Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. W innym wątku zaprezentowałem świeżo nabytą wędzarnię i zacząłem eksperymenty z wędzeniem. Zacząłem od ryb, korzystając z przepisów z forum na pstrąga i łososia. No i "prawie wyszło".

Mięso jest dobre w smaku, nie jest suche, łosoś różowiutki, pstrąg hmm pstrągowy :)

Ale powierzchnia (szczególnie pstrąga którego wędziłem na drugi dzień) jest hmmm no nie uwędzona tylko określiłbym, że okopcona, czy czarna. I teraz - co spieprzyłem? Za wysoka temperatura (być może termometr źle wskazuje?), a może - a tak mi się wydaje po przeczytaniu innych wątków - za dużo dymu?

Generalnie jak mówię, wszystko się zgadza oprócz kasy i magazynu, czyli w środku wszystko jest ok, ale z wierzchu jakby kto czarnym sprayem pomalował (to nie jest spalone).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Mokra rybka, nie osuszona przed wędzeniem właściwym ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/#findComment-298642
Udostępnij na innych stronach

Co zrobiłem nie tak?

Nie osuszyłeś prawidłowo rybek.

Skóra musi być sucha w dotyku, pergaminowa, jakby szeleszcząca przy dotyku.

Proces osuszania może wymagać dłuższego czasu, szczególnie przy soleniu mokrym.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/#findComment-298644
Udostępnij na innych stronach

Osuszanie to raz,a dwa jakim drewnem wędziłeś i czy było ono suche ?,czy był odpowiedni przepływ dymu w wędzarni?.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/#findComment-298647
Udostępnij na innych stronach

Zapytaj Zbója Madeja on był specjalistą od takich numerów :grin: .A tak poważnie to rybę należy osuszyć przed wędzeniem do tzw. papierowej skórki no i do wędzenia używać drewna suchego

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/#findComment-298655
Udostępnij na innych stronach

McLeo, wędziłem kiedyś 4 leszcze , moczone były w solance ale przed wędzeniem wisiały na dworze kilka godzin i ociekały a dalszy ciąg zdarzeń masz opisany w wcześniejszych postach .
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/#findComment-298661
Udostępnij na innych stronach

Hmmm ryba była osuszona, pstrąg to aż mi, za przeproszenie zesztywniał :)

Ale z drewnem ehmmm... miałem suche, ale ehmmm ten tego... no niemal dymu nie nadawało no i... ehmm dołożyłem prawie świeżej wiśni... I wtedy dymiło. I jak tak czytam to chyba strzeliłem w stopę... :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/#findComment-298664
Udostępnij na innych stronach

to chyba strzeliłem w stopę

I to celnie.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/#findComment-298668
Udostępnij na innych stronach

I jak tak czytam to chyba strzeliłem w stopę..

Wędzarnia to nie lokomotywa :grin: .Aż tak dużo dymu nie trzeba.Liczy się jeszcze swobodny przepływ tego dymu,żeby się nie kisił w wędzarni.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/#findComment-298670
Udostępnij na innych stronach

Ale z drewnem ehmmm... miałem suche, ale ehmmm ten tego... no niemal dymu nie nadawało

Musi dymić , drewno ma się żarzyć a nie palić ,reguluj dostęp powietrza

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/#findComment-298671
Udostępnij na innych stronach

Aż tak dużo dymu nie trzeba.Liczy się jeszcze swobodny przepływ tego dymu,żeby się nie kisił w wędzarni.

Sedno wędzenia !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/#findComment-298674
Udostępnij na innych stronach

Czyli tak jak czułem. No nic, pierwsze koty za płoty, Bogu dziękować, że środek był jadalny.

No i z utrzymaniem żaru nie miałem problemów o dziwo, czego się najbardziej bałem. Problem się zaczął, jak miałem podnieść temperaturę. Normalnie, przy "standardowym grzaniu" temperatura utrzymywała się mniej na wartości 35 do 45 stopni, jak drewno się zapaliło to potrafiło podskoczyć do 55. Ale jak w przepisie było że na chwilie zrobić 70 to było mi bardzo trudno osiągnąć taką temperaturę, ale widziane w niektórych przepisach 100 to już chyba musiałbym acetyle wpuścić albo co...

Więc albo za długa rura, albo termometr mnie ewidentnie kłamie. Wędzarnię mam taką: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10573

Termometr jest osadzony w mosiężnym gnieździe, które wystaje na drugą stronę. Może wywiercić z boku dziurkę i osadzić taki popularny szpikulcowy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/#findComment-298677
Udostępnij na innych stronach

I jak tak czytam to chyba strzeliłem w stopę..

Wędzarnia to nie lokomotywa :grin: .Aż tak dużo dymu nie trzeba.Liczy się jeszcze swobodny przepływ tego dymu,żeby się nie kisił w wędzarni.

I to jest podstawowa zasada wędzenia!

 

Drewno nie musi być aż tak suche, jeśli wcześniej dobrze wygrzałeś wędzarnię i wędzisz przy odpowiednio niedomkniętych drzwiczkach wędzarni.

Termometr nie może być w drzwiczkach i musi to być taki jak do mięs (bagnetowy) zwykły lub elektroniczny, choć elektroniczny może się zepsuć w trakcie wędzenia. Dlatego ja używam dwóch i mam pewność pomiaru.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/#findComment-298678
Udostępnij na innych stronach

No i nie dziw się bo rurę masz długą i o małym przekroju, a na dodatek taka rura szybko się schładza.

Dobrze, że wędzisz w środku, bo jak byś to robił na zewnątrz ..... to pozamiatane.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/#findComment-298679
Udostępnij na innych stronach

Ale jak w przepisie było że na chwilie zrobić 70 to było mi bardzo trudno

Ja pstrągi i łososia wędzę na gorąco w temp.45-55C. i nie podnoszę temperatury pod koniec wędzenia.Jak pstrąg na płetwie odbytowej ma brązową kroplę i miękki grzbiet to jest uwędzony i nie wymaga podpiekani.Podpiekanie wysusza rybę i ryba jest mniej soczysta od niepodpiekanej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/#findComment-298680
Udostępnij na innych stronach

Termometr jest osadzony w mosiężnym gnieździe

To jest termometr do instalacji ciepłej wody i CO a nie do wędzenia!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/#findComment-298681
Udostępnij na innych stronach

No to ehmm.. jestem juz mniej zadowolony z zakupu. Inne termometry na szczęście mam. Ale chcialbym zapytać jeszcze o rurę. Na zdjęciu to wygląda jak w pomieszczeniu, ale to jest taki kącik przy altanie z daszkiem u góry ale ogólnie otwarty.

Rozumiem, że powinienem rurę skrócić. Mogę jeszcze palenisko połączyć wprost z komorą bez rury. Jak będzie lepiej? Wędzić na zimno nigdy raczej nie będę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/#findComment-298685
Udostępnij na innych stronach

Teraz to jeszcze pół biedy bo jest ciepło, ale w zimie będziesz przeklinał.

Trzeba by ocieplić wędzarnię, zwiększyć grubość kanału dymowego i pomyślałbym o jego ociepleniu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/#findComment-298727
Udostępnij na innych stronach

No dobrze, to tak systematyzując:

 

1) przyłączę palenisko wprost do komory z pominięciem rury,

2) umieszczę termometr w bocznej ściance,

3) nie będę szalał z dymem, zapewnię przepływ dymu i nie będę "kisił" w dymie (a co jak w przepisie jest gesty dym?),

 

Nad ociepleniem się zastanawiałem, ale nie wiem czy zimą coś powędzę, z dosyć banalnego powodu - nie mam ogrzewania w altanie i raczej byłoby mi dosyć ciężko wytrzymać parę godzin :)

Myślę więc, że póki jesień ciepła dam radę.

 

I tak dla upewnienia się - rozpalam palenisko, rozgrzewam wędzarnię, robię "zapas żaru" i dopiero wtedy wędzę? Dobrze myślę? I chyba raczej dokładać grube kawałki drewna, cienkie się niemal natychmiast rozpalają, choć dźwiczki są niemal szczelnie zamknięte. Czy może lepiej na żarze postawić rynienkę z wiórkami?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/#findComment-298732
Udostępnij na innych stronach

1) przyłączę palenisko wprost do komory z pominięciem rury,

I tu może powstać problem z utrzymaniem temperatury, ponieważ wędzarnia ma małe gabaryty.

Pozostałbym przy przewodzie dymowym, ale tak jak pisałem o większej średnicy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/#findComment-298757
Udostępnij na innych stronach

Obawiam się, ze to zasadniczo niewykonalne. Mógłbym skrócić, to da się zrobić. Mógłbym go owinąć wełną mineralną albo coś w tym stylu. Ale wymiana na większą średnicę oznaczała by wycięcie wszystkiego i wspawanie nowego. Nie za bardzo mam warunki na coś takiego, o kosztach nie wspominając. :(

Moze by wystarczyły pół rury + izolacja?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/#findComment-298760
Udostępnij na innych stronach

Jaka jest teraz średnica przewodu ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/#findComment-298763
Udostępnij na innych stronach

W opisie nie mam a nie jestem w stanie w tym momencie sprawdzić, ale sądzę, że 100-120mm, nie wiecej. Tak patrząc na zdjecie http://www.malew.user.icpnet.pl/wedzarnia.jpg raczej 100 mm - palenisko ma 29 cm, rura jest nasuwana na wypust z paleniska.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/#findComment-298765
Udostępnij na innych stronach

McLeo, kolego moze bys uspokoił nieco swoje poczynania , proponuje , byś pozostawil rure i urzadzenie w takim stanie jak jest , czy masz szyber na przewodze kominowym ? , jesli nie to dokup w pierwszym skladze materiałow budowlanych najlepiej w wioskowym sklepie zelaznym , ociepl kanal dolotowy welna , reguluj spalanie i przeplyw powietrza szybrem , naucz sie palic na spokojnie , termometr jest z CO bedzie wskazywal z błedem lub dosc dlugo sie nagrzewal , mozesz go wymienic na inny elketroniczny , juz taki da sie kupic od kilkunastu zlotych , najpierw zrob zar w palenisku potem dozuj drzewo lub wiory. Jesli nie bedziesz potrafił wedzic w tym urzadzeniu , zmienisz na inne .Podobnej wielkosci piecyki funcjonuja . cierpliwosci .Pozdrawiam Wojtek
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/#findComment-298779
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.