gamzur Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Października 2013 Czy po uwedzeniu i stwierdzeniu, że jest za słono, można taką np. szynkę wymoczyć?Pozdro... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Października 2013 można wymoczyć , ale przed wędzeniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Października 2013 Można odsolić przy parzeniu (w zależności od przesolenia jak bardzo to zmieniamy wodę 1,2 razy)Weź też pod uwagę ,że szynka po wędzeniu trafia do parzenia i jak nie osolisz wody to i ona sobie pociągnie trochę soli z wędzonki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Października 2013 I tutaj ze spec202 nie mogę się do końca zgodzić przez moje ostatnie doświadczenia. Wędziłem tydzień temu kilka polędwic. 2 z nich po wędzeniu zostały do jedzenia na surowo, a 2 kolejne poszły do parzenia (woda 75*C do momentu uzyskania wewnątrz 60*C). Po wystudzeniu, na drugi dzień próbowanie. Polędwica tylko wędzona idealna w smaku, polędwica wędzona parzona nieco za słona. A z tego co spec202 pisze wyżej, powinno być odwrotnie. Skąd więc taka różnica się wzięła? Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Października 2013 Polędwica tylko wędzona idealna w smaku, polędwica wędzona parzona nieco za słona To jakieś nowe zjawisko .Zauważ ,że po parzeniu wędzonek w nieposolonej wodzie na koniec ta woda jest słona .Wniosek jest jeden.Część soli w trakcie parzenia przeszła z wyrobów do wody. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Października 2013 Pulek ma racje, odczucia slonosci w wyrobach surowych a parzonych sa inne. Druga rzecza jest, od kiedy do parzenia szynek soli sie wode?Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Października 2013 Zauważ ,że po parzeniu wędzonek w nieposolonej wodzie na koniec ta woda jest słona .Wniosek jest jeden.Część soli w trakcie parzenia przeszła z wyrobów do wody. Nie ma bata Arek ma rację można też odwrotnie jeżeli szynka obojętnie co może być polędwica ,po wędzeniu jest za mało słona to do parzenia solimy wodę i mięsko wciągnie sól czyż nie? Dodano: 17 październik 2013 - 17:19Pulek ma racje, odczucia slonosci w wyrobach surowych a parzonych sa inne. Druga rzecza jest, od kiedy do parzenia szynek soli sie wode?Pozdrawiam yogiZgadzam się , zę odczucie jest inne generalnie nie solimy wody do parzenia ale w przypadkach szczególnych możemy to zrobić aby dosolić wyrób oczywiście jest to półśrodek ale tym sposobem możemy uratować wyrób Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Października 2013 W takim razie jak wytłumaczyć to zjawisko u mnie? Już sobie nawet w notatkach zapisałem, żeby na drugi raz mięso do jedzenia na surowo po samym wędzeniu nastawiać dzień wcześniej od tego co ma iść do parzenia, aby słoność była w nich równa albo żeby w innym oddzielnym naczyniu peklować z mniejszym stężeniem solanki. Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Października 2013 nie wiem jak to uczyniłeś , może za mało wody było... Moje wędzonki wędzę po 3-5 dobach(zależne od warunków temperaturowych) od zalania solanką z wcześniejszym nastrzykiem do oporu 10 l wody 0,85-1,00 kg 50/50 sól z poklo...+ wywar z przypraw Do parzenia solę lekko wodę, bo mam to już tak w smaku dopracowane (nawet śmiem twierdzić ,że to lekkie osolenie wody jakby wpływało na lepszą soczystość szyneczki...Tyle na ten temat z mojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Października 2013 Druga rzecza jest, od kiedy do parzenia szynek soli sie wode? A kto napisał ,że się soli bo ja nie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Października 2013 Jeśli parzy się wędzonkę, która po uwędzeniu ma słoność nam odpowiadającą, parzymy ja w wodzie z dodatkiem 2% soli. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Października 2013 Czy po uwedzeniu i stwierdzeniu, że jest za słono, można taką np. szynkę wymoczyć?Pozdro...Chłopie- możesz moczyć co Ci się żywnie podoba.Ale oznacza to iż dałeś do peklowamia za dużo soli.Kiedyś moczenie po uwędzeniu nie było na miejscu.Ale teraz.... Wolny Kraj. Ja przepraszam Was ale coraz mniej jestem odporny....pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Października 2013 W takim razie jak wytłumaczyć to zjawisko u mnie? Odpisał już yogi.A jak to wytłumaczyć?Wędliny surowe zaczynają dojrzewać i maleje ich pH. Wraz ze wrostem smaku kwaśnego słabnie odczucie słoności.Dlatego też normy solenia kiełbas dojrzewających są znacznie wyższe niż kiełbas parzonych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Października 2013 Druga rzecza jest, od kiedy do parzenia szynek soli sie wode? A kto napisał ,że się soli bo ja nie. A kto napisal ze Arkadiusz napisal? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Października 2013 Wędliny surowe zaczynają dojrzewać i maleje ich pH. Zaraz po wędzeniu? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Października 2013 EAnna, bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Niby banał, a ważna informacja na przyszłość. Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Października 2013 (edytowane) Niby banał, a ważna informacja na przyszłość. Zaraz po wędzeniu nic jeszcze nie dojrzewa.Jeśli masz ten sam produkt wędzony i jeden parzony a drugi nie to ten nieparzony jeszcze nie zdążył dojrzeć i ten "banał " w tym wypadku się nie sprawdza .Natomiast jeśli wyrób wędzony nieparzony poddasz dłuższemu dojrzewaniu ,podkreślam dłuższemu to rzeczywiście odczujesz różnicę w słoności, ale również z powodu pewnych dodatków dodawanych do wyrobów dojrzewających. Edytowane 17 Października 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gamzur Opublikowano 17 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Października 2013 (edytowane) Do GeronimoSłuchaj chłopie, to jest strona dla początkującyvch jesli zauważyłeś. O eureko, dałem za dużo soli do peklowania, sam do tego doszedłeś?Zadałem pytanie i czakałem na odpowiedź a nie jakieś durne uwagi od starego wyżeracza. A jak masz problemy z odpornością to są od tego lekarze specjaliści...Po co wogóle pisałeś jak nie potrafisz pomóc. Edytowane 17 Października 2013 przez gamzur Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Października 2013 Kolego powiem ci ze po drugim wędzeniu i peklowaniu (według tabeli Dziadka) okazalo sie za słone ,wiec za radą doswiadczonego kolegi (z forum) moczyłem wedzonki przez noc w zimnej wodzie.Rano do parzenia i pomoglo. Kolega radzil co by rano jeszcze lekko podwędzic ale brakło czasu tak więc reasumując możesz wymoczyc cos to pomoże. Pozdrawiam Rafał.P.SA niektórym "Omnibusom" polecam Nerwosolek i to w dużej ilosci. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Października 2013 A niektórym "Omnibusom" polecam Nerwosolek i to w dużej ilosci. Nie wiem czy morfina podoła ... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Października 2013 (edytowane) A niektórym "Omnibusom" polecam Nerwosolek i to w dużej ilosci. Nie wiem czy morfina podoła ... Pawulon???A tak poważnie ktos o cos pyta to zamiast odpowiedziec " tak mozesz wymoczyc albo nie możesz wymoczyc bo to i to sie stanie , to takie gadanie o niczym-bezsensu Edytowane 17 Października 2013 przez ralf325 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gamzur Opublikowano 17 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Października 2013 A niektórym "Omnibusom" polecam Nerwosolek i to w dużej ilosci. Nie wiem czy morfina podoła ... Pawulon???A tak poważnie ktos o cos pyta to zamiast odpowiedziec " tak mozesz wymoczyc albo nie możesz wymoczyc bo to i to sie stanie , to takie gadanie o niczym-bezsensu Wielkie dzięki koledzy! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kangur00 Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 27 Października 2013 Ja wkładam do wody wędzonki zaraz po wyjęciu z wędzarni czyli takie hartowanie , trzymam jej około 30 min i wyjmuje wieszam i jak trochę ociekną to wkładam do wędzarni aby je osuszyć czy podsuszyć . Poradził mi taki znajomy robiłem to już kilka razy i jest OK. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-309122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Października 2013 Ja wkładam do wody wędzonki zaraz po wyjęciu z wędzarni czyli takie hartowanie , trzymam jej około 30 min i wyjmuje wieszam i jak trochę ociekną to wkładam do wędzarni aby je osuszyć czy podsuszyć . Poradził mi taki znajomy robiłem to już kilka razy i jest OK. Polecam Ale powiedz co to daje ? Bo jesli na słonosc są ok to czemu tak robisz? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-309127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kangur00 Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 27 Października 2013 Co dalej????? , jest wyraźnie napisane ,,,,, w celu zahartowania , nie wiem czy jest to dobre czy złe czekam , że ktoś się wypowie . Jak dla mnie to jest dobre zaraz po włożeniu do wody ścina się wierzchnia warstwa a całe soki zostają w środku , bynajmniej tak mi się wydaje i widać różnicę między hartowaną np.: kiełbasą a nie hartowaną , a ponownie wkładam do wędzarni aby ją osuszyć z wody . Czekam na podpowiedzi czy jest to dobre , czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-309171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.