arkadiusz Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 7 Marca 2014 (edytowane) Arek jeśli można zapytać. Kto pyta nie błądzi .I wp. pozyskana z szynki, ale bez mięśnia czterogłowego, IIa wp. to mięso z obróbki szynek o zawartości tłuszczu 15-20% a III to mięso z golonek, które śmiało można zastąpić II wołową tylko ja bym dał trochę mniej wołowiny powiedzmy 1 kg.i chwatit. Edytowane 8 Marca 2014 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-339265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 8 Marca 2014 (edytowane) Dostałem na spróbowanie.Ostraaaaaaaaaaaaaaaa. Przed parzeniem i po Edytowane 8 Marca 2014 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-339485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 8 Marca 2014 Hmmm peperonczino .... Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-339488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 10 Marca 2014 Witamdzieki Arek. Hmm dopiero dzisiaj odczytałem twoja odpowiedź - awaria neta. Zrobiłem w sobotę białą wg twojego przepisu. Od razu powiem, że to chyba jedna z lepszych jakie udało mi sie wykonać. Obstawiałem, ze użyłeś łopatki dlatego to z niej wykonałem wyrób, a III wp zastąpiłem II woł - gulaszowe. Miałem jak zwykle dwa problemy z którymi sobie nie radzę:klasyfikacja. To u mnie leży kompletnie. Jak zacząłem pozyskiwać I wp z łopatki to zrobiło mi się jej jakoś bardzo mało Musiałem lecieć do sklepu i dokupić. To konieczne są praktyczne korepetycje.Dwa. Czosnek. Albo na rynku jest problem z dobrym towarem albo ja mam jakieś skrzywienie. Ciągle mi go mało w wyrobach. Ostatnio robiłem frankfurterki wg Mirka i dałem z ręki trochę granulowanego i było super. Tylko nie bardzo wiem jakie są proporcje świeży - granulowany pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-339841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 10 Marca 2014 Kiełbasa z łopatki i do tego jeszcze wołowina jako III to może wyjść za ścisła.No i I wp. w łopatce to jak kot napłakał.Drugim razem kup szynkę może być bez kulki bo i tak do kiełbasy jej nie dasz, poklasyfikuj i zrób jeszcze raz a poczujesz różnicę.Jak szynka będzie z kulką to kulkę przeznacz na wędzonkę. klasyfikacja Klasyfikacja to podstawa.Przykro mi bardzo ,ale ja nie umiem pisać przepisów dla Zosi. To konieczne są praktyczne korepetycje. Trochę za daleko mieszkasz, ale ja zawsze do dyspozycji. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-339914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 10 Marca 2014 Klasyfikacja to podstawa.Przykro mi bardzo ,ale ja nie umiem pisać przepisów dla Zosi. Rozumiem że nie mogłeś się powstrzymać Trochę za daleko mieszkasz, ale ja zawsze do dyspozycji. No trochę za daleko. Szkoda. Mam nadzieję że na zlocie w Antoninie uda mi się nadrobić zaległości. Dzięki Arek za porady. Następnym razem zrobię z szynki. Pozdrawiam pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-339995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 10 Marca 2014 Mam nadzieję że na zlocie w Antoninie uda mi się nadrobić zaległości. No to chyba się szykują długie rozmowy Polaków . :D Gorąco pozdrawiam Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-339999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 10 Marca 2014 Klasyfikacja to podstawa.Przykro mi bardzo ,ale ja nie umiem pisać przepisów dla Zosi. To się naucz. www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-340011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 13 Marca 2014 Drugim razem kup szynkę może być bez kulki bo i tak do kiełbasy jej nie dasz, poklasyfikuj i zrób jeszcze raz a poczujesz różnicę.Jak szynka będzie z kulką to kulkę przeznacz na wędzonkę. Arek czytałem, ze kulke można stosować jako klej. Mógłbyś coś więcej napisać. pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-340435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 13 Marca 2014 (edytowane) Z kulki to ja robię szynkę a klej to z II wołowej, łopatki lub III wp.A do niektórych kiełbas żadnego kleju nie dodaję.Wszystko zależy od tego jakie mam mięso.Jak dłużej porobisz to będziesz czuł w ręku co dodać a co nie. Edytowane 13 Marca 2014 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-340476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Parówki wieprzowe się kończą to teraz czas na parówki a'la dietetyczne.Surowiec to peklowane: II indyk, II wołowa i podgardle.Przyprawy jak do klasycznych parówek.Gałka 0,6 g/kg i pieprz biały 1,1 g/kg.Mielenie trzykrotnie na sitku 3 mm. i dużo zimnej wody jakieś 30% wagi mięsa.Powiecie wodolejca .A co tam wydajność też się liczy a woda to najtańszy surowiec. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-344663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 .Powiecie wodolejca Ja tak nie powiem, ale powiem, że jajecarz z Ciebie Arku Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-344675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 jakie dajesz proporcje mięsa na te parówki a'la dietetyczne Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-348991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 woda to najtańszy surowiec. Oj nie , ja robiąc białą wielkanocną dodawałem wodę niegazowaną i tak dla testu do kilku kiełbasek dałem gazowaną . Te kiełbaski z gazowaną były też ściśle napełnione , ale po parzeniu wyglądały jak bym je powietrzem pompował . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-348996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 jakie dajesz proporcje mięsa na te parówki a'la dietetyczne To było tak: 1. 2.2 kg II z indyka2. 0,9 kg podgardla3. 1,1 kg II wołowej Jak widać one takie dietetyczne jak ja baletmistrz. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-349039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 ak widać one takie dietetyczne jak ja baletmistrz. Dodaj cztery rolki papieru toaletowego i wtedy będą . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-349056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Jeszcze mam pytanko, wodę lodowatą dodaje się podczas mielenia partiami czy po zmieleniu zaraz? Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-349112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Mielę II z indyka i II woł. razem .Tłuszcz mielę pierwszy raz oddzielnie.Po zmieleniu pierwszy raz do II z indyka i II woł. dodaję wodę ok. 20%, przyprawy i mieszam do wchłonięcia i mielę drugi raz i w trakcie tego mielenia dodaję partiami tłuszcz .Po dwukrotnym zmieleniu wszystkiego jeszcze raz mieszam, albo jak mi się chce mielę wszystko trzeci raz.Każde mielenia na sitku 3 mm.Staram się aby temp. mięsa była w okolicy 10-15 C. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-349143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 A wędzi się w tem. 50 stopni pod kolor?, a parzy w tem 75 stopni przez 20 minut? Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-349169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Arkadiuszu a co moge dodac do tego zamiast podgardla ,tu dostac tego nie dostane ,bo juz pytalam https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-349172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Ja nie Arek ale tłustym boczkiem albo słoniną karkową Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-349181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 (edytowane) Ja nie Arek ale tłustym boczkiem albo słoniną karkową Użył bym raczej tłustego boczku. Edytowane 29 Kwietnia 2014 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-349185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 dziekuje boczkow to mam do wyboru ,slonina to sa u nas takie "plasterki "na 5 mm przynajmniej malo krojenia jak chce sie zrobic smalec boczku uzylam jak robilam wielkanocna ,to co ladne poszlo na rolade boczkowa reszta do kielbasy https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-349200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 A wędzi się w tem. 50 stopni pod kolor?, a parzy w tem 75 stopni przez 20 minut? Wędzi się pod kolor.U mnie to trwa ok.1,5-2h a parzy przez 10 min w wodzie o temp. 60-65 C. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-349210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Dzięki kolego Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/4/#findComment-349317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi