tusiaczek Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Poszło całkiem bezproblemowo. Za pierwszym razem wytłoczyny miały ze skórkami i pestkami jeszcze trochę miąższu ale po drugim razie były praktycznie same suche skórki i pestki. Jak się ma czas to warto się pobawić w odzyskiwanie z wytłoczyn. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-441078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 OK Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-441088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 2 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 2 Września 2015 Dzisiaj przepuściłem przez Zelmerka kolejne 20 kg Limy. Tym razem pomidory były większe niż ostatnio więc kroiłem na cztery a nie na dwa. Tak jak ostatnio nie miałem żadnych problemów z przystawką, w czasie przerobu całości sitko czyściłem dwa razy.Postanowiłem także poddać recyklingowi pierwsze wytłoczyny bo sporo mięska na nich jeszcze było i tutaj sitka czyścić musiałem ze cztery razy ale też bez jakiejś szczególnej tragedii... Pierwsze 10 kg zajęło mi jakieś 15-20 minut Tak wyglądają pierwsze wytłoczyny A tak po przepuszczeniu ich przez maszynkę jeszcze raz Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-442687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 2 Września 2015 ale będziesz mieć ketchupu, salsy i przecieru..... na "wojnę" się szykujesz?? czy w krwawej Marry zasmakowałeś..... Swoją droga to nie spodziewałem się że ta nakładka na zelmerka jest tak wydajna "wióry" niezłe pozostały!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-442688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 2 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 2 Września 2015 Zima sroga będzie a ja pomidórówę lubię ... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-442690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 2 Września 2015 a ja pomidórówę lubię ... taaaaak..... szczególnie taką..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-442691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 2 Września 2015 smakowicie ,a tu jeszcze przed 13 chyba tez zastanowie sie nad taka dostawka ,ciekawe jak by sie sprawowala do porzeczek. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-442693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 2 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 2 Września 2015 Kiedyś próbowałem przepuścić przez tą przystawkę owoce ponalewkowe między innymi porzeczki i szło jako tako. Upierdliwie ale szło. I z tego co pamiętam tam od razu wychodziły takie suche wytłoczyny ale może dlatego że na mniejszym sitku robiłem? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-442695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 2 Września 2015 kurcze sprawdzilam teraz ja mam Diane 5 maszynke a do niej nie pasuje niestety,wiec narazie zostaje przecieranie przez sitko,bede musiala pomyslec o wiekszej maszynce jak ta zajade Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-442696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 2 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 2 Września 2015 Z 20 kg pomidorów wyszło 16 słoików 0,72 przecieru. A co z niego to już jak mi się zachce Zaletą przecieru jest to że można go przerobić zarówno na ketchup, sos, zupę czy inne pomidorowe danie Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-442757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 2 Września 2015 Gratuluję zacięcia. Wyrobów także!!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-442760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 21 Października 2015 (edytowane) Jakoś tak będąc ostatnio na zakupach w sklepie rzucił mnie się na oczy kawałek boczka... Na me uzbrojone oko idealnie pasujący do mojej mniejszej praski. Jak się okazało miarę w oku mam niezłą bo pasował praktycznie bez docinania. Peklowany 48h 18g/kg, po 24h wewnętrzne powierzchnie roztłuczone tłuczkiem i delikatnie posypane czosnkiem granulowanym, wsadzone do praski i na kolejne 24h do lodówki. Parzone około 5 godzin w temperaturze 80`C do osiągnięcia wewnątrz 74`C.Studzone przez noc i po wyjęciu obsypane papryką. Smak super, konsystencja jeszcze lepsza (jedyny minus że niezbyt dokładnie się skleiły połówki ale daje radę), bardzo delikatny. Na chlebku znika w momencie... Dobrze że mnie jeszcze wiadereczko tych ogórasów z Podlasia zostało .... Edytowane 21 Października 2015 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-451563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 21 Października 2015 (edytowane) Jakoś tak będąc ostatnio na zakupach w sklepie rzucił mnie się na oczy kawałek boczka...Bardzo apetycznie to wygląda!Jaka waga tego cudeńka? Edytowane 21 Października 2015 przez dyzio Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-451566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 21 Października 2015 Jakoś tak będąc ostatnio na zakupach w sklepie rzucił mnie się na oczy kawałek boczka... Na me uzbrojone oko idealnie pasujący do mojej mniejszej praski. Jak się okazało miarę w oku mam niezłą bo pasował praktycznie bez docinania. Peklowany 48h 18g/kg, po 24 g wewnętrzne powierzchnie roztłuczone tłuczkiem i delikatnie posypane czosnkiem granulowanym, wsadzone do praski i na następne 24h do lodówki. Parzone około 5 godzin w temperaturze 80`C do osiągnięcia wewnątrz 74`C.Studzone przez noc i po wyjęciu obsypane papryką. Smak super, konsystencja jeszcze lepsza (jedyny minus że niezbyt dokładnie się skleiły połówki ale daje radę), bardzo delikatny. Na chlebku znika w momencie... Dobrze że mnie jeszcze wiadereczko tych ogórasów z Podlasia zostało .... IMG_6488.JPGSławek to Ty dziś tak od rana - lufa, boczuś i ogóras? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-451569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 21 Października 2015 Jaka waga tego cudeńka? Równiutko z krawędzią praski 1,6 kg. Sławek to Ty dziś tak od rana - lufa, boczuś i ogóras? A jakoś tak musiałem wypróbować... Pasi jak cholera... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-451572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 21 Października 2015 Następnym razem sklejane powierzchnie, zamiast posypywać czosnkiem, posyp żelatyną w proszku lub zmielonymi skórami w/g przepisu Dziadka. Możesz równie dobrze połączyć te warstwy odciętymi kawałkami boczku zmielonymi maszynką i doprawionymi np. papryką. Wtedy taki farsz dobrze sklei płaty boczku. Fajnie zmienia to kolor i wyrób ma oprócz walorów smakowych również ciekawy wygląd. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-451581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 21 Października 2015 Żelatyny troszkę dałem (zapomniałem napisać...). Może za słabo zmasakrowałem powierzchnię? Następnym razem bardziej skupię się na łączeniu. Grunt że smak i konsystencja są dokładnie takie jakie mi odpowiadają. Teraz zapakowałem próżniowo i poleży do św. Marcina bo w sumie nie samą gąsią człowiek żyje Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-451588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 17 Listopada 2015 Jakiś czas temu w Lidlu pokazały się z dobrej cenie piersi z gęsi...Postanowiłem więc zrobić półgęski. Miałem je wędzić w piątek rano i część zabrać na Rytebłota ale niestety w natłoku zajęć i ferworze przedwyjazdowej walki po prostu o nich zapomniałem... Wczoraj więc poszły w dym i dzisiaj można już je było próbować... poezja smaku Ponieważ ostatnie półgęski wyszły mi takie se postanowiłem lekko pokombinować i zrobić na dwa sposoby, jeden to podzielone piersi na połówki a drugie złożone razem i do siatki. Zdecydowanie w mojej ocenie rozdzielone piersi wyszły lepsze Ponieważ jestem też fanem okrasy z gęsiny postanowiłem też wykonać malutki eksperyment i wykonać ją z wędzonej piersi a nie jak w pierwowzorze z surowej...Wynik końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania... tradycyjnie troszkę majeranku, troszkę cząbru, odrobina ostrej papryki i zero soli bo przecież była peklowana i wyszło coś co mogę naprawdę każdemu polecić Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-456832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 25 Listopada 2015 (edytowane) Saszka mnie był wczoraj i podkusił to wyszło jakoś tak ze 23 słoiczki wątróbki z dorsza... Słoiczki akurat tak na zakąskę w sam raz na jedną bądź większe na dwie osoby... Zrobienie proste jak konstrukcja... - do słoiczka wsadzamy tak do 2/3 wysokości wątróbkę, dajemy sól i pieprz oraz łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Potem do gara i pasteryzacja jakieś 1-2 godziny (zależy jakie duże słoiczki). Podczas pasteryzacji z wątróbek wydziela się tran co je skutecznie i na długo konserwuje. No i zdrowy podobno wielce jest... Edytowane 25 Listopada 2015 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-458638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 25 Listopada 2015 Saszka mnie był wczoraj i podkusił to wyszło jakoś tak ze 23 słoiczki wątróbki z dorsza... Szkoda że do mnie nie dotrze Słoiczki akurat tak na zakąskę w sam raz na jedną bądź większe na dwie osoby... Oj... jak dla mnie to na jedną... na ostatnim spotkaniw Pażęcach prawie sama wciągnęłam wszystkie wąrtóbki Kazikowe Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-458642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 25 Listopada 2015 Halyna, masz jak w banku przy następnym spotkaniu... oby jak najszybciej Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-458643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 25 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 25 Listopada 2015 Saszka mnie był wczoraj i podkusił to wyszło jakoś tak ze 23 słoiczki wątróbki z dorsza... Słoiczki akurat tak na zakąskę w sam raz na jedną bądź większe na dwie osoby... 20151125_203242.jpgNo i się wydało :D Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-458660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 25 Listopada 2015 Nie zapomnij zabrać jak zawitasz ... ja jestem skazany na puszeczki z Makro jak mnie najdzie a nie powiem dobre toto jest ; ( Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-458662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 25 Listopada 2015 Zapisane... jak te nie dotrwają to się narobi nowych Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-458664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 25 Listopada 2015 Halyna, masz jak w banku przy następnym spotkaniu... oby jak najszybciej Już nie mogę się doczekać , dla tej wątróbki może być bez okazji Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-458677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.