paweljack Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Witam, chodziłem kiedyś na kugiel do Murzynka, ale Twój pewnie lepszy. Możesz w wolnej chwili wstawić przepis? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-324528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Wyśmienicie to wygląda jak smakuje jak wygląda to proszę podeślij mi mailem 1 kawałek Przypomniałeś (odświeżyłeś) przepis na smakowitość Raz jak zrobiłem na przyjazd kolegi z Niemiec to teraz tylko takie smakowitości chce Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-324530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Artur wysyłkę pocztą już przećwiczyłem - w takich warunkach 3 dni i masz babę w domu hehe Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-324532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Super jedzonko ja piekę w jelicie na piękny złoty kolor Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-324533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 4 Stycznia 2014 W jelicie to inaczej kiszka ziemiaczana - też uwielbiam;) Trochę więcej roboty bo trzeba nadziewarkę stroić Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-324536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Możesz w wolnej chwili wstawić przepis? Urejbuj na rejbaczce kartofle , odciśnij w pielusze tetrowej ( w miarę możliwości nie używanej) , wysmaruj blachę smalcem i wkładaj to co rejbowałeś . Na bogato dodajesz mięso i inne dodatki - u mnie się mówi - czym chata bogata , tym goście rzygają . REsory Sylwuś za Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-324537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Sylwek ja nadziewam ręcznie lejkiem od Zelmerka nadziewa się luźno bo inaczej popęka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-324539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Efekt dzisiejszego kucharzenia - KUGIEL(kurpśioska nazwa tej potrawy), baba ziemniaczana lub rejbak zwane w innych częściach kraju W Borach Tucholskich i na Kociewiu - szandar Słyszałam też nazwy bulwiarz albo bakalarz Edytowane 5 Stycznia 2014 przez Kora Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-324562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Najciekawszą nazwą jaką zanotowałem dla te potrawy to ciućmok .Przekazał mi ją biwakowicz w Tleniu , pochodzący z Częstochowy.W jego bardzo ciekawej wersji była to babka ziemniaczana z żeberkami ustawionymi na "sztorc" w ziemniacznym cieście.Po wyjęciu z piekarnika usuwa się kości a zostaje smakowite mięsko.W szparki po kościach wchodzi smakowity sosik pomidorowy, lub tłuszczyk wytopiony z boczku wędzonego. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-324581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Świetny pomysł z tymi żeberkami Ciekawe czy były jakoś przygotowane do tej baby, czy włożone surowe? Nazwy przeróżne w zależności od regionu : kartoflak, tarciuch, rejbak, kugel, bugaj,kubusz, kućmok, pyrczok,blacharz, kartoflorz, nagus,szandar, żuchel, sztydrych,tartan, blaszak, pirzok, bonda, szor, kakor, dziad... Ja spotkałam się z bezmięsną wersją baby zmieniaczanej, w której zamiast boczku i słoninki były wędzone śliwki - smak ciekawy Edytowane 5 Stycznia 2014 przez Kora Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-324617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 5 Stycznia 2014 kiszka ziemiaczana - też uwielbiam;) Trochę więcej roboty bo trzeba nadziewarkę stroić a ja nadziewam ręcznie lejkiem od Zelmerka chyba najwygodniejszym "lejkiem " jest butelka po wodzie - ja używam po 2 litrowej coli Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-324693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Wspaniale wygląda ten kugiel! Niestety nigdy nie miałem okazji spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-324694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Redzed - u Was można dostać bekon w plastrach i smażymy go w takiej "siatce" by się nie poskręcał . Ucierasz ziemniaki , wykładasz blachę papierem do pieczenia i warstwa ziemniaków na to usmażony bekon i warstwa ziemniaków na wierzch bekon ale już surowy i do piekarnika . Zjadasz na gorąco , a reszta na zimno - miód malina . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-324713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 6 Stycznia 2014 No tak Heniu, trzeba ten kugiel kiedyś skonstruować, tylko obecnie jestem na po świątecznej diecie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-324864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Tak wygląda baba na drugi dzień po podgrzaniu na patelni.Tu z kolei KURP przy produkcji salcesonu, który do 2 w nocy się parzy. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-325682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 9 Stycznia 2014 sylwek ale będzie salcefix aż nie mogę się doczekać w przekroju mniam... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-325685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 9 Stycznia 2014 chcesz kawałek? pewnie mały kawałek na drugi kraniec Polski to mało, ale taki jeden cwaniak - to już by było coś Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-325701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Oto efekt dojrzewania kawałka szynki wg. receptury kolegi rzeźnika. Smak super, trochę ją chyba za bardzo podsuszyłem, nie ma aż tak bardzo miękkiego środka, ale też nie ciągnie się po zębach - idealna jako przekąska do piwa A to jeszcze taki sam kawałek szynki, polędwica i baleron ala parmeński - wszystko zapakowane jeszcze w pończochy poszło do lodówki i czeka do kuligu w PażęcachA to obraz większej całości - wysolankowane sery korycińskie sztuk 33 które czekają na zapakowanie i 2,5kg ricotty już w pudełkachPrzetestowałem też swój nowy zakup - pakowarkę Profi Cook plus worki podwójnie moletowane.Spostrzeżenia - zdażyło mi się że 3 razy pakowarka zbyt szybko chciała zgrzać zgrzew zanim w pełni odessała powietrze. Na szczęście refleks sprawił że te worki nie poszły na zmarnowanie. Zauważyłem też że zdarza się że niby worek równo ułożony, a mimo to nie odsysa lub odsysa słabo - obrócenie woreczka czasami pomaga - generalnie po kilku podejściach w tych samych workach udało się odessać prawidłowo powietrze, choć worek był układany niemal tak samo jak poprzednio - nadal nie wiem w czym problem - chyba zabiorę pakowarkę do Pażęc to sobie coś popakujemy (mam parę innych worków testowych więc będą testy).Jak widać w testach miałem ser feta, którego trochę otrzymałem od kolegi który przywozi mi takie od czasu do czasu z Hochlandu w Baranowie. Czy ktoś reflektuje na taki serek - jeśli trzeba przywiozę do Pażęc lub wyślę pocztą. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-328152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 19 Stycznia 2014 ...wszystko zapakowane jeszcze w pończochy...Kurp, nie chce Ciebie niepokoić,ale mnie "pończochy" kojarzą się..... zbyt mocno z tzw. "realem". Masz znajomego Doktora? To się zapytaj. .. Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-328154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 20 Stycznia 2014 czeka do kuligu w Pażęcach Niech cierpliwie i bez znacznych ubytków czekają Czy ktoś reflektuje na taki serek Reflektuję-grecką sałatkę zrobimy Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-328157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Sylwuś pamiętam nadal ze zlotu ten smaczek Twoje korycińskie są świetne! Niedawno w lokalnym sklepie pojawiły się korycińskie wytwarzane domowo... oj znajoma właścicielka zachwalała, nawet plasterek dała spróbować jakież jej zdziwienie było, kiedy powiedziałem "nie. to absolutnie nie jest smak dobrego korycińskiego!" hehehe prawdę mówiąc smaku tam było niewiele poza lekkim mlecznym i przyprawami.. pewnie z pasteryzowanego mleka albo co.. gdzie ta obora ja się pytam, gdzie obora obora musi być wyczuwalna! Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-328166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Robert to tak samo jak w Selgrosie mają wyroby z własnej wędzarni.Tylko pewnie Oni nie wiedzą jak wyroby z własnej wędzarni smakują Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-328172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 20 Stycznia 2014 obora to podstawa. właśnie jadę po kolejną partię mleka. zobaczymy ile uda się dziś zadobyć Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-328174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Czy przyjmujesz uczniów na naukę korycińskiego Tylko u mnie problem z mlekiem Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-328194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Bo ja wiem czy jestem nauczycielem - są ode mnie lepsi (AndrzejK, EAnna), ale jak chcesz mogę udzielić wskazówek, jak to się robi, jak ja i od czego zaczynałem, gdzie co kupić.Do Ciebie należy znalezienie tylko dobrego dostawcy mleka Bo jest mleko i mleko - jedne jest prawdziwe, drugie podrabiane, jak i sprzedawcy są uczciwi i Ci co kombinują. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-328195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.