Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ziezielony wiesz tak kulturalnie trocha???? Edytowane przez morfeusz300
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/38/#findComment-401809
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

.tylko te miarki jakieś nieproporcjonalne do przedsięwzięcia
 

 Nie martw sie, to tylko do zdjecia takie malutkie, na boku w szklanach czeka  ;)  :laugh:

 Morfeusz jak zawsze ,to juz nawet nie dziwi, :clap:  :clap:  ja jednak jak Anus o ogorkiw tym zestawie poprosze , no ewentualnie grzybek z octu moze byc  :D  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/38/#findComment-401862
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja jednak jak Anus o ogorkiw tym zestawie poprosze , no ewentualnie grzybek z octu moze byc :D

Aniu .. ja to poproszę też o te grzybki :tongue: coś na zaostrzenie smaku musi być :laugh:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/38/#findComment-401864
Udostępnij na innych stronach

Szynkowa w przekroju;))http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/03/e9fa96b9e221e6aa426d9899d6544ae8.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/38/#findComment-402122
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładna, czyżbyś ją dopiekał w wędzarni? Bo tak ją zasznurowałeś jakbyś się obawiał że osłonka białkowa puści, producent osłonek przestrzega aby nie podnosić temp. powyżej 90 st, a w wędzarni to różnie bywa.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/38/#findComment-402134
Udostępnij na innych stronach

Była dwa razy wędzona i parzona;)sznurek chyba bardziej tak do oka;))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/38/#findComment-402161
Udostępnij na innych stronach

 

 

Była dwa razy wędzona i parzona;)sznurek chyba bardziej tak do oka;))

Chciałbym sie upewnić że dobrze rozumiem. Wędzona, parzona i ponownie wędzona - podwędzana?

Morfi ja jestem fanem białej kiełbasy. Eksperymentuję, próbuje różne kombinacje. Mógłbyś podać swój przepis?

Fotki i wyroby zwalają z nóg.  

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/38/#findComment-402414
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chciałbym sie upewnić że dobrze rozumiem. Wędzona, parzona i ponownie wędzona - podwędzana? Morfi ja jestem fanem białej kiełbasy. Eksperymentuję, próbuje różne kombinacje. Mógłbyś podać swój przepis?

 

Michał, to się chyba szynkowej odnosiło

 

 

 

morfeusz300, dnia 03 Lut 2015 - 21:03, napisał: Była dwa razy wędzona i parzona;)sznurek chyba bardziej tak do oka;))

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/38/#findComment-402419
Udostępnij na innych stronach

Najfajniejsze jest to że patrząc na zdjęcie kiełbasy morfiego myślałem że to krakowska, mimo że jak byk napisano szynkowa. Stąd moje pytanie o podpiekanie :)

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/38/#findComment-402427
Udostępnij na innych stronach

 

 

Michał, to się chyba szynkowej odnosiło

Tak tak chodzi mi o szynkową :) a dalej pisze już o białej. Trochę to nie jasno napisałem.  

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/38/#findComment-402430
Udostępnij na innych stronach

Arku, jednym słowem - jedwabiście :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/38/#findComment-402520
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Była dwa razy wędzona i parzona;)sznurek chyba bardziej tak do oka;))

Chciałbym sie upewnić że dobrze rozumiem. Wędzona, parzona i ponownie wędzona - podwędzana?

Morfi ja jestem fanem białej kiełbasy. Eksperymentuję, próbuje różne kombinacje. Mógłbyś podać swój przepis?

Fotki i wyroby zwalają z nóg.

Dokładnie Michale wędzona,puźniej parzona i na koniec jeszcze raz podwędzana ????????????

Najfajniejsze jest to że patrząc na zdjęcie kiełbasy morfiego myślałem że to krakowska, mimo że jak byk napisano szynkowa. Stąd moje pytanie o podpiekanie :)

Nie była podpiekana:)) w smaku super jeszcze trochę się ostało;)pozdrawiam

Arku, jednym słowem - jedwabiście :)

Thnx;)))pozdrowionka

 

 

 

Morfi ja jestem fanem białej kiełbasy. Eksperymentuję, próbuje różne kombinacje. Mógłbyś podać swój przepis?

 

A proszę cię bardzo michaś;)

 

Przepis na białą

Surowiec to cała łopatka i podgardle

10 kg kl 3

7 kg kl 2

10 kg kl 1

Kl 3 mielimy na drobnym sitku

Kl 2 na średnim

Kl 1 50%mięsa na średnim a 50%szarpakiem

Przyprawy

Sól 50%/50%

Majeranek

Czosnek

Pieprz

Ziele angielskie mielone

Wszystko ładnie wyrobić dodając szklankę wody,pakujemy w osłonki naturalne można sparzyć,pysznie smakuje????????pozdrawiam morfi...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/38/#findComment-403120
Udostępnij na innych stronach

Kl 1 50%mięsa na średnim a 50%szarpakiem

 

Kl 2 na średnim

 

Kl 3 mielimy na drobnym sitku

Michał, nie doczytałeś się !!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/38/#findComment-403127
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa Gospodarza suszona,trzy razy podwędzana,parę dni się podsuszy i może coś z tego będzie;)http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/06/cc7bf3d81d7cd51533a2a40f5e9347d2.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/38/#findComment-403132
Udostępnij na innych stronach

JAk sie Tobie nie podoba Morfeursz, to oddaj ja  :D  A ja mam echo w lodowce :cry:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/38/#findComment-403167
Udostępnij na innych stronach

JAk sie Tobie nie podoba Morfeursz, to oddaj ja :D A ja mam echo w lodowce :cry:

Kurde mol podoba i smakuje masakraa jakie to dobre powaga;))po 5 dniach jest super

Jeszcze nad środeczkiem popracuję,nie jest źle ale zawsze może być lepiej;)smak super jednak 3 krotne podwędzanie to jest to;))http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/06/b259bef61524e7d09d0140a36d8c3d3f.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/38/#findComment-403176
Udostępnij na innych stronach

Morfi

możesz podrzucić recepturkę na tą kiełbaskę ?

Piknie to wyglada .

Kiełbasa Gospodorza

 

Przepisik????

 

1,5 kg polędwicy

2 kg łopatki kl I

1 kg łopatki kl II

0,5 kg kl III Boczek,podgardle,łopatka z wielkimi przerostami

1 kg słoniny

 

Przyprawy

 

Sól peklowa 30% sól morska 70%

Majeranek,czosnek świerzy,pieprz,kolendra,kminek,ziele angielskie,100ml Whisky;)

Jak robimy:)

Polędwicę i łopatkę kl I jedziemy nożykiem w kostkę 2x2 lub więcej;)

1 kg łopatki kl II mielimi średnim sitkiem

0,5kg boczku lub podgardła lecimy na drobnym sitku

Słoninkę kroimy na drobną kostkę 0,5 jak będzie większa to też nic się nie stanie;) Peklowanie na sucho 48 h Pakujemy w to co mamy ja mam w osłonkach białkowych ale może być w jelitach

Wędzenie

Wędzimy trzy razy rzadkim dymem po 3 godzinki zostawiamy we wędzarni jak warunki pozwolą;)przynajmniej tydzień;)) peklowanie naszej kiełbasy gospodarza to 48 godzin;) jeszcze raz dla przypomnienia;)))morfi..

Życzy smacznego????????????

Ale jaja zrobiłem pierwszy serek twarożkowy z koperkiem;)))http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/08/91caee0f0f1595606064b1844c761e9b.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/38/#findComment-403627
Udostępnij na innych stronach

0,5 kg kl III Boczek,podgardle,łopatka z wielkimi przerostami

A to taka specjalna III klasa dla @Mirker134a?  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/38/#findComment-403636
Udostępnij na innych stronach

Taki zestaw walenntynkowy;))http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/14/ac288fbe943e076958ee8c0c6f3927d9.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/38/#findComment-404777
Udostępnij na innych stronach

CZyli wspolna kolacja http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,009_aO_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/38/#findComment-404803
Udostępnij na innych stronach

Następny serek a'la Almette z siekaną pietruszką i bazylią ;))http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/15/1c1efe363cce085d308f0bdabdabe467.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/38/#findComment-404896
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.