Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby by Miro


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
122 odpowiedzi w tym temacie

#61 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6959 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 01 gru 2013 - 19:39

Dzisiejszy urobek przed parzeniem prosto z kija.

 

Wędzone urządzeniem? 

 

I dziewczynki w parzeniu ..

 

Widzę też chłopaczka...  :cool:



#62 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14103 postów

Napisano 01 gru 2013 - 19:41

Pomimo niby udanego wędzenia, po parzeniu okazało się, że wyroby zaliczyły gorycz/kwas octowy.  :devil:

Delikatny, ale mimo wszystko wkurzający.

Na 100% cała procedura osuszania w wędzarni była prawidłowa, ponieważ sprawdzałem wędliny po 1h wędzenia i smak mięsa z zewnątrz był ok.

 

Tak sobie dziś rozmyślałem gdzie nastąpił defekt i chyba już wiem.

Około 3h wędzenia DG przestał dawać dym. Pomyślałem że zgasł, więc włączyłem nadmuch z pompki na full i ponownie rozpaliłem DG opalarką.

Trochę przesadziłem, bo aż ogień poszedł z rurki dymowej, ale po zmniejszeniu powietrza na pompce dym szedł ....tylko jakiś dziwny lekko żółty ??

I zlałem sprawę ... to był mój błąd.

Minęło z 15-cie minut i znowu brak dymu.

Wkurzyłem się myśląc że DG się zapchał i pewnie temu głupieje, ale okazało się że ..... w DG skończyły się zrębki .... a tego wariantu wcześniej nie sprawdziłem. 

 

Dosypałem świeżych i ponownie rozpaliłem z tym że dym był jak zwykle ładny biały.

 

Wnioski przydadzą się innym.

Te parę minut w żółtym dymie starczyło na zaliczenie kwasu/goryczy na wędzonkach, choć wilgoci nie było żadnej !

Jak dobrze rozumiem swój błąd, rozpaliłem spalone resztki drewna w DG i to spowodowało że kolor dymu był ciężko żółty.

Tak więc pilnujcie koloru dymu !

Wszelkie oznaki żółtego,ciężkiego dymu spowodują gorycz wędzonek.

 

To kolejna lekcja z wędzenia i jak widać warto uczyć się na błędach i wyciągać wnioski.

 

Ps.

Wędzonki uratowałem mocząc je w letniej wodzie przez całą noc.

Zapach goryczy znikł, mięsko trochę się odsoliło, ale jest jak najbardziej zjadliwe.

 

 

 

 

 

 

 

 



#63 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14103 postów

Napisano 21 gru 2013 - 20:53

Święta coraz bliżej. Dzisiejszy dzień był idealny na wędzenie. Nie tylko pogoda dopisała, ale też Sobota, wolne i dużo czasu na pracę.

Jutro znowu wędzenie, ale dzisiejsze mogę uznać za bardzo udane.

Dla potomności zrobiłem fotki:

 

Załączony plik  wyroby21122013.jpg   118,85 KB   6 Ilość pobrań Załączony plik  kiełbasa.jpg   47,28 KB   6 Ilość pobrań

 

Załączony plik  parowka.jpg   50,94 KB   6 Ilość pobrań Załączony plik  kiełbasa01.jpg   99,42 KB   6 Ilość pobrań

 


Użytkownik miro edytował ten post 21 gru 2013 - 20:59


#64 mickirl78

mickirl78

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 113 postów
  • MiejscowośćToruń, Portlaoise Ireland

Napisano 21 gru 2013 - 21:42

A jak się nazywa ta ostatnia kiełbaska? Fajnie wygląda, podobna do polskiej :)


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

#65 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14103 postów

Napisano 21 gru 2013 - 21:51

Moja  :D



#66 mickirl78

mickirl78

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 113 postów
  • MiejscowośćToruń, Portlaoise Ireland

Napisano 21 gru 2013 - 21:54

Ok, dzięki :)


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

#67 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • ***SUPER VIP***
  • 985 postów

Napisano 22 gru 2013 - 01:17

Miro, wyroby profesjonalnie wykonane.  Gratuluję! :clap:



#68 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1956 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 22 gru 2013 - 05:29

Jutro znowu wędzenie, ale dzisiejsze mogę uznać za bardzo udane.

Oj tak udane i to bardzo. Mirku mistrz z Ciebie, moje :clap:, z przyjemnością obejrzę następne pozdrawiam :D  



#69 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14103 postów

Napisano 22 gru 2013 - 17:51

THE END ... można się napić browarka.

 

Załączony plik  wyroby21122013_01.jpg   125,43 KB   3 Ilość pobrań



#70 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2425 postów

Napisano 22 gru 2013 - 17:59

THE END
Nie kończ rób więcej.........następnym razem :thumbsup:  

#71 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14103 postów

Napisano 22 gru 2013 - 18:19

Zawsze mam wrażenie, że robię za dużo, a jak już zrobię jakoś dziwnie znikają.

Po rodzince porozdaję, każdemu po trochę i .... nagle ni ma :)

 

 



#72 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 22 gru 2013 - 18:44

Szynkowa THE BEST :clap:  aż mnie korci aby zrobic ;)



#73 DZIADEK MACIEK

DZIADEK MACIEK

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 842 postów
  • MiejscowośćWesoła

Napisano 22 gru 2013 - 19:01

Nie umiem jeszcze tak pięknie nadziewać kiełbasy, takie równiutkie kawałki,powtarzalne :)

Moje to każdy inny, do tego czasami wiązane sznurkiem :(

Wprawa potrzebna jak widać



#74 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14103 postów

Napisano 22 gru 2013 - 19:13

Dziadku zerknij na trzeci filmik (jest tylko link) i spokojnie zrobisz równe kiełbaski.

 

https://wedlinydomow...dziewać-jelita/



#75 DZIADEK MACIEK

DZIADEK MACIEK

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 842 postów
  • MiejscowośćWesoła

Napisano 22 gru 2013 - 19:26

Zerknąłem, proste, całkiem inaczej to robiłem, pęta w trakcie nadziewania robiłem. Przyda się na następną robotę.

Ważne, że wyszła całkiem dobra, dałem synowi spróbować, to zabrał paczkę, nie czekał na święta. :)



#76 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14103 postów

Napisano 22 gru 2013 - 19:33

Przy nadziewaniu nie robisz pętek tylko najpierw ślimaka.

Dopiero potem pętka.



#77 DZIADEK MACIEK

DZIADEK MACIEK

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 842 postów
  • MiejscowośćWesoła

Napisano 22 gru 2013 - 20:04

Jestem typowym samoukiem wędzarniczym, robię dobre (podobno, rodzina i znajomi tak twierdzą) wyroby, ale widzę, że jeszcze sporo mogę się dowiedzieć. Dzięki miro.



#78 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14103 postów

Napisano 22 gru 2013 - 20:16

To jakbyś pisał o mnie..... ciągle się uczę.



#79 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 939 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 22 gru 2013 - 20:45

Mireczku,

nieźle poszalałeś :) :clap: :thumbsup:

Dzięki filmikom do którego dajesz linka, w końcu nauczyłem się kręcić kiełbaski - robić pętka  :)



#80 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12681 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 22 gru 2013 - 21:35

Przy nadziewaniu nie robisz pętek tylko najpierw ślimaka.

 

 

  A po co ślimaka . ? Jak zawiniesz to musisz rozwinąć . :D  To dodatkowa praca .   :D

 

 

  Pozdrawiam






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych