tubis3 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 13 Grudnia 2013 (edytowane) Tak przygotowane mięsko wiesza się w na kołu na około 5-7 dni.A gdzie dokładnie to powiesiłeś, w jakiej temperaturze to wisiało? jest odpowiedź, sorki nie doczytałem do końca posta. Edytowane 13 Grudnia 2013 przez tubis3 Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/2/#findComment-320306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Podobnie jak większość przedświąteczny weekend był bardzo pracowity. Musiałem uwędzić i zaparzyć 34 gr mięsa co jak na moje dotychczasowe wyczyny jest ilościa rekordową.Podobnie jak u Mirka większość powędrowała do znajomych i rodziny. Jak przy każdym wędzeniu staram się debiutować z czymś nowym.Tym razem słonina podwędzana. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/2/#findComment-322428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Musiałem uwędzić i zaparzyć 34 gr mięsa To raczej malutko. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/2/#findComment-322431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Michale też masz chyba jak ja zmęczenie przedświąteczne .... Musiałem uwędzić i zaparzyć 34 gr mięsa Za wyroby szósteczka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/2/#findComment-322432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Musiałem uwędzić i zaparzyć 34 gr mięsa To się specjalnie nie narobiłeś Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/2/#findComment-322435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Ha ha bardzo śmieszne ale powiem wam że słoninka pierwsza klasa. Serio. Jak masełko. Wędziłem na dwa razy. Mięsko podzieliłem na dwie partie. Ale coś źle wymierzyłem i do drugiego wędzenia słoninka mi sie nie zmieściła. No wiec po drugim wedzeniu, coś koło 22:00 załadowałem słoninę, wsadziłem do paleniska kilka kawałków olchy, przymknąłem drzwiczki i poszedłem parzyć wędzonki. A że zgodnie z zaleceniami Mirka podczas wędzenia nie czytam to zacząłem czytanie podczas parzenia - nic nie mówiłeś że podczas parzenia nie wolno No i zapomniałem o słonince. Rano lecę i patrzę połowa drzewa została. No to podpaliłem jeszcze raz i tak całą niedzielę sie pomalutku dymiło. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/2/#findComment-322444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Musiałem uwędzić i zaparzyć 34 gr mięsa co jak na moje dotychczasowe wyczyny jest ilościa rekordową. Jeżeli to są 34 gramy może grosze :D to i ja bym miał z tym problem Pięknie wygląda spiżarnia z samodzielnie wykonanymi wyrobami . :clap: . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/2/#findComment-322452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Ale wdepnąłem z tymi 34 gr Teraz macie ubaw. Nie krepujcie sie. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/2/#findComment-322457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Jeżeli pożyczasz to na jaki procent ? Panie Michale - nie przejmuj się. Pozdrawiam Przed Świątecznie i szacunek za ten połeć Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/2/#findComment-322460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 23 Grudnia 2013 oj tam oj tam nieważna ilość a robota taka sama Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/2/#findComment-322463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Teraz macie ubaw. Nie krepujcie sie ...bo nic tak nie cieszy jak ludzkie nieszczęście fajnie , przynajmniej przed świętami trochę na wesoło Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/2/#findComment-322464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Słonina wygląda świetnie tylko podwędzałeś czy używałeś jakichś przypraw może ? Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/2/#findComment-322465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Dwa tygodnie w soli. Parzenie około 15 min i posypałem świeżo zmielonym pieprzem i papryką. Poczekaj, sprawdzę czy wszystko dobrze napisałem, nie chcę cie wprowadzać w błąd bo ostatnio to różne rzeczy pisze. Ok wszystko gra. Tak jak napisałem Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/2/#findComment-322470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Dzięki spróbuje następnym razem Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/2/#findComment-322473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Polecam. Na prawdę super smak. Gonzo radził żeby sie z nią nie pitolić i wędzić jak inne wyroby. Ja wędziłem dwa dni ale nie było to założone - wynikało z tego że nie zmieściłem słoniny razem z szynkami. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/2/#findComment-322504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 WitamPogoda sprzyjała więc weekend spędzony pracowicie.Od dłuższego czasu przymierzałem się do zrobienia Kiełbasy Szynkowej. No i poszło. Analizowałem kilka przepisów np.: Miro czy Szczepana i w oparciu o te przepisy powstała moja. Kolejny wyrób to takie moje eksperymenty - nazwa robocza Kanapkowa lub Czosnkowa. Do jej wyrobu zapożyczyłem recepturę Kiełbasy Halusi, z tym że do jej wykonania użyłem osłonki białkowej fi 80 i jako że lubię czosnek dałem go około 15 gr/kg. Reszta to przepis Halusi. Nie mogłem się również oprzeć pokusie i namowom domowników. W większej tym razem ilości przygotowałem specjał Mirka - baleron w słoiku.Wygrzebałem z soli parę kawałków słoniny, która leżała tam ponad dwa tygodnie. Wędzenie dwa dni i do mrozu. Na koniec wisienka na torcie. Żur Staropolski by Paweljack. Absolutny hit. Przynajmniej nauczyłem się prażyć cebulę. Paweł wielkie dzięki. [attachment=11769:P1080843.JPG] Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/2/#findComment-346499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Kanapkowa wygląda pierwszorzędnie Wędzonki wzorcowo uwędzone.Jednak wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim jest bezkonkurencyjna Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/2/#findComment-346511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Pogoda sprzyjała więc weekend spędzony pracowicie. Już się cieszę że będziesz w Antoninie na zlocie . Wyroby Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/2/#findComment-346513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Jednak wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim jest bezkonkurencyjna Nie ma nawet o czym mówić. Przyjemność z wędzenia.Jeśli idzie o wyroby to rodzinka podzielona. Dzieci zajadały się szynkową a żonka upodobała sobie kanapkową. Dzisiaj ostatni etap tyndalizacji a jutro degustacja baleronu ze słoika by Miro. Już się cieszę że będziesz w Antoninie na zlocie . Wyroby Dzieki Andrzeju. Ja też się nie mogę doczekać. Pamiętasz wczoraj pisałem w innym wątku o klasyfikacji łopatki. Trzeba by z niej od razu coś ukręcić? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/2/#findComment-346640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Pamiętasz wczoraj pisałem w innym wątku o klasyfikacji łopatki. Trzeba by z niej od razu coś ukręcić? Na szybko można zawsze kiełbaskę zrobić . :D Służę moją pomocą . :D Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/2/#findComment-346660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Na szybko można zawsze kiełbaskę zrobić Może Kiełbasę Pobiedziska? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/2/#findComment-346765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Może Kiełbasę Pobiedziska? No to musimy ustalić co i jak . Jednak na początek należało by porozmawiać z organizatorem . Oczekuję propozycji na PW Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/2/#findComment-346769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Witammojej przedświątecznej produkcji ciąg dalszy Przed świętami zebrało się trochę zamówień. To od rodziny to od sąsiadów no i na własne potrzeby. Chyba ze 30 kg mięcha.W ruch poszły szynki, schaby, boczki. No i obowiązkowo biała kiełbasa po raz kolejny wg przepisu Arkadiusza. Nie obeszło sie również bez małej impeowizacji. Zrobiłem kiełbasę wg przepisu Andrzeja - Kiełbasa Pobiedziska. Część zapakowałem w kiełbaśnice a część w osłonki białkowe fi 50. Wszystko wyszło bardzo smaczne. Nie próbowałem tylko białej - to jutro. Wszystkim forumowiczom najlepsze życzenia świąteczne. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/2/#findComment-347656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Bardzo ladny wyrob,pozdrawiam i zycze wszystkiego najlepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/2/#findComment-347663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 mojej przedświątecznej produkcji ciąg dalszy Superowo to wszystko wygląda . . Wiem bo to też miałem jak na stole pojawiają się nasze , własne , osobiste wyroby . Radość nie do opanowania . :frantics: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8756-wyroby-by-micha%C5%82/page/2/#findComment-347666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.