie wiem czy dobrze zrobiłem ale ten 1gram dodałem od razu do wina do którego dorzuciłem 10gram cukru

Czy bakterie zawarte w szczepionce fermentują cukier - sacharozę?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366473
Udostępnij na innych stronach

 

Kruzenshtern jest richtig

 

Nie,nie jest richtig.

Rosyjska wersja nazwiska widniejąca na rufie żaglowca jest prawidłowym zapisem jego nazwy.

Sylwek zapewne posłużył się nazwą z dodatku do "Dziennika Bałtyckiego"który podał błędne nazwy żaglowców.Analogicznie powinna być nazwa "Sjedow" a nie "Sedow",ale to nie jest Sylwka wina tylko naszych jak zwykle wszechwiedzących dziennikarzy. :D

 

 

Крузенштерн, to jest richtig.

 

albo jak podaje wiki.de http://de.wikipedia.org/wiki/Kruzenshtern_%28Schiff%29

 

albo, tak jak widać  post-51023-0-38007900-1408448273_thumb.jpg

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366611
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.