Skocz do zawartości

Tusiaczkowe wyroby....


Rekomendowane odpowiedzi

Poszło całkiem bezproblemowo. Za pierwszym razem wytłoczyny miały ze skórkami i pestkami jeszcze trochę miąższu ale po drugim razie były praktycznie same suche skórki i pestki. Jak się ma czas to warto się pobawić w odzyskiwanie z wytłoczyn.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-441078
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 563
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzisiaj przepuściłem przez Zelmerka kolejne 20 kg Limy. Tym razem pomidory były większe niż ostatnio więc kroiłem na cztery a nie na dwa. Tak jak ostatnio nie miałem żadnych problemów z przystawką, w czasie przerobu całości sitko czyściłem dwa razy.

Postanowiłem także poddać recyklingowi pierwsze wytłoczyny bo sporo mięska na nich jeszcze było i tutaj sitka czyścić musiałem ze cztery razy ale też bez jakiejś szczególnej tragedii...

 

post-44979-0-32624100-1441186651_thumb.jpg

 

Pierwsze 10 kg zajęło mi jakieś 15-20 minut

 

post-44979-0-43503500-1441186655_thumb.jpg

 

Tak wyglądają pierwsze wytłoczyny

 

post-44979-0-67252700-1441186659_thumb.jpg

 

A tak po przepuszczeniu ich przez maszynkę jeszcze raz

 

post-44979-0-30381300-1441186664_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-442687
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

ale będziesz mieć ketchupu, salsy i przecieru..... na "wojnę" się szykujesz?? czy w krwawej Marry zasmakowałeś..... :devil:  :tongue: 

Swoją droga to nie spodziewałem się że ta nakładka na zelmerka jest tak wydajna :rolleyes:  "wióry" niezłe pozostały!!  :clap:  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-442688
Udostępnij na innych stronach

Zima sroga będzie a ja pomidórówę lubię ... :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-442690
Udostępnij na innych stronach

smakowicie ,a tu jeszcze przed 13 :D

chyba tez zastanowie sie nad taka dostawka ,ciekawe jak by sie sprawowala do porzeczek. :question:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-442693
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś próbowałem przepuścić przez tą przystawkę owoce ponalewkowe między innymi porzeczki i szło jako tako. Upierdliwie ale szło. I z tego co pamiętam tam od razu wychodziły takie suche wytłoczyny ale może dlatego że na mniejszym sitku robiłem?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-442695
Udostępnij na innych stronach

kurcze sprawdzilam teraz ja mam Diane 5 maszynke  a do niej nie pasuje niestety,wiec narazie zostaje przecieranie przez sitko,bede musiala pomyslec o wiekszej maszynce jak ta zajade :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-442696
Udostępnij na innych stronach

Z 20 kg pomidorów wyszło 16 słoików 0,72 przecieru. A co z niego to już jak mi się zachce :) Zaletą przecieru jest to że można go przerobić zarówno na ketchup, sos, zupę czy inne pomidorowe danie :)

 

post-44979-0-94286500-1441218991_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-442757
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję zacięcia. Wyrobów także!!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-442760
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jakoś tak będąc ostatnio na zakupach w sklepie rzucił mnie się na oczy kawałek boczka... Na me uzbrojone oko idealnie pasujący do mojej mniejszej praski. Jak się okazało miarę w oku mam niezłą bo pasował praktycznie bez docinania. Peklowany 48h 18g/kg, po 24h wewnętrzne powierzchnie roztłuczone tłuczkiem i delikatnie posypane czosnkiem granulowanym, wsadzone do praski i na kolejne 24h do lodówki. Parzone około 5 godzin w temperaturze 80`C do osiągnięcia wewnątrz 74`C.

Studzone przez noc i po wyjęciu obsypane papryką. 

Smak super, konsystencja jeszcze lepsza (jedyny minus że niezbyt dokładnie się skleiły połówki ale daje radę), bardzo delikatny. Na chlebku znika w momencie...  :facepalm: Dobrze że mnie jeszcze wiadereczko tych ogórasów z Podlasia zostało ....  :w00t:

 

post-44979-0-97387500-1445414291_thumb.jpg

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-451563
Udostępnij na innych stronach

Jakoś tak będąc ostatnio na zakupach w sklepie rzucił mnie się na oczy kawałek boczka...

Bardzo apetycznie to wygląda!

Jaka waga tego cudeńka?

Edytowane przez dyzio

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-451566
Udostępnij na innych stronach

Jakoś tak będąc ostatnio na zakupach w sklepie rzucił mnie się na oczy kawałek boczka... Na me uzbrojone oko idealnie pasujący do mojej mniejszej praski. Jak się okazało miarę w oku mam niezłą bo pasował praktycznie bez docinania. Peklowany 48h 18g/kg, po 24 g wewnętrzne powierzchnie roztłuczone tłuczkiem i delikatnie posypane czosnkiem granulowanym, wsadzone do praski i na następne 24h do lodówki. Parzone około 5 godzin w temperaturze 80`C do osiągnięcia wewnątrz 74`C.

Studzone przez noc i po wyjęciu obsypane papryką. 

Smak super, konsystencja jeszcze lepsza (jedyny minus że niezbyt dokładnie się skleiły połówki ale daje radę), bardzo delikatny. Na chlebku znika w momencie...  :facepalm: Dobrze że mnie jeszcze wiadereczko tych ogórasów z Podlasia zostało ....  :w00t:

 

attachicon.gifIMG_6488.JPG

Sławek to Ty dziś tak od rana - lufa, boczuś i ogóras? ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-451569
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jaka waga tego cudeńka?
Równiutko z krawędzią praski 1,6 kg.

 

 

Sławek to Ty dziś tak od rana - lufa, boczuś i ogóras?
A jakoś tak musiałem wypróbować... :cool: Pasi jak cholera... 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-451572
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem sklejane powierzchnie, zamiast posypywać czosnkiem, posyp żelatyną w proszku lub zmielonymi skórami w/g przepisu Dziadka. Możesz równie dobrze połączyć te warstwy odciętymi kawałkami boczku zmielonymi maszynką i doprawionymi np. papryką. Wtedy taki farsz dobrze sklei płaty boczku. Fajnie zmienia to kolor i wyrób ma oprócz walorów smakowych również ciekawy wygląd.   :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-451581
Udostępnij na innych stronach

Żelatyny troszkę dałem (zapomniałem napisać...). Może za słabo zmasakrowałem powierzchnię? Następnym razem bardziej skupię się na łączeniu. Grunt że smak i konsystencja są dokładnie takie jakie mi odpowiadają. Teraz zapakowałem próżniowo i poleży do św. Marcina bo w sumie nie samą gąsią człowiek żyje  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-451588
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Jakiś czas temu w Lidlu pokazały się z dobrej cenie piersi z gęsi...

Postanowiłem więc zrobić półgęski. Miałem je wędzić w piątek rano i część zabrać na Rytebłota ale niestety w natłoku zajęć i ferworze przedwyjazdowej walki po prostu o nich zapomniałem...  :facepalm:

Wczoraj więc poszły w dym i dzisiaj można już je było próbować... poezja smaku  :thumbsup:

Ponieważ ostatnie półgęski wyszły mi takie se postanowiłem lekko pokombinować i zrobić na dwa sposoby, jeden to podzielone piersi na połówki a drugie złożone razem i do siatki. Zdecydowanie w mojej ocenie rozdzielone piersi wyszły lepsze  :cool:

 

post-44979-0-63682300-1447750842_thumb.jpg

 

Ponieważ jestem też fanem okrasy z gęsiny postanowiłem też wykonać malutki eksperyment i wykonać ją z wędzonej piersi a nie jak w pierwowzorze z surowej...

Wynik końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania... tradycyjnie troszkę majeranku, troszkę cząbru, odrobina ostrej papryki i zero soli bo przecież była peklowana i wyszło coś co mogę naprawdę każdemu polecić  :thumbsup:

 

post-44979-0-96910100-1447750984_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-456832
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Saszka mnie był wczoraj i podkusił to wyszło jakoś tak ze 23 słoiczki wątróbki z dorsza...  :facepalm:

Słoiczki akurat tak na zakąskę w sam raz na jedną bądź większe na dwie osoby...

 

Zrobienie proste jak konstrukcja... - do słoiczka wsadzamy tak do 2/3 wysokości wątróbkę, dajemy sól i pieprz oraz łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Potem do gara i pasteryzacja jakieś 1-2 godziny (zależy jakie duże słoiczki). Podczas pasteryzacji z wątróbek wydziela się tran co je skutecznie i na długo konserwuje. No i zdrowy podobno wielce jest...

 

post-44979-0-48353000-1448480387_thumb.jpg

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-458638
Udostępnij na innych stronach

 

 

Saszka mnie był wczoraj i podkusił to wyszło jakoś tak ze 23 słoiczki wątróbki z dorsza... :facepalm:

Szkoda że do mnie nie dotrze :)

 

 

Słoiczki akurat tak na zakąskę w sam raz na jedną bądź większe na dwie osoby...

Oj... jak dla mnie to na jedną... na ostatnim spotkaniw Pażęcach  prawie sama wciągnęłam wszystkie wąrtóbki Kazikowe :D:facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-458642
Udostępnij na innych stronach

Halyna, masz jak w banku przy następnym spotkaniu... oby jak najszybciej :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-458643
Udostępnij na innych stronach

Saszka mnie był wczoraj i podkusił to wyszło jakoś tak ze 23 słoiczki wątróbki z dorsza...  :facepalm:

Słoiczki akurat tak na zakąskę w sam raz na jedną bądź większe na dwie osoby...

 

attachicon.gif20151125_203242.jpg

No i się wydało :tongue::D :D

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-458660
Udostępnij na innych stronach

Nie zapomnij zabrać jak zawitasz ... ja jestem skazany na puszeczki z Makro jak mnie najdzie a nie powiem dobre toto jest ; (

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-458662
Udostępnij na innych stronach

Zapisane... jak te nie dotrwają to się narobi nowych  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-458664
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halyna, masz jak w banku przy następnym spotkaniu... oby jak najszybciej :)

Już nie mogę się doczekać , dla tej wątróbki może być bez okazji :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/11/#findComment-458677
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.