Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby by Miro


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
122 odpowiedzi w tym temacie

#81 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5010 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 22 gru 2013 - 21:42

  A po co ślimaka . ?

Andrzejku, ja gdybym nie robila slimaka, to kielbaski po podlodze by mi sie tarzaly :laugh: . Sama robie i krece i pilnuje jak kielbaski schodza i od razu slimak sie nakreca. 



#82 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 23 gru 2013 - 11:25

Dzisiejszy dzień był idealny na wędzenie. Nie tylko pogoda dopisała

No to miałeś szczęście. W Zdolnym Śląsku wiało jak diabli.

Za twoja poradą wędzę teraz z uchylonymi drzwiami  i maiłem spore problemy z temperaturą. 

Twoje wyroby bezkonkurencyjne :clap:



#83 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14120 postów

Napisano 16 lut 2014 - 20:39

Coś przypełzło z ogrodu:

 

Załączony plik  wedzenie-16-02-2014.jpg   55,39 KB   9 Ilość pobrań

 

I się wysypało:

 

Załączony plik  wedzenie-16-02-2014_02.jpg   68,07 KB   11 Ilość pobrań

 

Zapasik jest.  :)

Trochę nudno się robi, wiec czas pomyśleć o zmianie drewna z buk/olcha na czereśnię albo wiśnię.

 



#84 redzed

redzed

    Weteran

  • ***SUPER VIP***
  • 1002 postów

Napisano 16 lut 2014 - 20:51

Miro, ladna zagrycha! :clap:



#85 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14120 postów

Napisano 16 lut 2014 - 20:54

I dziś bez parzenia. 

Podkręciłem grzałkę na 80 C i w środku 67 C.

Chyba już tak sobie będę wędził, bez parzenia.  :)



#86 greg04

greg04

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • MiejscowośćKoźmin Wielkopolski

Napisano 16 lut 2014 - 20:57

Miro.. piękne te kiełbaski  :clap:



#87 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2426 postów

Napisano 16 lut 2014 - 20:59

Podkręciłem grzałkę na 80

To tą grubą jak długo trzymałeś?.Kolorek coś jasny,zrębki masz zwietrzałe czy co :tongue:



#88 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14120 postów

Napisano 16 lut 2014 - 21:07

Kolorek jest ok.

Wędziłem prawie cztery godziny.

Kanapkowa poszła do parzenia, a cienka po ostudzeniu do zamrażalki.



#89 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 16 lut 2014 - 21:09

Ładne;))smaczek też będzie pierwszorzędny..

#90 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14120 postów

Napisano 16 lut 2014 - 21:15

Nie omieszkałem zrobić próby na parzonej i po wędzeniu.

Smaczek jest OK, ale wieje nudą i następnym razem trzeba będzie co nieco pozmieniać i podkręcić.



#91 tomas_gosport

tomas_gosport

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćŚwidwin

Napisano 16 lut 2014 - 21:16

czas pomyśleć o zmianie drewna z buk/olcha na czereśnię albo wiśnię.

Zmień zmień, ja od pierwszego dymienia używam bo tylko takie posiadam. Fajny czerwonawy kolorek plus aromat. Może zamień tylko jedno z tych co używasz na wiśnię.

Ps. wyroby :clap: :clap:


Użytkownik tomas_gosport edytował ten post 16 lut 2014 - 21:17


#92 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14120 postów

Napisano 16 lut 2014 - 21:18

Tak sobie myślę że właśnie w wiśnię pójdę.



#93 Roma

Roma

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćkociewie

Napisano 17 lut 2014 - 18:07

Wyroby wizualnie, prima sort. :clap:

Koledzy a co powiecie na temat drewna jabłoni?



#94 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14120 postów

Napisano 17 lut 2014 - 20:11

Niestety nie miałem przyjemności z jabłonią, to się nie wypowiem. 



#95 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14120 postów

Napisano 22 lut 2014 - 20:32

Jak pisałem, tak zrobiłem.

Dziś wędziłem śliwką z odrobiną zrębków buk/olcha.

I mam mały zonk......

Szynka i baleron załapały kolorek i wyglądają wyśmienicie, natomiast nóżki z kurczaka nie załapały dymu prawie wcale ?

Tam gdzie było mięsko są OK, a tam gdzie skóra kolor blady.

 

Wszystko robiłem tak  jak zawsze. Peklowanie na mokro, ociekanie, osuszanie, a tu koloru zero ..... ?

I nie wiem w czym problem jest.  :cool:

 

Załączony plik  22-02-2014.jpg   83,27 KB   5 Ilość pobrań



#96 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 22 lut 2014 - 20:38

Może po parzeniu ściemnieją!!??

#97 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 22 lut 2014 - 20:51

Miro trafiłeś na kurczaki albinosy , one trudno sie opalają, a tak na poważnie mysle ze moze sa dosc tłuste , a tluszcz  pozostał blady .Pozdrawiam



#98 gontek

gontek

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 441 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 22 lut 2014 - 21:06

Oj tam, oj tam, bardzo ładnie to wygląda. Pacan Wojciech ma rację z tą skórą. Na zdjęciu jest złota. Ważne że będzie smakować. Pozdrawiam i smacznego :) :) :)



#99 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14120 postów

Napisano 22 lut 2014 - 21:29

No właśnie, że mięsko ma kolorek super, a kuraki blade.

Po parzeniu tylko trochę ściemniały, ale nie tak jak zawsze.

Tak sobie myślę czy to nie zasługa jakiejś chemii ?



#100 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 22 lut 2014 - 22:01

Tak sobie myślę czy to nie zasługa jakiejś chemii ?

No właśnie, przyznaj się, że coś przy sobocie łyknąłeś i czas się teges  :laugh:  :D  Oczywiście zakładam, że chemii nie spożywasz tylko samo naturalne. ;)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych