Skocz do zawartości

KURP'iowska zadyma w kuchni


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chodziłem kiedyś na kugiel do Murzynka, ale Twój pewnie lepszy. Możesz w wolnej chwili wstawić przepis?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-324528
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 864
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wyśmienicie to wygląda :)

jak smakuje jak wygląda to proszę podeślij mi mailem 1 kawałek :)

Przypomniałeś (odświeżyłeś) przepis na smakowitość :)

Raz jak zrobiłem na przyjazd kolegi z Niemiec to teraz tylko takie smakowitości chce :)

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-324530
Udostępnij na innych stronach

Artur wysyłkę pocztą już przećwiczyłem - w takich warunkach 3 dni i masz babę w domu ;) hehe

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-324532
Udostępnij na innych stronach

W jelicie to inaczej kiszka ziemiaczana - też uwielbiam;) Trochę więcej roboty bo trzeba nadziewarkę stroić :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-324536
Udostępnij na innych stronach

 

 

Możesz w wolnej chwili wstawić przepis?

Urejbuj na rejbaczce kartofle  , odciśnij w pielusze  tetrowej ( w miarę możliwości nie używanej) , wysmaruj blachę smalcem i wkładaj to co rejbowałeś . Na bogato dodajesz mięso i inne dodatki - u mnie się mówi - czym chata bogata , tym goście  rzygają  . REsory Sylwuś za  :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-324537
Udostępnij na innych stronach

Efekt dzisiejszego kucharzenia - KUGIEL(kurpśioska nazwa tej potrawy), baba ziemniaczana lub rejbak zwane w innych częściach kraju

 

W Borach Tucholskich i na Kociewiu  - szandar  :cool:

Słyszałam też nazwy bulwiarz albo bakalarz  :)

Edytowane przez Kora

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-324562
Udostępnij na innych stronach

Najciekawszą nazwą jaką zanotowałem dla te potrawy to ciućmok .Przekazał mi ją biwakowicz w Tleniu , pochodzący z Częstochowy.W jego bardzo ciekawej wersji była to babka ziemniaczana z żeberkami ustawionymi na "sztorc" w ziemniacznym cieście.Po wyjęciu z piekarnika usuwa się kości a zostaje smakowite mięsko.W szparki po kościach wchodzi smakowity sosik pomidorowy, lub tłuszczyk wytopiony z boczku wędzonego.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-324581
Udostępnij na innych stronach

Świetny pomysł z tymi żeberkami  :thumbsup:

Ciekawe czy były jakoś przygotowane do tej baby, czy włożone surowe?

 

Nazwy przeróżne w zależności od regionu : 

kartoflak, tarciuch, rejbak, kugel, bugaj,kubusz, kućmok, pyrczok,blacharz, kartoflorz, nagus,szandar, żuchel,

sztydrych,tartan, blaszak, pirzok, bonda, szor, kakor, dziad...  

:D  :D  :D

 

Ja spotkałam się z bezmięsną wersją baby zmieniaczanej, w której zamiast boczku i słoninki były wędzone śliwki - smak ciekawy  :tongue:

Edytowane przez Kora

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-324617
Udostępnij na innych stronach

 

 

kiszka ziemiaczana - też uwielbiam;) Trochę więcej roboty bo trzeba nadziewarkę stroić
a

 

ja nadziewam ręcznie lejkiem od Zelmerka
chyba  najwygodniejszym "lejkiem " jest butelka po wodzie - ja używam po 2 litrowej coli
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-324693
Udostępnij na innych stronach

Redzed - u Was można dostać bekon w plastrach i smażymy go w takiej "siatce" by się nie poskręcał .  Ucierasz  ziemniaki , wykładasz blachę papierem do pieczenia i warstwa ziemniaków na to usmażony bekon i warstwa ziemniaków na wierzch bekon ale już surowy  i do piekarnika . Zjadasz na gorąco , a reszta na zimno - miód malina . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-324713
Udostępnij na innych stronach

Tak wygląda baba na drugi dzień po podgrzaniu na patelni.


Tu z kolei KURP przy produkcji salcesonu, który do 2 w nocy się parzy.;)

post-45680-0-28183900-1389227614_thumb.jpgpost-45680-0-82088800-1389227625_thumb.jpgpost-45680-0-57482400-1389227649_thumb.jpgpost-45680-0-06584800-1389227667_thumb.jpgpost-45680-0-49642800-1389227680_thumb.jpgpost-45680-0-57327900-1389227694_thumb.jpg

post-45680-0-82357400-1389227506_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-325682
Udostępnij na innych stronach

chcesz kawałek? pewnie mały kawałek na drugi kraniec Polski to mało, ale taki jeden cwaniak - to już by było coś ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-325701
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Oto efekt dojrzewania kawałka szynki wg. receptury kolegi rzeźnika. Smak super, trochę ją chyba za bardzo podsuszyłem, nie ma aż tak bardzo miękkiego środka, ale też nie ciągnie się po zębach - idealna jako przekąska do piwa ;)

post-45680-0-54254300-1390173369_thumb.jpg

A to jeszcze taki sam kawałek szynki, polędwica i baleron ala parmeński - wszystko zapakowane jeszcze w pończochy poszło do lodówki i czeka do kuligu w Pażęcach

post-45680-0-91657200-1390173386_thumb.jpg

A to obraz większej całości - wysolankowane sery korycińskie sztuk 33 które czekają na zapakowanie i 2,5kg ricotty już w pudełkach

post-45680-0-26069900-1390173395_thumb.jpg

Przetestowałem też swój nowy zakup - pakowarkę Profi Cook plus worki podwójnie moletowane.

Spostrzeżenia - zdażyło mi się że 3 razy pakowarka zbyt szybko chciała zgrzać zgrzew zanim w pełni odessała powietrze. Na szczęście refleks sprawił że te worki nie poszły na zmarnowanie. Zauważyłem też że zdarza się że niby worek równo ułożony, a mimo to nie odsysa lub odsysa słabo - obrócenie woreczka czasami pomaga - generalnie po kilku podejściach w tych samych workach udało się odessać prawidłowo powietrze, choć worek był układany niemal tak samo jak poprzednio - nadal nie wiem w czym problem - chyba zabiorę pakowarkę do Pażęc to sobie coś popakujemy (mam parę innych worków testowych więc będą testy).

post-45680-0-59800600-1390173414_thumb.jpg

Jak widać w testach miałem ser feta, którego trochę otrzymałem od kolegi który przywozi mi takie od czasu do czasu z Hochlandu w Baranowie. Czy ktoś reflektuje na taki serek - jeśli trzeba przywiozę do Pażęc lub wyślę pocztą.post-45680-0-38472000-1390173424_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-328152
Udostępnij na innych stronach

...wszystko zapakowane jeszcze w pończochy...

Kurp, nie chce Ciebie niepokoić,

ale mnie "pończochy" kojarzą się.....  ;)

 

zbyt mocno z tzw. "realem".  :tongue:  :D

 

Masz znajomego Doktora:)

 

To się zapytaj.  :w00t:  :frantics:

.

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-328154
Udostępnij na innych stronach

 

 

czeka do kuligu w Pażęcach

Niech cierpliwie i bez znacznych ubytków czekają :D

 

 

Czy ktoś reflektuje na taki serek

Reflektuję-grecką sałatkę zrobimy :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-328157
Udostępnij na innych stronach

Sylwuś pamiętam nadal ze zlotu ten smaczek :) Twoje korycińskie są świetne! 

Niedawno w lokalnym sklepie pojawiły się korycińskie wytwarzane domowo... oj znajoma właścicielka zachwalała, nawet plasterek dała spróbować :D 

jakież jej zdziwienie było, kiedy powiedziałem "nie. to absolutnie nie jest smak dobrego korycińskiego!" hehehe 

prawdę mówiąc smaku tam było niewiele poza lekkim mlecznym i przyprawami.. pewnie z pasteryzowanego mleka albo co.. 

gdzie ta obora ja się pytam, gdzie obora  :laugh: obora musi być wyczuwalna! Pozdrawiam :clap:

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-328166
Udostępnij na innych stronach

Robert to tak samo jak w Selgrosie mają wyroby z własnej wędzarni.Tylko pewnie Oni nie wiedzą jak wyroby z własnej wędzarni smakują
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-328172
Udostępnij na innych stronach

obora to podstawa. właśnie jadę po kolejną partię mleka. zobaczymy ile uda się dziś zadobyć ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-328174
Udostępnij na innych stronach

Czy przyjmujesz uczniów na naukę korycińskiego  :)

Tylko u mnie problem z mlekiem  :(

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-328194
Udostępnij na innych stronach

Bo ja wiem czy jestem nauczycielem - są ode mnie lepsi (AndrzejK, EAnna), ale jak chcesz mogę udzielić wskazówek, jak to się robi, jak ja i od czego zaczynałem, gdzie co kupić.

Do Ciebie należy znalezienie tylko dobrego dostawcy mleka ;) Bo jest mleko i mleko - jedne jest prawdziwe, drugie podrabiane, jak i sprzedawcy są uczciwi i Ci co kombinują.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/4/#findComment-328195
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.