Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Można odsolić przy parzeniu (w zależności od przesolenia jak bardzo to zmieniamy wodę 1,2 razy)

Weź też pod uwagę ,że szynka po wędzeniu trafia do parzenia i jak nie osolisz wody to i ona sobie pociągnie trochę soli z wędzonki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307337
Udostępnij na innych stronach

I tutaj ze spec202 nie mogę się do końca zgodzić przez moje ostatnie doświadczenia. Wędziłem tydzień temu kilka polędwic. 2 z nich po wędzeniu zostały do jedzenia na surowo, a 2 kolejne poszły do parzenia (woda 75*C do momentu uzyskania wewnątrz 60*C). Po wystudzeniu, na drugi dzień próbowanie. Polędwica tylko wędzona idealna w smaku, polędwica wędzona parzona nieco za słona. A z tego co spec202 pisze wyżej, powinno być odwrotnie. Skąd więc taka różnica się wzięła? 

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307347
Udostępnij na innych stronach

 

 

Polędwica tylko wędzona idealna w smaku, polędwica wędzona parzona nieco za słona

 

To jakieś nowe zjawisko :w00t: .Zauważ ,że po parzeniu wędzonek w nieposolonej wodzie na koniec ta woda jest słona .Wniosek jest jeden.Część soli w trakcie parzenia przeszła z wyrobów do wody.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307350
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zauważ ,że po parzeniu wędzonek w nieposolonej wodzie na koniec ta woda jest słona .Wniosek jest jeden.Część soli w trakcie parzenia przeszła z wyrobów do wody.

Nie ma bata Arek ma rację można też odwrotnie jeżeli szynka obojętnie co może być polędwica ,po wędzeniu jest za mało słona to do parzenia solimy wodę i mięsko wciągnie sól czyż nie? ;)



Dodano: 17 październik 2013 - 17:19

Pulek ma racje, odczucia slonosci w wyrobach surowych a parzonych sa inne. Druga rzecza jest, od kiedy do parzenia szynek soli sie wode?

Pozdrawiam yogi

Zgadzam się , zę odczucie jest inne generalnie nie solimy wody do parzenia ale w przypadkach szczególnych możemy to zrobić aby dosolić wyrób oczywiście jest to półśrodek ale tym sposobem możemy uratować wyrób :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307356
Udostępnij na innych stronach

W takim razie jak wytłumaczyć to zjawisko u mnie? Już sobie nawet w notatkach zapisałem, żeby na drugi raz mięso do jedzenia na surowo po samym wędzeniu nastawiać dzień wcześniej od tego co ma iść do parzenia, aby słoność była w nich równa albo żeby w innym oddzielnym naczyniu peklować z mniejszym stężeniem solanki.

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307357
Udostępnij na innych stronach

nie wiem jak to uczyniłeś , może za mało wody było...

 

Moje wędzonki wędzę po 3-5 dobach(zależne od warunków temperaturowych)  od zalania solanką z wcześniejszym nastrzykiem do oporu 10 l wody 0,85-1,00 kg 50/50 sól z poklo...+ wywar z przypraw

 

Do parzenia solę lekko wodę, bo mam to już tak w smaku dopracowane (nawet śmiem twierdzić ,że to lekkie osolenie wody jakby wpływało na lepszą soczystość szyneczki...

Tyle na ten temat z mojej strony. :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307360
Udostępnij na innych stronach

 

 

Druga rzecza jest, od kiedy do parzenia szynek soli sie wode?

 

A kto napisał ,że się soli bo ja nie. :w00t:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307362
Udostępnij na innych stronach

Jeśli parzy się wędzonkę, która po uwędzeniu ma słoność nam odpowiadającą, parzymy ja w wodzie z dodatkiem 2% soli.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307367
Udostępnij na innych stronach

Czy po uwedzeniu i stwierdzeniu, że jest za słono, można taką np. szynkę wymoczyć?

Pozdro...

Chłopie- możesz moczyć co Ci się żywnie podoba.Ale oznacza to iż dałeś do peklowamia za dużo soli.Kiedyś moczenie po uwędzeniu nie było na miejscu.Ale teraz.... Wolny Kraj. Ja przepraszam Was ale coraz mniej jestem odporny....

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307374
Udostępnij na innych stronach

W takim razie jak wytłumaczyć to zjawisko u mnie?

 

Odpisał już yogi.

A jak to wytłumaczyć?

Wędliny surowe zaczynają dojrzewać i maleje ich pH. 

Wraz ze wrostem smaku kwaśnego słabnie odczucie słoności.

Dlatego też normy solenia kiełbas dojrzewających są znacznie wyższe niż kiełbas parzonych.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307376
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wędliny surowe zaczynają dojrzewać i maleje ich pH. 

 

Zaraz po wędzeniu? :w00t:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307379
Udostępnij na innych stronach

Niby banał, a ważna informacja na przyszłość.

 

Zaraz po wędzeniu nic jeszcze nie dojrzewa.Jeśli masz ten sam produkt wędzony i jeden parzony a drugi nie to ten nieparzony jeszcze nie zdążył dojrzeć i ten "banał " w tym wypadku się nie sprawdza .Natomiast jeśli wyrób wędzony nieparzony poddasz dłuższemu dojrzewaniu ,podkreślam dłuższemu to rzeczywiście odczujesz różnicę w słoności, ale również z powodu pewnych dodatków dodawanych do wyrobów dojrzewających.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307381
Udostępnij na innych stronach

Do Geronimo

Słuchaj chłopie, to jest strona dla początkującyvch jesli zauważyłeś. O eureko, dałem za dużo soli do peklowania, sam do tego doszedłeś?Zadałem pytanie i czakałem na odpowiedź a nie jakieś durne uwagi od starego wyżeracza. A jak masz problemy z odpornością to są od tego lekarze specjaliści...Po co wogóle pisałeś jak nie potrafisz pomóc.

Edytowane przez gamzur
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307385
Udostępnij na innych stronach

Kolego powiem ci ze po drugim wędzeniu i peklowaniu (według tabeli Dziadka) okazalo sie za słone ,wiec za radą doswiadczonego kolegi (z forum) moczyłem wedzonki przez noc w zimnej wodzie.Rano do parzenia i pomoglo. Kolega radzil co by rano jeszcze lekko podwędzic ale brakło czasu tak więc reasumując możesz wymoczyc cos to pomoże. Pozdrawiam Rafał.

P.S

A niektórym "Omnibusom" polecam Nerwosolek i to w dużej ilosci.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307403
Udostępnij na innych stronach

A niektórym "Omnibusom" polecam Nerwosolek i to w dużej ilosci.

 

 

Nie wiem czy morfina podoła ...

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307405
Udostępnij na innych stronach

 

A niektórym "Omnibusom" polecam Nerwosolek i to w dużej ilosci.

 

 

Nie wiem czy morfina podoła ...

 

Pawulon???A tak poważnie ktos o cos pyta to zamiast odpowiedziec " tak mozesz wymoczyc albo nie możesz wymoczyc bo to i to sie stanie , to takie gadanie o niczym-bezsensu :hmm:

Edytowane przez ralf325
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307407
Udostępnij na innych stronach

 

 

A niektórym "Omnibusom" polecam Nerwosolek i to w dużej ilosci.

 

 

Nie wiem czy morfina podoła ...

 

Pawulon???A tak poważnie ktos o cos pyta to zamiast odpowiedziec " tak mozesz wymoczyc albo nie możesz wymoczyc bo to i to sie stanie , to takie gadanie o niczym-bezsensu :hmm:

 

Wielkie dzięki koledzy!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-307413
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ja  wkładam do  wody    wędzonki  zaraz po  wyjęciu z wędzarni   czyli  takie hartowanie  ,   trzymam jej około  30  min i wyjmuje   wieszam  i   jak trochę ociekną  to wkładam do wędzarni   aby je osuszyć   czy podsuszyć  . Poradził mi  taki znajomy  robiłem to już  kilka razy  i jest OK.  Polecam 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-309122
Udostępnij na innych stronach

Ja  wkładam do  wody    wędzonki  zaraz po  wyjęciu z wędzarni   czyli  takie hartowanie  ,   trzymam jej około  30  min i wyjmuje   wieszam  i   jak trochę ociekną  to wkładam do wędzarni   aby je osuszyć   czy podsuszyć  . Poradził mi  taki znajomy  robiłem to już  kilka razy  i jest OK.  Polecam 

Ale powiedz co to daje ? Bo jesli na słonosc są ok to czemu tak robisz?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-309127
Udostępnij na innych stronach

Co dalej?????  , jest wyraźnie napisane  ,,,,, w celu  zahartowania  ,  nie wiem czy jest to  dobre  czy złe   czekam , że  ktoś się  wypowie  . Jak dla mnie to jest dobre   zaraz  po  włożeniu do wody  ścina się  wierzchnia warstwa  a całe soki  zostają w środku  , bynajmniej tak mi się wydaje   i  widać różnicę  między  hartowaną  np.:  kiełbasą  a nie hartowaną   , a ponownie wkładam do  wędzarni  aby ją osuszyć   z wody . Czekam na podpowiedzi   czy jest to dobre  , czy nie   

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/#findComment-309171
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.