Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby by Michał


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
181 odpowiedzi w tym temacie

#1 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 04 lis 2013 - 13:58

A co mi tam. Pochwalę się i moimi wyrobami. Oczywiście nie będzie ich tyle co u doświadczonych forumowiczów i nie będą to moje autorskie przepisy tylko zapożyczone ze strony. Nie ta liga.

Na początek kilka fotek z produkcji 5 kg białej. 

Załączone pliki

  • Załączony plik  1.jpg   77,2 KB   30 Ilość pobrań
  • Załączony plik  2.jpg   68,81 KB   26 Ilość pobrań
  • Załączony plik  3.jpg   71,39 KB   26 Ilość pobrań
  • Załączony plik  5.jpg   73,14 KB   25 Ilość pobrań
  • Załączony plik  6.jpg   76,92 KB   26 Ilość pobrań


#2 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 04 lis 2013 - 16:26

Na początek kilka fotek z produkcji 5 kg białej. 

Wygląda to wcale wcale :clap: mam nadzieję,że innymi swoimi wyrobami też się pochwalisz :D Pozdrawiam :thumbsup:   



#3 ralf325

ralf325

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 418 postów

Napisano 04 lis 2013 - 19:49

I fajnie chwal sie wszystkim co robisz a poza tym to witam ziomka ;)



#4 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 04 lis 2013 - 19:51

Misiu za wysoka temperatura parzenia :)



#5 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 04 lis 2013 - 20:00

Michał brawo. Napisz jak Ci smakuje ?

Pozdrawiam.



#6 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1688 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 04 lis 2013 - 20:07

Fajny wyrób! Co to za nadziewarka?



#7 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1328 postów

Napisano 04 lis 2013 - 20:26

Misiu za wysoka temperatura parzenia :)

 

Jeden ze sposobów przygotowania kiełbasy surowej do spożycia:
Parzenie polega na wrzuceniu surowej kiełbasy do wody o temp. ok. 73 st.C i parzeniu do chwili osiągnięcia temperatury 68-70 st.C wewnątrz kiełbasy (ok. 25 - 35 min.) jest wtedy soczysta i najlepsza.

... a to tylko uzupełnienie postu Arkadiusza :facepalm: ja korzystam z tego przepisu ze strony głównej i rzeczywiście jest super :tongue:



#8 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 04 lis 2013 - 20:31

Co to za nadziewarka?

 

Chińczyk :)  



#9 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 04 lis 2013 - 23:01

Wygląda to wcale wcale mam nadzieję,że innymi swoimi wyrobami też się pochwalisz  Pozdrawiam

Dzieki :) na razie nie ma czym sie chwalić. Tylko kopiuje sprawdzone przepisy. Ale radochę mam jak nie wiem co.

I fajnie chwal sie wszystkim co robisz a poza tym to witam ziomka

a witam, witam :)

Misiu za wysoka temperatura parzenia

Hej Arkadiusz :) tak wiem. Moja kuchenka zaczyna fiksować. Czasem nie wiedzieć czemu grzeje na maxa lub odwrotnie. Niby Bosch ale może to chiny? :D

Michał brawo. Napisz jak Ci smakuje ?

Cześć Miro :)  :)  Fajnie że zajżałeś :)

Hmm uważam że to nie najlepsza biała jaką wykonałem. Po pierwsze podczas krojenia troche sie rozwala. Przeanalizowałem wszystkie czynności i doszedłem do wniosku że niezbyt dokładnie wymieszałem farsz, szczególnie klej z wołowiny. Było kilku kibiców, małe zamieszanie ale książek nie czytałem, zgodnie z twoimi zaleceniami :D Następnym razem muszę się do tego przyłożyć. Po drugie. Mam problem z czosnkiem . Jak dla mnie za mało. Rodzinka mówi że jest ok ale sam nie wiem. Ja go tam w ogóle nie czułem. Dałem około 50 gr/kg. Tym razem kupiłem u ogrodnika który przysiegał że to jego produkcja ale podczas obierania i wyciskania jakoś tak miał słaby power. Generalnie bardzo fanie wyszła, trochę pokombinowałem z solą i pieprzem i pod tym względem jak dla mnie super. Podczas poprzedniej produkcji kiełbasy Halusi psioczyłem na jelita ale teraz muszę to odszczekać. Użyłem tych samych ale poządnie je wymoczyłem i były ok. Miałem zamiar całość zamrozić ale po kiełbasie nie ma śladu.

Fajny wyrób! Co to za nadziewarka?

Nadziewarkę kupiłem w Sosnowcu. Nazywa się Oscar Cook i napisane jest że robiona w Austrii ;) Arek pewnie ma racje że to Chiny ale jestem z niej zadowolony. Jak na moje umiejętności i skalę produkcji w zupełności mi wystarcza. Nie mam żadnych problemów. No poza tym że lejek jest do kitu bo nie ma odpowietrzenia - rowków lub frezów. Ale przy pomocy wykałaczki jakoś daję sobie radę. 



#10 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 05 lis 2013 - 06:10

Dzieki na razie nie ma czym sie chwalić. Tylko kopiuje sprawdzone przepisy. Ale radochę mam jak nie wiem co.

Nie myśl sobie , że tylko ty masz patent na radochę , radochę to my mamy wszyscy jak robimy a jeszcze wiekszą jak wyjdzie dobry wyrób  :D

Misiu za wysoka temperatura parzenia

Ten to ma oczy :rolleyes: De best z Ciebie Arku :thumbsup: Pozdrawiam :D  



#11 jpionka

jpionka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów
  • MiejscowośćPruszcz Gdański

Napisano 05 lis 2013 - 08:57

 

 Po drugie. Mam problem z czosnkiem . Jak dla mnie za mało. Rodzinka mówi że jest ok ale sam nie wiem. Ja go tam w ogóle nie czułem. Dałem około 50 gr/kg. Tym razem kupiłem u ogrodnika który przysiegał że to jego produkcja ale podczas obierania i wyciskania jakoś tak miał słaby power.

 

 

Witam ,

 

też lubię czoch , ale Ty chyba trochę przegiąłeś.

Chciałeś pewnie napisać 5g/kg , co moim zdaniem w zależności od gatunku czosnku, 

może być ciut za  mało.

7-9 g/kg farszu jest już hard.... i na pewno  go czuć każdym wyrobie.

 

pozdrawiam



#12 Bandolini

Bandolini

    Stały bywalec

  • Zbanowani
  • 358 postów
  • Miejscowośćnie za duża, nie za mała a w sam raz by cieszyć się życiem, wśród śpiewu ptaków. Bo tu i trawa zieleńsza i kwiaty bardziej pachnące a i słońce bardziej świeci.

  • Mój kącik kuchenny

Napisano 05 lis 2013 - 09:40

Nadziewarkę kupiłem w Sosnowcu. Nazywa się Oscar Cook i napisane jest że robiona w Austrii Arek pewnie ma racje że to Chiny ale jestem z niej zadowolony. Jak na moje umiejętności i skalę produkcji w zupełności mi wystarcza. Nie mam żadnych problemów. No poza tym że lejek jest do kitu bo nie ma odpowietrzenia - rowków lub frezów. Ale przy pomocy wykałaczki jakoś daję sobie radę. 

 

Kup taki lejek: http://www.allegromat.pl/aukcja0 i nałóż go na ten od nadziewarki, będziesz miał odpowietrzenie.



#13 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8797 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 05 lis 2013 - 13:32

to nie najlepsza biała jaką wykonałem. Po pierwsze podczas krojenia troche sie rozwala

IMO ją przeparzyłeś i dlatego się rozpada. Tym bardziej, że w składzie była wołowina.

Zresztą wcześniej arkadiusz zwrócił był już na to uwagę.



#14 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 05 lis 2013 - 15:31

Chciałeś pewnie napisać 5g/kg

przepraszam. Oczywiście 5gr/kg :thumbsup: 



#15 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 24 lis 2013 - 12:10

Witam

Tym razem spróbowałem sie zmierzyć z kiełbasą słoikową by Miro. Przepisu nie nie będę kopiował, każdy wie gdzie go znaleźć. 

Zrobiłem dokładnie wg przepisu i wyszła rewelacyjnie. Słona w sam raz, pieprzy w sam raz. Tylko znów ten czosnek. Albo ja mam mega wysoki próg czucia czosnku albo ten czosnek był do kitu. Raczej to pierwsze, bo rodzinka mówiła że w sam raz. Dla mnie ciut mało ale to kwestia smaku. 

Generalnie kiełbasa super, z 1 kg karczku wyszły 3 słoiki 0,5 l. Jeden zniknął już wczoraj. Wisienka na torcie to ta galaretka :) Polecam.

poniżej kilka fotek.

 

Załączone pliki



#16 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2418 postów

Napisano 24 lis 2013 - 13:30

Dla mnie ciut mało ale
Michał dla siebie zrób oddzielnie,dasz wtedy ile będziesz chciał,wyrób :thumbsup:  

#17 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 11 gru 2013 - 12:30

Poniżej kilka fotek z "produkcji" surowej polędwicy by Miro. Prace jakie trzeba wykonać są bajecznie proste i ograniczają się do zasolenia mięsa i obtoczeniu w kolorowym pieprzu. Tak przygotowane mięsko wiesza się w na kołu na około 5-7 dni. Wychodzi dość podsuszony ale soczysty w środku. Bardzo smaczny i godny polecenia. Po zrobieniu fotek polędwica zniknęła od razu. Tym razem nie jako zakąska, niestety :D ale na weekend jak najbardziej w tej roli wystąpi.

 

Załączone pliki



#18 Adek

Adek

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 419 postów
  • MiejscowośćLubań (dolnośląskie)

Napisano 11 gru 2013 - 14:01

Michał cieniej , cieniej takie rarytasy kroimy :lol: ale masz rację kto bogatemu zabroni :D . Super Ci wyszło gratuluję :)

kliknięte z telefonu



#19 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 11 gru 2013 - 14:10

Haa. kroiłem trochę grubo bo sie spieszyłem. Mięsko znikało dość szybko i nie było czasu na konwenanse :D



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2218 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 12 gru 2013 - 20:00

Brawo Michal, smacznie to wszystko wyglada :tongue: :clap: :clap: :clap:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych