Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam kupiłem dziś kawałek wołowiny na tatara ,już w sklepie zauważyłem że wołowina po odkrojeniu jest dziwna mianowicie powierzchnia była czerwona a środek powiedzmy że był szary ,było widać że wierzchnia strona była odkrawana,po odkrojeniu kawałka mięsa było widać różnicę w kolorze ,po przywiezieniu do domu kolor się wyrównał to znaczy że zrobił się czerwony, a bardziej dziwna sytuacja nastąpiła po szatkowaniu mięsa gdzie mięso powinno się zrobić szare a ono zrobiło bardziej czerwone ,ciekawy jestem co dodają do wołowiny by była cały czas czerwona .czy może ktoś odpowiedzieć co dodają do mięsa,wiem jedno że nie kupię tam już nic 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8713-czerwona-wo%C5%82owina/
Udostępnij na innych stronach

KAfel w Australii   sprawdzaja malych producentow miesa,  spryskiwane kawalki miesa byly CArbon Monoxide. To powoduje ,ze mieso ma wystawie jest tak ladnie czerwone.

 

 Nie wiem jak w Polsce, ale moze tez znalazl sie jakis specjalista od kolorowania miesa 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8713-czerwona-wo%C5%82owina/#findComment-309657
Udostępnij na innych stronach

 

 

kupiłem dziś kawałek wołowiny na tatara ,już w sklepie zauważyłem że wołowina po odkrojeniu jest dziwna mianowicie powierzchnia była czerwona a środek powiedzmy że był szary ,było widać że wierzchnia strona była odkrawana,po odkrojeniu kawałka mięsa było widać różnicę w kolorze
Od lat kupuje wołoinę na '' tatara'' i zawsze ''to '' tak wygląda...może nie tak szare, jak ciemniejsze... widać...wołowe inaczej reaguje z ''tlenem'' niż wieprzowe :rolleyes:  Jak sprawdzone i nie ''zapaprane'' zródło , to można spokojnie zajadać.... :tongue::):tongue:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8713-czerwona-wo%C5%82owina/#findComment-309702
Udostępnij na innych stronach

Choć ja gucio wiem (jak napisał w jednym poście Abratek) to postaram się wyjaśnić to zjawisko.

O barwie mięsa decyduje w głównej mierze obecna w mięśniach mioglobina i jej pochodne (oksymioglobina i metmioglobina), w mniejszym stopniu – hemoglobina obecna w pozostałościach krwi. Innym ważnym czynnikiem jest struktura białek mięśniowych, będąca funkcją wartości pH (ciemna barwa towarzyszy wyższym wartościom pH). Różnice w barwie mięsa obserwuje się przede wszystkim w jej jasności. Bezpośrednio po uboju mięso wykazuje barwę bladoróżową lub ciemnoróżową, stężenie pośmiertne powoduje rozjaśnienie barwy mięsa. Mięso dojrzałe ma ponownie barwę bladoróżową lub ciemnoróżową. Pod wpływem tlenu mioglobina przekształca się w oksymioglobinę. 

Zatem, jeśli kroiłeś mięso i zmieniało ono barwę, oznacza to, że miałeś do czynienia ze świeżym mięsem.

Jeśli mistrzowie tego forum potrafią coś dorzucić od siebie to temat może okazać się bardzo ciekawy a jego wartości poznawcze nie do przecenienia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8713-czerwona-wo%C5%82owina/#findComment-309722
Udostępnij na innych stronach

Choć ja gucio wiem (jak napisał w jednym poście Abratek) to postaram się wyjaśnić to zjawisko.

O barwie mięsa decyduje w głównej mierze obecna w mięśniach mioglobina i jej pochodne (oksymioglobina i metmioglobina), w mniejszym stopniu – hemoglobina obecna w pozostałościach krwi. Innym ważnym czynnikiem jest struktura białek mięśniowych, będąca funkcją wartości pH (ciemna barwa towarzyszy wyższym wartościom pH). Różnice w barwie mięsa obserwuje się przede wszystkim w jej jasności. Bezpośrednio po uboju mięso wykazuje barwę bladoróżową lub ciemnoróżową, stężenie pośmiertne powoduje rozjaśnienie barwy mięsa. Mięso dojrzałe ma ponownie barwę bladoróżową lub ciemnoróżową. Pod wpływem tlenu mioglobina przekształca się w oksymioglobinę. 

Zatem, jeśli kroiłeś mięso i zmieniało ono barwę, oznacza to, że miałeś do czynienia ze świeżym mięsem.

Jeśli mistrzowie tego forum potrafią coś dorzucić od siebie to temat może okazać się bardzo ciekawy a jego wartości poznawcze nie do przecenienia.

 

Pewnie znowu napiszesz że ktoś się czepia ale jeśli nie jesteś autorem tekstu to wypadało by podać źródło kopiowania a mianowicie:

http://kteresz.sd.prz.edu.pl/pl/67/art4877.html

Plik

mięso i przetwory mięsne - produkty_miesne.pdf

Strona 4.

 

A jest tam napisane:

O barwie mięsa decyduje w głównej mierze obecna w mięśniach mioglobina i jej pochodne (oksymioglobina i metmioglobina), w mniejszym stopniu – hemoglobina obecna w pozostałościach krwi. Innym ważnym czynnikiem jest struktura białek mięśniowych, będąca funkcją wartości pH (ciemna barwa towarzyszy wyższym wartościom pH). Różnice w barwie mięsa obserwuje się przede wszystkim w jej jasności. Bezpośrednio po uboju mięso wykazuje barwę bladoróżową lub ciemnoróżową, stężenie pośmiertne powoduje rozjaśnienie barwy mięsa. Mięso dojrzałe ma ponownie barwę bladoróżową lub ciemnoróżową. Pod wpływem tlenu mioglobina przekształca się w oksymioglobinę, a działanie wysokiej temperatury (pieczenie, gotowanie) powoduje tworzenie brązowej metmioglobiny:

tlen tlen+temp

MIOGLOBINA OKSYMIOGLOBINA METMIOGLOBINA (naturalna czerwona) ( jasnoczerwona ) (brązowa)

Zachowanie jasnoczerwonej barwy wędlin poddanych obróbce termicznej możliwe jest dzięki następującej przemianie zachodzącej w czasie peklowania.

 

Całkiem jakby toczka w toczke ;)

Edytowane przez karkan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8713-czerwona-wo%C5%82owina/#findComment-309735
Udostępnij na innych stronach

Hahaha, wiedziałem, że będziecie się czepiać i jak najczęściej bywa, nic nowego do tematu nie wnosicie oprócz bicia piany.

Zaś co do cytowanego lpliku pdf to umieściłem go w jednym ze wcześniejszych swoich postów. Jak widać czytacie ale sensownie dyskutować nie potraficie.

Edytowane przez Bandolini
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8713-czerwona-wo%C5%82owina/#findComment-309744
Udostępnij na innych stronach

Czy mu na naszym forum już nie potrafimy normalnie dyskutować ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8713-czerwona-wo%C5%82owina/#findComment-309745
Udostępnij na innych stronach

Czy mu na naszym forum już nie potrafimy normalnie dyskutować ?

 Na to wychodzi. Najlepiej od razu komuś dowalić z bańki, wyśmiać i zbesztać z błotem. Najdziwniejsze, że tak samo robią moderatorzy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8713-czerwona-wo%C5%82owina/#findComment-309747
Udostępnij na innych stronach

1.Skąd cytowane powinno być przy każdym cytacie.

2.Nie widzę w Twoim poście cudzysłowia co oznaczało by że jest to cytat a nie Twoja myśl.

3. Napisałeś „to postaram się wyjaśnić to zjawisko” czyli Ty wyjaśniasz czy po prostu kopiujesz kogoś tekst?

4.Nie chodzi o bicie piany. Wypowiadasz się niejednokrotnie już jako wielki szpec innych szpeców obrażasz a jak widać Twoja wiedza pochodzi z tego co na szybko google wyszuka.

5. To że plik umieściłeś w innym poście nic nie znaczy nie muszę czytać wszystkich Twoich postów. Druga sprawa w którym poście jest niby ten link?

 

Miro potrafimy rozmawiać. Pokazałem że tekst napisany przez Pana wyżej nie jest jego tekstem to wszystko. Ja też mogę wklejać książki ale to nie chyba w tym rzecz tym bardziej nie podając że tekst nie jest mój.

 

No chyba że jest to w porządku?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8713-czerwona-wo%C5%82owina/#findComment-309750
Udostępnij na innych stronach

No nie jest w porządku.

Nie raz wklejam tekst, tylko po to by się nie urobić i nie powielać tego samego, jednak daję info że to cytat !

 

Bandolini.

Jak przeczytałem Twoją wypowiedź, to szacum, ale kiedy doszło do mnie że ten tekst gdzieś już czytałem ..... szacun zgasł.

 

Hahaha, wiedziałem, że będziecie się czepiać i jak najczęściej bywa, nic nowego do tematu nie wnosicie oprócz bicia piany.

 

I to Twoje ha,ha,ha mnie dopiło, wiedziałeś że tak będzie, a mimo to .... tylko po co ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8713-czerwona-wo%C5%82owina/#findComment-309756
Udostępnij na innych stronach

 

 

Najlepiej od razu komuś dowalić z bańki, wyśmiać i zbesztać z błotem.
  O nie , nie ... ''Drogi Panie'' ... Kto tu Kogo z błotem miesza...? To ja widzę... Od dłuższego czasu , czytając ''niektóre'' Twoje wypowiedzi , jestem co najmniej poirytowana !  Twoja arogancja nie ma granic... Proponuje ochłonąc i zmienić to ''wrogie'' nastawienie na bardziej przyjazne .
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8713-czerwona-wo%C5%82owina/#findComment-309757
Udostępnij na innych stronach

wiedziałeś że tak będzie, a mimo to .... tylko po co ?

 

Tutaj nie potrafi się dyskutować. Z założenia, wszystkie posty pisane przez użytkowników mających wiele postów (czytaj:guru) są odbierane jako pewnik. Ja się z tym nie zgadzam i drążę temat, w którym najczęściej nikt nie ma nic sensownego do powiedzenia. 

Czy jako niedoświadczony w temacie nie mam do tego prawa? Od razu należy zgnoić? 

Kto w tym temacie napisał coś sensownego? No kto? Żadnej sensownej odpowiedzi. Czekam na DZIADKA, choć chłop młody coś wie w temacie (chyba).

Edytowane przez Bandolini
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8713-czerwona-wo%C5%82owina/#findComment-309789
Udostępnij na innych stronach

Nikt Cię nie gnoi, przynajmniej nie ja, jak coś do kogoś masz pisz na PW.

Wystarczyło przy swojej odpowiedzi napisać cytuję ........ i po sprawie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8713-czerwona-wo%C5%82owina/#findComment-309798
Udostępnij na innych stronach

Bandolini ja już jak napisałem, zawieszam pisanie na tym forum . Prosił bym Ciebie byś odemnie się odczepił i nigdzie nie wymieniał mojego nicka .Administratorów proszę o dopilnowanie tego.  A z drugiej strony gratuluję, że w tak prosty  sposób rozwalasz to forum. . Ja nie będę brał udziału w tej hucwie.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8713-czerwona-wo%C5%82owina/#findComment-309809
Udostępnij na innych stronach

No i jak zwykle :devil: ,a miało być o czerwonym mięsie wołowym :( Powoli zaczyna to być lekko niestrawne :cry:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8713-czerwona-wo%C5%82owina/#findComment-309814
Udostępnij na innych stronach

 

 

miro, dnia 30 Paź 2013 - 11:07, napisał: Czy mu na naszym forum już nie potrafimy normalnie dyskutować ? Na to wychodzi. Najlepiej od razu komuś dowalić z bańki, wyśmiać i zbesztać z błotem. Najdziwniejsze, że tak samo robią moderatorzy.

 

To jest tak zwany szacunek do drugiego człowieka , a skoro Ty Bondo... go nie masz to nie oczekuj od innych.

 

Mięso wołowe ma z reguły Ciemno czerwoną  do brunatnej barwy.

 

Efekt zmiany barwy jest najbardziej zauważany przy mięsie w opakowaniu vac = pozbawienie produktu zamkniętego tlenu , kolor mięsa ciemno brązowy , po rozpakowaniu mięso potrzebuje około 1 godziny ,żeby się natlenić i przybrać barwę czerwoną , jednak na przekroju barwa będzie się różnić (ograniczony dostęp tlenu do środka danego kawałka mięsa)

 

Mięso pakowane MAP zawiera mieszankę najczęściej 3 gazów i mięso ma piękną barwę na zewnątrz, ale w środku będzie ciemne.

 

Warto też wspomnieć o odgniataniu się mięsa wołowego , gdzie barwa kawałka stykającego się np z drugim kawałkiem potrafi przybrać barwę zieloną.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8713-czerwona-wo%C5%82owina/#findComment-309822
Udostępnij na innych stronach

Kafelek. Kupiłeś mięso wołowe - świeże.  Mięso wołowe jest jednym z najtrudniejszych mięs do sprzedaży.

Dlatego, że w miejscu styku dwóch warstw mięsa " odgniatanie - wg spec202" następuje powstanie takiej formy mioglobiny, która nie reaguje z tlenem. W efekcie końcowym na powierzchni nie tworzy się piękna różowa barwa lecz ciemno szara, brunatna - nieapetyczna.  Po kilku dniach pod powierzchnią  nieapetycznej warstwy można dostrzec szarą warstwę przypominającą mięso po obróbce termicznej.

Kafelek. Zakupione mięso wołowe po rozdrobnieniu przybrało barwą jasna różowa pod wpływem tlenu z powietrza- efekt szatkowania.

 

 

w Australii sprawdzaja malych producentow miesa, spryskiwane kawalki miesa byly CArbon Monoxide
W Europie jest zakazany dodatek tlenku węgla do mięsa świeżego. Powód. Ochrona konsumentów przed zakupem mięsa zepsutego a wyglądającego na świeże.

Kafelek jeszcze jedno. Nie obrażaj się na sklep, zepsutego mięsa nie kupiłeś.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8713-czerwona-wo%C5%82owina/#findComment-309848
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.