redzed Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Arek, Salami wygląda całkiem w porządku chociaż trochę więcej pleśni mogło by polepszyć smak o nieco. Warunki masz odpowiednie i dlatego jest trudno zidentyfikować powód małej ilości pleśni. Jedno co przychodzi mi do myśli to pokrycie powierzchni tłuszczem, na ktorym pleśń nie łatwo sie rzuca. Ja często po fermentacji obmywam salami ciepławą soloną wodą, osuszam lekko, zaszczepiam pleśnią i wtedy do dojrzewalni. Nie dawno nabyłem nowa książkę technologiczną, Gerhard Feiner, Salami: Practical Science and Processing Technology. Jak będę miał chwilę to zerknę czy właśnie jest tam coś w tym temacie. Jestem do końca miesiąca zajęty pracą od dnia do nocy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/7/#findComment-548484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Arek, Salami wygląda całkiem w porządku chociaż trochę więcej pleśni mogło by polepszyć smak o nieco Z salami jest wszystko ok. konsystencja, rozdrobnienie, smak, sklejenie, ale brak tego posmaku pleśni. Ja często po fermentacji obmywam salami ciepławą soloną wodą, osuszam lekko, zaszczepiam pleśnią i wtedy do dojrzewalni. Tego nie robiłem.Po fermentacji batony były lekko mokre i takie opryskałem z atomizera pleśniami rozcieńczonymi w wodzie destylowanej.Żadnych innych dodatków nie używałem do tej zawiesiny. Nie dawno nabyłem nowa książkę technologiczną Jak coś ciekawego wyczytasz i będziesz miał chwilkę to się odezwij.Pozdrawiam Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/7/#findComment-548489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Culatello Guaciale Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/7/#findComment-549787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielarek Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Salami.Mimo zakupu pleśni ciągle mam problem z zapleśnieniem. :(Jakieś sugestie czemu tak się dzieje mimo zapewnienia 75-80 % wilgotności, temp.12-13ºC i cyrkulacji powietrza ( lekko otwarte drzwi od komory) 1.jpg 2.jpgPrzyślij do mnie, wywieszę jak zwykle w garażu i zapleśnieje w tydzień, po czym umyję pod bieżącą wodą i zjem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/7/#findComment-549866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Arkadiusz - mam dwa pytania -dawka soli / peklosoli na 1 kg miesa i czas peklowania w obu przypadkach (Culatello i Guaciale)?masz dwa ladne kawalki podgardla na Guaciale (pozazdroscic az) - czy planujesz jeden poddac wedzeniu zimnemu a drugi normalnie bez wedzenia dla porownania? Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/7/#findComment-549869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 1 Maja 2017 dawka soli / peklosoli na 1 kg miesa i czas peklowania w obu przypadkach (Culatello i Guaciale)? Ponieważ robię Culatello drugi raz to dałem taką samą dawkę jak poprzednio czyli 50g/kg.Peklował będę ok. 3 tygodni bo tak robiłem poprzednio. Co do Guaciale to nie mam jeszcze doświadczenia,ale dałem taka samą dawkę i peklował będę ok. 3 - 4 dni. czy planujesz jeden poddac wedzeniu zimnemu a drugi normalnie bez wedzenia dla porownania? Tu jeszcze nie ma decyzji, ale chyba uwędzę ponieważ mam Pancettę niewędzoną. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/7/#findComment-549881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 1 Maja 2017 Ponieważ robię Culatello drugi raz to dałem taką samą dawkę jak poprzednio czyli 50g/kg.Peklował będę ok. 3 tygodni bo tak robiłem poprzednio- czy nie uwazasz ze moze byc za slona? tymbardziej ze w poscie #111 tego watku napisales : Następnym razem dam nieco więcej przypraw i trochę mniej soli.....plus jesli robiles tak jak poprzednio to czy wybarwienie srodka bedzie podobne jak poprzednio?chyba ze jednak wprowadziles zmiany o ktorych nie piszesz.... Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/7/#findComment-549905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 1 Maja 2017 (edytowane) tymbardziej ze w poscie #111 tego watku napisales : Ciesze się, że śledzisz mój wątek z uwagą. chyba ze jednak wprowadziles zmiany o ktorych nie piszesz. Owszem wprowadziłem zmianę i to znaczącą.Otóż tak jak pisałem poprzednio ( #114) użyłem tym razem grubej soli morskiej peklujacej i zmieniłem ilość i rodzaj przypraw.Tym razem dałem tylko pieprz.Sadzę, że zmiana soli pozwoli na lepsze wybarwienie.A co do słoności to nie było aż tak źle.Ja nie jadam pieczywa i samo culatello jest nieco pprzysłone, ale jak sobie od czasu do czasu zrobię kanapkę z chrupiącej bułeczki, masełka i culatello to słoność jest akurat.Tak samo solę karkówkę i jest ok.Mam też zamiar zastosować się do rady Redzed i po soleniu wywiesić szynkę na dwie doby w temp.22-24 C, żeby uzyskać lepsze wybarwienie. Edytowane 1 Maja 2017 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/7/#findComment-549934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 2 Maja 2017 użyłem tym razem grubej soli morskiej peklujacej- wybacz ze zawracam glowe ale czy to oznacza to samo co sol peklowa oparta tylko na soli morskiej a nie z Bochni czy innej Klodawy ( zawartosc azotynu)? .Mam też zamiar zastosować się do rady Redzed i po soleniu wywiesić szynkę na dwie doby w temp.22-24 C, żeby uzyskać lepsze wybarwienie.- w moim rozumieniu ta rada dotyczy przypadku stosowania saletry (azotanu) jako skladnika mieszanki peklujacej plus jest tez sugestia EAnny ktora tez mozna wziasc pod uwage W oryginalnych warunkach występują jeszcze bakterie z rodziny Lactobacillus plantarum , Lactobacillus paracasei i inne.. a niestety - nasze srodowiska nie zawieraja raczej tego typu drobnoustrojow. Czy w zwiazku tez z mozliwoscia jesli wywiesisz na 2 doby na 22-24C nie obawiasz sie rozwoju pozniej nieporzadanych plesni? I czy zamierzasz zastosowac zastosowac zaszczepienie plesni np. Bactoferm Mold 600? Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/7/#findComment-549958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 11 Maja 2017 wybacz ze zawracam glowe ale czy to oznacza to samo co sol peklowa oparta tylko na soli morskiej a nie z Bochni czy innej Klodawy ( zawartosc azotynu)? To jest sól morska z zawartością 0,6-0,7 % nitrytu. Czy w zwiazku tez z mozliwoscia jesli wywiesisz na 2 doby na 22-24C nie obawiasz sie rozwoju pozniej nieporzadanych plesni? Nie obawiam się. I czy zamierzasz zastosowac zastosowac zaszczepienie plesni np. Bactoferm Mold 600? Nie będę szczepił. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/7/#findComment-551179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 22 Maja 2017 Guanciale. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/7/#findComment-552444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 23 Maja 2017 Pancetta Tesa! Ładny kawałek boczku. Jak długo dojrzewałeś? Jak smakuje? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/7/#findComment-552542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 23 Maja 2017 3 dni solenia salą morską peklującą i 3 tygodnie dojrzewania. Pychotka dziwnie cięte ,ale to jest podgardle a nie boczek. . Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/7/#findComment-552546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 23 Maja 2017 Oj, rzeczywiscie , guanciale a nie pancetta! Za rano wstałem! Jak możesz to zostaw jeszcze kilka tygodni dłużej, smak będzie głębszy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/7/#findComment-552548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 23 Maja 2017 (edytowane) Jak możesz to zostaw jeszcze kilka tygodni dłużej, smak będzie głębszy. Mam jeszcze drugie, ale zapakowałem próżniowo i trochę poleży w chłodni, ale niedługo zrobię następne to potrzymam dłużej. Edytowane 23 Maja 2017 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/7/#findComment-552552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Salami zapakowane próżniowo 17 III 2017. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/7/#findComment-553668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Salami zapakowane próżniowo 17 III 2017. Dla mnie super bo tłuściutkie ................. jednak wielka szkoda że nie poznam smaku ............ Pozdrawiam Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/7/#findComment-553670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 4 Czerwca 2017 O ile przyjadę na zlot ogólnopolski i coś mi się ostanie to może uda Ci się spróbować. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/7/#findComment-553676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 4 Czerwca 2017 ☺☺ Dzięki Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/7/#findComment-553678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Śliczne Arku też bede na zlocie może załapie sie na nały plasterek? W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/7/#findComment-553679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 8 Października 2017 (edytowane) Polędwica dojrzewająca dla mojej lubej. Ja tam i tak wolę karkówkę Edytowane 8 Października 2017 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/7/#findComment-570385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 8 Października 2017 Ładny kawałek z piękn czapeczką. Tak ma być! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/7/#findComment-570403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 16 Listopada 2017 Zupełna porażka.Culatello po pół roku.Merytoryczne opinie mile widziane. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/7/#findComment-575788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 16 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 16 Listopada 2017 Zbyt mocno związywane, naprężenia rozwarstwiły mięso, poszło powietrze i mięs nie przebarwił....tyle... Szkoda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/7/#findComment-575792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 16 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 16 Listopada 2017 (edytowane) czy to jest to Culatello??https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone/page-8?do=findComment&comment=549787- jesli tak to nie jest az tak mocno zwiazana i jest dosc ladnie uformowana. Wydawac bardziej by sie moglo ze owszem rozwarstwienia powstaly na poczatku, ale bardziej moze sie wydawac ze sa wynikiem relacji temperatura i wilgotnosc niz sil mechanicznych. Czy np stosowales te 2-3 dni w temp. 22-24 *C cytat Twoj Arkadiusz: Owszem wprowadziłem zmianę i to znaczącą.Otóż tak jak pisałem poprzednio ( #114) użyłem tym razem grubej soli morskiej peklujacej i zmieniłem ilość i rodzaj przypraw.Tym razem dałem tylko pieprz.Sadzę, że zmiana soli pozwoli na lepsze wybarwienie.A co do słoności to nie było aż tak źle.Ja nie jadam pieczywa i samo culatello jest nieco pprzysłone, ale jak sobie od czasu do czasu zrobię kanapkę z chrupiącej bułeczki, masełka i culatello to słoność jest akurat.Tak samo solę karkówkę i jest ok.Mam też zamiar zastosować się do rady Redzed i po soleniu wywiesić szynkę na dwie doby w temp.22-24 C, żeby uzyskać lepsze wybarwienie. Edytowane 16 Listopada 2017 przez StefanS Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/7/#findComment-575802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi