Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Tusiaczkowe wyroby....


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
509 odpowiedzi w tym temacie

#41 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 14 gru 2013 - 20:16

Trudno u nas o naprawdę dobry i aromatyczny świeży czosnek....

Ten otrzymany w Pażęcach zazielenił się w marynacie jak szczypiorek na wiosnę.Jeszcze czegoś takiego nie widziałem a marynuję w zalewie octowej często.Zalany oliwką zachowuje właściwy wygląd .



#42 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 939 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 14 gru 2013 - 20:35

Sławku,

kiełbaska wyszła Ci :thumbsup: :clap:

Spróbuj kiedyś kiełbasy nie parzyć a podpiec - moim zdaniem jest duża różnica na plus podpiekanej :)



#43 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 14 gru 2013 - 22:05

Tak nosiłem się z zamiarem bo czytałem recenzje... 

Co do podpiekania to jakoś tak mi średnio podchodzą wyroby podpiekane. Kwestia gustu....

Ten otrzymany w Pażęcach zazielenił się w marynacie jak szczypiorek na wiosnę.Jeszcze czegoś takiego nie widziałem a marynuję w zalewie octowej często
No ja miałem podobnie..... Reszta co została w lodówce momentalnie spleśniała.... Szkoda, aż nie chciałem robić przykrości tej miłej Pani od darowanego czosnku i nie wspomniałem....

Użytkownik tusiaczek edytował ten post 14 gru 2013 - 22:07


#44 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7223 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 15 gru 2013 - 10:38

Panowie czosnek świeży zalany zalewą octową zawsze zmieni kolor na zielonkawo-turkusowy ;) jeśli tego nie chcecie to trzeba go wcześniej krótko zblanszować - przelać wrzątkiem na sitku ;)


Sent from my iPhone using Tapatalk

#45 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 15 gru 2013 - 12:21

jeśli tego nie chcecie to trzeba go wcześniej krótko zblanszować - przelać wrzątkiem na sitku ;)

I właśnie tak zrobiłem a i tak  zzieleniał.Marynowanym czosnkiem z własnej produkcji częstowałem np.na zlocie w Białowieży .Był biały i samkował.Przywołuję na świadka Maxella o ile pamięta ten fakt :D Nie ma co ciągnąć dalej tego wątku.Faktem jest że o dobry czosnek coraz trudniej .



#46 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 15 gru 2013 - 14:00

Nie ma co ciągnąć dalej tego wątku
Kaziulek, się jutro posprząta  :D  

#47 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 22 gru 2013 - 10:30

Podobno jakieś święta idą więc trzeba było troszkę przy wędzarni się pokręcić  :cool:

Wczoraj na pierwszy ogień poszły boczki, balerony, szynki, polędwice i półgęski. Część po uwędzeniu poszła do sparzenia, część będzie jeszcze delikatnie podwędzana dzisiaj... Jeden z półgęsków został sparzony -  w smaku bardzo delikatny i zaskakująco soczysty (do parzenia był zamknięty próżniowo żeby soczki nie uciekły).

Jako że czasu i sił jeszcze troszkę było zrobiłem także kolejną szynkę z szynkowaru. Pomijając że jeszcze troszkę dziurawa mi wyszła to smak bardzo nam odpowiadający a i konsystencja także bardzo dobra bo tym razem w porównaniu z poprzednim można ją śmiało kroić na cieniutkie plasterki i się nie rozwala....

Na zdjęciach przekroje półgęska parzonego i szynki. Wieczorkiem zobaczymy co wyszło z półgęsków tylko wędzonych...

Załączone pliki


Użytkownik tusiaczek edytował ten post 22 gru 2013 - 10:32


#48 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 22 gru 2013 - 11:01

Śliczna kolekcja rynnowa. :clap:



#49 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5036 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 22 gru 2013 - 21:20

Widac ze kotow u ciebie brak :D Kolekcja bardzo ciekawa  :thumbsup:


Użytkownik ANNAM edytował ten post 22 gru 2013 - 21:21


#50 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 23 gru 2013 - 11:29

Widac ze kotow u ciebie brak Kolekcja bardzo ciekawa 

Haa o tym samym też pomyśłałem :D U mnie, przy tej ilości kotów - nie moich tylko sasiada, bez szans.

Piękne wyroby. 



#51 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14184 postów

Napisano 23 gru 2013 - 11:45

Piękna dekoracja domku ....... :D :clap:



#52 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 23 gru 2013 - 12:10

Ja tam na kotach się nie znam ale chyba by nie dały rady sięgnąć takich powieszonych na rynnie? U nas większym zagrożeniem są mewy ...  :cool:  Wielkie bydlęta i pazerne jak diabli  :facepalm:



#53 marek58au

marek58au

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 40 postów
  • Miejscowośćmalbork

Napisano 23 gru 2013 - 12:27

A u mnie sikorki by zjadly :-) Wesolych Świąt

#54 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3415 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 23 gru 2013 - 18:51

i pazerne jak diabli 
 

Ja bym temu nie ufał  :D

Mikolaj_juz_w_drodze1.jpg



#55 darbarian

darbarian

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 260 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 30 gru 2013 - 15:42

Smakowicie  tusiaczek, smakowicie :thumbsup:

 

Uśmiechnę się do kolegi jakby co o porady bo blisko :D


Użytkownik darbarian edytował ten post 30 gru 2013 - 15:48


#56 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 01 sty 2014 - 22:48

Jako że jakoś wymiotło zawartość lodówki zainspirowany zobaczonym gdzieś na forum przepisem @arkadiusza postanowiłem zrobić na szybkiego mielonkę z podudzi. 

W przepisie praktycznie nic nie zmieniałem, 2 kg podudzi z kurczaka, peklowane 24 godziny - 23 g/kg (mieszanka 50/50 sól/peklosól), potem zmielone na sitku 5mm, dodane 0,5 litra zimnej wody (25% wagi), 2,5 gr pieprzu (nie miałem białego więc dałem czarny), od siebie dodałem troszkę mielonej gałki bo lubię. Wymieszałem do wchłonięcia wody i dodałem 60g mąki ziemniaczanej (3% ). Po dość dokładnym wymieszaniu wpakowałem w osłonki termokurczliwe. Nauczony ostatnim doświadczeniem ze duży baton trudniej zjeść podzieliłem całość na cztery zgrabne bąbelki  :cool: Parzone 85 minut w temperaturze 80`C. Potem wsadzone w praskę spod samiućkich tater i na balkon.

Smak i konsystencja całości bardzo nam odpowiadają więc wyrób ten będzie częściej gościł u nas w domku....

Zdjęcia z telefony więc kiepskawe ale kolorek ładny, różowiutki, całość zwięzła, dziurek mało.

Załączone pliki



#57 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 22 lut 2014 - 10:00

Była jakaś dyskusja o salcesonach chyba  :cool:

Minusem posiadania dużej zamrażarki jest możliwość utraty kontroli nad zawartością. Ładowałem i ładowałem aż się okazało że więcej ładuję niż zjadamy i teraz trzeba opróżniać  :rolleyes:

Przy okazji wyciągania towaresu z zamrażarki coraz bardziej zachwycam się krajalnicą i zastanawiam się dlaczego polowałem na taką dopiero teraz? :facepalm: Spółdzielnia obrasta w sprzęt. następny może kuterek?  :cool:

Salcefix z listopadowej spółdzielni....

 

Załączony plik  20140222_093749.jpg   57,37 KB   31 Ilość pobrań



#58 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 22 lut 2014 - 18:12

Salcefix z listopadowej spółdzielni..

Ho ho ho,u mnie już dawno zniknęło nawet wspomnienie :D



#59 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5497 postów

Napisano 22 lut 2014 - 18:17

Musisz Kaziu większą zamrażarkę sobie sprawić  :w00t:



#60 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 22 lut 2014 - 19:30

Musisz Kaziu większą zamrażarkę sobie sprawić

Raczej wywalić tę co mam.Wczoraj wyniki badań odebrałem :cry: :facepalm: :w00t:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych