KarKan Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Września 2013 Witam,Postanowiłem zrobić swój pierwszy ser żółty. Od wuja z wioski na jutro rano mam zamówione mleko jadę o 7 rano po pierwszy udoju. 20 litrów. Tak sobie myślę fajnie zrobię fotorelację i wrzucę na forum. Siedzę i czytam. Podpuszczkę mam mleko będzie chusta serowarska termometr formy. Okej wszystko mam. Czytam i czytam ale nie mam żadnych kultur bakterii Co za ser mogę wyczarować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 8 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Września 2013 Proszę o jaką kolwiek odpowiedź bo nie wiem czy w ogóle działać coś z tego mleka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Września 2013 Na początek zacznij od wędzonego czyli "oscypka" albo koryciński. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Września 2013 Na początek zacznij od wędzonego czyli "oscypka" albo koryciński.Pod warunkiem, że odebrałeś mleko nie chłodzone. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kofikan Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Września 2013 Dlaczego "nie chłodzone" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 8 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Września 2013 Jak odbierałem było jeszcze ciepłe. Będę robił Koryciński. Zobaczymy co z tego wyjdzie nie chciałbym 20 litrów mleka zmarnować ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 8 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Września 2013 EAnna, Jednak warunkiem jest wykorzystanie mleka nie chłodzonego (bakteriofagi zabijają bakterie czystej fermentacji kwasu mlekowego) po udoju. Również chemia, stosowana do dezynfekcji sprzętu dojarskiego niszczy część bakterii. Dlatego spółcześnie, takie super czyste mleko po schłodzeniu, powinno się zaszczepiać. Znalazłem taki cytat EAnna może o to chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Września 2013 Tak o to chodzi, mleko chłodzone ma dużo mniej bakterii kwasu mlekowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kofikan Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Września 2013 Pod warunkiem, że odebrałeś mleko nie chłodzone. Wynika z tego, że z chłodzonego się nie zrobi. Co mają powiedzieć ci, którym ta sztuka się udała :question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Września 2013 No można zrobić, ale nie zawsze masz pewność, że się uda, lepiej pracować na nieschłodzonym, albo spasteryzować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 8 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Września 2013 Dobra robię Koryciński Dam znać jak idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Września 2013 Wrzuć fotorelację, jeśli masz możliwość. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 8 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Września 2013 Zdjęcia poniżej. Chyba coś nie tak mleka miałem około 22 litrów serwatki przelałem około 19 litrów... Możliwe że aż tyle? Może za krótko czekałem aż skrzepnie? Jako że nie ma już dziś czasu serwatkę zlałem i odstawiłem do jutra aby zrobić ricottę? Może tyle poczekać? Wiem że pytań sporo ale zielony w tym jestem http://naprawiamy-laptopy.eu/fotki/73.jpg http://naprawiamy-laptopy.eu/fotki/74.jpg http://naprawiamy-laptopy.eu/fotki/75.jpg http://naprawiamy-laptopy.eu/fotki/76.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Września 2013 Zdjęcia poniżej. Chyba coś nie tak mleka miałem około 22 litrów serwatki przelałem około 19 litrów... Możliwe że aż tyle? Może za krótko czekałem aż skrzepnie? Jako że nie ma już dziś czasu serwatkę zlałem i odstawiłem do jutra aby zrobić ricottę? Może tyle poczekać? Wiem że pytań sporo ale zielony w tym jestem Z 22litrów mleka powinieneś mieć około 2,7-3kg sera (11 takich małych jak ta foremka (ciacotta) na Twoim ostatnim zdjęciu). Serwatka - może ktoś ma inne doświadczenie, ale z mojego to mogę Ci powiedzieć że jak jej nie przerobisz tuż po zrobieniu serków, to następnego dnia może być kwaskowa ta ricotta i mało wydajna. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Września 2013 Ja próbowałem, możesz robić ricottę, a wydajność sera w granicach normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 10 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Września 2013 W najchłodniejszym miejscu w domu mam 17 stopni i 55% wilgotności. Może poleżeć Koryciński z 4 tyg w takich warunkach? Mam pastę antyplesniową nie wiem czy smarować? Dziś zrobię fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Września 2013 Nie warto stosować tej pasty, niech leży w takiej wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Września 2013 Jako że nie ma już dziś czasu serwatkę zlałem i odstawiłem do jutra aby zrobić ricottę? Może tyle poczekać?Ja zawsze robię ricottę po odstaniu serwatki 20-24 godziny, w tym czasie sama się zakwasi i nie trzeba nic dodawać tylko podgrzać do 95*C Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 12 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Września 2013 Ja zawsze robię ricottę po odstaniu serwatki 20-24 godziny, w tym czasie sama się zakwasi i nie trzeba nic dodawać tylko podgrzać do 95*C Szkoda że tak późno wszystko wylewałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Września 2013 Szkoda że tak późno wszystko wylewałem Karkan ale drugi raz jak będziesz robił będziesz wiedział Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 12 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Września 2013 Karkan ale drugi raz jak będziesz robił będziesz wiedział Zapamiętam heehhe Ile czasu Koryciński może dojrzewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Września 2013 Ile czasu Koryciński może dojrzewać?Myślę że tak długo jak dasz radę wytrzymać :grin: U mnie najdłużej dojrzewał dwa i pół miesiąca. Po pół roku pewnie też będzie dobry. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 16 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Września 2013 No i zonk pojawiła się pleśń CO z tym zrobić? Mam pastę antypleśniową może nią pokryć serek? http://naprawiamy-laptopy.eu/fotki/77.jpg http://naprawiamy-laptopy.eu/fotki/78.jpg http://naprawiamy-laptopy.eu/fotki/79.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Września 2013 Musisz zetrzeć pleść szmateczką nasączoną roztworem octu i zmniejsz wilgotność w dojrzewalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Września 2013 W najchłodniejszym miejscu w domu mam 17 stopni i 55% wilgotności. Może poleżeć Koryciński z 4 tyg w takich warunkach? Mam pastę antyplesniową nie wiem czy smarować? Dziś zrobię fotkę. Zdecydowanie masz za ciepło. Na przyszłość na sito połóż jakąś tkaninę, ser nie będzie tak odciśnięty. Jak soliłeś sery? Pleśń zmyj wodą, wżery wykrój nożem. Potem przetrzyj wódką. Chyba nie masz innego wyjścia i założyć "kaganiec" z pasty antypleśniowej. Warunek: Ser musi być suchy. Jak pozbędziesz się pleśni, włóż ser do jakiegoś naczynia i włóż do lodówki i tak 3-maj do czasu wysuszenia przed nałożeniem pasty. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.