Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Arek zamawiam więcej.   

 

 

Mówisz i masz. :D.Ten cały dla Ciebie.

 

post-41296-0-19264300-1477214097_thumb.jpg

 

P.S

Przy okazji chciałbym obalić pewien mit, że mrożone żołądki będą pękać w czasie parzenia.Jak widać na załączonym obrazku to nie jest prawdą.Pękanie żołądków to raczej ich wada związana z obecną metodą hodowli przemysłowej.Prezentowane salcesony (był jeszcze trzeci, ale już sobie poszedł :D ) zostały wykonane z zastosowaniem żołądków mrożonych, ale świnki  w tym przypadku były z chowu gospodarczego (8-9 m-c) karmione paszą naturalną.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/12/#findComment-523454
Udostępnij na innych stronach

Cudo Panie, cudo   :tongue:  :clap:  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/12/#findComment-523458
Udostępnij na innych stronach

Mnie też sie podoba. Szkoda, że mieszkam tak daleko. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/12/#findComment-523468
Udostępnij na innych stronach

Cudo Panie, cudo    

 

 

No... CACY !!!

 

Mnie też sie podoba.

 

 

Tylu pochwał to ja dawno nie dostałem  :D .Dziękuję.

 

 

 

Szkoda, że mieszkam tak daleko.

 

 

Nigdzie nie jest daleko gdzie można dojechać. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/12/#findComment-523479
Udostępnij na innych stronach

Pytanko do "Miszcza" - ten cały to w "maćku" ? bo dla mnie "maciek" to najsmaczniejsza część salcesonu , tylko czy idzie kupić wysyłkowo ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/12/#findComment-523502
Udostępnij na innych stronach

Heniu ten w maćku nie do sprzedania. To mój osobisty. !!!  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/12/#findComment-523504
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pytanko do "Miszcza" - ten cały to w "maćku" ?

 

Oczywiście, ale już zarezerwowany.Może następnym razem. :)  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/12/#findComment-523526
Udostępnij na innych stronach

No i stało się . Popróbowaliśmy salcesoniku i śmiało można powiedzieć PYSZNIUTKI :tongue: . Już połowy nie ma. :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/12/#findComment-523880
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale jeszcze połowa jest ;)

 

 

Czyli za pyszniutki nie był :tongue::)   . Jak by był pyszniutki zjadłbym całego . :D

 

 

Gorąco p[ozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/12/#findComment-523884
Udostępnij na innych stronach

Wybornie  oglądać !  a i smakować też , a przy temacie

mam pytanie czy używaliście do salcesonu jako dodatek ogonów wołowych ?

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/12/#findComment-523887
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy używaliście do salcesonu jako dodatek ogonów wołowych ?

 

 

 

Ja nie używałem . :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/12/#findComment-523888
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam pytanie czy używaliście do salcesonu jako dodatek ogonów wołowych ?

 

Nie, ale następny będzie z dodatkiem czegoś innego.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/12/#findComment-523889
Udostępnij na innych stronach

Salceson klasa primo.  http://www.sherv.net/cm/emoticons/yes/winking-thumbs-up-smiley-emoticon.gif Dzięki za uwagi dotaczając mrożonych żołądków.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/12/#findComment-523891
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Arkadiuszu  w tym poscie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe/?p=512761

mozesz mi napisac jakie dodajesz przyprawy i ile do tego salcesonu z ozorkami?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/12/#findComment-531864
Udostępnij na innych stronach

Jak do włoskiego

1.Pieprz - 1,1g/kg

2.Czosnek - 2 g/kg

3.Kminek - 2,5g/kg 

 

Surowce peklowane.Skórki nie

 

Sól pomijam bo to zależy od tego w czym robisz i jaki masz próg słoności

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/12/#findComment-531866
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje pieknie za szybka odpowiedz :)

zrobie w tym co mam to chyba pecherz wieprzowy badz wolowy ,duzy jest ,co do soli to do kielbasy  parzonej daje 20g /kg 

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/12/#findComment-531871
Udostępnij na innych stronach

Weź pęcherz wp.Co do solenia w osłonkach naturalnych to ja mam taką metodę.Pekluję w solance 190 g/l przez 6 dni w temp.4-6 w tym jeden dzień na ociekanie.Skórek nie sole ani nie pekluję, ale jak się parzą razem z peklowanym mięsem to i tak są słone.Ozorki nastrzykuję przed peklowaniem.Parzę obieram z kości , kroję i mielę, dodaje przyprawy,  dolewam rosół w proporcji 10% wagi mięsa z kością.Ważę cały surowiec przed włożeniem do osłonki i przed dolaniem rosołu i dosalam 3g/kg. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/12/#findComment-531875
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze raz serdecznie dziekuje ,ozorki juz zapeklowalam i sa gotowe ,te mam juz wyprobowane bo robilam juz wczesniej i byly OK na slonosc, te dosalanie to wlasnie to o co mi chodzi ,nigdy nie wiem ile ..a smak po kolejnym smakowaniu zatracam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/12/#findComment-531876
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeszcze raz serdecznie dziekuje ,ozorki juz zapeklowalam i sa gotowe ,te mam juz wyprobowane bo robilam juz wczesniej i byly OK na slonosc,

 

To próbuj, ale, żeby mój sposób się sprawdził to musisz trzymać się instrukcji.Nie możesz jedno peklować w solance o innym stężeniu a drugie w innym bo farsz na końcu przed włożeniem do pęcherza musi być przesolony a na smak tego nie sprawdzisz bo nie masz doświadczenia jak przesolony.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/12/#findComment-531878
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu juz zanotowalam wszystko jak ty robisz i kolejny zrobie zgadnie z Twoja sugestia , mialam troche problem z kupnem lba i bylam zmuszona zapeklowac ozory inaczej by byl blok ozorkowy :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/12/#findComment-531911
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Niewiele mi zostało z ostatniej roboty. :(

 

post-41296-0-99696000-1483638537_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/12/#findComment-534909
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niewiele mi zostało z ostatniej roboty. :(

 

 

 Tak się chwalisz a jak mało zostało to nie poczęstujesz :facepalm::)

 

 

 Pozdrawiam serdecznie

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/12/#findComment-534939
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.