Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nadziewarki - która gorsza.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 ptak

ptak

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćKnurów

Napisano 18 paź 2013 - 13:06

Swego czasu rozgorzała tu pełna emocji dyskusja o tanich nadziewarkach. Nie chcę powracać do tematu celowości ewentualnego nabycia, a różnic konstrukcyjnych pomiędzy poszczególnymi modelami.

Spod ręki jednego mieszkańca Kraju Środka wyszły dwie wersje bardzo podobnych urządzeń. Doświadczonych fachowców proszę o zwrócenie uwagi na detale dotyczące tłoków oraz odmienne rozwiązania dolnej partii cylindrów.

Zatem: darujmy sobie na chwilę dezaprobatę dla „chińskiego badziewia”, zająwszy się przewagami jednej konstrukcji nad ewentualnymi „wołającymi o pomstę” wadami drugiej.

Oto przedmioty do oceny:

1. http://allegro.pl/na... do mięsa-67447

 

2. http://allegro.pl/na...3636674067.html

 

Uwagi dotyczące ignorancji autora, przyjęte będą z należytą uwagą. ;)

 

 



#2 bwie

bwie

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1964 postów
  • Miejscowośćtrochę większa wieś

Napisano 18 paź 2013 - 13:42

Nadziewarka z pierwszego "sznurka" "Nadziewarka do KIEŁBAS 3 kg Tłok Silikonowy 1993es" jak dla mnie wydaje się być lepszym rozwiązaniem bo:

- ma cylinder wykonany w jednym kawałku - łatwiej umyć, będzie bardziej stabilny niż ten składany z kilku części, nic nie trzeba uszczelniać itp...

- całkiem fajnie rozwiązany tłok z uszczelką - w razie "W" łatwiej wykombinować uszczelkę niż silikonową osłonę tłoka

 

widać, że "żółte małe łapki" się uczą i trochę ulepszają swoje wynalazki

 

brakuje

- odpowietrznika w tłoku - co nie jest żadnym problemem

 

wady

- konstrukcja mogła by być stabilniejsza poprzez zastosowanie mocowania mechanizmu przesuwu tłoka z obu stron cylindra a nie tylko z jednej (przy nadziewaniu np. kabanosów całość się odgina)

- słabej jakości mechanizm przenoszenia napędu na listwę zębatą - plastikowy element, który szybko się wyrabia - trzeba dorabiać metalowy

 

Generalnie jak dla mnie za taka kasę jest to rozsądna alternatywa dla porządnej nadziewarki. (Chyba sobie taką kupię :tongue: )



#3 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1225 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 18 paź 2013 - 13:47

Hallo!

 

Z dwojga zlego wybral bym pierwsza, dlaczego? ;dlatego ze pierwsza ma cylinder z jednej rury.Do drugiej producent (moze sprzedawca?? ) dodaje drugi tlok co swiadczy o jego slabosci.

W obydwuch nie podoba mi sie przekladnia. :cool:



#4 boob96

boob96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 465 postów
  • MiejscowośćZdrój

Napisano 18 paź 2013 - 14:14

Słabością drugiej nadziewarki jest to że tłok po parokrotnym użyciu i umyciu rdzewieje .



#5 kreon13

kreon13

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 112 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 19 paź 2013 - 10:48

Czemu upierasz się przy Chinczyku? Ja miałem podobną do tej drugiej kupiłem ok 5 lat temu, tak że starszy model możę lepszy a może gorszy. Przekładnia w tego typu nadziewarkach nie należy do długowiecznych. Napewno leprzy pomysł niż nadziewanie maszynką do mięsa. Dołuż kilka złotych i kup u Mira w sklepie jego nadziewarkę.

Chyba żę ilości Twoich wyrobów idą powyżej 20 kg to kup Hendii.



#6 halogen

halogen

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 91 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 06 paź 2014 - 08:45

Znalazłem pomocny wpis o nadziewarce Mira - http://janwedzi.pl/n...o-kielbas-mira/



#7 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3353 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 06 paź 2014 - 08:57

Bardzo rzetelnie opisane kolego halogen

Ale dlaczego ostatnie zdanie brzmi :Oświadczam, że nie jest to moja własna opinia zdobyta podczas użytkowania nadziewarki!

 

Z wykrzyknikiem

Coś nie kaman tego...

 

miro - wiesz coś o tym?


Użytkownik jumbo edytował ten post 06 paź 2014 - 08:58


#8 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6176 postów

Napisano 06 paź 2014 - 09:00

Znalazłem pomocny wpis o nadziewarce Mira - http://janwedzi.pl/n...o-kielbas-mira/

Tylko ostatnie zdanie jest zaskakujące.



#9 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 06 paź 2014 - 09:52

Też nie rozumiem. :cry:

Widzę ten opis pierwszy raz i nie był to wpis sponsorowany !

Napisałem do autora blogu z prośbą o wyjaśnienie, co miał na myśli pisząc:

" Oświadczam, że nie jest to moja własna opinia zdobyta podczas użytkowania nadziewarki! "

 

Mam nadzieję, że odpisze.

Przypuszczam, że wkradł się błąd i pisząc dodał wyraz "nie".

Ale niech się wypowie autor tekstu.


Użytkownik miro edytował ten post 06 paź 2014 - 10:01


#10 misiu36100

misiu36100

    Początkujący

  • Validating
  • 27 postów
  • Miejscowośćgoogle

Napisano 21 paź 2014 - 21:15

Witam wyrabiam kiełbasę 4 razy do roku i pytanie jaką mi nadziewarkę polecacie.



#11 krzysiek-krze

krzysiek-krze

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 308 postów
  • MiejscowośćGalicja zachodnia

Napisano 22 paź 2014 - 08:45

ja robisz tyle to nie przepłacaj. Kup chińczyka poświęć 30 min na tuning i ciesz się dobrą nadziewarką



#12 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 22 paź 2014 - 08:52

Kupić chinola za 50zł i tuningować? :facepalm: wyłóż kasę raz a porządnie, kiedyś myślałem podobnie jak ty do czasu jak chinol się sp...ł i zostałem bez nadziewarki a kiełbasę trzeba było nadziać...



#13 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3353 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 22 paź 2014 - 10:23

jak 4 razy w roku po 5-10kg , to maszynka wystarczy.



#14 misiu36100

misiu36100

    Początkujący

  • Validating
  • 27 postów
  • Miejscowośćgoogle

Napisano 22 paź 2014 - 11:11

Taki z 50 to okropna tandeta a może coś polecicie do 250 zł lub 300 zł.


Użytkownik misiu36100 edytował ten post 22 paź 2014 - 11:12


#15 bogdan b

bogdan b

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1610 postów
  • MiejscowośćOgrodzieniec

Napisano 05 lis 2014 - 19:24


Taki z 50 to okropna tandeta a może coś polecicie do 250 zł lub 300 zł.

 

 

Dołóż parę złoty i kup nadziewarkę a nie sprzęt udający je ,z pewnością posłuży dłużej i będziesz zadowolony .

 

[url="http://www.allegroma.../aukcja166791"]

 

A jeszcze lepiej zrobisz jak kupisz tą [url="http://www.allegroma.../aukcja166792"]

Na razie myślisz że będziesz robił sporadycznie ale jak popróbuje rodzinka to nie da Ci spokoju i będziesz potrzebował dobrego sprzętu , a zdrowie i nerwy spokojne to podstawa.


Użytkownik bogdan b edytował ten post 05 lis 2014 - 19:31


#16 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 05 lis 2014 - 19:28

chinol się sp...ł i zostałem bez nadziewarki a kiełbasę trzeba było nadziać...

 

Ile miałeś farszu? I co zrobiłeś? Palcówkę? :D



#17 plamka

plamka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 06 lut 2019 - 10:52

Co sądzicie o nadziewarce Biowinu 1l? Nie mam gdzie wędzić więc pozostaje mi kiełbasa biała i to od czasu do czasu. Mam b.dobrą maszynkę do mielenia mięsa Mulinexu ale gdzieś zagubiłam lejki i te inne pchacze więc muszę kupić nadziewarkę. Chińczyków się boję dlatego pytam o  nadziewarkę Biowinu tę najmniejszą. Nie podoba mi się tylko jej mocowanie.?



#18 kotunia

kotunia

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 427 postów
  • MiejscowośćLeszno, wielkopolska

Napisano 06 lut 2019 - 11:04

Może "zapodasz" o jaka nadziewarkę chodzi, bo sama nazwa nic nie mówi ( zdjęcie, adres, link itp.)



#19 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1302 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 06 lut 2019 - 11:26

...Chińczyków się boję dlatego pytam o  nadziewarkę Biowinu tę najmniejszą...

Boisz się chińczyków a pytasz o chińczyka z alu? A naszego mięsa się nie boisz? Czego tu się bać?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3353 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 06 lut 2019 - 12:39

Co sądzicie o nadziewarce Biowinu 1l? Nie mam gdzie wędzić więc pozostaje mi kiełbasa biała i to od czasu do czasu. Mam b.dobrą maszynkę do mielenia mięsa Mulinexu ale gdzieś zagubiłam lejki i te inne pchacze więc muszę kupić nadziewarkę. Chińczyków się boję dlatego pytam o  nadziewarkę Biowinu tę najmniejszą. Nie podoba mi się tylko jej mocowanie.?

...jejki do Moulinexu - bywają na na allegro, albo w serwisie - bez problemu zamówisz... to ja  - "ustawiony" w szeregu piszę...


Użytkownik jumbo edytował ten post 06 lut 2019 - 12:40


Sponsor

Sponsor
  • Reklama



Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych