norkok Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 22 Listopada 2016 Dzięki wielkie za tą recepturę! Gołki wyszły rewelacyjne! Z racji tego, że nie mogę wstawić zdjęcia podsyłam link ze zdjęciami dzisiejszych serków:https://www.facebook.com/groups/169073723117064/permalink/1223977577626668/dziekiDzięki wielkie za tą recepturę! Gołki wyszły rewelacyjne! Z racji tego, że nie mogę wstawić zdjęcia podsyłam link ze zdjęciami dzisiejszych serków:https://www.facebook.com/groups/169073723117064/permalink/1223977577626668/Piszesz nie do końca prawdę. Rozmawiałem z góralami. Oscypek certyfikowany musi mieć 60% mleka owczego. I nikt teraz nie robi go na 100% bo się to nie opłaca. Dodają 40% mleka krowiego. Owca bowiem daje tylko 250-500 ml dziennie. Więc trochę ich trzeba mieć żeby zarabiać na tych serkach.Reszta się zgadza z nomenklaturą - ale czy to takie ważne ? Ciężko nawet odróżnic dobrego krowiego od mieszanego czy jak ktoś ma szczęście to 100 % owczego A zapomniałem dodać że jest jeszcze hardcorowa wersja produkcji gołek. Zamiast podgrzewania dolewa się wrzącej wody do gara ze skrzepem/gęstwą. Nie polecam ale także wychodzi i też ugniatam w rękawicach bo rączki parzą.....ale gorzej z mozarellą bo tam wyższą temperaturą trzeba się bawić - tam to już praca dla prawdziwych twardzieli hehehezgadza się wcześnie już było o tym piasaneBardzo ładne gołki,z ilu litrów robiłeś. z 20 Cytuj "Tylko ci, którzy mają odwagę ponosić wielkie porażki mogą kiedykolwiek osiągać wielkie sukcesy." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-527552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norkok Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 23 Listopada 2016 Piszesz nie do końca prawdę. Rozmawiałem z góralami. Oscypek certyfikowany musi mieć 60% mleka owczego. I nikt teraz nie robi go na 100% bo się to nie opłaca. Dodają 40% mleka krowiego. Owca bowiem daje tylko 250-500 ml dziennie. Więc trochę ich trzeba mieć żeby zarabiać na tych serkach.Reszta się zgadza z nomenklaturą - ale czy to takie ważne ? Ciężko nawet odróżnic dobrego krowiego od mieszanego czy jak ktoś ma szczęście to 100 % owczego A zapomniałem dodać że jest jeszcze hardcorowa wersja produkcji gołek. Zamiast podgrzewania dolewa się wrzącej wody do gara ze skrzepem/gęstwą. Nie polecam ale także wychodzi i też ugniatam w rękawicach bo rączki parzą.....ale gorzej z mozarellą bo tam wyższą temperaturą trzeba się bawić - tam to już praca dla prawdziwych twardzieli hehehewitam kolegę , przeczytaj ze zrozumieniem post. Ja pisałem o oryginalnym oscypku a nie o tym co dopuszcza certyfikat. To co dopuszcza certyfikat to prawda zgadzam się z tobą. Ale to już nie prawdziwy oscypek. Co do smaku to bardzo się mylisz, spróbuj prawdziwego mleka owczego to się przekonasz. Zaraz powiesz że wołowina wogule nie różni się od baraniny. Są jeszcze prawdziwi górale co robią oscypki z sera owczego w 100%Pozdrawiam Cytuj "Tylko ci, którzy mają odwagę ponosić wielkie porażki mogą kiedykolwiek osiągać wielkie sukcesy." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-527701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 23 Listopada 2016 Ciężko nawet odróżnic dobrego krowiego od mieszanego czy jak ktoś ma szczęście to 100 % owczegoCo do smaku to bardzo się mylisz, spróbuj prawdziwego mleka owczego to się przekonasz Sądzę, że Obaj macie rację -wszystko zależny KTO i JAK robi i źle zrobiony z mleka owczego będzie gorzej smakował od porządnie i prawidłowo przygotowanego z mleka krowiego, dokładnie jak z przetworami mięsnymi -parówka sklepowa np. dzieciom lepiej smakuje od zrobionej w domu -ale TYLKO smakuje bo co w niej jest to już ... "inna bajka" a dokładniej lekcja chemii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-527705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Listopada 2016 Czytam ze zrozumieniem. A sery nie robię od dziś. Certyfikowany nie jest prawdziwy ???? no proszę to Ty teraz będziesz podważał całą produkcję oscypków w górach. No proszę proszę.....Co do smaku się nie mylę - próbowałem wszystkich więc może Ty masz tak wysublimowany smak, że lepszego ze świeczką szukać.I prawie nie ma górali którzy robią 100% owcze. A przynajmniej tam gdzie ja bywałem to nie było.A turystów się w UJA robi opisując mieszane oscypki jako 100 % owcze.I nie mów mi co ja powiem o baraninie albo o wołowinie bo jak widać za mocno wyszczekany jesteś.Pochwal się może swoimi wyrobami zanim zaczniesz pisać w tym stylu.I dodam , że wszystkie oscypki które w ostatnich latach próbowałem w górach były wstrętne - a dlaczego ???Bo przesolone nie wiadomo po co i na co.......Sama sól. A jeść samej soli nie zamierzam więc robię samemu sery tego typu, które u mnie nazywać się będą gołkami bo mleka owczego nie mam i raczej mieć nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-527709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Listopada 2016 Oczywiście, że nie jest prawdziwy. Prawdziwy jest tylko z mleka owczego. To, że ktoś sobie wymyślił, że więcej będzie sera jak doda się mleka krowiego nie znaczy, że tak jest dobrze. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-527711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Listopada 2016 No proszę proszę no musicie to gdzieś zgłosić bo to jest przestępstwo. Tutaj także wiele osób robi "oscypki" - a to także przestępstwo.A certyfikat co oznacza przy produkcie ? Zresztą nie chce mi się dyskutować bo to jałowe będzie.Też bym chciał jeść 100% owcze ale myślę że w dzisiejszych czasach bez bardzo zaprzyjaźnionych bacówek się to nie uda.Bez odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-527715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 23 Listopada 2016 A certyfikat co oznacza przy produkcie ?To, że taki skład ktoś zgłosił kilka lat temu do urzędu, nie że tak robi się od wieków. Podobnie jak z Lisiecką, pewne stowarzyszenie zgłosiło z szynki, bo taniej niz z polędwicy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-527718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Listopada 2016 Z fetą tak samo. Feta prawdziwa musi zawierać minimum 20% mleka owczego. O oscypku był fajny film na YT ale usunięto: Jak się robilo oscypki przed wejściem Polski do UE / Bacowka -Podhale , Spisz ,Dyrsztyn produkcji z Chicago. Bardzo fajny swojski film polecam jak ktos gdzie zNajdzie. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-527724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Listopada 2016 Laktacja u owiec - ile trwa? Jaka jest wydajność mleczna owcy? Jaki okres trwa odchów - karmienie jagnięcia? Kiedy są wykoty? Po odpowiedzi na te pytania oscypkowi ortodoksi zapewne zrozumieją coś..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-527830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malko5 Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 31 Marca 2019 Witamnorkok bardzo dziękuję za przepis. Zrobiłem gołki trzeci raz w ciągu 2 tygodni i nadal jest zapotrzebowanie. Nigdy nie myślałem, że to jest takie łatwe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-627971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 29 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 29 Września 2020 Chce podejść do tematu szukam przepisu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-678915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 29 Września 2020 podejść do tematu Ja próbowałem , najbardziej mi podchodzą na ciepło z patelni lub grilla z żurawiną. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-678919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 29 Września 2020 Ja robilam wedlog tego przepisu , nie pamietam czyj to jest bo nie zapisalam Podgrzewamy mleko (najlepiej swieze prosto od krowy) do temp. ok 30-40 st.C, nastepnie dodajemy podpuszczke rozrobiona w wodzie (ok 1 malej lyzeczki na 20 l mleka). Czekamy az mleko zacznie sie scinac * *ja robie na mleku kupnym bo nie mam dostepu do innego , podpuszczka -ilosc w zaleznosci od producenta Cedzimy mleko na sitku i scierce do czasu az wszystko ladnie scieknie (najlepiej cala dobe) Nastepnie kroimy ser na mniejsze porcje i moczymy go w cieplej wodzie aby nabral plastycznosci, delikatnie formujac ksztalt wyciskamy resztki wody. Pózniej formujemy oscypki. nie mam formy wiec uzywam sitki wedliniarskiejPo formowaniu wkladamy nasz ser do solanki (soli powinno byc tyle aby serki sobie plywaly, Po tym czasie,sery do lodówki na kilka godzin.Wedzenie w zimnym dymie 30-35 stopni, do 5 godzin. czasem trzeba odwrocic do gory nogami zeby rownomiernie sie uwedzily . tu robione niedawno jeszcze sa w solance.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/?p=678563 A tu masz moje wczesniejsze juz uwedzone https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podwórkowa-wędzarka/?p=440513 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-678920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 29 Września 2020 Przywożę jeszcze ciepłe mleko , podgrzewam do 37stC .Dodaję podpuszczę z biowinu stosując 10m kropli na litr (w instrukcji jest 5 ale to jest za mało)Po około 40 minutach kroję skrzep nożem odczekuję z 10 minut i zaczynam ogrzewać do 37 stC delikatnie mieszając ubijaczką do pianu powodując rozdrobnienie ziarna.Po czym przelewam na chustę leżącą na sicie i z grubsza odsączam i dzielę masę na 6 części ( zwykle robię z 5 litrów).Odsączoną serwatkę podgrzewam do ok 55-60stC i zaczynam ogrzewać w niej ( można to robić w wodzie) kawałki sera i wygniatać resztki serwatki aż do uzyskania pożądanej konsystencji .Po uformowaniu wrzucam do zimnej wody .Gdy wygniotę już wszystkie to szykuję solankę 8% i przekładam serki z zinej wody do solanki.Trzymam w solance ok 5 godzin i zwykle jemy bez wędzenia Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-678921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 29 Września 2020 @chudziak, a jak takie smakuja bez wedzenia? bo u mnie teraz mleko / z akcji kampani gadzetowaej / na topie i musze cos robic Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-678923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 29 Września 2020 (edytowane) Smakują bardzo dobrze , zresztą w górach są również oferowane "oscypki " niewędzone - u mnie schodzą błyskawicznie . Natomiast zdziwiło mnie w Twoim przepisie, że odsączasz aż dobę zanim przystąpisz do dalszej obróbki . bo u mnie teraz mleko / z akcji kampani gadzetowaej / na topie i musze cos robicZrób twaróg Edytowane 29 Września 2020 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-678926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 6 Października 2020 Trzy krople podpuszczki w litrze wody się rozpuszcza czy mleku prośba o doprecyzowanie przepisu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-679720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 6 Października 2020 @ fantomek podpuszczkę rozpuszczamy w wodzie . Bierzesz 100 ml wody o temp 35st. i dajesz tyle podpuszczki ile mas w instrukcji dołączonej do opakowania. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-679721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 6 Października 2020 Trzy krople podpuszczki w litrze wody się rozpuszcza czy mleku prośba o doprecyzowanie przepisu fantomek, po tym poście powiem Ci, że radził bym Ci poczytać o podstawach.Nawet jak już będziesz miał jakiś przepis np. wydrukowany to przysiądź, przeczytaj WSZYSTKO co tam jest napisane ZE ZROZUMIENIEM, sprawdź czy masz wszystko co będzie Ci potrzebne i dopiero zabieraj się ew.za pracę.Dlaczego? - abyś uniknął takich "rodzynków": https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16559-sery-made-by-wr%C3%B3bel/Przeczytaj sobie przede wszystkim opis pod 9 zdjęciem w 1 poście. Czasem życie zaskakuje narwańców Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-679756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 6 Października 2020 Też kiedyś robiłeś pierwszy raz więc i ja spróbuje gołka zrobić ciekawe co wyjdzie))) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-679760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 6 Października 2020 Nie chodzi o pierwszy raz tylko o solidne przygotowanie aby nie było np.takiego zaskoczenia. Cyt. z mojego tematu:Delikatnie uciskałem i dokładałem kolejny skrzep. Niestety na tym etapie sverige2 zakończył opis słowami cyt. : i dalej już zgodnie z procedurą. Jestem prawie pewien sukcesu.Taaa. Pierwsza myśl wyrzucić całość, zjeść to co jest i nigdy nie wracać do tematu serów itd. :D Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-679761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 6 Października 2020 @fantomek, Ja bore nie duzo wody tak max 50 ml bo ja robie z 5 l mleka ,Golka wyjdzie napewno , ja robilam kilka razy , wedzilam a ostatnio malowalam plynem wedzarniczym zeby uzyskac posmak wedzony , Smakowal bo juz zezarty Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-679762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 6 Października 2020 Ilość podpuszczki nie bierze się z opakowania, a się robi próbę. To są podstawy, ważne szczególnie przy mikrobiologicznej podpuszcze. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-679765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 6 Października 2020 Elektra jak wyszło podziel się wskazówkami i przepisem na co zwrócić uwagę jak podejść Ile towaru wyszło Ci z 5l? [Dodano: 06 paź 2020 - 17:10]michal278 rozwiń... [Dodano: 06 paź 2020 - 17:11]Podpuszczka taka zakupiona https://allegro.pl/oferta/plynna-podpuszczka-cieleca-50ml-domowy-ser-7537660688?snapshot=MjAyMC0xMC0wNlQwOToxNDo0MS4yMzNaO2J1eWVyO2MwYmFiYjdmMDdmMGM3MjRmMDFkYzA2MmY4MGZkMDlhNDJhNDc2YWE4Zjk2YzY2N2FhMTY2NTQ1MDE2NTVhNjE%3D Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-679773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 6 Października 2020 (edytowane) @fantomek, Z 5 l sklepowego mleka wyszly mi 4 a'la oscypki po ca 130g, Tu masz zarowno zdjecia jak i przepis wedlog ktorego robilam :https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/?p=679157 Nie pamietam ile bylo serwatki bo nie mierzylam bo zmieszalam ja jeszcze z taka ktora mi zostala po korycinie. Edytowane 6 Października 2020 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-679777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.