Lucy_K Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Października 2013 Witam:). Jestem fanką uzytkowników tej strony i równiez samej strony od przeszło 2 lat. Obecnie preferuję i uskuteczniam zdrowe odzywianie. Chcę kupić szynkowar, ze stali nierdzewnej, oczywiście u Miro, bo go polecacie. Tylko co dalej? jaki termometr ( nie chodzi o cenę, ale o jakość i przydatność), jakie osłonki? Czy jeszcze cos trzeba kupić? Przypraw nie potrzebuję, mam swoja działkę i dużo suszów różnych, również ten w stylu Kucharka, ale bez chemii. Chcę kupić szybkowar prostokatny. Miałabym do Obdzielenia w wyroby łacznie 3 rodziny (mój Tata, córka z rodziną i ja-sama). No to jaki duzy kupic? Przepisy są na tej stronie i abym tylko podołała. Ale "zakupowoę polegam dzis. Podpowiedzcie prosze jak najszybciej. Pozdrawiam Lucy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Października 2013 Mogę ci sprzedać taką praskę bo dla mnie jest zadurza kupiona jest u Miro http://www.wyroby-domowe.pl/praska-stal-p-286.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucy_K Opublikowano 6 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Października 2013 Nie wiem, czy praska jest potrzebna, jeśli chcę kupic ten szynkowar od Miro.http://www.wyroby-domowe.pl/szynkowar-owalny-stalowy-sredni-p-268.htmlNo własnie, poza szynkowarem potrzebna jeszcze praska?Oj, przydałaby sie jeszcze instrukcja dla poczatkujących szynkowariatów (co potrzebne). Kupić trudniej niz gotować.Jan30, jeśli juz zdobedę wiedzę taką, to odezwę sie w razie czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Października 2013 @Lucy_K, mam ten szynkowar od Mirka - solidna, przemyślana konstrukcja, polecam. Żadna praska nie jest potrzebna. Szynkowar ma sprężynę zapewniającą docisk. Z akcesoriów to potrzebujesz dwa termometry. Jeden do mierzenia temperatury wody, drugi do kontrolowania temperatury mięsa. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucy_K Opublikowano 6 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Października 2013 Ja ten wybrałam, nie wiem tylko, który rozmiar. Wygląda solidnie i materiał dobry.Jakie maja byc termometry. Kupię również u Miro, bo wygodniej w jednym miejscu robic zakupy. Tylko jakie termometry, bo sa:elektroniczny, bimetaliczny oraz dwa do parzenie nr 3 i 5.A torebek nie trzeba już?Czy uzywanie pektosolu nie jest szkodliwe? Czy mozna ja zastapić po prostu sola morska? W ogóle mało solimy. I przyprawy: czosnek, zioła itp.? Co daje pektosol? Trwałośc wędliny? Kolor?Choruję bardzo powaznie, dbam o siebie, zero chemii. w sklepach to raczej cZytam niz kupuję, stąd pytanie.Od rana czytam, czytam, czytam,....żeby kupic dobrze, tyle ile trzeba.Dzięki:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Października 2013 (edytowane) pektosolu Chodzi mniemam o PEKLOSÓL? Lucy..nie gniewaj się,ale muszę to napisać.Twierdzisz ,że jesteś z nami około 2 lat..więc powinnaś już na samym początku zapoznać się z tematami i nazewnictwem .. Podaję pierwszy z brzegu temat : http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/959-prawie-wszystko-o-peklowaniu-d Edytowane 6 Października 2013 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucy_K Opublikowano 6 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Października 2013 sorry, pisze najczęściej bez znaków diakrytycznych.Jestem z Wami i na poczatku czytałam duzo, szczególnie o budowaniu grilla. Skorzystałam z kilku przepisów, dostosowując je do kubków smakowych rodziny (trzeba wypośrodkować różne upodobania). Potem długie przerwy na chorowanie, szpitale itd. i nie wiedziałam, czy jak kupię szynkowar (miałam wielka chęć), to czy w ogóle zdąże z niego skorzystać. No i teraz, jak mam prawie z górki ze zdrowiem, ale bez szczegółów wolę, to nadrabiam zaległości . ja mogę niewiele rzeczy zjeść, ale jeśli już, to zdrowe. I odmiana jakaś potrzebna, stąd szynkowar powrócił na tapetę.No, starałam sie ogonki teraz wstawiac.Być..może mieć różne znaczenie, nie zawsze to wprost.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Października 2013 Po co Ci szynkowar.?.Kup sobie osłonki barierowe ( termokurczliwe) i one zastąpią Ci szynkowar. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucy_K Opublikowano 6 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Października 2013 Wow, ogładałam, jestem pod wrażeniem. Tez pieke chleb. Najlepiej smakuje mi grahamowy, z pestkami itp. Upsss...gdzie mnie do was, doświadczonych z taka wiedzą.Szynkowar musi być, przecież nie tylko sobie bede robiła te smakowitości, chociaż pewnie nie wszystko. Mniaaaam....pamiętam jeszcze smak boczusia i szyneczki..mniaaaam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Października 2013 http://www.wyroby-domowe.pl/szynkowar-owalny-stalowy-sredni-p-268.html Ten szynkowar jest na 1,5 kg - jak dla mnie akurat, tylko kupiłbym 2 szt. i robił od razu 3 kg. Szkoda czasu na 1,5 kg . Do tego termometr: ja mam ten termometr . Jego zaletą jest długa sonda - temperaturę będziesz mierzyć idealnie w środku wędliny + dowolny termometr do mierzenia tempeartury wody ale polecam elektroniczny ponieważ odczyt jest bezproblemowy. Ja używam elektrycznego garnka (w lidlu są w nowszej wersji) a do tego regulatr mocy - bardzo duża wygoda i nie trzeba pilnować temperatury, ale to już możesz zakupić później jak spodoba Ci się ten proces produkcji wędlin. Woreczków w szynkowarach ze stali nierdzewnej nie musisz stosować ale jak chcesz (ja stosuję) bo lepiej się wyciąga mięso z szynkowara to możesz kupić np. te: woreczki Peklosól w jakimś tam stopniu jest niezdrowa ale daje lepszy smak i wybarwienie wędliny. Możesz użyć mieszanki peklosoli z solą np. pół na pół. Na samej soli apetyt Ci odbierze wygląd wędlinki . Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Października 2013 Szynkowar musi być, przecież nie tylko sobie bede robiła te smakowitości, chociaż pewnie nie wszystko. Mniaaaam....pamiętam jeszcze smak boczusia i szyneczki..mniaaaam... Spoko rozejrzyj się nic nagle zależy jaką masz rodzinę znaczy na ile osób będziesz robiła,szynkowary od Mira są poza wszelką konkurencją ale są też inne firmy wszędzie tego pełno ,więc spoko na Twoje pytania masz już odpowiedź minnymi przez kolegę Piksiaka jeżeli coś jeszcze proszę pytaj zawsze Ci ktoś odpowie pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucy_K Opublikowano 6 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Października 2013 Bardzo dziękuje za podpowiedzi:). Zaczynam oglądać równiez termometry i robie listę zakupów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leśnik Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Listopada 2013 Też chciałbym zacząć swoją przygodę z wyrobami z szynkowara. I też stoję przed dylematem który kupić. Oprócz tego polecanego od Mira znalazłem też jeszcze taki:http://www.swiatwokolkuchni.pl/?prod=3073&cat=148Trochę tańszy od tego Mirowego a wygląda chyba identycznie.Kusi mnie jeszcze ten:http://allegro.pl/show_item.php?item=3695105855Ten ostatni kupię za 250zł plus przesyłka.Poradźcie co na początek kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Listopada 2013 Jeden i drugi fajny, ale chyba ten aluminiowy bardziej poręczny, taki zgrabniejszy i bardziej proporcjonalny, no i w pełni profesjonalny sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Listopada 2013 A ja bym na początek na waszym miejscu spróbował z osłonkami termokurczliwymi. Na początek sprawdzają się wyśmienicie. A jak dojrzejecie do zakupu szynkowara to już sami będziecie wiedzieli co jest dla Was najlepsze. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leśnik Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Listopada 2013 (edytowane) Dzięki za podpowiedzi. Osłonki jakoś mnie nie przekonują. Łatwiej chyba jednak poukładać, napełnić taką stabilną formę.No i wydaje mi się, że regulowana siła docisku też może być przydatna. Ale nie robiłem to mogę się mylić.sverige2czyli jednak ten najdroższy Adelmann?Tylko nie widzę tam żdnego otworu do zamontowani termometru wewnętrznego. No ale wywiercić dziurkę nie kłopot.Powiedżcie mi jeszcze czy taki szynkowar zalewa się całkowicie czy tylko do pewnego poziomu na boku ścianki? Edytowane 14 Listopada 2013 przez leśnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Listopada 2013 Łatwiej chyba jednak poukładać, napełnić taką stabilną formę. No biorąc pod uwagę ze mięsa nie wkładasz bezpośrednio do formy tylko najpierw w woreczki to chyba jednak nie .... a właściwie to wychodzi na dokładnie to samo Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Listopada 2013 wychodzi na dokładnie to samo posłuchaj Go, dobrze prawi ... mam szynkowar ale nie używam go już od dłuższego czasu, osłonki są wygodniejsze. Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leśnik Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Listopada 2013 (edytowane) Jako nowicjusz bez praktyki nie chcę się wymądrzać.Wydaje mi się że jednak jak wkładam do stabilnej formy, to jest łatwiej i zawartość jest łatwiejsza do poukładania, niż luźno leżący worek w którym wszystko lata.Te sprężyny i docisk też są bez znaczenia? Wędlina z szynkowara nie będzie bardziej spójna? Edytowane 14 Listopada 2013 przez leśnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Listopada 2013 (edytowane) Mam szynkowary własnej roboty, mam też oryginalną aluminiwą super "mandolinkę"od kol. Dyzia, i czasami używam też samych osłonek. Wszystko zależy od tego co w danej chwili i w jakich ilościach chcę wykonywać. Każda opcja ma swoje za i przeciw. Edytowane 14 Listopada 2013 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Listopada 2013 Szynkowar przydaje się jak będziesz robił np z całego mięśnia, rolady, prasowane boczki czy słoninę. Zanim do tego dojrzejesz uwierz nam na słowo osłonki sprawdzą się bardzo dobrze. Z resztą nie bardzo rozumiem Twoje obawy. Szynkowar zawsze zdążysz sobie kupić. Koszt osłonek to kilka złotych. Kup, spróbuj a potem ładnie podziękuj..... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Listopada 2013 Jeśli chodzi o klasyczny szynkowar w formie walca to osłonki zastępują go w zupełności. Natomiast ty pokazujesz praskę a to już inna sprawa, w prasce zrobisz dodatkowo bloki mięsne, blok ozorkowy, prasowaną golonkę czy szynkę konserwową a w osłonkach tego nie uzyskasz. Zamiast owalnego szynkowaru np do mielonek polecam osłonki ale prasa najlepiej prostokątna tez się bardzo przydaje. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leśnik Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 14 Listopada 2013 (edytowane) Szynkowar przydaje się jak będziesz robił np z całego mięśnia, rolady, prasowane boczki czy słoninę. I o to mi głównie chodzi. Raczej nie forma rozdrobnionej kiełbasy, mielonki tylko szynka z kawałka mięsa. Dodano: 14 listopad 2013 - 11:46Jeśli chodzi o klasyczny szynkowar w formie walca to osłonki zastępują go w zupełności. Natomiast ty pokazujesz praskę a to już inna sprawa, w prasce zrobisz dodatkowo bloki mięsne, blok ozorkowy, prasowaną golonkę czy szynkę konserwową a w osłonkach tego nie uzyskasz. Zamiast owalnego szynkowaru np do mielonek polecam osłonki ale prasa najlepiej prostokątna tez się bardzo przydaje.No właśnie o to chodzi. Chyba się nieprecyzyjnie wyrażam, ale o duże kawałki mięsa mi chodzi.Już się ślinię na taką szynkę z dzika. Edytowane 14 Listopada 2013 przez leśnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 14 Listopada 2013 Po co Ci szynkowar.?.Kup sobie osłonki barierowe ( termokurczliwe) i one zastąpią Ci szynkowar. I ja używam tylko osłonek termokurczliwych. Odpada mycie, nie potrzeba dodatkowego miejsca na nowy sprzęt a za jednym parzeniem można zrobić nawet trzy różne wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leśnik Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Listopada 2013 BandoliniRobisz w nich też szynki, golonkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.