PanBoczek Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 5 Września 2013 Ależ się chłopie narobiłeś! wielki szacun!!! szczególnie, że wiem jak smakują Twoje np. serki typu Koryciński niebo w gębie.. założę się, że reszta smakuje tak dobrze jak wygląda albo i lepiej hehe btw. 62 litry mleka.. nieźle Pozdrawiam :clap: Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 5 Września 2013 dodać pokrojony w plastry czosnek i przesypać chilli. Można też chilli wymieszać z gorącym olejem i tak zalać - tu pełna dowolność.A jeśli nie w tym momencie to kiedy i czy zimny czy ciepły dodać olej ? Jak długo mogą stać "krokodylki" bez pasteryzacji ? PS Dzięki za informacje a'propos chorizo :grin: . Czekam na ocenę smaku tej wersji chorizo. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 5 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 5 Września 2013 dodać pokrojony w plastry czosnek i przesypać chilli. Można też chilli wymieszać z gorącym olejem i tak zalać - tu pełna dowolność.A jeśli nie w tym momencie to kiedy i czy zimny czy ciepły dodać olej ? Jak długo mogą stać "krokodylki" bez pasteryzacji ? PS Dzięki za informacje a'propos chorizo :grin: . Czekam na ocenę smaku tej wersji chorizo. Gorący olej taki skwierczący leję na wymieszane z czosnkiem i chilli ogórki, bądź też chilli mieszam z gorącym olejem i i leję na ogórki wymieszane z czosnkiem - różnicy nie widzę. Ogórki konserwuje sól, ocet, cukier i czosnek - w przepisach jakie czytałem nie spotkałem się z opcją pasteryzacji, a więc powinny wytrzymać do kolejnych ogórków - o ile takie pyszne ogórki do kolejnych wytrzymają. Jeśli już pasteryzować to max.5 minut od zagotowania - ogórki przegotowane nie przypominają krokodylków. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 5 Września 2013 Ja krokodylki robiłem tak,ze po prostu do gorącej zalewy (cukier, ocet) dodałem olej i tym zalałem ogórki. Nie pasteryzowałem, ale jak weźmiecie pod uwage, ze to są słone ogórki, odwodnione zalane tylko cotem i cukrem... to żaden organizm w tym nie przeżyje... oprócz ludzkiego oczywiscie Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Września 2013 kurp007, masz moze na zdjeciach szynke pokrojona , lub napoczętą ,czy skora ktora szyłeś byla z jednego udzca ? Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 6 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Września 2013 kurp007, masz moze na zdjeciach szynke pokrojona , lub napoczętą ,czy skora ktora szyłeś byla z jednego udzca ? Pozdrawiam Wojciechu - najpierw ostrym nożykiem oskórowałem tylną ćwiartkę. Robiłem to tak aby nie ponacinać skóry - tam gdzie była do słonina robiłem to z okładem. Takie skrórowanie dojechałem do stawu w którym raciczka przechodzi w golonkę i na tym stawie odciąłem ćwiartkę od oskórowanej skóry (masło maślane ale mam nadzieję że wiesz o co chodzi). Potem nadmiar słoniny która była na skórze ostrożne odcinałem tak aby zostało tej słoniny minimalna ilość. Z takiego połacia skóry możesz sobie uformować dowolnie wielką tą "kieszonkę" którą zawijasz do góry i obszywasz - bo szycie na zdjęciach jest od strony wewnętrznej ćwiartki, pośladek świński masz u spodu. Jak widzisz szycie wytrzymało - podczas parzenia pękła skóra prawie u spodu. Szynka nie była ściśle nabijana farszem (wcześniej była jeszcze jedna robiona na próbę i wiedziałem gdzie popełniałem błędy). Inspiracją było to zdjęcie: http://twister-catering.pl/wp-content/gallery/nasza-galeria/tc-104.jpg Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Września 2013 kurp007, jesli dobrze zrozumiałem , na wysokosci golonki i raciczki pozbyłes sie miesa z tej czesci , a potemz robiłes farsz i zaszyłeś w pozostała skóre , oczywiscie kosci zostały wytrybowane , stad miejsce na ladny kształt , chyba bym nie potrafił tego zrobić .Gratuluję umiejętności .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 6 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 6 Września 2013 kurp007, jesli dobrze zrozumiałem , na wysokosci golonki i raciczki pozbyłes sie miesa z tej czesci , a potemz robiłes farsz i zaszyłeś w pozostała skóre , oczywiscie kosci zostały wytrybowane , stad miejsce na ladny kształt , chyba bym nie potrafił tego zrobić .Gratuluję umiejętności .Pozdrawiam Dokładnie tak. Śmiałem się w duchu że nabyłem nową umiejętność - kaletnik;) Bo trzeba było sobie w głowie wymyśleć kształt tej sakwy/torebki tak aby nabrała kształtu szynki z nogą Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 10 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 10 Września 2013 Zrobiłem już zaopatrzenie w czosnek na zimę do wędlin i nie tylko. Kupiłem u sprawdzonego sprzedawcy (z zagłębia czosnkowego Pardocin, Słomniki - mają swoje dożynki czosnkowe) 10 kilo czosnku - część dekoracyjna w warkoczach http://img19.imageshack.us/img19/8641/u6l1.jpg i 5 kilo luzem http://img600.imageshack.us/img600/1071/98ah.jpg Dokończyłem też dziś ciasto Koliber - tak się nazywa. Co by nie było że Kurp nie potrafi też piec;) http://img41.imageshack.us/img41/8817/oncm.jpg http://img689.imageshack.us/img689/7374/ya59.jpg http://img5.imageshack.us/img5/479/umos.jpg A na koniec zabrałem się za zrobienie serów - na zdjęciach koryciny, ricotta, i odciekająca baza do oscypków http://img31.imageshack.us/img31/5729/qdcb.jpg a tu już kulka po odcieku do zrobienia oscypków - jeszcze tylko ją pociąć podgrzać serwatkę i trochę powyciskać, uformować gołki http://img268.imageshack.us/img268/7523/4lt5.jpg a tu już uformowane gołki chłodzą się w wodzie, aby na noc wylądować w solance - jutro wędzenie;) http://img163.imageshack.us/img163/8544/ftjj.jpg Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 10 Września 2013 super sprawa !!! A ja dalej coś za sery nie mogę się zabrać... A ten koliber ? To na ciemnym biszkopcie ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 10 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 10 Września 2013 super sprawa !!! A ja dalej coś za sery nie mogę się zabrać... A ten koliber ? To na ciemnym biszkopcie ? Ciasto koliber zrobione z tego przepisu - fajne w smaku;) http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-koliber Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 11 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 11 Września 2013 Po uwędzeniu chorizo jeszcze tydzień siedziało sobie w wędzarni - nie była przez ten czas opalana - jedyne to ciepło które było po uwędzeniu w zeszłym tygodniu wędlin, po tym wędzeniu chorizo z powrotem na tydzień zostało zamknięte na kłódkę w wędzarni.http://img824.imageshack.us/img824/3995/wd1y.jpghttp://img809.imageshack.us/img809/4975/fuv9.jpg [ Dodano: Sro 11 Wrz, 2013 22:47 ]super sprawa !!! A ja dalej coś za sery nie mogę się zabrać... Serki pokemon tym razem nie wyszły coś się spieprzyło - wyszły takie gąbczaste i kwaskowe w smaku 8 serków - chyba będę robił pizzę z serem al'a oscypek aby to zjeść ;/ http://img823.imageshack.us/img823/7595/4gpj.jpg Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 11 Września 2013 Po uwędzeniu chorizo jeszcze tydzień siedziało sobie w wędzarni - nie była przez ten czas opalana - jedyne to ciepło które było po uwędzeniu w zeszłym tygodniu wędlin, po tym wędzeniu chorizo z powrotem na tydzień zostało zamknięte na kłódkę w wędzarni.A wg jakiego przepisu robiłeś to chorizo? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 11 Września 2013 Serki pokemon tym razem nie wyszły coś się spieprzyło - wyszły takie gąbczaste i kwaskowe w smakuzaszczepiły Ci się :lol: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 11 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 11 Września 2013 zaszczepiły Ci się :lol:czym się zaszczepiły i w którym momencie? i co zrobić aby na przyszłość tego uniknąć - pasteryzować w temp. ok 73C jak radził AndrzejK? [ Dodano: Sro 11 Wrz, 2013 23:17 ]A wg jakiego przepisu robiłeś to chorizo?Na stronie głównej znajdziesz 3 przepisy na chorizo - tym razem było robione chorizo argentyńskie - trochę modyfikowane. Modyfikacja dotyczyła jedynie papryki (pimenton ostry/słodki w stosunku 60/40). no i było osadzone, dobrze wysuszone, potem zadymione i obsuszone w wędzarni Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 11 Września 2013 jak nic bakterie kwasu mlekowego Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 11 Września 2013 Serki pokemon tym razem nie wyszły coś się spieprzyło - wyszły takie gąbczaste i kwaskowe w smakuw jakiej temp skrzep robiłeś ? 35 stopni? opatuliłeś gar kocem na godzinę ? Kwaskowatość to niestety ja za mały jestem żeby się wypowiadać... a dziurki... może za słabo wyciskałeś serki ??? Nie przejmuj się, mi też kiełbasy nie zawsze wychodzą Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 12 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 12 Września 2013 Wstawiam zdjęcie mojego pierwszego Schinkenspeck'a. http://img594.imageshack.us/img594/3961/vef4.jpg W smaku wyborne - jest tylko jedno ale - mięsko się trochę ciągnie po zębach. Czy należy poczekać jaki czas aż szyneczki uschną a mięsko skruszeje, a może wpływ na to będzie miało kilkukrotne wędzenie? W przepisie Ligawy nic nie ma o czasie oczekiwania/dojrzewania - ostatni punkt mówi że trzeba cienko kroić na świeży chlebek posmarowany masełkiem - ale nie ma mowy o czasu oczekiwania od wędzenia do jedzenia. Ktoś już może ma doświadczenie i zechce się podzielić Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 12 Września 2013 Taki to urok tego specjału i dla tego trzeba kroić "cienko "Podobnie jak wszystkie dojrzewające by wydobyć smak .______________ Pozdrawia Kurp Kurpia :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 12 Września 2013 mięsko się trochę ciągnie po zębach.pewnikiem szybko "zniknie" możesz poczekać z tydzień dwa co by "skruszało" ale po co ? Jak Henio napisał, taki to specjał super :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 12 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 12 Września 2013 mięsko się trochę ciągnie po zębach.pewnikiem szybko "zniknie" możesz poczekać z tydzień dwa co by "skruszało" ale po co ? Jak Henio napisał, taki to specjał super :thumbsup: mam jeszcze 2 takie także dłużej potrzymam - wraz z chorizo. Swoją drogą na przyszły tydzień planuję kolejne chorizo i może jakąś jałowcową i myśliwską? A jak już będę miał kultury bakterii to zrobię salami i jakąś dojrzewającą kiełbaskę Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Poczytałem sobie taki artykuł http://kliowkuchni.muzhp.pl/opowiesci/wedliniarstwo/37/kindziuk-zagubiony-smak.html wklejam aby się nie zagubił no i przymierzam się do zrobienia:) Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Fajny artykuł. Dzięki. Co do tego schinkenspeck, robiłem kilka razy i smak zawsze najlepszy po dwóch tygodniach dojrzewania. Pozdrow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Krótka relacja tego co udało mi się zrobić w ostatnich dniach...Produkcja szynkoweja to efekt końcowy Produkcja chorizoefekt końcowy I jeszcze schinkenspeck efekt końcowy a wszystko uwędzone w mojej małej ogrodowej wędzarce Edytowane 14 Grudnia 2013 przez kurp007 Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Dużo i ładnie... tego Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.