Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem 5 szt łopatki b/s,b/k,b/tł i z tego oprócz kilku szynek uzyskałem między innymi

 

 

1. 2 kg I wp z łopatki

2. 3 kg IIa wp. z łopatki

3. 1 kg III wp wykrojonej z łopatki

4. 2 kg podgardla b/s i bez gruczołów

 

Mięso zapeklowane dawką 20g/kg pół na pół soli i peksoli przez 48h

 

Przyprawy:

1.Pieprz - 1g/kg

2.Czosnek 2g/kg

3.Woda - 250 g

 

Rozdrabnianie:

 

1.I wp sitko 20 i 16 50/50%

2.II wp sitko 10

3.III wp sitko 2+ kutrowanie

4.Podgardle sitko 6

 

Po załadowaniu do osłonek celulozowych wędziłem w temp. 45-55C, a następnie parzyłem do uzyskania w środku 68C. Po parzeniu kiełbasa wisiała sobie 3 dni do utraty na wadzę 10%

 

 

A oto efekt końcowy:

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 364
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dziś kabanosy i trochę dodatków.

 

Zakupiłem szynkę z biodrówką i 5 kg II wp.Do otrzymania I wp użyłem mięsień półbłoniasty i biodrówkę.Po klasyfikacji otrzymałem:

 

 

Przyprawy:

1.Mięso zapeklowane mieszanką soli i peksoli 50/50 przez 72h - 20g/kg

2.Pieprz - 1,4g/kg

3.Gałka - 1g/kg

4.Kminek - 1g/kg

 

Rozdrobnienie:

 

 

 

 

 

 

 

 

Po wędzeniu i podpiekaniu:

 

 

 

Niestety podpiekanie w mojej komorze z użyciem grzałki 2000W ( 72C to górna granica) nie sprawdziło się i musiałem na drugi dzień rozpalić wędzarnię i podpiec kabanosy.Teraz się suszą. Przekrój zamieszczę później. Jak dla mnie trochę za chude, ale takie było zamówienie mojej LP i wnucząt.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/#findComment-164453
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Słowo się rzekło, to przepis na białą z peklowanego mięsa.

Skład surowcowy.

1.I wp - 0,70 kg - sitko 12
2. IIa wp - 4,2 kg - sitko 8
3. III wp - 1,2 kg - sitko 3 dwukrotnie
Podgardle - 1 kg - sitko 6

Przyprawy.

1.Mięso peklowane mieszanka soli/peksoli 50/50 - 20g/kg przez 3 dni
2.Pieprz - 1g/kg
3.Majeranek - 1,5g/kg
4.Czosnek - 2g/kg
Zimna woda w ilości 800ml


http://img17.imageshack.us/img17/5645/dsc03583bk.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/#findComment-205499
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

A tak wyglądają kabanosy z ostatniej produkcji po suszeniu i utracie 40% wagi.Strzelają jak z bicza. :grin:

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/#findComment-220484
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Jak widać warunki do suszenia nie za dobre.Co prawda pleśń szlachetna bo biała,ale nie porządana na a'la krakowskiej z dzika. Zastosowano konstarowskie :grin: sposoby :wink: i oto fekt.

 

Przed

 

 

i po

 

 

i dalej do suszenia ,ale już w innym pomieszczeniu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/#findComment-233484
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kabanoski już podeschły.

 

P.S."Buźka" :grin: i golonka na sobotni salceson już się peklują :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/#findComment-239938
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

I żeby nie było ,że tylko rybą się żywimy to troszkę kiełbaski z połcia do tej pysznej :thumbsup: rybki faszerowanej zrobiłem i troszeczkę łososia wędzonego na gorąco :grin:

 

 

http://imageshack.us/a/img32/1314/003oxt.jpg

 

http://imageshack.us/a/img197/2627/006ynj.jpg

 

http://imageshack.us/a/img6/5407/008kxo.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/#findComment-243264
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz możesz się podzielić przepisami na tą kiełbaskę jak i na paprykę?

Mogę ,ale z kiełbasą będzie problem bo robiłem z tego co mi w ręce wpadło :grin: .

 

Papryka w oleju

 

1.Papryka czerwona ,

2. Olej

3.Czosnek

4.Majeranek lub inne zioła

5.Sól

 

Całą paprykę myjemy i kładziemy na blasze i do piekarnika.Temp .200C opiekacz.

Jak papryka się podpiecze ( trzeba obracać) tak ,że wierzchu jest już lekko przypalona i odstaje skórka to wyjmujemy i wsadzamy do torebki foliowej i zawiązujemy.Czekamy ok. 0,5 h , zdejmujemy skórkę i pozbywamy się gniazd nasiennych i pestek.Wkładamy do słoika ,solimy,dajemy po jednym ząbku czosnku , majeranek i zalewamy gorącym olejem (120C) i zamykamy na gorąco.Można zalać zimnym olejem, ale wtedy konieczna jest pasteryzacja

 

Teraz kiełbasa z tym, że będzie to przepis orientacyjny jeśli chodzi o skład surowcowy.

 

Kiełbasa z "połcia"

 

1.I wp - ok 1,5kg z łopatki

2.II wp- ok. 30% tłuszczu - ok. 3,5 kg - z obróbki szynek

3 II wp. ok. 50% tłuszczu - ok.2 kg

 

Przyprawy

1.Pieprz - 1g/kg

2. Majeranek - 1.5g/kg

3.Jałowiec - 1-1,5g /kg

4.0,5 l zimnej wody

 

Wszystkie klasy zapeklowane razem mieszanką 50/50 soli/peklosoli dawką 20 g/kg

Rozdrabnianie na jednym sitku 10 mm. Mieszanie do anielskich.Nabijana w jelita 28/30, wędzona ,parzona przez 20 min. w wodzie o temp.72C.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/#findComment-243479
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Poplasterkowana i zapakowana.Dwie krakowskie wp. i jedna a'la Żywiecka z dzika podsuszane.

 

 

http://img560.imageshack.us/img560/3777/002khh.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/#findComment-249459
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zgaduj, zgadula :grin: .Jaka to będzie kiełbasa?

 

 

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/#findComment-260276
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Po wczorajszym zadymianiu na zimno dzisiaj nastąpiła pierwsza degustacja chorizo .

Pierwszy wniosek to jeszcze za wcześnie.Kiełbasa musi jeszcze trochę powisieć.Po drugie jak na razie mnie smakiem nie powala.

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/#findComment-261877
Udostępnij na innych stronach

Byłem, próbowałem.... smakuje "właściwie dla tego typu produktu" :cool: jednak potrzeba mu czasu bo konsystencja jest jeszcze "żywa"
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/#findComment-262068
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dostałem w prezencie od kolegi kiełbasę białą ,którą zrobił na święta.Niestety nie mogę na razie napisać jak smakuje bo potrzebuję Waszej opinii a ja mogę być podejrzany o nieobiektywną ocenę.Dodam tylko ,że podstawowy skład to I wp. z szynki i I wp. z łopatki z dodatkiem gorącej wody.

Tylko proszę bez wazeliny. :grin:.Później napiszę jak smakuje.

 

.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/#findComment-276413
Udostępnij na innych stronach

Wygląda bardzo apetycznie, widać że przy krojeniu się nie rozpada pomimo dodania gorącej wody, a i tłustego też troszkę dodane. Dla mnie bomba, też białą robię z tego asortymentu. No i soczki nie wyciekają. W smaku pewnie :thumbsup: .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/#findComment-276419
Udostępnij na innych stronach

bo o nieostry nóż Ciebie nie posądzam

I dobrze Henio sądzisz :grin: .Dodam jeszcze ,że I wp z szynki została pokrojona a I wp z łopatki zmielona na sitku 6mm.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/#findComment-276420
Udostępnij na innych stronach

.Niestety nie mogę na razie napisać jak smakuje bo potrzebuję Waszej opinii a ja mogę być podejrzany o nieobiektywną ocenę.Dodam tylko ,że podstawowy skład to I wp. z szynki i I wp. z łopatki z dodatkiem gorącej wody.

Jak dla mnie wygląda bardzo smakowicie.. wiem że napiszesz że jest za chuda... :wink:

co wynika z podanego składu :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/#findComment-276421
Udostępnij na innych stronach

Przede wszystkim jest robiona na peklosoli i za mało masy wiążącej ,może za słabo wyrobiona ?

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/#findComment-276434
Udostępnij na innych stronach

biała wcale nie musi mieć dużo masy wiążącej, w plasterki się jej przecież nie kroi

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/#findComment-276436
Udostępnij na innych stronach

Czy nie zauważyliscie co pisze Arkadiusz?:

Dodam tylko ,że podstawowy skład to...

- to nie wyklucza użycia innych surowców
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/#findComment-276486
Udostępnij na innych stronach

to nie wyklucza użycia innych surowców

Ale co więcej można powiedzieć,mając do dyspozycji tylko zdjęcie ?

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/#findComment-276487
Udostępnij na innych stronach

to nie wyklucza użycia innych surowców

 

To nie jest podpucha :grin: .Proszę się nie bać napisać swoja opinię.Podbiję temat i wyjaśnię.Może źle się wyraziłem. :sad:.Skład podstawowy i jedyny , żadnych innych dodatków prócz gorącej wody i przypraw nie ma.

Czekam na dalsze komentarze szczególnie od osób ,które są w stanie na podstawie zdjęcia i podanego składu ocenić czy wyrób będzie pierwsza klasa czy niezjadliwy.

 

A może mała sonda. :grin:

Kto z podanego składu zrobiłby kiełbasę białą ?.Przypomnę ,że 80% to Iwp z szynki pokrojone w małe kawałki 0,5x0,5 cm i 20% to Iwp z łopatki zmielone na sitku 6mm.Wszystko wymieszane z dodatkiem ok.8% gorącej wody o temp.80C

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/#findComment-276514
Udostępnij na innych stronach

Kto z podanego składu zrobiłby kiełbasę białą ?.

chyba nikt a już na pewno nie TY :lol: (tłustożerco :grin: )

smakuje pewnie jak krucha szynkowa

zastanawia mnie tylko jakim cudem się nie rozpada :rolleyes:

inną sprawą jest to czym była mielona ta I z łopatki i z czego ta "I" została pozyskana bo w łopatce są różne partie o różnej kleistości.....

zmielenie na 6 z zelmerze jest nietożsame co np ręczną i należy potraktować już jako 4 a nawet 3

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/#findComment-276522
Udostępnij na innych stronach

Maszynka zelmer. Jedynka z łopatki pozyskana z mięśnia trójgłowego.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/#findComment-276524
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.