Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

a pamiętasz jak rozłożyłeś te rybki w wędzarnii ? Czy sprawdzałeś przed wędzeniem czy wszystkie węgorze sie osuszyły ?

Wydaje się, że wszystkie miały jednakowe warunki, osuszone również były wszystkie, pozostanie to zagadką.

Wedziles wegorze nie w calosci?

:cry:

Na razie sprzęt nie pozwala.

 

post-55133-0-34585300-1388652825_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-w%C4%99dzenie-u-paweljacka/page/2/#findComment-323948
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 334
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jeżeli już w ten sposób ze względów sprztęowych, to nigdy cięciem do dołu, tylko całkowicie odwrotnie, cięciem do góry, aby tłuszcz nie miał możliwości wyciekania z węgorza. Tłuściutki węgorek, to cała frajda.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-w%C4%99dzenie-u-paweljacka/page/2/#findComment-323964
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli już w ten sposób ze względów sprztęowych, to nigdy cięciem do dołu, tylko całkowicie odwrotnie, cięciem do góry, aby tłuszcz nie miał możliwości wyciekania z węgorza. Tłuściutki węgorek, to cała frajda.

Wiesz, nie tłuszcz jest tu problemem, bo cały nie wyleciał,   ;)  tylko gumowy jeden węgorz.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-w%C4%99dzenie-u-paweljacka/page/2/#findComment-323966
Udostępnij na innych stronach

Właśnie że całym problemem jest wyciek tłuszczu. To podstawowy i zasadniczy błąd przy wędzeniu węgorza. Jest tak jak pisze Kruszynka, a ja to całkowicie potwierdzam .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-w%C4%99dzenie-u-paweljacka/page/2/#findComment-323970
Udostępnij na innych stronach

Wyciek tłuszczu nie ma tu nic do rzeczy ...

Czy pamiętasz gdzie w wędzarni wisiał ten gumowaty ? I czy druga połówka tez taka była ?

Stawiam na cyrkulację dymu i temperatury w komorze lub "felerną sztukę" ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-w%C4%99dzenie-u-paweljacka/page/2/#findComment-324010
Udostępnij na innych stronach

Czy pamiętasz gdzie w wędzarni wisiał ten gumowaty ? I czy druga połówka tez taka była ?

Stawiam na cyrkulację dymu i temperatury w komorze lub "felerną sztukę" ;)

 

Oczywiście tego nie pamiętam, raczej przy ogonie było ok, ale pewien nie jestem, może to przez przecięcie jeden zesztywniał?  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-w%C4%99dzenie-u-paweljacka/page/2/#findComment-324038
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Udziec jagnięcy wg Kostka zaczął się robić.

 

post-55133-0-67566200-1390775128_thumb.jpgpost-55133-0-68732000-1390775129_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-w%C4%99dzenie-u-paweljacka/page/2/#findComment-329607
Udostępnij na innych stronach

Trochę ostatnio powędziłem.

post-55133-0-33482300-1390811991_thumb.jpgpost-55133-0-00711100-1390811992_thumb.jpg

 

Pstrągi i makrela solone z ręki, 45 min jak węgorze. Makrela ok. jesli chodzi o słoność, pstąg nie słony, powinien leżeć dłużej zasolony.

 

post-55133-0-58354400-1390811990_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-w%C4%99dzenie-u-paweljacka/page/2/#findComment-329637
Udostępnij na innych stronach

Udziec jagnięcy wg Kostka zaczął się robić.

 

attachicon.gifUdziec jagnięcy wg Kostka 1.jpgattachicon.gifUdziec jagnięcy wg Kostka 2.jpg

No i jest uwędzony. :cool:

 

post-55133-0-76032100-1391360070_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-w%C4%99dzenie-u-paweljacka/page/2/#findComment-331256
Udostępnij na innych stronach

Kostku Szanowny, to jest rewelacyjne  :clap:

 

post-55133-0-51862000-1391444072_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-w%C4%99dzenie-u-paweljacka/page/2/#findComment-331517
Udostępnij na innych stronach

Tym razem wydłużyłem solenie pstrągów z 45 min do godziny i tak już pozostanie.

 

post-55133-0-49771500-1392108675_thumb.jpgpost-55133-0-42673200-1392108676_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-w%C4%99dzenie-u-paweljacka/page/2/#findComment-332983
Udostępnij na innych stronach

Wędząc w tej prostej wędzarni jesteś zaprzeczeniem, że tylko z dobrej można osiagnąć dobry wyrób. Jak widać, praca i chęci, pozwalają z tego sprzętu wycisnąć wiele. Dlatego często powtarzam pot. klientom, że jeśli np kasy brak, to warto kupić coś na co możemy sobie pozwolić, niż zdać się na sklepowe wyroby.

Powodzenia w kolejnych wędzeniach :)

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-w%C4%99dzenie-u-paweljacka/page/2/#findComment-333003
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję, pozdrawiam.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-w%C4%99dzenie-u-paweljacka/page/2/#findComment-333008
Udostępnij na innych stronach

dokladnie D.Macku :) nasi pra ..nie sadze ze mieli super "sprzet" a wedzili i chyba im to wychodzilo skoro my dalej chcemy podtrzymywac ta tradycje

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-w%C4%99dzenie-u-paweljacka/page/2/#findComment-333009
Udostępnij na innych stronach

to jest rewelacyjne

Też tak twierdzę,smak jest super.Ładnie CI wyszedł,brawo.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-w%C4%99dzenie-u-paweljacka/page/2/#findComment-333011
Udostępnij na innych stronach

 

Też tak twierdzę,smak jest super.Ładnie CI wyszedł,brawo.

Dzięki za uznanie. Następnym razem zrobię bez kości ale muszę trochę do skarbonki odłożyć, bo w ramach promocji przez Górali polskiej jagnięciny o której od lat słychać, udziec b/k kosztuje 70 PLN  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-w%C4%99dzenie-u-paweljacka/page/2/#findComment-333032
Udostępnij na innych stronach

Nie ma prawdy oczywistej i nie ma czasów i stężen uniwersalnych ;) i do rybki i do mięs ;) im szybciej do tego dotrzesz tym lepiej ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4
 

Edytowane przez chudziak

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-w%C4%99dzenie-u-paweljacka/page/2/#findComment-333095
Udostępnij na innych stronach

Pieknie , a jak robiles ten udziec?

Wg Kostka https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagniecy-wedzony-wgkostka/

i do rybki i do mięs ;) im szybciej do tego dotrzesz tym lepiej ;)

Twoją ściągawkę dla początkujących znalazłem jako pierwszą i z niej korzystałem i nadal korzystam. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-w%C4%99dzenie-u-paweljacka/page/2/#findComment-333121
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj kolejna mała partia jedzonka.

 

post-55133-0-55196900-1392583621_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-w%C4%99dzenie-u-paweljacka/page/2/#findComment-334024
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nadszedł czas na boczek Radka:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-wedzony-%E2%80%93-rolowany-radka/?hl=%2Bboczek+%2Bparzony

 

A u mnie wygląda tak:

 

post-55133-0-35586900-1394392634_thumb.jpg

 

post-55133-0-98802800-1394392634_thumb.jpgpost-55133-0-56254600-1394392635_thumb.jpg

 

Świetny smak, polecam.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-w%C4%99dzenie-u-paweljacka/page/2/#findComment-339734
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście wcześniej był rozcięty i zapeklowany  :)

 

post-55133-0-48747800-1394398086_thumb.jpgpost-55133-0-12136200-1394398087_thumb.jpg

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-w%C4%99dzenie-u-paweljacka/page/2/#findComment-339783
Udostępnij na innych stronach

Ładny ten boczek,trzeba pomyśleć o wykonie.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-w%C4%99dzenie-u-paweljacka/page/2/#findComment-339785
Udostępnij na innych stronach

boczus mniamniusny   :thumbsup:  ja juz sie nie moge doczekac na pare stopni wyzsza temp ,zeby moc wyjechac z moja blaszanka na podworko :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-w%C4%99dzenie-u-paweljacka/page/2/#findComment-339854
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Świąteczny baranek zaczął się peklować.  :angel:

 

post-55133-0-79370700-1396817500_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-w%C4%99dzenie-u-paweljacka/page/2/#findComment-344769
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.