Basia285 Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Listopada 2013 Witam serdecznie.Chcę zrobić taką kiełbaskę, ale nie wiem ile mam dać wody Podaję składnikiwołowina - 63 dkgwieprzowina I kl - 0,5 kgwieprzowina II kl - 1,250 kgtłuszcz wieprzowy - 12,5 dkg Robię kiełbaskę na próbę z jak widać niewielkiej ilości i będę wdzięczna za pomoc.Dodam, że mięso jest zapeklowane jak należy, ale jest też dość suche, nie wychodzi z niego woda. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Listopada 2013 (edytowane) Jeżeli kiełbasa ma być pieczona, to nie dawaj w ogóle wody, ale będzie się ciężko mieszać.Dla kiełbas parzonych z reguły dodatek technologiczny wody wynosi 3-5%. Edytowane 9 Listopada 2013 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Listopada 2013 Bardzo Panu dziękuję.Kiełbaskę chcę uwędzić a nastepnie sparzyć więc dodam 300ml wody.Wołowinkę muszę skutrowac a bez wody chyba się nie da.Nie wiem jak by wyszła pieczona, spróbuję najpierw wersję z wodą i dam znać jak wyszło.Będę robić tą kiełbaskę jeszcze dzisiaj wieczorem.Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Listopada 2013 50-60 ml wody na taką kiełbaskę to wydaje mi się max Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Listopada 2013 ile robisz tej kiełbasy? 2,5kg czy 10kg?aha, na forum nie ma żadnych Panów i Pań Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Listopada 2013 (edytowane) więc dodam 300ml wody.Basiu a skąd wzięłaś 300ml - skoro mięsa masz 2,505 kg ? Edytowane 9 Listopada 2013 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Listopada 2013 ile robisz tej kiełbasy? 2,5kg czy 10kg?aha, na forum nie ma żadnych Panów i Pań Tej kiełbasy robię z 2,505 kg mięsa Dodano: 09 listopad 2013 - 13:48 więc dodam 300ml wody.Basiu a skąd wzięłaś 300ml - skoro mięsa masz 2,505 kg ? No tak sobie przeliczyłam skoro 2,5 kg mięsa to 5% daje w przybliżeniu 300 ml tj około 1,5 szklanki wody Dodano: 09 listopad 2013 - 13:51Jak zrobisz, tak zrobisz. Zawsze to będzie zdrowsze od tego co w sklepach. Później przyjdzie pora na doskonalenie się.Jak to mawiają: pierwsze śliwki: robaczywki;)Ojej, tyle razy mi nie wyszły różne wędlinki więc chciałam coś w miarę przyzwoitego zrobić. Zgadzam się z Tobą, ja zawsze na pocieszenie mówię że byle jakie ale swoje i bez trucizny Dodano: 09 listopad 2013 - 13:5750-60 ml wody na taką kiełbaskę to wydaje mi się maxAle czy dam radę skutrować wołowinkę na takiej ilości wody? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Listopada 2013 No tak sobie przeliczyłam skoro 2,5 kg mięsa to 5% daje w przybliżeniu 300 ml tj około 1,5 szklanki wody Szybko licząc 10% z 2,5 kg to 0,25 kg - 250 ml a Tobie wyszło 300 ml. 5% to 125 ml. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Listopada 2013 (edytowane) Dla kiełbas parzonych z reguły dodatek technologiczny wody wynosi 3-5%. Niektórzy dają 10% i wcale nie jest za dużo Ale czy dam radę skutrować wołowinkę na takiej ilości wody? To zmiel tą wołowinę na sitku 2 mm lub 2,5 mm dwa razy i obejdzie się bez kutrowania. Później dodaj tą wodę do wołowiny , wsyp przyprawy i dodaj na końcu do wymieszanego farszu i dobrze wymieszaj aż mięso będzie się trzymało dłoni lub do "anielskich włosów" Edytowane 9 Listopada 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Listopada 2013 No tak sobie przeliczyłam skoro 2,5 kg mięsa to 5% daje w przybliżeniu 300 ml tj około 1,5 szklanki wody Szybko licząc 10% z 2,5 kg to 0,25 kg - 250 ml a Tobie wyszło 300 ml. 5% to 125 ml. Dziękuję, pomyliłam obliczenia. UUUUUPPPPPSSSSS!!!! Dodano: 09 listopad 2013 - 14:27Teraz już nie wiem ile tej wody mam dodać. Wołowinkę zmielę 2 razy i tej wody chyba 125ml.Dziękuję Wam wszystkim za podpowiedzi. Dam znać jak wyszło.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Listopada 2013 Teraz już nie wiem ile tej wody mam dodać. Wołowinkę zmielę 2 razy i tej wody chyba 125ml. Tak może zostać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Listopada 2013 Salve , jestem nowa na tym forum i bardzo mi sie podoba, juz 2 razy zrobilam biala kielbasei jak na pierwszy raz bardzo mi sie udala , tak ze zbudowalam wedzarnie i zabieram sie do pierwszegowedzenia ,ale jeszcze musze troce poczekac bo tutaj gdzie mieszkam jest jeszcze bardzo cieplo. Mam tez ten przepisna ta wojskowa kielbase , ale na pierwsze wedzenie zrobie domowa wiejska wedzona kielbasa, czy ktos z was ja robil? Pozdrawiam wszystkich, Eli55 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Listopada 2013 (edytowane) Basia285 ja tak w kwesti formalnej , ile dałaś soli oraz jakie przyprawy ? Edytowane 9 Listopada 2013 przez Wujaszek Tom Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Listopada 2013 Basia285 ja tak w kwesti formalnej , ile dałaś soli oraz jakie przyprawy ?Cześć soli dałam tylko do słoninki i tylko troche. Natomiast mięsko dostało peklosól w ilości 17gram/ kgTo oryginalny przepis jaki znalazłam tutaj na stronie. Jest to dział bodajże kiełbasy, kiełbaski, parówki.Przyprawy to tylko pieprz i czosnek po 1g/kgRobiłam i niedawno skończyłam a jutro będę wędzić. Zaparzyłam małą kiełbaskę i jest super, nawet bez wędzenia, Soli też jest w sam raz.Nie wiem jak po wędzeniu, ale wydaje mi sie super. Dziekuje, ze jest tutaj tylu życzliwych ludzi na tym forum, bo za dużo wody bym dała i znów by było nie tak jak trzeba Kiełbaska wyszła ogólnie mówiąc smakowita. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Listopada 2013 oj Basiu , ..... oby tak było jak piszesz........w każdym aspekcie Twej wypowiedzi.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-311943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Listopada 2013 Witam Was.Jak obiecałam, przesyłam fotki z wędzenia kiełbaski wojskowej.Pierwsze zdjęcie jest przed wędzeniem.Drugie w przybliżeniu.Trzecie to gotowa już kiełbasa w wersji podpiekanej.Dzięki Wam, wyszła znakomicie a smak niestety nie wiem jeszcze jaki, ponieważ konsumpcja odbędzie się jutro. Teraz kicha idzie na noc do lodówki.Acha, kiełbasy nie parzyłam tylko podpiekłam w wędzarce.Jak pisałam wczesniej, kiełbaskę nie wędzoną próbowałam i wyszła naprawdę super. Jutro napiszę jak smakuje.Dziękuję wszystkim pomagającym i wspierajacym, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-312061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Listopada 2013 W jakim celu boczki osznurowane? Kiłbaski Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-312063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Listopada 2013 karkan , boczki osznurowano - by się czuły zwiazane z włascicielem , a na poważnie jak widac Basia zaczepiła za sznurki haki , nie wbijała haka w boczek .Kielbaski Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-312081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Listopada 2013 Cześć. Podaję info co do smaku kiełbasy wojskowej.Naprawdę bardzo dobra i pyszna w smaku. Konsystencja też ok. Jest tylko jedno ale.....Ale osłonka jelitowa jest twarda. Nie wiem co ja nie tak robię. Jak wyciągałam kiełbasę z wędzarki osłonka wyglądała na delikatną.Jak ostygła kiełbasa, wtedy osłonka zgrubiała. Czy po wędzeniu i podpiekaniu może powinnam kiełbasę wystudzić w zimnej wodzie?Podpiekałam w temp około 80 st około 15 min.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-312464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Listopada 2013 Robię wojskową od dłuższego czasu i wodą tylko moczę rękę żeby mięso się nie kleiło. Kiełbasa wśród znajomych to hit! Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-312467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickirl78 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Listopada 2013 Witaj Basia.Kiełbaska wygląda naprawdę super. Jestem ciekawy, jak wygląda w przekroju,może zamieścisz fotkę?Pozdrawiam. Cytuj Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-312471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Listopada 2013 Cześć.Fajna kiełbaska!!!!!!!!!!To znaczy, że w ogóle nie dajesz wody?A osłonka jelitowa u Ciebie jak widać jest super. To może dlatego, że użyłam wofy jest flaczysko twarde?Dodano: 12 listopad 2013 - 11:17Witaj Basia.Kiełbaska wygląda naprawdę super. Jestem ciekawy, jak wygląda w przekroju,może zamieścisz fotkę?Pozdrawiam.Ok, zamieszczę fotkę trochę póżniej bo na razie nie mam przekrojonej, ale w okolicach kolacji zamieszczę takową fotkę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-312472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Listopada 2013 Cześć.Fajna kiełbaska!!!!!!!!!!To znaczy, że w ogóle nie dajesz wody?A osłonka jelitowa u Ciebie jak widać jest super. To może dlatego, że użyłam wofy jest flaczysko twarde? Witaj, jeśli mnie pytasz o wodę to tak tak nie dodaję, Co do jelita to raczej nie ma wpływu dodanie wody, zważywszy na to, że moczysz przed kilka godzin w wodzie ( bo moczysz chyba?).Co do samej kiełbasy, na początku kilka razy zapomniałem dodać słoniny podanej w przepisie i taką wersje wolę. Pozdrawiam Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-312530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Listopada 2013 Cześć.Fajna kiełbaska!!!!!!!!!!To znaczy, że w ogóle nie dajesz wody?A osłonka jelitowa u Ciebie jak widać jest super. To może dlatego, że użyłam wofy jest flaczysko twarde? Dodano: 12 listopad 2013 - 11:17Witaj Basia.Kiełbaska wygląda naprawdę super. Jestem ciekawy, jak wygląda w przekroju,może zamieścisz fotkę?Pozdrawiam.Ok, zamieszczę fotkę trochę póżniej bo na razie nie mam przekrojonej, ale w okolicach kolacji zamieszczę takową fotkę.Pozdrawiam Dodano: 12 listopad 2013 - 18:15Witaj paweljack. Jelita moczę całą noc, czyli kilkanaście godzin. Nawet je płuczę jak trzeba. Domyślam się, że chyba za długo bo około 14 godz odadzam kiełbasę. Następnym razem pominę boczuś też i spróbuję bardziej chudej wersji. Wody też już nie dodam.Dziękuję Tobie za bardzo cenne wskazówki. Pozdrawiam. Dodano: 12 listopad 2013 - 18:24Witaj Basia.Kiełbaska wygląda naprawdę super. Jestem ciekawy, jak wygląda w przekroju,może zamieścisz fotkę?Pozdrawiam.Witaj mickirl78. Przesyłam fotki przekroju tej kiełbaski wojskowej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-312556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Listopada 2013 . Nie wiem co ja nie tak robię. Za długie osadzanie w za wysokiej temperaturze lub za długie osuszanie w wędzarni.Po drugie jelita są różne.Mogłaś trafić na "pancerne." Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8781-kie%C5%82basa-wojskowa-z-1952r/#findComment-312560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.