Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Chcę zrobić taką kiełbaskę, ale nie wiem ile mam dać wody :)

Podaję składniki

wołowina - 63 dkg

wieprzowina I kl - 0,5 kg

wieprzowina II kl - 1,250 kg

tłuszcz wieprzowy - 12,5 dkg

 

Robię kiełbaskę na próbę z jak widać niewielkiej ilości i będę wdzięczna za pomoc.

Dodam, że mięso jest zapeklowane jak należy, ale jest też dość suche, nie wychodzi z niego woda.

 

Dziękuję i pozdrawiam.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli kiełbasa ma być pieczona, to nie dawaj w ogóle wody, ale będzie się ciężko mieszać.

Dla kiełbas parzonych z reguły dodatek technologiczny wody wynosi 3-5%.

Edytowane przez Maad

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311803
Udostępnij na innych stronach

Bardzo Panu dziękuję.

Kiełbaskę chcę uwędzić a nastepnie sparzyć więc dodam 300ml wody.

Wołowinkę muszę skutrowac a bez wody chyba się nie da.

Nie wiem jak by wyszła pieczona, spróbuję najpierw wersję z wodą i dam znać jak wyszło.

Będę robić tą kiełbaskę jeszcze dzisiaj wieczorem.

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311808
Udostępnij na innych stronach

50-60 ml wody na taką kiełbaskę to wydaje mi się max

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311814
Udostępnij na innych stronach

ile robisz tej kiełbasy? 2,5kg czy 10kg?

aha, na forum nie ma żadnych Panów i Pań ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311815
Udostępnij na innych stronach

więc dodam 300ml wody.

Basiu a skąd wzięłaś 300ml - skoro mięsa masz 2,505 kg ?

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311816
Udostępnij na innych stronach

ile robisz tej kiełbasy? 2,5kg czy 10kg?

aha, na forum nie ma żadnych Panów i Pań ;)

Tej kiełbasy robię z 2,505 kg mięsa

 

Dodano: 09 listopad 2013 - 13:48

 

więc dodam 300ml wody.

Basiu a skąd wzięłaś 300ml - skoro mięsa masz 2,505 kg ?

 

No tak sobie przeliczyłam skoro 2,5 kg mięsa to 5% daje w przybliżeniu 300 ml tj około 1,5 szklanki wody

 

Dodano: 09 listopad 2013 - 13:51

Jak zrobisz, tak zrobisz. Zawsze to będzie zdrowsze od tego co w sklepach. Później przyjdzie pora na doskonalenie się.

Jak to mawiają: pierwsze śliwki: robaczywki;)

Ojej, tyle razy mi nie wyszły różne wędlinki więc chciałam coś w miarę przyzwoitego zrobić. Zgadzam się z Tobą, ja zawsze na pocieszenie mówię że byle jakie ale swoje i bez trucizny

 

Dodano: 09 listopad 2013 - 13:57

50-60 ml wody na taką kiełbaskę to wydaje mi się max

Ale czy dam radę skutrować wołowinkę na takiej ilości wody?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311825
Udostępnij na innych stronach

No tak sobie przeliczyłam skoro 2,5 kg mięsa to 5% daje w przybliżeniu 300 ml tj około 1,5 szklanki wody

 

Szybko licząc 10% z 2,5 kg to 0,25 kg - 250 ml a Tobie wyszło 300 ml. 5% to 125 ml.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311831
Udostępnij na innych stronach

Dla kiełbas parzonych z reguły dodatek technologiczny wody wynosi 3-5%.

 

Niektórzy dają 10% i wcale nie jest za dużo

 

 

 

Ale czy dam radę skutrować wołowinkę na takiej ilości wody?

 

To zmiel tą wołowinę na sitku 2 mm lub 2,5 mm dwa razy i obejdzie się bez kutrowania. Później dodaj tą wodę do wołowiny ,  wsyp przyprawy i dodaj na końcu do wymieszanego farszu i dobrze wymieszaj aż mięso będzie się trzymało dłoni lub do "anielskich włosów"

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311834
Udostępnij na innych stronach

 

No tak sobie przeliczyłam skoro 2,5 kg mięsa to 5% daje w przybliżeniu 300 ml tj około 1,5 szklanki wody

 

Szybko licząc 10% z 2,5 kg to 0,25 kg - 250 ml a Tobie wyszło 300 ml. 5% to 125 ml.

 

Dziękuję, pomyliłam obliczenia. UUUUUPPPPPSSSSS!!!!

 

Dodano: 09 listopad 2013 - 14:27

Teraz już nie wiem ile tej wody mam dodać. Wołowinkę zmielę 2 razy i tej wody chyba 125ml.

Dziękuję Wam wszystkim za podpowiedzi. Dam znać jak wyszło.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311846
Udostępnij na innych stronach

 

 

Teraz już nie wiem ile tej wody mam dodać. Wołowinkę zmielę 2 razy i tej wody chyba 125ml.

 

Tak może zostać. :)  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311868
Udostępnij na innych stronach

Salve , jestem nowa na tym forum i bardzo mi sie podoba, juz 2 razy zrobilam biala kielbase

i jak na pierwszy raz bardzo mi sie udala , tak ze zbudowalam wedzarnie i zabieram sie do pierwszego

wedzenia ,ale jeszcze musze troce poczekac bo tutaj gdzie mieszkam jest jeszcze bardzo cieplo. Mam tez ten przepis

na ta wojskowa kielbase  , ale na pierwsze wedzenie zrobie domowa wiejska wedzona kielbasa, czy ktos z was ja  robil?

 Pozdrawiam wszystkich, Eli55

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311923
Udostępnij na innych stronach

Basia285 ja tak w kwesti formalnej , ile dałaś soli oraz  jakie przyprawy ?

Edytowane przez Wujaszek Tom

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311930
Udostępnij na innych stronach

Basia285 ja tak w kwesti formalnej , ile dałaś soli oraz  jakie przyprawy ?

Cześć soli dałam tylko do słoninki i tylko troche. Natomiast mięsko dostało peklosól w ilości 17gram/ kg

To oryginalny przepis jaki znalazłam tutaj na stronie. Jest to dział bodajże kiełbasy, kiełbaski, parówki.

Przyprawy to tylko pieprz i czosnek po 1g/kg

Robiłam i niedawno skończyłam a jutro będę wędzić. Zaparzyłam małą kiełbaskę i jest super, nawet bez wędzenia, Soli też jest w sam raz.

Nie wiem jak po wędzeniu, ale wydaje mi sie super. Dziekuje, ze jest tutaj tylu życzliwych ludzi na tym forum, bo za dużo wody bym dała i znów by było nie tak jak trzeba :) Kiełbaska wyszła ogólnie mówiąc smakowita.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311940
Udostępnij na innych stronach

oj Basiu , ..... oby tak było jak piszesz........w każdym aspekcie Twej wypowiedzi....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311943
Udostępnij na innych stronach

Witam Was.

Jak obiecałam, przesyłam fotki z wędzenia kiełbaski wojskowej.

Pierwsze zdjęcie jest przed wędzeniem.

Drugie w przybliżeniu.

Trzecie to gotowa już kiełbasa w wersji podpiekanej.

Dzięki Wam, wyszła znakomicie a smak niestety nie wiem jeszcze jaki, ponieważ konsumpcja odbędzie się jutro. Teraz kicha idzie na noc do lodówki.Acha, kiełbasy nie parzyłam tylko podpiekłam w wędzarce.

Jak pisałam wczesniej, kiełbaskę nie wędzoną próbowałam i wyszła naprawdę super. Jutro napiszę jak smakuje.

Dziękuję wszystkim pomagającym i wspierajacym, Pozdrawiam

post-60338-0-97560300-1384114483_thumb.jpg

post-60338-0-53053600-1384114496_thumb.jpg

post-60338-0-01692000-1384114508_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-312061
Udostępnij na innych stronach

karkan , boczki osznurowano - by się czuły zwiazane z włascicielem , a na poważnie jak widac Basia zaczepiła za sznurki haki , nie wbijała haka w boczek .Kielbaski  :clap:  :clap: Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-312081
Udostępnij na innych stronach

Cześć. Podaję info co do smaku kiełbasy wojskowej.

Naprawdę bardzo dobra i pyszna w smaku. Konsystencja też ok. Jest tylko jedno ale.....

Ale osłonka jelitowa jest twarda. Nie wiem co ja nie tak robię. Jak wyciągałam kiełbasę z wędzarki osłonka wyglądała na delikatną.

Jak ostygła kiełbasa, wtedy osłonka zgrubiała. Czy po wędzeniu i podpiekaniu może powinnam kiełbasę wystudzić w zimnej wodzie?

Podpiekałam w temp około 80 st około 15 min.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-312464
Udostępnij na innych stronach

Robię wojskową od dłuższego czasu i wodą  tylko moczę rękę żeby mięso się nie kleiło. Kiełbasa wśród znajomych to hit!

post-55133-0-69251400-1384250714_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-312467
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Fajna kiełbaska!!!!!!!!!!

To znaczy, że w ogóle nie dajesz wody?

A osłonka jelitowa u Ciebie jak widać jest super. To może dlatego, że użyłam wofy jest flaczysko twarde?



Dodano: 12 listopad 2013 - 11:17

Witaj Basia.

Kiełbaska wygląda naprawdę super. Jestem ciekawy, jak wygląda w przekroju,może zamieścisz fotkę?

Pozdrawiam.

Ok, zamieszczę fotkę trochę póżniej bo na razie nie mam przekrojonej, ale w okolicach kolacji zamieszczę takową fotkę.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-312472
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Fajna kiełbaska!!!!!!!!!!

To znaczy, że w ogóle nie dajesz wody?

A osłonka jelitowa u Ciebie jak widać jest super. To może dlatego, że użyłam wofy jest flaczysko twarde?

 

 

Witaj, jeśli mnie pytasz o wodę to tak tak nie dodaję, Co do jelita to raczej nie ma wpływu dodanie wody, zważywszy na to, że moczysz przed kilka godzin w wodzie ( bo moczysz chyba?).

Co do samej kiełbasy, na początku kilka razy zapomniałem dodać słoniny podanej w przepisie i taką wersje wolę. Pozdrawiam

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-312530
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Fajna kiełbaska!!!!!!!!!!

To znaczy, że w ogóle nie dajesz wody?

A osłonka jelitowa u Ciebie jak widać jest super. To może dlatego, że użyłam wofy jest flaczysko twarde?

 

Dodano: 12 listopad 2013 - 11:17

Witaj Basia.

Kiełbaska wygląda naprawdę super. Jestem ciekawy, jak wygląda w przekroju,może zamieścisz fotkę?

Pozdrawiam.

Ok, zamieszczę fotkę trochę póżniej bo na razie nie mam przekrojonej, ale w okolicach kolacji zamieszczę takową fotkę.

Pozdrawiam

 

Dodano: 12 listopad 2013 - 18:15

Witaj paweljack. Jelita moczę całą noc, czyli kilkanaście godzin. Nawet je płuczę jak trzeba. Domyślam się, że chyba za długo bo około 14 godz odadzam kiełbasę. Następnym razem pominę boczuś też i spróbuję bardziej chudej wersji. Wody też już nie dodam.

Dziękuję Tobie za bardzo cenne wskazówki. Pozdrawiam.

 

Dodano: 12 listopad 2013 - 18:24

Witaj Basia.

Kiełbaska wygląda naprawdę super. Jestem ciekawy, jak wygląda w przekroju,może zamieścisz fotkę?

Pozdrawiam.

Witaj mickirl78. Przesyłam fotki przekroju tej kiełbaski wojskowej. Pozdrawiam.

post-60338-0-46807300-1384277103_thumb.jpg

post-60338-0-22231500-1384277193_thumb.jpg

post-60338-0-92548000-1384277209_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-312556
Udostępnij na innych stronach

 

 

. Nie wiem co ja nie tak robię.

 

Za długie osadzanie w za wysokiej temperaturze lub za  długie osuszanie w wędzarni.Po drugie jelita są różne.Mogłaś  trafić na "pancerne."

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-312560
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.