Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

jakie modyfikacje ?

 

Ok.30% podgardla więcej i dużo mniej soli (18g/kg).Cynamon 0,3g/kg, gałka 0,6g/kg, pieprz jak w przepisie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/4/#findComment-380717
Udostępnij na innych stronach

Znowu mnie naszło na salceson :)

 

post-41296-0-97588900-1414924577_thumb.jpg

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/4/#findComment-380965
Udostępnij na innych stronach

Gdzie kupiłeś  :question:  :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/4/#findComment-380967
Udostępnij na innych stronach

Gdzie kupiłeś   

 

 

U mnie w podziemiu.  :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/4/#findComment-380971
Udostępnij na innych stronach

ale przydałby się przepis,bo nie każdy dysponuje 16-ką.

 

 

Bardzo proszę.

 

post-41296-0-59831800-1415042888_thumb.jpgpost-41296-0-02537000-1415042895_thumb.jpg

  • Like 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/4/#findComment-381404
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje bardzo za przepis,osobiście jak robiłem to dawałem trochę cukru i okrawki mięsne{te przekrwione i" podkradzione" z głowy wieprzka] co wpływa na końcowy smak.Chociaż nigdy nie robiłem z tego przepisu to moje kubki smakowe krążą w okolicach lat 80-tych ze wskazaniem na lekkie przesolenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/4/#findComment-381417
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witaj  Arkadiusz ,.

 

 Zapewne się zdziwisz ale dzisiaj na śniadanko :D jadłem Twojej produkcji wątrobiankę z dodatkiem dziczyzny .  Nie powiem , smakowała mi .  :thumbsup::clap:  .

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/4/#findComment-388543
Udostępnij na innych stronach

A zdziwiłem się i to mocno, ale cieszę się, że smakowało. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/4/#findComment-388581
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zapewne się zdziwisz ale dzisiaj na śniadanko jadłem Twojej produkcji wątrobiankę z dodatkiem dziczyzny .  Nie powiem , smakowała mi .

Niektórzy to mają po prostu fart. ;)  

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/4/#findComment-389768
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zostało mi trochę mięsa z obróbki ozorów wołowych, dołożyłem pół głowy wp. i trochę skórek i powstał salceson.

 

post-41296-0-70248700-1420111266_thumb.jpg

 

 

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/4/#findComment-394079
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zostało mi trochę mięsa z obróbki ozorów wołowych

 

Z tych resztek zawsze wychodzą najlepsze smakołyki :clap:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/4/#findComment-394082
Udostępnij na innych stronach

 Ozory wołowe z 19- stki.Zabrakło mi  jednego ozora, żeby uzupełnić wolne miejsca i przekrój niestety mi się nie podoba.Za dużo galarety między ozorami.Smak i owszem.Po drugie ja robiłem w mandolinie, ale chyba będzie lepiej robić ten wyrób w osłonce termokurczliwej.Ogólnie do poprawki.

 

post-41296-0-68374900-1420134266_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/4/#findComment-394107
Udostępnij na innych stronach

Czy układasz ozory zimne, czy gorące

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/4/#findComment-394122
Udostępnij na innych stronach

Wrzuciłem po gotowaniu do wody o temp.ok. 25 oC obrałem ze skóry i takie wkładałem do mandoliny .Gorące może nie były ,ale dobrze ciepłe.Zalałem roztworem żelatyny o temp. ok.75 C.Sklejenie jest dobre.Można kroić cienkie plasterki.Układać też układały się dobrze tylko było dużo wolnego miejsca i już wiedziałem ,że to będzie nie to czego oczekuję .Jak robię wieprzowe to też tak postępuję z tym, że używam innej masy klejącej i mam już orientację ile potrzebuję ozorków, żeby wypełnić mandolinę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/4/#findComment-394126
Udostępnij na innych stronach

Przeczytaj  przepisy nr 19-  zalecane ukladać gorące .

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/4/#findComment-394136
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przeczytaj  przepisy nr 19-  zalecane ukladać gorące .

 

Tak czytałem.Układałem można powiedzieć na gorąco bo jak obierałem ze skóry to parzyły w ręce.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/4/#findComment-394140
Udostępnij na innych stronach

Tylko że zanim je obrałeś  to ostygły . Wkładamy gorące, łatwiej je układać i póżniej docisnąć , Masa wiążąca również gorąca. Mogłeś z tego jednego zrezygnować.  Układamy jak najściślej -wręcz prasujemy-  masy wiażącej jak najmniej

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/4/#findComment-394145
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko że zanim je obrałeś  to ostygły

 

Miałem cztery ozory.Jak wiesz straty są duże.Obierają się szybko a nie jak wieprzowe.Nie zdążyły ostygnąć.Było ich po prostu za mało.Mam dużą mandolinę 4 - 4.5 kg wkładu. Jeszcze dwa i byłby luksus.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/4/#findComment-394159
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.