Skocz do zawartości

KURP'iowska zadyma w kuchni


Rekomendowane odpowiedzi

Ja dziś zrobiłem 5 kg krokodylków według przepisu z pierwszej strony oraz 5kg zmieniłem tylko chili na curry :) Zobaczymy co z tego wyjdzie :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-364517
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 864
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Podziel się kolego wrażeniami tymi ogóreczkami z chilli ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-364527
Udostępnij na innych stronach

Chyba chodzi o curry? :) Dajecie chili czy pieprz cayene? Bo ja wlasnie to dałem :) Szkoda trochę tej wody co została z przyprawami po krokodylkach. Może macie jakiś pomysł jak ją zagospodarować? Może zalać jakieś warzywa?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-364611
Udostępnij na innych stronach

Zalej tą wodą cukinię ;) możesz zalać też ponownie nową partię ogórków - wtedy wychodzi wersja mniej hardcore ;)

postąpiłbym podobnie jak z krokodylkami w pierwszym kroku - czyli przesypał solą aby puściły wodę, odlał tą wodę i zalał tym sosem z krokodylków.

 

Tak chodziło mi o curry ;)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-364619
Udostępnij na innych stronach

Kurpik, wstawiłem w swoim temacie, a odrazu mogłem tutaj :D

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4314-nalewki-zboja-madeja/?p=295350

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-364622
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku to jak się sprężę to może coś powstanie ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-364627
Udostępnij na innych stronach

post-45680-0-49012500-1407795383_thumb.jpg

Trochę oscypków (3,7kg) i korbaczy (2,9kg) poczyniłem. Każdy  wyrób z 30l mleka czyli łącznie poszło 60l

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365673
Udostępnij na innych stronach

KURP, mistrzu, jak ja Ci zazdroszczę. Cudowne wyroby !!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365679
Udostępnij na innych stronach

 

 

i korbaczy

Ech Kurpik, że też Ty do Napoleonowa w tym roku nie przybywasz, ech... :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365688
Udostępnij na innych stronach

Chorizo dziś lekko podwędziłem - dokończyłem wczorajsze podwędzanie które licho szło bo naszła ulewa i się mokro zrobiło.

Dziś wystarczyło 2 godziny - teraz poszło do piwnicy ojca na 3 dni celem podsuszenia, a potem pójdzie do lodówki celem dojrzewania. ;)

post-45680-0-77544600-1407868415_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365791
Udostępnij na innych stronach

 

 

KURP, mistrzu, jak ja Ci zazdroszczę. Cudowne wyroby !!!

 

A jakie pyszne :D  wiem coś o tym  :D  :clap:  :clap:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365881
Udostępnij na innych stronach

 

KURP, mistrzu, jak ja Ci zazdroszczę. Cudowne wyroby !!!

 

A jakie pyszne :D  wiem coś o tym  :D  :clap:  :clap:

 

 

A ja wiem coś o Twoich wyrobach. Podczas urlopu we Władku odwiedzałem Twój sklep prawie codziennie. Oprócz niedziel i poniedziałków. :D   :clap:   :tongue:

Edytowane przez Kruszynka

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365882
Udostępnij na innych stronach

Radziu będzie może okazja w przyszłym tygodniu pokosztować - no ja mam nadzieję że u siebie na rancho będziesz :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365939
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ech Kurpik, że też Ty do Napoleonowa w tym roku nie przybywasz, ech... :D :D

Sylwek,ale na spółdzielni popróbujemy ? :angel:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-365985
Udostępnij na innych stronach

redzed ja robię z tego przepisu ze strony głównej:

Składniki: 

 

  1. Chuda wieprzowina (klasa I) - 1.0 kg (szynka)
  2. Słonina - 0.5 kg 
  3. Wołowina - 0.5 kg (ja dają III kl. z obróbki kl. I i uzupełniam wołowiną).

Łącznie: 2 kg 

Dodatki: 

  1. Słodki pimentón (lub papryka) - 40 g 
  2. Pikantny pieprz (chili lub cayenne) - 1 g (tsp) 
  3. Sól - 36 g 
  4. Pieprz - 1 łyżeczka 
  5. Czosnek - 18 g (6 ząbków) 
  6. Oregano - 1 łyżeczka 
  7. 250 ml czerwonego, wytrawnego wina 

 

Dalej to robię tak - słoninkę kroję w kostkę (tak najlepiej bo przez maszynkę sie wg. mnie maże i wiem że może to kwestia zmrożenia słoniny, ale co kostka to kostka - ładnie w tym chorizo wygląda).

Mięso klasy pierwszej mielę na sitku 16mm bo 12mm nie mam.

Mięso klasy III (i wołowinę) mielę na sitku 3mm i tym razem blendowałem blenderem aby uzyskała kleistość - blendowałem to wszystko z przyprawami, winem i dodałem kultury bakterii Saecco VBL-97.

Napełniłem jelita wiankowe wołowe, powiesiłem na dobę do obsuszenia, podwędziłem potem 4 godziny w zimnym dymie (tak 30stopni - wędziłem razem z serkami), pozostawiłem na noc w wędzarni, a dnia nastepnego 2 godziny podwędziłem do uzyskania koloru.

Poszło od wtorku na 3 dni do piwnicy u ojca na podeschnięcie, a jutro zabieram je do obeschnięcia już w lodówce.


Kaziu ja na spółdzielnię do Radka się piszę, także jest duże prawdopodobieństwo że jak nic nie wypadnie to tam zawitam. :)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366011
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kaziu ja na spółdzielnię do Radka się piszę, także jest duże prawdopodobieństwo że jak nic nie wypadnie to tam zawitam.

 

Sylwek, barwy spółdzielcze zmieniasz ? Czy może jedziesz co by coś podpatrzyć i u nas zaimplementować?  :D  :D  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366136
Udostępnij na innych stronach

 

 

Podczas urlopu we Władku
 

następnym razem jak będziesz spędzał urlop we Władku to wpadnij na kawę.

 

 

 

ja mam nadzieję że u siebie na rancho będziesz

daj znać kiedy to na pewno będę - na samą myśl o spotkaniu to się  :D  :D  :D  :D  cieszę. 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366147
Udostępnij na innych stronach

Sylwek, barwy spółdzielcze zmieniasz

@Pools,  spółdzielnia Neptun otwarta jest i na swoje sesje gości zaprasza ;).

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366151
Udostępnij na innych stronach

Jestem dziś tak blisko Spółdzielni "Neptun" i Spółdzielców - zdjęcie z godz. 19 Skwer Kościuszki "Operacja Żagiel 2014". 

post-45680-0-78667500-1408135716_thumb.jpg

od lewej największe Kruzenshtern i Sedow

Obecnie nadaję z Karwii ;) Jutro wybieram się do Radka w odwiedziny :)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366264
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kruzenshtern

Kruzensztern :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366281
Udostępnij na innych stronach

 

Kruzenshtern

Kruzensztern :D

 

 

Kruzenshtern jest richtig. ;)

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366288
Udostępnij na innych stronach

Kruzenshtern jest richtig

 

Nie,nie jest richtig.

http://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=CWRvp7RrvU5esKMfMiwbE9YD4DJmK09sFoam0kckB0fusscACCAAQASDZl5kYUPzS39n9_____wFg6eTJhdgaoAGW_sf5A8gBAakCZ_XoMZndhT7IAxuqBCVP0LjKrDuUqhv4lsGOWJnXiPBs-GZH5OJgSKYiAAHIjMkcGH1diAYBgAeJ7sU0kAcBqAemvhs&ohost=www.google.com&cid=5Gir0DWlQqikZ0AUzZQ-A92ZI0juOHvTgIhJrEKW-0_O_L0&sig=AOD64_2YaZfUg8hVzAYSUAOuZK6ouVXycA&adurl=http://www.zapmeta.com.pl/ws%3Fasid%3Dzm_pl2_010_013%26q%3Dkruzensztern%2520%25C5%25BCaglowiec%26id%3D%26mt%3Db%26nw%3Ds%26de%3Dc%26ap%3D1t1%26anr%3D1&nb=0&res_url=http%3A%2F%2Fwww.search.ask.com%2Fweb%3Fq%3DKruzensztern%26apn_dtid%3D%255EOSJ000%255EYY%255EPL%26apn_dbr%3Dff_31.0.0.5310%26psv%3D%26itbv%3D12.15.5.30%26p2%3D%255EBBH%255EOSJ000%255EYY%255EPL%26apn_ptnrs%3DBBH%26o%3DAPN11409%26gct%3Dhp%26tpid%3DORJ-SPE%26pf%3DV7%26trgb%3DFF%26pt%3Dtb%26apn_uid%3D01CDF6C9-270B-45FA-9F36-B836CF581563%26tpr%3D1%26doi%3D2014-08-06%26ts%3D1408178482915&rurl=http%3A%2F%2Fwww.search.ask.com%2F%3Ftpid%3DORJ-SPE%26o%3DAPN11409%26pf%3DV7%26trgb%3DFF%26p2%3D%255EBBH%255EOSJ000%255EYY%255EPL%26gct%3Dhp%26apn_ptnrs%3DBBH%26apn_dtid%3D%255EOSJ000%255EYY%255EPL%26apn_dbr%3Dff_31.0.0.5310%26apn_uid%3D01CDF6C9-270B-45FA-9F36-B836CF581563%26itbv%3D12.15.5.30%26doi%3D2014-08-06%26psv%3D%26pt%3Dtb&nm=12&nx=140&ny=7&is=809x69&clkt=239

http://pl.wikipedia.org/wiki/Adam_Johann_von_Krusenstern

Rosyjska wersja nazwiska widniejąca na rufie żaglowca jest prawidłowym zapisem jego nazwy.

Sylwek zapewne posłużył się nazwą z dodatku do "Dziennika Bałtyckiego"który podał błędne nazwy żaglowców.Analogicznie powinna być nazwa "Sjedow" a nie "Sedow",ale to nie jest Sylwka wina tylko naszych jak zwykle wszechwiedzących dziennikarzy. :D

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/12/#findComment-366313
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.