Skocz do zawartości

Wyroby Electry z szynkowarki i nie tylko...


Rekomendowane odpowiedzi

Mialo byc wedzenie , ale niestety nie padalo ponad 6 tyg i w calym wojewodztwie zakaz grylowania nawet w miejscach do tego przeznaczonych .a ja odmrozilam mieso do peklowania . trzeba wiec bylo zrobic w oslonkach barierowych .

czesc indyczo wieprzwa ( piers indyka) a czesc wieprzowa z poledwicy i lopatki ( kl i)

 

i tak wyszla , smaczna jest  bo TZ powiedzia ze mu smakuje a to juz polowa sukcesu  :)

to dziwny facet nie lubi tlustego , za boczkiem nie przepada ( nie wie co dobre  :tongue: )

post-58387-0-52472700-1531736863_thumb.jpgpost-58387-0-37881900-1531736926_thumb.jpgpost-58387-0-21175000-1531736843_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/21/#findComment-602618
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 544
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

no mozna cieniutko kroic , z tym zeby si enie rozpadala to nie mam problemu , ciezko tylko w oslonki nabic , i jeszcze mi zabraklo to musialam taka jedna grubsza zrobic ,ale akurat formatem do chlebka pasuje :laugh:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/21/#findComment-602629
Udostępnij na innych stronach

 

 

tak wyszla , smaczna jest bo

 

Ja wcale bym nie pogardziła , bardzo mi się podoba Twój wyrób  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/21/#findComment-602637
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Kielbasa experymentalna

 post-58387-0-11033600-1548618471_thumb.jpg

 

I mieso z poledwicy i lopatki/ 50%
boczek 35%
III z lopatki i warkocz z poledwicy 15% 
mieso peklowane kazde osobno w kawalkach
peklowanie 48 h 16g /kg peklosoli 
Przyprawy :
pieprz czarny 2,5 g /kg 
czosnek 5 g/kg 
cukier 2g/kg
gorczyca cala 2g/kg 
 
rozdrobnienie ..(posiadam maszynke nr 5)
I krojona w  kawalki ok 2-3 cm 
Boczek na sitku 13mm
 
III 3x na najmniejszym( makowe)
 
Mieszanie III z przyprawami i 10 % wody do uzyskania kleistosci dodany boczek i I calosc wymieszana.
Nadziewana w oslonki bialkowe fi65
Osadzanie 2h w temp pokojowej
"wedzenie" - dymem w plynie / altrnatywne-zamiarowane 50st c do uzyskania koloru , podpiekane w temp 90st C do uzyskania 68 st w batonie .
Teraz ma sie troche podsuszyc ..jesli zdazy :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/21/#findComment-621863
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kielbasa experymentalna
 

Bardzo ładny wyrób Elektro.  :clap:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/21/#findComment-621899
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje za pochwaly  :blush: Heniu tak wlasnie jest "malowana "robilam troche takiej kielbaski na bialo do barszczyku i z uwagi ze bedzie lekko za tlusta a boczku mialam wiecej to postanowilam pomalowac , smak wyszedl bardzo dobry wiec zrobie taka jak bede mogla wedzic .

Mam jeszcze 2 petka tej drugiej tez podpiekanej tylko jeszcze nie opisana i nie fotografowana , czekam az obeschnie bo taki byl zamiar  to tez sie "pochwale" :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/21/#findComment-621921
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No i prawie juz zapomnialam o niej ..a zostal malutki kawalek ale jakas zdjecie przekroju jest .

 

 

Experymentalna cienka pieczona.
 
II mieso z lopatki i poledwicy 65%
boczek 20%
III z lopatki i warkocz z poledwicy 15% 
mieso peklowane kazde osobno w kawalkach
peklowanie 48 h 16g /kg peklosoli 
Przyprawy :
pieprz czarny 2,5 g /kg 
czosnek 5 g/kg 
cukier 2g/kg
 
rozdrobnienie ..(posiadam maszynke nr 5)
II na sitku 13mm 
Boczek na sitku 13mm
 
III 3x na najmniejszym( makowe)
 
Mieszanie III z przyprawami i 10 % wody do uzyskania kleistosci dodany boczek i II calosc wymieszana.
Nadziewana w jelita wieprzowe .
Osadzanie 2h w temp pokojowej
"wedzenie" - dymem w plynie / altrnatywne-zamiarowane 50st c do uzyskania koloru , 
 
podpiekane w temp 90st C do uzyskania 68 st w srodku kielbasy .
post-58387-0-58097400-1549458953_thumb.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/21/#findComment-622871
Udostępnij na innych stronach

Fajna :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/21/#findComment-622880
Udostępnij na innych stronach

 

 

Fajna
fotka straszna ale mialam tylko tel pod reka jak TZ kroil ostatni kawalek , inaczej byloby po ptokach :)  
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/21/#findComment-622882
Udostępnij na innych stronach

 

 

fotka straszna ale mialam tylko tel pod reka
 

 

 Fotka straszna  nie straszna. najwazniejsze, ze kielasa dobra  :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/21/#findComment-622918
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dawno nic nie robilam z szynkowaru ...dietetycznie przed swietami ..drobiowa latwa i prosta  :)

Zelmer 5 

peklowane 18 g p-soli na 1/kg -(uzywam peklo bo chodzi mi o lepsza trwalosc ) 24h w temp +6 st C

2 g bialy pieprz /kg

piersi mielone na szarpaku z nozem 2-skrzydlowym

uda na 8

po dokladnym wyrobieniu do sznkowara i na 12 h do lodowki

nastepnego dnia parzenie w temp 75-78st C do osiagniecia temp wsadu 72 st C

chlodzenia w zimnej wodzie ok 10 min i do lodowki . 

 

i taki to efekt:

post-58387-0-19465700-1554972714_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/21/#findComment-628774
Udostępnij na innych stronach

 

 

dietetycznie przed swietami ..drobiowa latwa i prosta

Niezwykle apetyczna, zachęcająca do  jedzenia  :tongue:  :clap:

Ładne te Twoje mielonki @electra  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/21/#findComment-628775
Udostępnij na innych stronach

@EAnna, dziekuje  :)

Musi ladnie pachniec ..bo pies przybiega jak sie wyjmuje z lodowki na inne wyroby tak nie reaguje , mozna swobodnie mu powiesic przed nosem i nie ruszy :D jak robilimy biala kielbase to nawet w kuchni nie przebywal.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/21/#findComment-628776
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzieki , :) napewno dojdzisz , ja wczesniej nigdy nie robilam ani nigdy nie widzialam jak sie robi ..dzieki forum i metoda prob i bledow staram sie robic coraz ladniejsze i smaczniejsze wyroby,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/21/#findComment-632835
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dzisiaj bylo serowo i mlecznie ..mleko zsiadle sie robi a'la golka i ser korycinski ,

14 l mleka to moj mega rekord :)

post-58387-0-67809000-1601142858_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/21/#findComment-678563
Udostępnij na innych stronach

Zrobilam experyment i "uwedzilam"plynem wedzarniczym a'la oscypki , malowane 2-krotnie -zalezalo mi jedynie na aromacie a nie na kolorze .Po malowaniu wisialy w piecyku w temp ok 50st .Rozgrzalam piekarnik do 90 st powiesilam serki i otworzylam piekarnik , a zostawilam tylko zarowke .

Tak sie prezentuja dzis po jednym dniu lezenia w lodowce.

post-58387-0-73822900-1601569544_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/21/#findComment-679157
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.