Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jarku - właśnie sugeruję że nie spieprzyli :) a wręcz za mało " popieprzyli"  :)  Ale jak wiesz - to baaardzo indywidualne , może mam od tych ostrych przypraw trochę przypalone kubki smakowe :) . To tak jak z tym chlebem we Włoszech - nie solony po to by można było odczuć delikatny smak maczanej w nim oliwy:). Czekam jeszcze na opinię przyjaciółki , która porwała część kaszanki do dalszej degustacji :)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-497653
Udostępnij na innych stronach

daj więcej

 

Nie mogę bo to również jedzą dzieci a oni nie mają jeszcze przepalonych kubków smakowych. :D , ale przy większym zamówieniu z Twojej strony mogę się dostosować. :) Będzie piekło. :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-497675
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz - podaję Ci drugą opinię - przyjaciółki - bardzo dobra! - na pytanie czy nie za mało pieprzu usłyszałem -  dla mnie nie.. ale na talerzu możesz sobie posypać ile chcesz ...  i zakończyła tak dyskusję :)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-497678
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz - podaję Ci drugą opinię - przyjaciółki - bardzo dobra! - na pytanie czy nie za mało pieprzu usłyszałem -  dla mnie nie.

 

I tu właśnie jest dylemat.Jak każdemu dogodzić. Moja LP jak popóbowała to na mnie nakrzyczała, że za dużo pieprzu dałem. :D

 

 

 

W porównaniu ze sklepowymi nasze kaszanki to "kawior"    

 

Tu pełna zgoda. :thumbsup:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-497682
Udostępnij na innych stronach

 

 

Skład.

1.Głowa wp. - 2 szt (4 połówki)

2.Płuca wp. -2 kg

3.Podgardle - 4 kg

4.Wątroba wp. - 2 kg

5.Skórki wp. - 1,80 kg

6.Krew - 2 kg

7.Rosół z gotowania mięsa - 2 kg

8.Rosół do gotowania kaszy - 8 kg

9.Kasza gryczana niepalona - 3 kg

10.IV wp - 1,5 kg

 

 

Mam pytanie o krew, zamroziłem w jelicie zaraz po świniobiciu,

podajesz tu w kg.

Po rozmrożeniu będe miał płyn i jak przeliczyć ??

Edytowane przez arkadiusz

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-497689
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po rozmrożeniu będe miał płyn i jak przeliczyć ??

 

A po co przeliczać. Wylewasz z jelita do  naczynia i ważysz, ale możesz przyjąć orientacyjnie 1l = 1kg 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-497690
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie o krew, zamroziłem w jelicie

 

 

Jaki to ma cel mrozić w jelicie  :question:   Przecież można zamrozić w woreczku foliowym .

 

 

 Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-497691
Udostępnij na innych stronach

Albo butelce pet. 

 

Ja tak mrożę, ale to nie ma znaczenia w czym.Można również w osłonce poliamidowej i można w tej osłonce ugotować a  później zamrozić i po rozmrożeniu zmielić na najmniejszym sitku.Metod przechowania surowej krwi jest jak widać wiele. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-497694
Udostępnij na innych stronach

 

Jaki to ma cel mrozić w jelicie  :question:   Przecież można zamrozić w woreczku foliowym .

 

 

 Pozdrawiam

 

Ależ to nie ma znaczenia  :)  ot po prostu były pod ręką sztuczne 70 -tki  to my szybko wlali zamrozili :D   chodziło tylko o przelicznik 1 L = 1 kg

ale już mam wyjaśnione.

dziękuję

 

 

 

Albo butelce pet. 

 

Ja tak mrożę, ale to nie ma znaczenia w czym.Można również w osłonce poliamidowej i można w tej osłonce ugotować a  później zamrozić i po rozmrożeniu zmielić na najmniejszym sitku.Metod przechowania surowej krwi jest jak widać wiele. :)

 

 

 

No właśnie czy gotować czy wlać po rozmrożeniu świeżą ?? 

Ostatnio jak robiłem, miałem z skądś ?  taką recepturę pt.: "krwista kaszanka"  też miałem krew prosto z  uboju i świeżą przerabiałem,

ale mnie Twój przepis 16 tki bardzo !  zainspirował  i nie wiem jak postąpić z teraz  :mellow:  żeby receptury za bardzo nie spitolić

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-497739
Udostępnij na innych stronach

 

 

No właśnie czy gotować czy wlać po rozmrożeniu świeżą ?? 

 

żeby receptury za bardzo nie spitolić

To czy dasz świeżą na gorącą kaszę czy dasz gotowaną i mieloną na drobnym sitku aż tak dużego wpływu nie będzie miało w "spitoleniu" kaszanki :) Ja zawsze dawałem i daję świeżą, po rozmrożeniu zblendowaną i przez sitko, bo coś sobie ubiłem w główce, że tak lepiej rozprowadzę krew w kaszy.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-497751
Udostępnij na innych stronach

nie wiem jak postąpić z teraz    żeby receptury za bardzo nie spitolić

 

Ja robię tak.Krew odmrażam i blenduję i już nie przecedzam przez sitko.Parzę mięso dzień wcześniej a jak mam czas to tego samego dnia.Obieram z kości i mielę, wrzucam surową krojoną wątrobę, na to wysypuję sparzoną kaszę i rozprowadzam łyżką ( bo gorąca) po całej powierzchni mięsa, wlewam krew i rosół, wrzucam przyprawy i mieszam.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-497839
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz- 28.05  ostatnie kaszaneczki poszły z grilla - i całkiem zgłupiałem ( znowu te przepalone kubki smakowe:))- przyjaciele stwierdzili - dobra ostra !  - czyli NIC NIE ZMiENiAJ :)

A propo Białej - wzorcowa :)

z serdecznymi pozdrowieniami W

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-498750
Udostępnij na innych stronach

Te kasianiunie napełnialiście w naturalne jelita  ??  bo właśnie chodzi mi o grilowanie

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-498768
Udostępnij na innych stronach

Te kasianiunie napełnialiście w naturalne jelita  ??  bo właśnie chodzi mi o grilowanie

 

Zawsze kaszankę napełniamy w jelita.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-498838
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

7.Rosół z gotowania mięsa - 2 kg

8.Rosół do gotowania kaszy - 6 kg

 

 

 

W  piątek wielkie wezwanie robię ten kawior grodzki z 16stki  ale  ja w/w ten rosół to chodzi o litry nie kg tak  ? 

Edytowane przez arkadiusz

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-502091
Udostępnij na innych stronach

A jak myslisz ile waży litr rosołu ?

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-502096
Udostępnij na innych stronach

A jak myslisz ile waży litr rosołu ?

 

Tapniete z GT-I9500

...wołowy jest cięższy.... :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-502119
Udostępnij na innych stronach

Jeśli jest  podane w recepturze  do kaszanki:

1.Sól - 17g/kg całej masy

 

więc jeśli mam na przykład: 12 kg mięsa + 3 kg. kaszy= 15 kg

więc soli daję 255 gr.?  czyli do 15 kg

 

bo kurde mało słone mi wyszło  i tak mi się widzi że policzyłem do masy mięsnej a nie do całości

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-503161
Udostępnij na innych stronach

Jeśli jest  podane w recepturze  do kaszanki:

1.Sól - 17g/kg całej masy

Więc po ugotowaniu kaszy. Jeżeli kaszy suchej jest 3 kg, to po ugotowaniu jest jej 12-15 kg ( u mnie)  więc generalnie dałeś prawie połowę mniej, ja na 24 kg farszu dałbym 480 g, bo 17 g soli wg mnie to za mało. Poza tym kaszanka po wymieszaniu przed parzeniem, powinna być lekko za słona żeby później była odpowiednia.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-503191
Udostępnij na innych stronach

Tzn  tak miałem  12 kg  mięsa i do tego wyliczyłem sól, wyszło właśnie 255 gram

nie wziąłem pod uwagę wagi kaszy. Sól i przyprawy dawałem do mixu mięsnego

potem krew kasza ect. 

 

Wydawało mi się słone mocno potem parzenie

i uwędziłem no i wydaje mi się  ciut mało słone. 

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-503207
Udostępnij na innych stronach

Tą kaszankę uwędziłeś  ??

 

Wydawało mi się słone mocno potem parzenie i uwędziłem no i wydaje mi się ciut mało słone.

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-503223
Udostępnij na innych stronach

bo kurde mało słone mi wyszło 

 

Bo w recepturze jest napisane jak wół "Całej masy" czyli parzone mięso +parzone skórki + ugotowana kasza (3+6=9)+ krew (ok.4 kg) + ew.rosół zamiast krwi.I to jest cała masa.Mięso i kasza to nie jest cała masa bo brakuje jeszcze krwi lub rosołu i krwi a tego było z 4 kg. Jak było 12 kg mięsa ze skórkami +9kg ugotowanej kaszy + 4 kg krwi =25kg X17g=425g soli.Nic dziwnego,że jest nie słone bo użyłeś jej prawie połowę mniej czyli 255g

 

 

 

 

Tą kaszankę uwędziłeś  ??

 

Można podwędzić, ale nie każdy taką lubi. 

 

 

bo 17 g soli wg mnie to za mało.

 

Czego za mało?.Czytajcie recepturę ze zrozumieniem i  uważnie i będzie dobrze. 

 

 

Jeżeli kaszy suchej jest 3 kg

 

Jak kaszy jest 3 kilo i do gotowania potrzeba 2l rosołu/kg to skąd Ci się wzięło 15 kg ? :facepalm:.To kaszę gotujesz w proporcji 1kg/3l lub 1kg/4l rosołu.?.Powinno być 9 kg kaszy po ugotowaniu.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-503227
Udostępnij na innych stronach

.....Bo w recepturze jest napisane jak wół "Całej masy" czyli parzone mięso +parzone skórki + ugotowana kasza (3+6=9)+ krew (ok.4 kg) + ew.rosół zamiast krwi.I to jest cała masa.Mięso i kasza to nie jest cała masa bo brakuje jeszcze krwi lub rosołu i krwi a tego było z 4 kg. Jak było 12 kg mięsa ze skórkami +9kg ugotowanej kaszy + 4 kg krwi =25kg X17g=425g soli.Nic dziwnego,że jest nie słone bo użyłeś jej prawie połowę mniej czyli 255g......

 

No i oto chodziło, wyjaśniła się co to jest masa :)  po prostu nie wiedziałem że to tak

bo przesolić tyle mięsa to masakra.

 

Ale nie ma tego coby...    przed chwilą dostałem info od pierwszego odbiorcy

że taką kaszankę to on chce od teraz mieć zawsze przede wszystkim wędzenie i że nie przesolona  !!!!  :D

 

Ludzie mnie już naprawdę zadziwiają... 

 

Ale z  kolei w domu zaraz powiedzieli że niedosolona :D

 

Edytowane przez robotek

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/10/#findComment-503249
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.