Skocz do zawartości

Ser Gazdowski Gołka mylnie nazywany Oscypkiem


Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki wielkie za tą recepturę! :) Gołki wyszły rewelacyjne! :thumbsup::)

 

Z racji tego, że nie mogę wstawić zdjęcia podsyłam link ze zdjęciami dzisiejszych serków:

https://www.facebook.com/groups/169073723117064/permalink/1223977577626668/

dzieki

Dzięki wielkie za tą recepturę! :) Gołki wyszły rewelacyjne! :thumbsup::)

 

Z racji tego, że nie mogę wstawić zdjęcia podsyłam link ze zdjęciami dzisiejszych serków:

https://www.facebook.com/groups/169073723117064/permalink/1223977577626668/

Piszesz nie do końca prawdę. Rozmawiałem z góralami. Oscypek certyfikowany musi mieć 60% mleka owczego. I nikt teraz nie robi go na 100% bo się to nie opłaca. Dodają 40% mleka krowiego. Owca bowiem daje tylko 250-500 ml dziennie. Więc trochę ich trzeba mieć żeby zarabiać na tych serkach.

Reszta się zgadza z nomenklaturą - ale czy to takie ważne ? Ciężko nawet odróżnic dobrego krowiego od mieszanego czy jak ktoś ma szczęście to 100 % owczego :)

 

A zapomniałem dodać że jest jeszcze hardcorowa wersja produkcji gołek. Zamiast podgrzewania dolewa się wrzącej wody do gara ze skrzepem/gęstwą. Nie polecam ale także wychodzi :) i też ugniatam w rękawicach bo rączki parzą.....ale gorzej z mozarellą bo tam wyższą temperaturą trzeba się bawić - tam to już praca dla prawdziwych twardzieli hehehe

zgadza się wcześnie już było o tym piasane

Bardzo ładne gołki,z ilu litrów robiłeś. :clap:

z 20

"Tylko ci, którzy mają odwagę ponosić wielkie porażki mogą kiedykolwiek osiągać wielkie sukcesy."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-527552
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Piszesz nie do końca prawdę. Rozmawiałem z góralami. Oscypek certyfikowany musi mieć 60% mleka owczego. I nikt teraz nie robi go na 100% bo się to nie opłaca. Dodają 40% mleka krowiego. Owca bowiem daje tylko 250-500 ml dziennie. Więc trochę ich trzeba mieć żeby zarabiać na tych serkach.

Reszta się zgadza z nomenklaturą - ale czy to takie ważne ? Ciężko nawet odróżnic dobrego krowiego od mieszanego czy jak ktoś ma szczęście to 100 % owczego :)

 

A zapomniałem dodać że jest jeszcze hardcorowa wersja produkcji gołek. Zamiast podgrzewania dolewa się wrzącej wody do gara ze skrzepem/gęstwą. Nie polecam ale także wychodzi :) i też ugniatam w rękawicach bo rączki parzą.....ale gorzej z mozarellą bo tam wyższą temperaturą trzeba się bawić - tam to już praca dla prawdziwych twardzieli hehehe

witam kolegę , przeczytaj ze zrozumieniem post. Ja pisałem o oryginalnym oscypku a nie o tym co dopuszcza certyfikat. To co dopuszcza certyfikat to prawda zgadzam się z tobą. Ale to już nie prawdziwy oscypek. Co do smaku to bardzo się mylisz, spróbuj prawdziwego mleka owczego to się przekonasz. Zaraz powiesz że wołowina wogule nie różni się od baraniny. Są jeszcze prawdziwi górale co robią oscypki z sera owczego w 100%

Pozdrawiam

"Tylko ci, którzy mają odwagę ponosić wielkie porażki mogą kiedykolwiek osiągać wielkie sukcesy."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-527701
Udostępnij na innych stronach

Ciężko nawet odróżnic dobrego krowiego od mieszanego czy jak ktoś ma szczęście to 100 % owczego

Co do smaku to bardzo się mylisz, spróbuj prawdziwego mleka owczego to się przekonasz

 

Sądzę, że Obaj macie rację -wszystko zależny KTO i JAK robi i źle zrobiony z mleka owczego będzie gorzej smakował od porządnie i prawidłowo przygotowanego z mleka krowiego, dokładnie jak z przetworami mięsnymi -parówka sklepowa np. dzieciom lepiej smakuje od zrobionej w domu -ale TYLKO smakuje bo co w niej jest to już ... "inna bajka" a dokładniej lekcja chemii  :hmm:

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-527705
Udostępnij na innych stronach

Czytam ze zrozumieniem. A sery nie robię od dziś. Certyfikowany  nie jest prawdziwy ???? no proszę to Ty teraz będziesz podważał całą produkcję oscypków w górach. No proszę proszę.....

Co do smaku się nie mylę - próbowałem wszystkich więc może Ty masz tak wysublimowany smak, że lepszego ze świeczką szukać.

I prawie nie ma górali którzy robią 100% owcze. A przynajmniej tam gdzie ja bywałem to nie było.

A turystów się w UJA robi opisując mieszane oscypki jako 100 % owcze.

I nie mów mi co ja powiem o baraninie albo o wołowinie bo jak widać za mocno wyszczekany jesteś.

Pochwal się może swoimi wyrobami zanim zaczniesz pisać w tym stylu.


I dodam , że wszystkie oscypki które w ostatnich latach próbowałem w górach były wstrętne - a dlaczego ???

Bo przesolone nie wiadomo po co i na co.......Sama sól. A jeść samej soli nie zamierzam więc robię samemu sery tego typu, które u mnie nazywać się będą gołkami bo mleka owczego nie mam i raczej mieć nie będę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-527709
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście, że nie jest prawdziwy. Prawdziwy jest tylko z mleka owczego. To, że ktoś sobie wymyślił, że więcej będzie sera jak doda się mleka krowiego nie znaczy, że tak jest dobrze.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-527711
Udostępnij na innych stronach

No proszę proszę no musicie to gdzieś zgłosić bo to jest przestępstwo. Tutaj także wiele osób robi "oscypki" - a to także przestępstwo.

A certyfikat co oznacza przy produkcie ?

 

Zresztą nie chce mi się dyskutować bo to jałowe będzie.

Też bym chciał jeść 100% owcze ale myślę że w dzisiejszych czasach bez bardzo zaprzyjaźnionych bacówek się to nie uda.

Bez odbioru.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-527715
Udostępnij na innych stronach

A certyfikat co oznacza przy produkcie ?

To, że taki skład ktoś zgłosił kilka lat temu do urzędu, nie że tak robi się od wieków. Podobnie jak z Lisiecką, pewne stowarzyszenie zgłosiło z szynki, bo taniej niz z polędwicy.  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-527718
Udostępnij na innych stronach

Z fetą tak samo. Feta prawdziwa musi zawierać minimum 20% mleka owczego. O oscypku był fajny film na YT ale usunięto: Jak się robilo oscypki przed wejściem Polski do UE / Bacowka -Podhale , Spisz ,Dyrsztyn produkcji z Chicago. Bardzo fajny swojski film polecam jak ktos gdzie zNajdzie.
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-527724
Udostępnij na innych stronach

Laktacja u owiec - ile trwa? Jaka jest wydajność mleczna owcy? Jaki okres trwa odchów - karmienie jagnięcia? Kiedy są wykoty?  Po odpowiedzi na te pytania oscypkowi ortodoksi zapewne zrozumieją coś.....  :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-527830
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witam

norkok bardzo dziękuję za przepis. Zrobiłem gołki trzeci raz w ciągu 2 tygodni i nadal jest zapotrzebowanie. Nigdy nie myślałem, że to jest takie łatwe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-627971
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

 

 

podejść do tematu
Ja próbowałem , najbardziej mi podchodzą na ciepło z patelni lub grilla  z żurawiną.  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-678919
Udostępnij na innych stronach

Ja robilam 

wedlog tego przepisu , nie pamietam czyj to jest bo nie zapisalam 

Podgrzewamy mleko (najlepiej swieze prosto od krowy) do temp. ok 30-40 st.C, nastepnie dodajemy podpuszczke rozrobiona w wodzie (ok 1 malej lyzeczki na 20 l mleka). Czekamy az mleko zacznie sie scinac *
 
*ja robie na mleku kupnym bo nie mam dostepu do innego , podpuszczka -ilosc w zaleznosci od producenta 
 
Cedzimy mleko na sitku i scierce do czasu az wszystko ladnie scieknie (najlepiej cala dobe)
 
Nastepnie kroimy ser na mniejsze porcje i moczymy go w cieplej wodzie aby nabral plastycznosci, delikatnie formujac ksztalt wyciskamy resztki wody. Pózniej formujemy oscypki. nie mam formy wiec uzywam sitki wedliniarskiej
Po formowaniu wkladamy nasz ser do solanki (soli powinno byc tyle aby serki sobie plywaly,  
Po tym czasie,sery  do lodówki na kilka godzin.
Wedzenie w zimnym dymie 30-35 stopni, do 5 godzin. czasem trzeba odwrocic do gory nogami zeby rownomiernie sie uwedzily .
 
tu robione niedawno jeszcze sa w solance.
 
A tu masz moje wczesniejsze juz uwedzone 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-678920
Udostępnij na innych stronach

Przywożę jeszcze ciepłe mleko , podgrzewam do 37stC .

Dodaję podpuszczę z biowinu stosując 10m kropli na litr (w instrukcji jest  5 ale to jest za mało)

Po około 40 minutach kroję skrzep nożem odczekuję z 10 minut i zaczynam ogrzewać do 37 stC delikatnie mieszając ubijaczką do pianu powodując rozdrobnienie ziarna.

Po czym przelewam na chustę leżącą na sicie i z grubsza odsączam i dzielę masę na 6 części ( zwykle robię z  5 litrów).

Odsączoną serwatkę podgrzewam do ok 55-60stC  i zaczynam ogrzewać w niej ( można to robić w wodzie) kawałki sera i wygniatać resztki serwatki aż do uzyskania pożądanej konsystencji .

Po uformowaniu wrzucam do zimnej wody .

Gdy wygniotę już wszystkie to szykuję solankę 8% i przekładam serki z zinej wody do solanki.

Trzymam w solance ok 5 godzin i zwykle jemy bez wędzenia  :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-678921
Udostępnij na innych stronach

@chudziak,  a jak takie smakuja bez wedzenia? bo u mnie teraz mleko / z akcji kampani gadzetowaej / na topie i musze cos robic  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-678923
Udostępnij na innych stronach

Smakują bardzo dobrze , zresztą w górach są również oferowane  "oscypki " niewędzone - u mnie schodzą błyskawicznie :D .  Natomiast zdziwiło mnie w Twoim  przepisie, że odsączasz aż dobę zanim przystąpisz do dalszej obróbki .

 

 

 

bo u mnie teraz mleko / z akcji kampani gadzetowaej / na topie i musze cos robic

Zrób twaróg :)

 

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-678926
Udostępnij na innych stronach

@ fantomek podpuszczkę rozpuszczamy w wodzie . Bierzesz 100 ml wody o temp 35st. i dajesz tyle podpuszczki ile mas w instrukcji dołączonej do opakowania.

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-679721
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trzy krople podpuszczki w litrze wody się rozpuszcza czy mleku prośba o doprecyzowanie przepisu

fantomek, po tym poście powiem Ci, że radził bym Ci poczytać o podstawach.

Nawet jak już będziesz miał jakiś przepis np. wydrukowany to przysiądź, przeczytaj WSZYSTKO co tam jest napisane ZE ZROZUMIENIEM, sprawdź czy masz wszystko co będzie Ci potrzebne i dopiero zabieraj się ew.za pracę.

Dlaczego? - abyś uniknął takich "rodzynków": https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16559-sery-made-by-wr%C3%B3bel/

Przeczytaj sobie przede wszystkim opis pod 9 zdjęciem w 1 poście. ;)  Czasem życie zaskakuje narwańców :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-679756
Udostępnij na innych stronach

Nie chodzi o pierwszy raz tylko o solidne przygotowanie aby nie było np.takiego zaskoczenia. Cyt. z mojego tematu:

Delikatnie uciskałem i dokładałem kolejny skrzep. Niestety na tym etapie sverige2 zakończył opis słowami cyt. : i dalej już zgodnie z procedurą. Jestem prawie pewien sukcesu.

Taaa. Pierwsza myśl wyrzucić całość, zjeść to co jest i nigdy nie wracać do tematu serów itd.

:D :D :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-679761
Udostępnij na innych stronach

@fantomek, Ja bore nie duzo wody tak max 50 ml bo ja robie z 5 l mleka ,

Golka wyjdzie napewno , ja robilam kilka razy , wedzilam a ostatnio malowalam plynem wedzarniczym zeby uzyskac posmak wedzony , Smakowal bo juz zezarty :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-679762
Udostępnij na innych stronach

Ilość podpuszczki nie bierze się z opakowania, a się robi próbę. To są podstawy, ważne szczególnie przy mikrobiologicznej podpuszcze.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-679765
Udostępnij na innych stronach

Elektra jak wyszło podziel się wskazówkami i przepisem na co zwrócić uwagę jak podejść

Ile towaru wyszło Ci z 5l?

[Dodano: 06 paź 2020 - 17:10]

michal278 rozwiń...

[Dodano: 06 paź 2020 - 17:11]

Podpuszczka taka zakupiona https://allegro.pl/oferta/plynna-podpuszczka-cieleca-50ml-domowy-ser-7537660688?snapshot=MjAyMC0xMC0wNlQwOToxNDo0MS4yMzNaO2J1eWVyO2MwYmFiYjdmMDdmMGM3MjRmMDFkYzA2MmY4MGZkMDlhNDJhNDc2YWE4Zjk2YzY2N2FhMTY2NTQ1MDE2NTVhNjE%3D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-679773
Udostępnij na innych stronach

@fantomek, Z 5 l sklepowego mleka wyszly mi 4 a'la oscypki po ca 130g, Tu masz zarowno zdjecia jak i przepis wedlog ktorego robilam :

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/?p=679157

 

Nie pamietam ile bylo serwatki bo nie mierzylam bo zmieszalam ja jeszcze z taka ktora mi zostala po korycinie.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8802-ser-gazdowski-go%C5%82ka-mylnie-nazywany-oscypkiem/page/2/#findComment-679777
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.