Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Radek zadymia:

 

Boczek parzony, a potem wędzony – rolowany

 

post-39694-0-50127300-1386347818_thumb.jpg

 

Oskórowany płat boczku rozcinamy po długości, ale nie do końca. Zostawiamy tak ze dwa cm, żeby się rozkładał jak książka. Peklujemy na sucho 24 -48 h. Peklosól 20g/kg. Ja peklowałem około 36 h.

Po tym czasie wyjmujemy upeklowany boczek i dodajemy przyprawy. Mój boczek ważył 2,8 kg i dodałem do niego :

  1. pieprz 2g/kg

  2. czosnek 3g/kg

 

Przed dodaniem przypraw, lekko go rozbiłem tłuczkiem do mięsa (nie za dużo). Poprószyć pieprzem i wklepać czosnek.

 

Teraz rolowanie. Zwijamy boczek krótszym bokiem. Potem sznurujemy. Siatka też by mogła być, ale chyba ładniej wygląda osznurowany ;).

Mój boczek był dosyć długi, ale ja mam szeroki garnek, więc go nie przecinałem. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić dwa krótsze.

 

post-39694-0-83276000-1386347806_thumb.jpg

 

Teraz parzenie.

Do wody wrzucamy trzy średniej wielkości listki laurowe i 10 ziaren ziela angielskiego. Podgrzać wodę do około 85*C i włożyć boczek. Temperatura za dwie, trzy minuty spadnie do około 80*C. W tej temp. parzymy, do osiągnięcia w środku mięsa 75*C. Jeśli nie masz termometru, to trwa to około 2,5 h.

 

Wyjmujemy boczek do ocieknięcia. W chłodnym pomieszczeniu trwa to krótko. Ja po godzinie „poprawiam” trochę ręcznikami papierowymi. Już jest gotowy do wędzenia.

 

Osuszam jeszcze 30 minut w wędzarni, w około 40*C,

Wędzę w dymie około 50-55*C. W połowie wędzenia odwracam kij.

 

post-39694-0-05955600-1386347813_thumb.jpg

 

Razem z osuszaniem trwa to 3,5 h. Potem wyjmuję do ostygnięcia, a potem na noc do lodówki.

 

I gotowe :) Smacznego ;)

 

Radek

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 85
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nie czytałeś tytułu i podpisu pod recepturą? :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/#findComment-319058
Udostępnij na innych stronach

Maxell, gratulacje :clap:  Zapewne smakowity. W przekroju też extra. Ładnie i konkretnie ten cały proces opisałeś.

Taki sam zamierzam zrobić zaraz po niedzieli. Moje boczucie czekają, pogoda nie sprzyja :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/#findComment-319069
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje przekazuję niniejszym autorowi tego smakołyku, Koledze Radkowi. :D 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/#findComment-319070
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje przekazuję niniejszym autorowi tego smakołyku, Koledze Radkowi. :D

 

 

 

:D :D ;)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/#findComment-319082
Udostępnij na innych stronach

Ale ja też tak się zagapiłam na ten boczuś, że nie zauważyłam :facepalm: czyj przepis.

Dzięki, zatem gratuluję Obu Kolegom, słusznie zresztą. Swoją drogą Jeden i Drugi, zrobili kawał dobrej pracy :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/#findComment-319084
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Tu przed parzeniem, ale teraz wisi już w wędzarni. Tym razem zrobiłem w siatce :)

 

 

post-42246-0-55887700-1389263552_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/#findComment-325733
Udostępnij na innych stronach

Już można jeść :tongue:

 

 

post-42246-0-92648100-1389337276_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/#findComment-325904
Udostępnij na innych stronach

Pikny panocku, pikny bocuś jest :clap:

 

 

 

Dziękuję ;)

 

 

Podpisuję się pod stwierdzeniem a od siebie dodam tylko :tongue:

 

 

 

Dzięki ;):tongue:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/#findComment-325929
Udostępnij na innych stronach

Radku,

jakie są różnice smakowe między boczkiem rolowanym wędzony a potem parzonym a parzonym a dopiero potem wędzonym - chodzi mi o walory smakowe ? Czy boczek robiony według powyższego przepisu nie ma krótszego terminu do spożycia ?

Pytam z tego względu że ja większość swoich wyrobów po wędzeniu w stanie surowym mrożę ( nawet na 8 miesięcy ) i parzę po powolnym odmrożeniu w lodówce - nie wiem jaki jest termin przydatności do spożycia boczku mrożonego zrobionego według Twojego przepisu.

Pozdrawiam

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/#findComment-326418
Udostępnij na innych stronach

Radek, też często robię taką roladkę wędzoną i póxniej parzoną :) niebo w gębie :) Pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/#findComment-326427
Udostępnij na innych stronach

Eli, dziękuję :D

 

 

jakie są różnice smakowe między boczkiem rolowanym wędzony a potem parzonym a parzonym a dopiero potem wędzonym - chodzi mi o walory smakowe ?

 

 

Grzesiu, dla mnie to są dwie zupełnie różne smakowo wędliny. Trochę przypomina mi w smaku boczek rolowany i pieczony jaki robi Hania. 

Jest na tyle dobry, że  w tym tygodniu będą dwa następne ;) .

 

Czy boczek robiony według powyższego przepisu nie ma krótszego terminu do spożycia ? Pytam z tego względu że ja większość swoich wyrobów po wędzeniu w stanie surowym mrożę ( nawet na 8 miesięcy ) i parzę po powolnym odmrożeniu w lodówce - nie wiem jaki jest termin przydatności do spożycia boczku mrożonego zrobionego według Twojego przepisu.

 

 

Tu Ci nie pomogę, bo tak długo nie mroziłem żadnych wędlin. Moja "młodzież" i Hania, powodują dość dużą rotację w wyrobach ;) .

 

Radek, też często robię taką roladkę wędzoną i póxniej parzoną :) niebo w gębie :)

 

 

Też taką robię i tu znowu inny smak :)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/#findComment-326456
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Radek mam pytanko czy można boczek peklować na mokro? Pytam bo wędzić będę dopiero za 9 dni, zamrozić go nie mam gdzie, a chciałbym taką roladkę sobie skręcić.

Edytowane przez duurex
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/#findComment-334963
Udostępnij na innych stronach

 

 

Radek mam pytanko czy można boczek peklować na mokro?

 

 

 Nie Radek odpowiada ale  można peklować boczek na mokro .

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/#findComment-335013
Udostępnij na innych stronach

Radek mam pytanko czy można boczek peklować na mokro?

Nie Radek odpowiada ale można peklować boczek na mokro .

ale lepiej do rolady peklować na sucho, nawet wskazane na sucho.... :cool:

I pytanie dlaczego?

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/#findComment-335019
Udostępnij na innych stronach

Radek mam pytanko czy można boczek peklować na mokro? Pytam bo wędzić będę dopiero za 9 dni, zamrozić go nie mam gdzie, a chciałbym taką roladkę sobie skręcić.

 

Błędu nie będzie, ale ja przy tym wyrobie pekluję boczek na sucho.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/#findComment-335026
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeżeli na sucho, to czy można peklować tym sposobem 9dni??
 

Teoretycznie możesz, ale musiałbyś obniżyć temp. do około 0-2*C. Boczek się nie zmarnuje, ale peklowanie ustanie. Potem przez około 24-36 godz. podnosisz temp. do około 4-6*C i zapeklowane.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/#findComment-335036
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.