Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Arek jeśli można zapytać.

 

Kto pyta nie błądzi :D .I wp. pozyskana z  szynki, ale bez mięśnia czterogłowego, IIa wp. to mięso z obróbki szynek o zawartości tłuszczu 15-20% a III to mięso z golonek, które śmiało można zastąpić II wołową tylko ja bym dał trochę mniej wołowiny powiedzmy 1 kg.i chwatit.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-339265
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 364
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dostałem na spróbowanie.Ostraaaaaaaaaaaaaaaa. :cry:

 

Przed parzeniem

post-41296-0-79210000-1394303555_thumb.jpg

 

i po

post-41296-0-56250900-1394303564_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-339485
Udostępnij na innych stronach

Witam

dzieki Arek. Hmm dopiero dzisiaj odczytałem twoja odpowiedź - awaria neta. Zrobiłem w sobotę białą wg twojego przepisu. Od razu powiem, że to chyba jedna z lepszych jakie udało mi sie wykonać. 

Obstawiałem, ze użyłeś łopatki dlatego to z niej wykonałem wyrób, a III wp zastąpiłem II woł - gulaszowe. 

Miałem jak zwykle dwa problemy z którymi sobie nie radzę:

klasyfikacja. To u mnie leży kompletnie. Jak zacząłem pozyskiwać I wp z łopatki to zrobiło mi się jej jakoś bardzo mało :D Musiałem lecieć do sklepu i dokupić. To konieczne są praktyczne korepetycje.

Dwa. Czosnek. Albo na rynku jest problem z dobrym towarem albo ja mam jakieś skrzywienie. Ciągle mi go mało w wyrobach. Ostatnio robiłem frankfurterki wg Mirka i dałem z ręki trochę granulowanego i było super. 

Tylko nie bardzo wiem jakie są proporcje świeży - granulowany

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-339841
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa z łopatki i do tego jeszcze wołowina jako III to może wyjść za ścisła.No i I wp. w łopatce to jak kot napłakał.Drugim razem kup szynkę może być bez kulki bo i tak do kiełbasy jej nie dasz, poklasyfikuj i zrób jeszcze raz a poczujesz różnicę.Jak szynka będzie z kulką to kulkę przeznacz na wędzonkę.

 

 

 

klasyfikacja

 

 

Klasyfikacja to podstawa.Przykro mi bardzo ,ale ja nie umiem pisać przepisów dla Zosi. :D


 

 

To konieczne są praktyczne korepetycje.

 

Trochę za daleko mieszkasz, ale ja zawsze do dyspozycji. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-339914
Udostępnij na innych stronach

 

 

Klasyfikacja to podstawa.Przykro mi bardzo ,ale ja nie umiem pisać przepisów dla Zosi.

Rozumiem że nie mogłeś się powstrzymać :)  :facepalm: 

 

 

Trochę za daleko mieszkasz, ale ja zawsze do dyspozycji.

No trochę za daleko. Szkoda. Mam nadzieję że na zlocie w Antoninie uda mi się nadrobić zaległości. Dzięki Arek za porady. Następnym razem zrobię z szynki. Pozdrawiam

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-339995
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam nadzieję że na zlocie w Antoninie uda mi się nadrobić zaległości.

 

 

 No to chyba się szykują długie rozmowy Polaków  .  :D :D 

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-339999
Udostępnij na innych stronach

 

 

Klasyfikacja to podstawa.Przykro mi bardzo ,ale ja nie umiem pisać przepisów dla Zosi.

To się naucz. :tongue:  :D  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-340011
Udostępnij na innych stronach

 

 

Drugim razem kup szynkę może być bez kulki bo i tak do kiełbasy jej nie dasz, poklasyfikuj i zrób jeszcze raz a poczujesz różnicę.Jak szynka będzie z kulką to kulkę przeznacz na wędzonkę.

Arek czytałem, ze kulke można stosować jako klej. Mógłbyś coś więcej napisać. 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-340435
Udostępnij na innych stronach

Z kulki to ja robię szynkę a klej to z II wołowej, łopatki lub III wp.A do niektórych kiełbas żadnego kleju nie dodaję.Wszystko zależy od tego jakie mam mięso.Jak dłużej porobisz to będziesz czuł w ręku co dodać a co nie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-340476
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Parówki wieprzowe się kończą to teraz czas na parówki a'la dietetyczne.Surowiec to peklowane:  II indyk, II wołowa i podgardle.Przyprawy jak do klasycznych parówek.Gałka 0,6 g/kg i pieprz biały 1,1 g/kg.Mielenie trzykrotnie na sitku 3 mm. i dużo zimnej wody  jakieś 30% wagi mięsa.Powiecie wodolejca :rolleyes: .A co tam wydajność też się liczy a woda to najtańszy surowiec. :D

 

post-41296-0-44208500-1396772962_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-344663
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 

 

woda to najtańszy surowiec.
 

Oj nie , ja robiąc białą wielkanocną dodawałem wodę    niegazowaną i tak dla testu do kilku kiełbasek dałem gazowaną . Te kiełbaski z gazowaną były też ściśle napełnione , ale po parzeniu wyglądały jak bym je powietrzem pompował . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-348996
Udostępnij na innych stronach

 

 

jakie dajesz proporcje mięsa na te parówki a'la dietetyczne

 

To było tak:

 

1. 2.2 kg II z indyka

2. 0,9 kg podgardla

3. 1,1 kg II wołowej 

 

Jak widać one takie dietetyczne jak ja baletmistrz. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-349039
Udostępnij na innych stronach

Mielę II z indyka i II woł. razem .Tłuszcz mielę  pierwszy raz oddzielnie.Po zmieleniu pierwszy raz do II z indyka i II woł. dodaję wodę ok. 20%, przyprawy i mieszam do wchłonięcia i mielę drugi raz  i w trakcie tego mielenia dodaję  partiami tłuszcz .Po dwukrotnym zmieleniu wszystkiego jeszcze raz mieszam, albo jak mi się chce mielę wszystko trzeci raz.Każde mielenia na sitku 3 mm.Staram się aby temp. mięsa była w okolicy 10-15 C.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-349143
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu a co moge dodac do tego zamiast podgardla ,tu dostac tego nie dostane ,bo juz pytalam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-349172
Udostępnij na innych stronach

Ja nie Arek ale tłustym boczkiem albo słoniną karkową

 

Użył bym raczej tłustego boczku.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-349185
Udostępnij na innych stronach

 dziekuje :)  boczkow to mam do wyboru ,slonina to sa u nas takie "plasterki "na 5 mm przynajmniej malo krojenia jak chce sie zrobic smalec :)

boczku uzylam jak robilam wielkanocna ,to co ladne poszlo na rolade boczkowa reszta do kielbasy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-349200
Udostępnij na innych stronach

 

 

A wędzi się w tem. 50 stopni pod kolor?, a parzy w tem 75 stopni przez 20 minut? 

 

Wędzi się pod kolor.U mnie to trwa ok.1,5-2h a parzy przez 10 min w wodzie o temp. 60-65 C.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-349210
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.