Skocz do zawartości

Dyzia ciecia małe Conieco


Rekomendowane odpowiedzi

Ja tych warzyw nie dodałem do peklowania

No to jeszcze się poprawię :D do parzenia też już nie dodaję żadnych warzyw, kiedyś dawałem seler, marchew, pietruszkę, czosnek, teraz tylko woda :D

 

 

Tydzień po grzybozlecie robię udka i Pilosy, zamówienie do :rolleyes: Egiptu, nie wiem jak z towarem do samolotu wpuszczą :lol: :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/4/#findComment-302017
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Za czasów szlacheckich przy każdym dworku obowiązkowo musiało rosnąć drzewo derenia. Nasi dziadowie bardzo cenili jego owoce. Każdy szanujący się szlachcic musiał posiadać w swojej domowej apteczce wyśmienitą dereniówkę. Dlaczego więc i ja nie mogę poczuć się jak szlachcic ??? Wczoraj nastawiłem nalew. A co !!!

 

 

Nalew 0,8 l spirytusu 70% na 3 l owoców.

 

 

Każdy owoc potraktowany dwuspiczastym nożykiem z trzech stron. Byłem już prawie pewien, że kciuk od lewej dłoni mi odpadnie :wink:

 

 

Teraz sześć tygodni macerowania.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/4/#findComment-302708
Udostępnij na innych stronach

No pięknie wygląda ta szlachecka dereniówka. W związku z tym również śpieszę uprzejmie donieść szlachcicowi, że ja też nastawiłem przed trzema dniami taki 5l. gąsiorek, ale z aroniówką. Będzie nabierać teraz w Ciechocinku mocy urzędowej do przyszłych wakacji.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/4/#findComment-302711
Udostępnij na innych stronach

wyglada obiecujaco :-)

moja dereniowka jeszcze na drzewie, czekam az owoce zostana do domu dostarczone i szukam najlepszego przepisu na ta wytworna "krolowa" nalewek :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/4/#findComment-302727
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

wyglada obiecujaco :-)

moja dereniowka jeszcze na drzewie, czekam az owoce zostana do domu dostarczone i szukam najlepszego przepisu na ta wytworna "krolowa" nalewek :-)

 

Może te przepisy Ci nieco pomogą.

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/4/#findComment-302730
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam.

 

Wczoraj nastąpiła u mnie smutna konstatacja. Ostała sie tylko jedna z zakupionych dwudziestu pięciu sztuk foremek do pasztetu Halusi. Wiem, że mi nikt nie podbierał. Nie podejrzewam teściowej, że wynosi mi puste foremki. Wynika z tego jasno, że dwadzieścia cztery pasztety już poza mną.

Aby więc było co na śniadanko, jak zwykł mawiać Kol. andrzej k, znowu następnych pięć.

 

post-51023-0-16011000-1380610120_thumb.jpg

 

 

post-51023-0-53245600-1380610171_thumb.jpg

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/4/#findComment-304272
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aby więc było co na śniadanko, jak zwykł mawiać Kol. andrzej k, znowu następnych pięć.

 

 

  dyzio , śniadanko to podstawa .  Zawsze łatwiej zrobić 10 kg kiełbasy niż 1 kg :D :D

 

  Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/4/#findComment-304436
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Zapowiadana mielonka boczkowa w/g Kol. Beiota. Za paręnascie godzin znajdzie miejcse w lodówce w Zielonej Górze. Mam nadzieję, że się uda i wraz z pasztetem Halusi i wlasnoręcznie wypieczonym chlebkiem, bedzie stanowić skromny prezent z mojej strony dla szacownego jubilata /85/.

Właśnie zacząłem parzenie. Mielonkę zamierzam jeszcze potraktować zimnym dymkiem przez 4 godzinki. Jakoś mi tak bardziej smakuje.

 

 

post-51023-0-53396000-1380794925_thumb.jpg

 

post-51023-0-51721800-1380794954_thumb.jpg

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/4/#findComment-304671
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Właśnie się dwa batony wędzą.

 

post-51023-0-70691100-1380820634_thumb.jpg

 

post-51023-0-48230200-1380820659_thumb.jpg

 

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/4/#findComment-304749
Udostępnij na innych stronach

 

 

mielonka boczkowa w/g Kol. Beiota.

dyzio , jeśli możesz to podaj proszę link do przepisu. i zaprezentuj przekrój.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/4/#findComment-304869
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

chudziak, przepis znajdziesz tutaj http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/100795/z-szynkowaru.html

 

Fotki wkleje jutro jeśli pozwolisz.

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/4/#findComment-305376
Udostępnij na innych stronach

chudziak, przepis znajdziesz tutajhttp://wyrobydomowe....szynkowaru.html

 

Dzięki ,dyzio, zmyliła mnie Twoja nazwa

 

mielonka boczkowa w/g Kol. Beiota

  a to jest podgardle prasowane :D

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/4/#findComment-305451
Udostępnij na innych stronach

Witam.

chudziak, musisz tą stronę przerolować do dołu, to i najdziesz ten przepis. Pod tym linkiem jest parę wspaniałych przepisów Kol. Beiota.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/4/#findComment-305506
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Obiecana fotka dla chudziak.

 

post-51023-0-56139200-1381315629_thumb.jpg

 

NIepotrzebnie, albo za mało dodałem papryki mielonej. Mój wniosek to: jeśli już, to dużo słodkiej. Przynajmniej w tym wyrobie.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/4/#findComment-305909
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Obiecana fotka dla chudziak.

myślałam że dla Wszystkich ta fotka .... :( i też ją obejrzałam :facepalm: ale wyrób ładny :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/4/#findComment-305911
Udostępnij na innych stronach

No oczywiście, że dla wszystkich. Tak się tylko wyraziłem.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/4/#findComment-305914
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam.

 

Dzięki koledze Pan Boczek na moim stole po trzydziestu latach zagościło ponownie ciasto zwane pieguskiem.

 

post-51023-0-02439900-1382347010_thumb.jpg  post-51023-0-69582300-1382347044_thumb.jpg 

 

post-51023-0-31730200-1382347069_thumb.jpg  post-51023-0-38870800-1382347109_thumb.jpg

 

Nie wiem czemu nie zmieściło się do keksówki. Może jajka były za duże albo szklanki innego rozmiaru ???

 

Do tego za jednym bałaganem chlebek z orzechami laskowymi.

 

post-51023-0-42461500-1382347387_thumb.jpg  post-51023-0-18997700-1382347417_thumb.jpg

 

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/4/#findComment-307982
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam.

Mój pięćsetny post chcałem jakoś uczcić, więc postanowiłem spróbować zrobić coś na chrupko.

Trochę pobuszowałem w sieci i natknąłem się na Krustenbraten vom Schwein na stronce chefkoch.de. Proponują najsamwpierw, abym natarł mięso solą i osmarował je musztardą, a nastepnie wymoczył skórkę w wodzie, aż stanie sie w miarę biała./nawet do 4 godzin/

Jeśli będzie już bardzo biała, radzą abym ją, tą sztukę mięsa, obsmażył ze wszystkich stron, oprócz skóry! Obsmażenie dość mocne ma na celu zatrzymanie soków w mięsie.  W tym samym tłuszczu obsmażyć powinienem cebulę pokrojoną w krążki i warzywa, takie jak marchew i seler. Pomału przypalające sie warzywa podlać pierwszą butelką pilsnera i wyłączajac podgrzewanie.

Obsmażona sztukę mięsa nastepnie powinienem włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika z włączoną grzałką górna/dolną o temperaturze 250 °C. Około godziny przetrzymać, bo w tym czasie powinny się pojawiać na powierzchni skóry pęcherzyki świadczące o uzyskiwaniu chrupkości.

Następnie powinienem obniżyć temperaturę do 180 °C i w zależności od wagi sztuki mięsa piec według wzoru 1h=1kg, podlewając od czasu do czasu zawartością drugiej flaszki pilsnera.

Po zakończeniu pieczenia powinienem połączyć warzywa w piwie z sosem od pieczenia i ewentualnie zredukować do żądanej egzystęcji sosu. Warzywa odcedzić lub przetrzeć w/g upodobań. Powstały sos zabielić odrobiną mąki i masła, lub wklarować , dodjąc żelatyny i przyprawy do zup Maggi. Tak przygotowaną miksturę wylać na blachę do pieczenia i pozostawić do zastygnięcia. Galaretkę w małych kostkach wraz z plasterkami upieczonego i wystudzonego mięsa podawać na pieczywie z odrobiną remoulady. Jeśli do obiadu to z sosem i najlepiej z pyzami.

Otwieram trzecią flaszkę pilsnera i jestem coraz to pewny, że mnie sie uda.

 

post-51023-0-11500100-1383135335.jpg

 

ps. fotka zapożyczona z sieci, bez zgody autora. Przyjęło się, że jeśli nie wolno, to autor zastrzega sobie prawo do niego.

Edytowane przez chudziak

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/4/#findComment-309768
Udostępnij na innych stronach

dyzio , pięknie ująłeś swe marzenie o przygotowaniu takiej pieczeni ,ale dlaczego tak szybko snisz ? :) , tanio Cie kosztuje takie wirtualne gotowanie -tylko trzy pilsnery  ;) , mysle ze bledem jest moczenie pieczeni po wczesniejszym posmarowaniu masztarda , chyba ze na odwrót to sie zrobi.Jesli zle zrozumialem , napisz czestpo robie  schab ze skóra chrupka , ale bez warzyw .Gratulacje z okazji pięćsetnego postu.Pozdrawiam  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/4/#findComment-309831
Udostępnij na innych stronach

Dyzio chyba ta mielonka boczkowa spać mi nie daje hehe 

przesmacznie wygląda, a jeszcze podwędzana.. aromat musi zwalać z nóg :) 

piękne ciacho, chlebek z orzechami laskowymi jeszcze zacniej wygląda :) 

500 postów  :clap:  :clap:  :clap:  :thumbsup: zdjęć nie zapożyczaj, głowę daję, że Tobie zacniejsza skórka wyjdzie! 

na fotce bąbelków ni chrupkości nie widać, ciężko się doszukać też miłości do mięsiwa podając na zimno taką pieczeń z chrupiącą skórką.. 

także rób raczej wg własnej głowy i serca :D na pewno się w niczym nie pomylisz! 

Pozdrawiam bardzo gorąco  :D

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/4/#findComment-309887
Udostępnij na innych stronach

dyzio , mysle ze bledem jest moczenie pieczeni po wczesniejszym posmarowaniu masztardą .Jesli zle zrozumialem , napisz

 

Witam Kolegę.

Proponują najsamwpierw, abym natarł mięso solą i osmarował je musztardą, a nastepnie wymoczył skórkę w wodzie. Obsmarował MIĘSO, a nie ŚKÓRĘ.

 

 

dyzio , pięknie ująłeś swe marzenie o przygotowaniu takiej pieczeni ,ale dlaczego tak szybko snisz ? :)

 

Tego zdania to ja niestety nie rozumiem. W zasadzie pytania.

Ja jeżeli śnię, to tylko o potędze.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/4/#findComment-309903
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Przystąpiłem do działania. Zmierzę się z tym Krustenbraten vom Schwein.

 

Skóra wybieleła.

post-51023-0-07070000-1383213866_thumb.jpg

 

Obsypałem solą morską.

post-51023-0-65096800-1383213925_thumb.jpg

 

i obtaplałem w musztardzie sarepskiej z dodatkiem świeżo utartego czarnego pieprzu.

post-51023-0-35747300-1383214018_thumb.jpg

 

Wiadomość dla Kol. Pacan Wojciech - skóra pozostała nietknięta, tzn. nie ma na niej musztardy.

Edytowane przez Maxell

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/4/#findComment-309921
Udostępnij na innych stronach

teraz rozumiem ze nie snisz a robisz wyrób , w tlumaczeniu ktore przedstawiles wczesniej byal zaznazona inna kolejnosc , ale niema to znaczenia , licze ze pokazesz kontynujac efekt po pieczeniu .Gratuluje Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/4/#findComment-310054
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Ciąg dalszy mojej próby z  Krustenbraten vom Schwein.

 

post-51023-0-65892100-1383735496_thumb.jpg   post-51023-0-48699100-1383735528_thumb.jpg

 

post-51023-0-56924000-1383735579_thumb.jpg   post-51023-0-41721300-1383735622_thumb.jpg

 

post-51023-0-22376800-1383735659_thumb.jpg   post-51023-0-82999600-1383735710_thumb.jpg

 

Byłem szczerze mówiąc mile zaskoczony efektem końcowym. Na ciepło i na zimno skórka chrupiąca. Nawet na następny dzień po nocy spędzonej w lodówce. Dla jasności, to nie ja spędziłem noc w lodówce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/4/#findComment-311140
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.