Witam:). Jestem fanką uzytkowników tej strony i równiez samej strony od przeszło 2 lat. Obecnie preferuję i uskuteczniam zdrowe odzywianie. Chcę kupić szynkowar, ze stali nierdzewnej, oczywiście u Miro, bo go polecacie. Tylko co dalej? jaki termometr ( nie chodzi o cenę, ale o jakość i przydatność), jakie osłonki? Czy jeszcze cos trzeba kupić? Przypraw nie potrzebuję, mam swoja działkę i dużo suszów różnych, również ten w stylu Kucharka, ale bez chemii. Chcę kupić szybkowar prostokatny. Miałabym do Obdzielenia w wyroby łacznie 3 rodziny (mój Tata, córka z rodziną i ja-sama). No to jaki duzy kupic? Przepisy są na tej stronie i abym tylko podołała. Ale "zakupowoę polegam dzis. Podpowiedzcie prosze jak najszybciej. Pozdrawiam Lucy
Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Kupuję szynkowar-co i jakie należy kupić jeszcze
#1
Napisano 06 paź 2013 - 09:12
#2
Napisano 06 paź 2013 - 09:36
Mogę ci sprzedać taką praskę bo dla mnie jest zadurza kupiona jest u Miro
http://www.wyroby-do...stal-p-286.html
#3
Napisano 06 paź 2013 - 09:55
Nie wiem, czy praska jest potrzebna, jeśli chcę kupic ten szynkowar od Miro.
http://www.wyroby-do...edni-p-268.html
No własnie, poza szynkowarem potrzebna jeszcze praska?
Oj, przydałaby sie jeszcze instrukcja dla poczatkujących szynkowariatów (co potrzebne). Kupić trudniej niz gotować.
Jan30, jeśli juz zdobedę wiedzę taką, to odezwę sie w razie czego.
#4
Napisano 06 paź 2013 - 11:08
@Lucy_K, mam ten szynkowar od Mirka - solidna, przemyślana konstrukcja, polecam. Żadna praska nie jest potrzebna. Szynkowar ma sprężynę zapewniającą docisk. Z akcesoriów to potrzebujesz dwa termometry. Jeden do mierzenia temperatury wody, drugi do kontrolowania temperatury mięsa.
#5
Napisano 06 paź 2013 - 11:31
Ja ten wybrałam, nie wiem tylko, który rozmiar. Wygląda solidnie i materiał dobry.
Jakie maja byc termometry. Kupię również u Miro, bo wygodniej w jednym miejscu robic zakupy. Tylko jakie termometry, bo sa:
elektroniczny, bimetaliczny oraz dwa do parzenie nr 3 i 5.
A torebek nie trzeba już?
Czy uzywanie pektosolu nie jest szkodliwe? Czy mozna ja zastapić po prostu sola morska? W ogóle mało solimy. I przyprawy: czosnek, zioła itp.? Co daje pektosol? Trwałośc wędliny? Kolor?
Choruję bardzo powaznie, dbam o siebie, zero chemii. w sklepach to raczej cZytam niz kupuję, stąd pytanie.
Od rana czytam, czytam, czytam,....żeby kupic dobrze, tyle ile trzeba.
Dzięki:).
#6
Napisano 06 paź 2013 - 11:40
pektosolu
Chodzi mniemam o PEKLOSÓL?
Lucy..nie gniewaj się,ale muszę to napisać.Twierdzisz ,że jesteś z nami około 2 lat..więc powinnaś już na samym początku zapoznać się z tematami i nazewnictwem ..
Podaję pierwszy z brzegu temat :
http://wedlinydomowe...-o-peklowaniu-d
Użytkownik Małgoś edytował ten post 06 paź 2013 - 11:41
#7
Napisano 06 paź 2013 - 12:35
sorry, pisze najczęściej bez znaków diakrytycznych.
Jestem z Wami i na poczatku czytałam duzo, szczególnie o budowaniu grilla. Skorzystałam z kilku przepisów, dostosowując je do kubków smakowych rodziny (trzeba wypośrodkować różne upodobania). Potem długie przerwy na chorowanie, szpitale itd. i nie wiedziałam, czy jak kupię szynkowar (miałam wielka chęć), to czy w ogóle zdąże z niego skorzystać. No i teraz, jak mam prawie z górki ze zdrowiem, ale bez szczegółów wolę, to nadrabiam zaległości . ja mogę niewiele rzeczy zjeść, ale jeśli już, to zdrowe. I odmiana jakaś potrzebna, stąd szynkowar powrócił na tapetę.
No, starałam sie ogonki teraz wstawiac.
Być..może mieć różne znaczenie, nie zawsze to wprost.
pozdrawiam
#8
Napisano 06 paź 2013 - 12:40
Po co Ci szynkowar.?.Kup sobie osłonki barierowe ( termokurczliwe) i one zastąpią Ci szynkowar.
#9
Napisano 06 paź 2013 - 13:07
Wow, ogładałam, jestem pod wrażeniem. Tez pieke chleb. Najlepiej smakuje mi grahamowy, z pestkami itp. Upsss...gdzie mnie do was, doświadczonych z taka wiedzą.
Szynkowar musi być, przecież nie tylko sobie bede robiła te smakowitości, chociaż pewnie nie wszystko. Mniaaaam....pamiętam jeszcze smak boczusia i szyneczki..mniaaaam...
#10
Napisano 06 paź 2013 - 13:42
Ten szynkowar jest na 1,5 kg - jak dla mnie akurat, tylko kupiłbym 2 szt. i robił od razu 3 kg. Szkoda czasu na 1,5 kg . Do tego termometr: ja mam ten termometr . Jego zaletą jest długa sonda - temperaturę będziesz mierzyć idealnie w środku wędliny + dowolny termometr do mierzenia tempeartury wody ale polecam elektroniczny ponieważ odczyt jest bezproblemowy. Ja używam elektrycznego garnka (w lidlu są w nowszej wersji) a do tego regulatr mocy - bardzo duża wygoda i nie trzeba pilnować temperatury, ale to już możesz zakupić później jak spodoba Ci się ten proces produkcji wędlin.
Woreczków w szynkowarach ze stali nierdzewnej nie musisz stosować ale jak chcesz (ja stosuję) bo lepiej się wyciąga mięso z szynkowara to możesz kupić np. te: woreczki
Peklosól w jakimś tam stopniu jest niezdrowa ale daje lepszy smak i wybarwienie wędliny. Możesz użyć mieszanki peklosoli z solą np. pół na pół. Na samej soli apetyt Ci odbierze wygląd wędlinki .
#11
Napisano 06 paź 2013 - 15:42
Szynkowar musi być, przecież nie tylko sobie bede robiła te smakowitości, chociaż pewnie nie wszystko. Mniaaaam....pamiętam jeszcze smak boczusia i szyneczki..mniaaaam...
Spoko rozejrzyj się nic nagle zależy jaką masz rodzinę znaczy na ile osób będziesz robiła,szynkowary od Mira są poza wszelką konkurencją ale są też inne firmy wszędzie tego pełno ,więc spoko na Twoje pytania masz już odpowiedź minnymi przez kolegę Piksiaka jeżeli coś jeszcze proszę pytaj zawsze Ci ktoś odpowie pozdrawiam
#12
Napisano 06 paź 2013 - 18:55
Bardzo dziękuje za podpowiedzi:). Zaczynam oglądać równiez termometry i robie listę zakupów.
#13
Napisano 14 lis 2013 - 10:48
Też chciałbym zacząć swoją przygodę z wyrobami z szynkowara. I też stoję przed dylematem który kupić. Oprócz tego polecanego od Mira znalazłem też jeszcze taki:
http://www.swiatwoko...od=3073&cat=148
Trochę tańszy od tego Mirowego a wygląda chyba identycznie.
Kusi mnie jeszcze ten:
http://allegro.pl/sh...item=3695105855
Ten ostatni kupię za 250zł plus przesyłka.
Poradźcie co na początek kupić.
#14
Napisano 14 lis 2013 - 10:54
Jeden i drugi fajny, ale chyba ten aluminiowy bardziej poręczny, taki zgrabniejszy i bardziej proporcjonalny, no i w pełni profesjonalny sprzęt.
#15
Napisano 14 lis 2013 - 10:57
A ja bym na początek na waszym miejscu spróbował z osłonkami termokurczliwymi. Na początek sprawdzają się wyśmienicie. A jak dojrzejecie do zakupu szynkowara to już sami będziecie wiedzieli co jest dla Was najlepsze.
#16
Napisano 14 lis 2013 - 11:11
Dzięki za podpowiedzi. Osłonki jakoś mnie nie przekonują. Łatwiej chyba jednak poukładać, napełnić taką stabilną formę.
No i wydaje mi się, że regulowana siła docisku też może być przydatna. Ale nie robiłem to mogę się mylić.
sverige2
czyli jednak ten najdroższy Adelmann?
Tylko nie widzę tam żdnego otworu do zamontowani termometru wewnętrznego. No ale wywiercić dziurkę nie kłopot.
Powiedżcie mi jeszcze czy taki szynkowar zalewa się całkowicie czy tylko do pewnego poziomu na boku ścianki?
Użytkownik leśnik edytował ten post 14 lis 2013 - 11:13
#17
Napisano 14 lis 2013 - 11:19
Łatwiej chyba jednak poukładać, napełnić taką stabilną formę.No biorąc pod uwagę ze mięsa nie wkładasz bezpośrednio do formy tylko najpierw w woreczki to chyba jednak nie .... a właściwie to wychodzi na dokładnie to samo

#18
Napisano 14 lis 2013 - 11:24
wychodzi na dokładnie to samo
posłuchaj Go, dobrze prawi ... mam szynkowar ale nie używam go już od dłuższego czasu, osłonki są wygodniejsze.
#19
Napisano 14 lis 2013 - 11:26
Jako nowicjusz bez praktyki nie chcę się wymądrzać.
Wydaje mi się że jednak jak wkładam do stabilnej formy, to jest łatwiej i zawartość jest łatwiejsza do poukładania, niż luźno leżący worek w którym wszystko lata.
Te sprężyny i docisk też są bez znaczenia? Wędlina z szynkowara nie będzie bardziej spójna?
Użytkownik leśnik edytował ten post 14 lis 2013 - 11:28
Sponsor
#20
Napisano 14 lis 2013 - 11:34
Mam szynkowary własnej roboty, mam też oryginalną aluminiwą super "mandolinkę"od kol. Dyzia, i czasami używam też samych osłonek. Wszystko zależy od tego co w danej chwili i w jakich ilościach chcę wykonywać. Każda opcja ma swoje za i przeciw.
Użytkownik sverige2 edytował ten post 14 lis 2013 - 11:35
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: szynkowar, akcesoria, termometr, osłonki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych