arkadiusz Opublikowano 5 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Tak się chwalisz a jak mało zostało to nie poczęstujesz Nie ma czym.Miałem ok.12 kg gotowego farszu i wszystko rozdrapali. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/13/#findComment-534942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 6 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 6 Stycznia 2017 Nie rozdrapali. Sam mi przywiozłeś A jak się robi takie smaczne salcesony to nie dziw, że tak szybko znikają. Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/13/#findComment-534972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 6 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 6 Stycznia 2017 Ten salceson to mistrzostwo. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/13/#findComment-534973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 6 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 6 Stycznia 2017 Jak wszystkie produkty Arkadiusza. W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/13/#findComment-534982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 13 Marca 2017 Po drodze z Zakopanego -zostałem szczęśliwym posiadaczem SALCESONU ARKADIUSZA - no salcesonik Ekstra Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/13/#findComment-543983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 13 Marca 2017 Dziękuję za uznanie. Niedługo zamieszczę fotorelację ze szczegółowym opisem to sobie na drugi raz zrobisz sam. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/13/#findComment-544000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 13 Marca 2017 Czekamy Arku. W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/13/#findComment-544021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 19 Marca 2017 (edytowane) Salceson biały wg. Arkadiusza. Surowiec1.Głowy wp. peklowane - 4 szt ( osiem połówek)2.Serca wp. peklowane - 3 szt 4.Ozorki wp. peklowane - 4 szt5.Golonki tylne b/k peklowane- 3 szt6.Skóry wp. - 60- 70 dkg niesolone i nie peklowane Materiały pomocnicze1.Żołądki wp. duże - 4 szt2..Przędza Przyprawy.1.Pieprz - 1,1 g/kg2.Kminek - 2,5g/kg3,Czosnek - 2g/kg Dodane w czasie produkcji1.Sól - 3g/kg wagi surowca bez rosołu.2.Rosół z gotowania mięsa.- 10 % wagi mięsa z kością przed gotowaniem. Ponieważ będziemy jako osłonek używali żołądków wp. to surowiec musi być przesolony ponieważ część soli wygotuje się w trakcie parzenia.Jeśli użyjecie osłonek sztucznych to surowiec musi być posolony akurat i wtedy należy peklować w solance 10% i ew. później dosolić wg, własnego smaku. Przygotowanie surowca do peklowania.Głowy myjemy, usuwamy powieki i ew. oko, .Szczecinę wycinamy lub opalamy.Nastrzykujemy lekko policzek.Golonki również nastrzykujemy.Ozorki nacinamy środkiem lekko wzdłuż.Ważymy cały surowiec i zapisujemy jego wagę. Peklowanie surowca1.Przez 5-6 dni w solance 190g/l, 0,6l/kg. Parzenie.Głowy, golonki ze skórą, serca ,ozorki i skórki w temp. 90ºC.Głowy, golonki, serca i ozorki przez 3 h .Skórki przez ok.1,5h do miękkości..Skóry do parzenia kładziemy na wierzch, żeby je można było bez problemu wcześniej wyjąć.Po parzeniu z ozorków należy usunąć naskórek. Rozdrabnianie.1.Skóry, skórę z golonek i skórę z uszu - 3 mm2.Kawałki bardzo tłuste, koronka z serc i inne okrawki mogące niezbyt ładnie wyglądać na przekroju - 4,5 mmRozdrobnienie pozostałych składników pokazane jest na zdjęciach.Składników tłustych głównie z czoła rozdrobnionych na sitku 4,5 nie może być za wiele bo możemy mieć podcieki tłuszczu po skórą.Można też tłuste pokroić w drobna kostkę, ale wtedy na przekroju będzie to widać w postaci kostek tłuszczu. Przygotowanie żołądkówDla lepszego smaku salcesonu jako osłonek użyjemy żołądków wp.Żołądki oczyszczamy ze zbędnego tłuszczu i moczymy w zimnej wodzie przez 12 h zmieniając ją od czasu do czasu. Mieszanie.Wszystkie składniki + przyprawy i rosół z gotowania mięsa mieszamy do wyrównanie składników. Napełnianie.Żołądki napełniamy dość luźno i zawiązujemy lub szyjemy. Parzenie Salcesony parzy się w wodzie o temp. 82ºC do uzyskania w środku 68-72ºC.Przy salcesonach z wsadem ok. 3 kg trwa to ok.2h 40 min.Po parzeniu salcesony kładziemy do odparowania na ok 1 h a następnie dociskamy i przenosimy do chłodni celem całkowitego wystudzenia. Surowiec.Głowy wp, serca wp, ozory wp, golonki b/k i skórki wp. Solanka 190g/l Lekki nastrzyk w policzek i golonkę Przeciąganie sznurka.Latwiej będzie wyciągać z garnka Przygotowanie żołądków wp. Sprawdzamy czy mięso jest już ugotowane.Jeśli palec wchodzi bez problemu a kość żuchwy łatwo odchodzi od mięsa to głowy są dobrze ugotowane Z lewej do krojenia z prawej w wiaderku do mielenia Odcinamy koronkę z serca i przeznaczamy ją do mielenia.Serce kroimy jak na zdjęciu Odcinamy z maski tłuste (po prawej stronie) i dajemy do mielenia a resztę kroimy w paski Policzek i ozorek kroimy jak na zdjęciach Po lewei do mielenia na sitku 4,5 po prawej skórki mielimy na sitku 2-3 mm Przyprawy.Mielimy pieprz i kminek.Czosnek rozcieramy. Cały wsad ważymy i dodajemy przyprawy i sól.Dodajemy na końcu rosół i mieszamy. Przygotowujemy żołądki , napełniamy i zaszywamy Parzymy Odparowujemy i po odparowaniu chłodzimy w chłodni z dociskiem. I na drugi dzień gotowe P.SSurowiec można ugotować sobie dzień wcześniej, ale na gorąco trzeba mięso obrać z kości i naskórek z ozorków. A tak szyjemy żołądki. Edytowane 2 Maja 2017 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/13/#findComment-544678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
averoy Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 19 Marca 2017 Bardzo ladna fotorelacja. Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/13/#findComment-544700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 19 Marca 2017 Dzieki za fotorelacje , nareszcie wiem gdzie u nas znajde podgardle , jak teraz to zauwazylam to jest jego czesc razem z lbem to dlatego zawsze mialam duzo tluszczu w salcesonie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/13/#findComment-544707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 19 Marca 2017 (edytowane) nareszcie wiem gdzie u nas znajde podgardle , jak teraz to zauwazylam to jest jego czesc razem z lbem to dlatego zawsze mialam duzo tluszczu w salcesonie Prawidłowe wycięcie podgardla polega na częściowym odsłonięciu policzka. Edytowane 19 Marca 2017 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/13/#findComment-544713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 19 Marca 2017 Teraz bede wycinala to podgardle i uzywala do czegos innego, tam gdzie jest potrzebne . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/13/#findComment-544716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 (edytowane) Sezon grillowy to i kaszankę trzeba było zrobić.Spółdzielnia "Miś" się spotkała i wykonała to co widać w ilości 40 kg. Edytowane 3 Maja 2017 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/13/#findComment-549789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 A miałem już dzisiaj pytane? czy ta kaszanka od Arkadiusza (tak ją nazywamy ) będzie ? ,ale qrcze nie przewidziałem rezerwy już 4 poleciały Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/13/#findComment-549796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Jeszcze trochę mi zostało to jak masz ochotę to zapraszam. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/13/#findComment-549803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 1 Maja 2017 Ątróbka za grubo pokrojona, a tak ogólnie to bardzo dobra (jak zwykle miszczu) Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/13/#findComment-549941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 1 Maja 2017 Ątróbka za grubo pokrojona, a tak ogólnie to bardzo dobra (jak zwykle miszczu) Ja tam lubie kaszane z takimi niespodziankami. mniami musi byc ta kaszanka Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/13/#findComment-549944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 1 Maja 2017 Może kiedyś odważę się zabrać za salceson, ale jeszcze do tego chyba nie dojrzałem . Ale gdy nadejdzie ta pora to będę się posiłkował Twoim przepisem Arkadiuszu . Super fotorelacja - czasami wystarczy coś zobaczyć i człowiek łapie szybciej niż by o tym czytał godzinę Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/13/#findComment-549948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 4 Maja 2017 Fragment wczorajszej większej całości.Oczywiście w maćku a nie w jakiś sztucznych osłonkach. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/13/#findComment-550216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 4 Maja 2017 Piękniusie jak zwykle te Twoje "Cwaniaki" Arkadiuszu a w sztucznych osłonkach to jak piszesz niestety, ale już nie mają tego swoistego wspaniałego "salcesonowego" smaku i zapachu, dają się po prostu jeść, ale tzw. "szału nie ma " . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/13/#findComment-550219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 5 Maja 2017 kaszankę trzeba było zrobić Ja po Niedzieli dreptam przy kaszance, jeszcze tylko pół główki wp zakupię, resztę już mam Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/13/#findComment-550388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 5 Maja 2017 Ja po Niedzieli dreptam przy kaszance, jeszcze tylko pół główki wp zakupię, resztę już mam A ja chyba znowu będę musiał trochę zrobić bo mi już nic nie zostało. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/13/#findComment-550394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 5 Maja 2017 bo mi już nic nie zostało. Moja wina Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/13/#findComment-550404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 5 Maja 2017 Moja wina Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/13/#findComment-550407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 6 Maja 2017 I moja Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/13/#findComment-550432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi