Skocz do zawartości

KURP'iowska zadyma w kuchni


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 864
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mam kolejne doświadczenie - postanowiłem zrobić te korbacze wykorzystując wyszukany przepis z internetu.

Według pierwszej metody korbacze wychodzą, elegancko się formują i nie trzeba mieć rąk z azbestu.

W drugim przypadku - coś jest nie tak (choć dany do zakwaszenia kefir zamiast zsiadłego mleka - może w tym pies pogrzebany) - ręce trzeba mieć z azbestu (bo nawet ser podgrzany do 75st, nie chce być plastyczny, się rwie). Próbę wykonałem na połowie sera, drugą zostawiłem do dojrzania na wieczór i próbę powtórzę. :)

 

Sukces uważam za połowiczny, tym bardziej że po solankowaniu (trochę przydługim co ma chyba znaczenie) nitki się rozłażą :facepalm: .

 

Chyba nici z wędzenia tego sera - myślę coby go na pizzę spożytkować.

 

Cóż przy zdobywaniu doświadczenia straty muszą być, wersja 2.0 korbacz będzie już na pewno lepsza :)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-359661
Udostępnij na innych stronach

Jest takie powiedzenie:

- Kto Ty jesteś?

- KURP zawzięty!!!

- Jaki znak Twój?

- Łeb roźcięty!!!

 

Zawziąłem się, nie podarowałem Korbacze musiały wyjść i wyszły. Dopracowałem warsztat (straty 20PLN czyli pierwsze korbacze poszły do kosza), ale te które dziś zrobiłem - mogłyby walczyć w Zakopanem w konkursie na Korbacze roku ;)

Już wiem co muszę sobie jeszcze do tego dorobić - deskę na którą będę zwijał nitkę która powstaje przy robieniu.

Tu na zdjęciu pojedyńcza nitka (zrobiona z 10litrów mleka) nawinięta na to co miałem najdłuższego pod ręką z przedmitów kuchennych - blacha. No mógłbym nawinąć na stolnicę, ale nie chciało mi się bawić.

post-45680-0-13505700-1404337297_thumb.jpg

Teraz tylko zasolankowanie (solanka chłodzi się w zamrażalniku), obsuszanie i wędzenie. Fotkę z finalnego produktu zamieszczę jutro.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-359881
Udostępnij na innych stronach

 

 

- KURP zawzięty!!!
 

 Oj widac zeszawziety. Ale to nie wada tylko zaleta w tym przypadku :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-359882
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Jak ja uwielbiam korbacze....szczególnie do piwka....lub jakiejś naleweczki..... :D  ale się rozmarzyłem!

Jak w ty roku byłem w Zakopanym z rodzinką nakupowałem sobie na zapas... ale zapas się skończył  :cry: więc z rozrzewnieniem patrzę na Twoją produkcję.... może kiedyś i mi by się udało.... :rolleyes:

świetna robota  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-359891
Udostępnij na innych stronach

Torbacze edycji 2. się powiodły....

Ryk silnika, zaćmienie słońca, trzęsienie ziemi...Kurpiu w pobliżu znakiem tego :)

Dobrze, że drzwi były otwarte bo by wszedł z ościeżnicą.... i wiadrem torbaczy... :)

nawet uraczył dowolnym fragmentem wykonu (44,7cm)...

...Smakują jak....Holandia:Hiszpania :)

....Holendrom :)

------

Fajne w smaku, rewelacyjne w konsystencji takie... Kurbacze :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-359894
Udostępnij na innych stronach

Panie, Panowie - przedstawiam wersję 2.0 Korbaczy - tym razem chyba udana ;)

post-45680-0-87386300-1404421252_thumb.jpgpost-45680-0-44966500-1404421241_thumb.jpgpost-45680-0-32891900-1404421262_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-360030
Udostępnij na innych stronach

 

 

Panie, Panowie - przedstawiam wersję 2.0 Korbaczy

 

Kurp, co to jest ? Pierwszy raz w życiu takie cudo widzę... :facepalm:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-360035
Udostępnij na innych stronach

Sposób numer 2 - sprawdzony dwukrotnie :)

Przepis jest w internecie wystarczy go sobie wygooglać, ale jeśli ktoś chce to mogę mu podać link i wskazówki, aby ktoś Ameryki nie odkrywał :)

 

Bazyl mówisz że ja jestem góral? Podobnie jak Ty kibic Widzewa :)

Choć się w górach nie urodziłem to Kurpie są jak górale - mają proste, dobre serce i tym się w życiu kierują. 

Stąd we mnie taka wielka pasja poznawania odkrywania tego czego jeszcze nie umiem, a co by mi sprawiło frajdę - Ty nie wiesz jak bardzo mnie cieszy to że tym razem mi się udało te Korbacze zrobić, pomimo wcześniej poniesionej klęski nie poddałem się, lecz uparcie dążyłem do tego aby klęskę przekuć w sukces no i Jest :)


 

Panie, Panowie - przedstawiam wersję 2.0 Korbaczy

 

Kurp, co to jest ? Pierwszy raz w życiu takie cudo widzę... :facepalm:

 

A Ty Artur nigdy nie jadłeś Korbaczy?

Widzę że koledze muszę przygotować paczkę do wysyłki z owocami "tej ziemi" na której mieszkam ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-360036
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bazyl mówisz że ja jestem góral? Podobnie jak Ty kibic Widzewa

 

Widzewa to mi nie wypominaj, mam prawie 100 wyjazdów. Przestałem chodzic na mecze jak jeden warszawiak zaczął niszczyc ten klub co trwa do dzisiaj :mad:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-360045
Udostępnij na innych stronach

Arku Ty mnie źle zrozumiałeś - mnie bardzo cieszy że jesteś kibicem Widzewa - mam nadzieję że nadal sercem jesteś z nimi - i o ten klimat mi chodzi.

Trzeba coś robić z sercem, wkładać serce - inaczej lipa :(

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-360051
Udostępnij na innych stronach

No to chyba zabierzesz korbacze na 5 produkcję  :tongue:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-360060
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

No nigdy, pierwszy raz cos takiego widzę ...

WOW!! a myślałem że to niemożliwe..... żeby nigdy w życiu Korbaczy nie próbować....  :cry:  

Ale może lepiej nie zaczynać bo bardzo szybko "uzależniają" :) Później będziesz biegać z "wywieszonym językiem" za wszelkimi tej maści produktami jak ja  :devil:

Tak samo ma moja żona ale za to z kabanosami...... już dostałem prykaz na "odpowiednią" pierwszą w życiu produkcję!

:tongue:

 

PS. Najlepsze korbacze są wędzone :D  :D  :D  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-360063
Udostępnij na innych stronach

Podbitkę Kolegom zrobię....

Widziałem one... zdjęcia tego nie oddają- wyglądają... duużo atrakcyjniej :)

Miałem przyjemność toto rozrywać, rwać, gnieść... nie wiem jak to zdefiniować.... kurbaczowałem se to paluchami :)

Miałem przyjemność toto próbować....rekurdewelacja...uwędzone Klassik... format grubości ołówkowy minusminus....balans soli jak zapach chińskiej gumki z PRLu...

Kurbacze....sami zobaczcie....

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-360065
Udostępnij na innych stronach

Karolu Dziękuję Ci za taki wspaniały Koment do mojej produkcji - byłeś pierwszym beta testerem tych Kurbaczy ;)

Jak przyniosłem do domu - żona moja odchyliła z oka powiekę i mówi "Daj", no i jak zapodała jednego, to potem poszło maszynowo.;)

A potem jeszcze na do piwka skubałem po jednym, po jednym... ;)

 

Są obłędne i wciągają - po niedzieli jak się uda będzie produkcja tym razem z 20litrów mleka ;)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-360137
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

Po tym czasie zlać wodę jaka się wytrąci, dodać pokrojony w plastry czosnek i przesypać chilli. Można też chilli wymieszać z gorącym olejem i tak zalać - tu pełna dowolność.

 

Chciałem prosić kol. o pomoc przy ogórkach"krokodylkach". Jestem w trakcie przygotowania.

Co należy zrobić z tą słoną wodą po zasoleniu. Bo są rożne wersje w internecie.  Jedni piszą aby wodę wylać, inni zaś piszą aby nie wylewać i dodać ją następnie do zalewy w słoikach. Za chwilę będę musiał już przekładać do słoików i jestem nieco w kropce. Napisałem do "Kurpia" pytanie na PW. lecz chyba nie zauważył bo jeszcze nie odpisał, a ogórasy już czekają.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-361308
Udostępnij na innych stronach

Bo Kurp był na produkcji i  nie miał dostępu do internetu. Teraz odpisuję. Wodę z ogórków wylać i zalać zimnym syropem.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-361347
Udostępnij na innych stronach

Dzięki serdeczne Kurpiu Tak też przypuszczałem, ale ponieważ czas naglił więc zrobiłem na czuja i okazuje się że postąpiłem właściwie odlewając tą słoną wodę. Zrobiłem jednak pewną modyfikację. Umieściłem krokodylki ciasno w słoikach tak jak zalecasz, razem z chili i czosnkiem, a następnie nie zimnym, lecz jeszcze  letnim syropem przyrządzonym wg. Twego przepisu, zakręciłem nakrętki i postawiłem słoiki do góry dnem, ponieważ pomyślałem sobie że skoro mają one do rana czekać z razem przyprawami w misce, to może niech sobie czkają w słoikach. Dziś rano słoiczki już pięknie zawekowane, puściły jak piszesz sporo płynu i fajnie sobie pływają w zalewie. Przygotowuję "smakołyki" na sierpniowe mazurskie biwakowanie. Wyszło z 3 kg.ogórasków,  tylko 5 średnich słoików, więc jutro muszę wyskoczyć na bazarek i zakupić jeszcze jedną taką 3 kilogramową porcyjkę, ponieważ na wieczornych mazurskich biesiadach takie różne przywożone przeze mnie "cymesy" przekąski i wędliny, znikają w tempie może nie błyskawicy, ale na pewno co najmniej "Pendolino". Tą jutrzejszą porcję zrobię jednak dokładnie wg. Twojego przepisu, aby mieć porównanie. Dzięki raz jeszcze za odpowiedź i poradę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/10/#findComment-361349
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.