Muski Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 23 Maja 2016 Jarku - właśnie sugeruję że nie spieprzyli a wręcz za mało " popieprzyli" Ale jak wiesz - to baaardzo indywidualne , może mam od tych ostrych przypraw trochę przypalone kubki smakowe . To tak jak z tym chlebem we Włoszech - nie solony po to by można było odczuć delikatny smak maczanej w nim oliwy:). Czekam jeszcze na opinię przyjaciółki , która porwała część kaszanki do dalszej degustacji Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-497653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 23 Maja 2016 (edytowane) daj więcej Nie mogę bo to również jedzą dzieci a oni nie mają jeszcze przepalonych kubków smakowych. , ale przy większym zamówieniu z Twojej strony mogę się dostosować. Będzie piekło. Edytowane 23 Maja 2016 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-497675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 23 Maja 2016 Arkadiusz - podaję Ci drugą opinię - przyjaciółki - bardzo dobra! - na pytanie czy nie za mało pieprzu usłyszałem - dla mnie nie.. ale na talerzu możesz sobie posypać ile chcesz ... i zakończyła tak dyskusję Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-497678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 23 Maja 2016 Arkadiusz - podaję Ci drugą opinię - przyjaciółki - bardzo dobra! W porównaniu ze sklepowymi nasze kaszanki to "kawior" Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-497679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 23 Maja 2016 (edytowane) Arkadiusz - podaję Ci drugą opinię - przyjaciółki - bardzo dobra! - na pytanie czy nie za mało pieprzu usłyszałem - dla mnie nie. I tu właśnie jest dylemat.Jak każdemu dogodzić. Moja LP jak popóbowała to na mnie nakrzyczała, że za dużo pieprzu dałem. W porównaniu ze sklepowymi nasze kaszanki to "kawior" Tu pełna zgoda. Edytowane 23 Maja 2016 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-497682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 23 Maja 2016 (edytowane) Skład.1.Głowa wp. - 2 szt (4 połówki)2.Płuca wp. -2 kg3.Podgardle - 4 kg4.Wątroba wp. - 2 kg5.Skórki wp. - 1,80 kg6.Krew - 2 kg7.Rosół z gotowania mięsa - 2 kg8.Rosół do gotowania kaszy - 8 kg9.Kasza gryczana niepalona - 3 kg10.IV wp - 1,5 kg Mam pytanie o krew, zamroziłem w jelicie zaraz po świniobiciu,podajesz tu w kg.Po rozmrożeniu będe miał płyn i jak przeliczyć ?? Edytowane 16 Czerwca 2016 przez arkadiusz Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-497689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 23 Maja 2016 Po rozmrożeniu będe miał płyn i jak przeliczyć ?? A po co przeliczać. Wylewasz z jelita do naczynia i ważysz, ale możesz przyjąć orientacyjnie 1l = 1kg Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-497690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 23 Maja 2016 (edytowane) Mam pytanie o krew, zamroziłem w jelicie Jaki to ma cel mrozić w jelicie Przecież można zamrozić w woreczku foliowym . Pozdrawiam Edytowane 23 Maja 2016 przez andrzej k Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-497691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 23 Maja 2016 Przecież można zamrozić w woreczku foliowym . Albo butelce pet. Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-497692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 23 Maja 2016 (edytowane) Albo butelce pet. Ja tak mrożę, ale to nie ma znaczenia w czym.Można również w osłonce poliamidowej i można w tej osłonce ugotować a później zamrozić i po rozmrożeniu zmielić na najmniejszym sitku.Metod przechowania surowej krwi jest jak widać wiele. Edytowane 23 Maja 2016 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-497694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 23 Maja 2016 Jaki to ma cel mrozić w jelicie Przecież można zamrozić w woreczku foliowym . Pozdrawiam Ależ to nie ma znaczenia ot po prostu były pod ręką sztuczne 70 -tki to my szybko wlali zamrozili chodziło tylko o przelicznik 1 L = 1 kgale już mam wyjaśnione.dziękuję Albo butelce pet. Ja tak mrożę, ale to nie ma znaczenia w czym.Można również w osłonce poliamidowej i można w tej osłonce ugotować a później zamrozić i po rozmrożeniu zmielić na najmniejszym sitku.Metod przechowania surowej krwi jest jak widać wiele. No właśnie czy gotować czy wlać po rozmrożeniu świeżą ?? Ostatnio jak robiłem, miałem z skądś ? taką recepturę pt.: "krwista kaszanka" też miałem krew prosto z uboju i świeżą przerabiałem,ale mnie Twój przepis 16 tki bardzo ! zainspirował i nie wiem jak postąpić z teraz żeby receptury za bardzo nie spitolić Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-497739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 23 Maja 2016 No właśnie czy gotować czy wlać po rozmrożeniu świeżą ?? żeby receptury za bardzo nie spitolić To czy dasz świeżą na gorącą kaszę czy dasz gotowaną i mieloną na drobnym sitku aż tak dużego wpływu nie będzie miało w "spitoleniu" kaszanki Ja zawsze dawałem i daję świeżą, po rozmrożeniu zblendowaną i przez sitko, bo coś sobie ubiłem w główce, że tak lepiej rozprowadzę krew w kaszy. Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-497751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 24 Maja 2016 (edytowane) nie wiem jak postąpić z teraz żeby receptury za bardzo nie spitolić Ja robię tak.Krew odmrażam i blenduję i już nie przecedzam przez sitko.Parzę mięso dzień wcześniej a jak mam czas to tego samego dnia.Obieram z kości i mielę, wrzucam surową krojoną wątrobę, na to wysypuję sparzoną kaszę i rozprowadzam łyżką ( bo gorąca) po całej powierzchni mięsa, wlewam krew i rosół, wrzucam przyprawy i mieszam. Edytowane 16 Czerwca 2016 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-497839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 31 Maja 2016 Arkadiusz- 28.05 ostatnie kaszaneczki poszły z grilla - i całkiem zgłupiałem ( znowu te przepalone kubki smakowe:))- przyjaciele stwierdzili - dobra ostra ! - czyli NIC NIE ZMiENiAJ A propo Białej - wzorcowa z serdecznymi pozdrowieniami W Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-498750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 31 Maja 2016 Te kasianiunie napełnialiście w naturalne jelita ?? bo właśnie chodzi mi o grilowanie Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-498768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 31 Maja 2016 (edytowane) Te kasianiunie napełnialiście w naturalne jelita ?? bo właśnie chodzi mi o grilowanie Zawsze kaszankę napełniamy w jelita. Edytowane 31 Maja 2016 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-498838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 14 Czerwca 2016 (edytowane) 7.Rosół z gotowania mięsa - 2 kg8.Rosół do gotowania kaszy - 6 kg W piątek wielkie wezwanie robię ten kawior grodzki z 16stki ale ja w/w ten rosół to chodzi o litry nie kg tak ? Edytowane 20 Czerwca 2016 przez arkadiusz Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-502091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 14 Czerwca 2016 A jak myslisz ile waży litr rosołu ? Tapniete z GT-I9500 Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-502096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 15 Czerwca 2016 A jak myslisz ile waży litr rosołu ? Tapniete z GT-I9500...wołowy jest cięższy.... jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-502119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Jeśli jest podane w recepturze do kaszanki:1.Sól - 17g/kg całej masy więc jeśli mam na przykład: 12 kg mięsa + 3 kg. kaszy= 15 kgwięc soli daję 255 gr.? czyli do 15 kg bo kurde mało słone mi wyszło i tak mi się widzi że policzyłem do masy mięsnej a nie do całości Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-503161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Jeśli jest podane w recepturze do kaszanki:1.Sól - 17g/kg całej masyWięc po ugotowaniu kaszy. Jeżeli kaszy suchej jest 3 kg, to po ugotowaniu jest jej 12-15 kg ( u mnie) więc generalnie dałeś prawie połowę mniej, ja na 24 kg farszu dałbym 480 g, bo 17 g soli wg mnie to za mało. Poza tym kaszanka po wymieszaniu przed parzeniem, powinna być lekko za słona żeby później była odpowiednia. Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-503191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Tzn tak miałem 12 kg mięsa i do tego wyliczyłem sól, wyszło właśnie 255 gramnie wziąłem pod uwagę wagi kaszy. Sól i przyprawy dawałem do mixu mięsnegopotem krew kasza ect. Wydawało mi się słone mocno potem parzeniei uwędziłem no i wydaje mi się ciut mało słone. Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-503207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Tą kaszankę uwędziłeś ?? Wydawało mi się słone mocno potem parzenie i uwędziłem no i wydaje mi się ciut mało słone. Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-503223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 20 Czerwca 2016 (edytowane) bo kurde mało słone mi wyszło Bo w recepturze jest napisane jak wół "Całej masy" czyli parzone mięso +parzone skórki + ugotowana kasza (3+6=9)+ krew (ok.4 kg) + ew.rosół zamiast krwi.I to jest cała masa.Mięso i kasza to nie jest cała masa bo brakuje jeszcze krwi lub rosołu i krwi a tego było z 4 kg. Jak było 12 kg mięsa ze skórkami +9kg ugotowanej kaszy + 4 kg krwi =25kg X17g=425g soli.Nic dziwnego,że jest nie słone bo użyłeś jej prawie połowę mniej czyli 255g Tą kaszankę uwędziłeś ?? Można podwędzić, ale nie każdy taką lubi. bo 17 g soli wg mnie to za mało. Czego za mało?.Czytajcie recepturę ze zrozumieniem i uważnie i będzie dobrze. Jeżeli kaszy suchej jest 3 kg Jak kaszy jest 3 kilo i do gotowania potrzeba 2l rosołu/kg to skąd Ci się wzięło 15 kg ? .To kaszę gotujesz w proporcji 1kg/3l lub 1kg/4l rosołu.?.Powinno być 9 kg kaszy po ugotowaniu. Edytowane 20 Czerwca 2016 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-503227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 20 Czerwca 2016 (edytowane) .....Bo w recepturze jest napisane jak wół "Całej masy" czyli parzone mięso +parzone skórki + ugotowana kasza (3+6=9)+ krew (ok.4 kg) + ew.rosół zamiast krwi.I to jest cała masa.Mięso i kasza to nie jest cała masa bo brakuje jeszcze krwi lub rosołu i krwi a tego było z 4 kg. Jak było 12 kg mięsa ze skórkami +9kg ugotowanej kaszy + 4 kg krwi =25kg X17g=425g soli.Nic dziwnego,że jest nie słone bo użyłeś jej prawie połowę mniej czyli 255g...... No i oto chodziło, wyjaśniła się co to jest masa po prostu nie wiedziałem że to tak bo przesolić tyle mięsa to masakra. Ale nie ma tego coby... przed chwilą dostałem info od pierwszego odbiorcyże taką kaszankę to on chce od teraz mieć zawsze przede wszystkim wędzenie i że nie przesolona !!!! Ludzie mnie już naprawdę zadziwiają... Ale z kolei w domu zaraz powiedzieli że niedosolona Edytowane 20 Czerwca 2016 przez robotek Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-503249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi