Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

 

Wkońcu wrzucam swoje wyroby :) Powędziłem trochę, na podstawie Waszych przepisów  i równiez chciałbym pokazać swoje wyroby. Bardzo dziękuje za pomoc i za stronę internetową oraz mozliwość nauki od Pasjonatów wędzenia.



Dodano: 24 listopad 2013 - 15:17

Wrzucam zdjęcia z wędzenia ryb: halibut i pstrąg



Dodano: 24 listopad 2013 - 15:18

Wędzenie pstrąga i węgorza



Dodano: 24 listopad 2013 - 15:19

Kiełbasa Polska



Dodano: 24 listopad 2013 - 15:21

Wedzenie szynki, schabu,boczku i piersi z kurczaka.



Dodano: 24 listopad 2013 - 15:23

To są zdjęcia z moich wyrobów od lipca do listopada tego roku.

post-58864-0-23108700-1385300461_thumb.jpg

post-58864-0-65392400-1385300584_thumb.jpg

post-58864-0-51605300-1385302036_thumb.jpg

post-58864-0-93174800-1385302205_thumb.jpg

post-58864-0-06505900-1385302238_thumb.jpg

post-58864-0-09765900-1385302261_thumb.jpg

post-58864-0-88827800-1385302574_thumb.jpg

post-58864-0-29563200-1385302643_thumb.jpg

post-58864-0-85229800-1385302673_thumb.jpg

post-58864-0-85733400-1385302695_thumb.jpg

post-58864-0-10828400-1385302866_thumb.jpg

post-58864-0-78158000-1385302878_thumb.jpg

post-58864-0-24111200-1385302973_thumb.jpg

post-58864-0-25689100-1385303009_thumb.jpg

post-58864-0-54993200-1385303018_thumb.jpg

post-58864-0-52239300-1385303027_thumb.jpg

post-58864-0-66883000-1385303035_thumb.jpg

post-58864-0-30488100-1385303044_thumb.jpg

post-58864-0-40946800-1385303055_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 95
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jak chcesz by zdjęcie było pod określonym tekstem, to przed jego wrzuceniem ustaw w tym miejscu kursor myszki.

Wyroby bardzo ładne.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-315663
Udostępnij na innych stronach

@Damianek77,

Coś grudkowaty wygląda ten skrzep w formie. Oby się nie rozsypał.

Czy był dogrzewany?

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-315730
Udostępnij na innych stronach

To są zdjęcia z moich wyrobów od lipca do listopada tego roku.

Musisz popracować jeszcze nad wędzeniem drób i ryby ok(halibut nie bardzo).Kiełbasa w miarę,ale wędzonki kolor powinien być lepszy,chyba że foto przekłamuje to sorki.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-315732
Udostępnij na innych stronach

@Damianek77,

Coś grudkowaty wygląda ten skrzep w formie. Oby się nie rozsypał.

Czy był dogrzewany?

Tak po tym jak sie skrzep zrobił dogrzewałem do 45 stopni , powinienem dogrzewać ?

 

Dodano: 24 listopad 2013 - 20:39

A z jakiego mleka te oscypki.

Miałem dostęp do mleka krowiego bezpośrednio od gospodarza 20l .

 

Dodano: 24 listopad 2013 - 20:46

 

To są zdjęcia z moich wyrobów od lipca do listopada tego roku.

Musisz popracować jeszcze nad wędzeniem drób i ryby ok(halibut nie bardzo).Kiełbasa w miarę,ale wędzonki kolor powinien być lepszy,chyba że foto przekłamuje to sorki.

Troszkę mam słaby aparat i  za ciemno niekiedy te zdjęcia robi i mało wyraźnie, drób to było moje pierwsze wędzenie :)  Macie rację z tymi pierwszymi zdjęciami dot. nóżek kurczaka i halibuta , błąd wyeliminowałem , zrobiłem daszek na rurę przez który idzie dym i teraz równomiernie wędzi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-315778
Udostępnij na innych stronach

 

Miałem dostęp do mleka krowiego bezpośrednio od gospodarza 20l

 

 To daleko do oscypka.

 

Nazwijmy to krowi oscypek :) Chociaż górale ponoć tez już robią na dwa sposoby czyli  wykorzystują mleko krowie i owcze, bo te owcze są za drogie dla turystów. Wiadomo z owcy inny smak i jakość , ja nie mam takie dostępu do mleka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-315912
Udostępnij na innych stronach

ładne masz te rybki od samego rana kusicie dziś rybkami :tongue:

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-316455
Udostępnij na innych stronach

Gdzie złapałeś te ładne węgorze  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-316627
Udostępnij na innych stronach

Gdzie złapałeś te ładne węgorze  :)

Tutaj jest wątek do węgorza , jak będziesz chciał zamówić to możemy się podzielić węgorzami , węgorz jest przesyłany w paczce w lodzie, węgorza jest 10kg (cena za 1 kg 80 zł)  w paczce i możemy się podzielić , w zależności ile będziesz chciał i ja się popytam znajomych to bym uwędził na święta dla siebie i znajomych.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8120-gdzie-kupic-wegorze/?hl=w%C4%99gorz&do=findComment&comment=282439

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-316641
Udostępnij na innych stronach

 

 

po tym jak sie skrzep zrobił dogrzewałem do 45 stopni , powinienem dogrzewać ?

 

A skąd miałeś taki przepis?

Powinieneś dogrzewać w temp 55-60C, potem kilka razy wyciskać i powtórka, zresztą poczytaj w wątku o oscypkach.

Poza tym po co soliłeś "górę" serka, sama solonka w zupełności wystarczy.

 

A najważniejsze w całej tej zabawie, jaka była jędrność skrzepu.

:cool:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-317131
Udostępnij na innych stronach

Chociaż górale ponoć tez już robią na dwa sposoby 

 

Nie ponoć i nie już, bo zawsze robili z mleka krowiego dla turystów, łyżkę soli więcej i jazda. Dzięki temu, że oscypek jest nazwą chronioną, muszą pisać na straganach, że krowie i teraz to co przez lata sprzedawali jako oscypki, nazywa się ser górski wędzony, pewnie nie tylko tak.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-317164
Udostępnij na innych stronach

 

 

Widok po wędzeniu oscypa krowiego

W jakiej temperaturze wędziłeś te oscypki? Na moje oko temperatura musiała Ci podskoczyc powyzej 45C, wygladają na przypieczone, znam z autopsji :)

...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-317166
Udostępnij na innych stronach

 

po tym jak sie skrzep zrobił dogrzewałem do 45 stopni , powinienem dogrzewać ?

 

A skąd miałeś taki przepis?

Powinieneś dogrzewać w temp 55-60C, potem kilka razy wyciskać i powtórka, zresztą poczytaj w wątku o oscypkach.

Poza tym po co soliłeś "górę" serka, sama solonka w zupełności wystarczy.

 

A najważniejsze w całej tej zabawie, jaka była jędrność skrzepu.

:cool:

 

Robiłem według przepisu chłopaków z forum:

 
Dogrzewałem w temperaturze 45 stopni według przepisu.

Wyciskać to wyciskałem po wyciągnięciu z dogrzania i bez solenia wrzucalem do solanki, według przepisu chłopaków, niestety po 2 godzinach zauważyłem że małe oscypki mleczne się zaczynają w solance rozpadać wiec wkładałem tylko na max 30 min i następnie potem próbowałem te oscypki i były smaczne po osuszeniu i uwedzeniu. Serki nie były tak mocno słone ale za to smaczne były.

 

Dodano: 29 listopad 2013 - 12:44

 

Widok po wędzeniu oscypa krowiego

W jakiej temperaturze wędziłeś te oscypki? Na moje oko temperatura musiała Ci podskoczyc powyzej 45C, wygladają na przypieczone, znam z autopsji :)

 

Starałem się max do 40 stopni ,ale z tego co widzę troszkę się potopiły , bo ułożyłem na siatce , myślę że muszę postawic na jakimś np drewienku na siatce.

 

Dodano: 29 listopad 2013 - 12:56

 

Chociaż górale ponoć tez już robią na dwa sposoby 

 

Nie ponoć i nie już, bo zawsze robili z mleka krowiego dla turystów, łyżkę soli więcej i jazda. Dzięki temu, że oscypek jest nazwą chronioną, muszą pisać na straganach, że krowie i teraz to co przez lata sprzedawali jako oscypki, nazywa się ser górski wędzony, pewnie nie tylko tak.

 

:))))) No to się skończyły oscypki z owcy dla turystów :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-317170
Udostępnij na innych stronach

utrzymanie temperatury jest bardzo ważne, jezeli pojdzie za wysoko to je przypieczesz, przez co bedą twarde, kruche i gorzkie w samku, że już o braku skrzpienia w zebach nie wspomnę.

...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-317175
Udostępnij na innych stronach

utrzymanie temperatury jest bardzo ważne, jezeli pojdzie za wysoko to je przypieczesz, przez co bedą twarde, kruche i gorzkie w samku, że już o braku skrzpienia w zebach nie wspomnę.

 

No własnie po wędzeniu małe jak i duże krowie oscypki były  delikatne i miękkie i bardzo smaczne , tylko widzisz od spodu się lekko topiły w trakcie wędzenia bo nie postawiłem na deseczce tylko na siatce.  Będę uważał również na temperaturę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-317177
Udostępnij na innych stronach

Moje wino z czarnej porzeczki ( identycznie robię dla winogrona, które również właśnie się robi) - tegoroczny zbiór (lipiec 2013) .

 

Przepis :

banaiak na wino 50l

38l  - woda

12kg - czarnej porzeczki   

8-10kg - cukru  - zależy jakie ma być słodkie wino

 

Do baniaka wlewamy wodę 36l i wrzucamy lekko pognieciona czarną porzeczkę bez szypułek . 2l wody rozrabiamy z 4 kg cukru na wolnym ogniu , studzimy i wlewamy do baniaka i odstawiamy na 2 tygodnie . Winko się w tym czasie robi natępnie co 2 tyg. odlewamy 2l wina i dodajemy 2kg cukru gotują na wolnym ogniu aby cukier się rozpuścił i odstawiamy aż będzie zimne , nastepnie wlewamy do baniaka z winem. Za kolejne 2 tyg. powtarzamy czynność z cukrem i czekamy 2 tyg. aż wino popracuje i sprawdzamy jaki jest smak, jeśli jest za mało słodkie to dodajemy kolejny raz cukier jak poprzednio.

 

Po 2,5-3 miesiącach wyciągamy owoce czarnej porzeczki zostawiając jedynie wino w baniaku i wino sobie dalej pracuje i się klaruje :) Oczywiście ze 2 miechy niech tak chociaż postoi i nie podpijać :) A poźniej to już kto jak woli czy rozlewać czy nie , czy zostawić nadal w baniaku :)

 

post-58864-0-25959600-1385753293_thumb.jpg

post-58864-0-12523900-1385753305_thumb.jpg

post-58864-0-99018800-1385753315_thumb.jpg

post-58864-0-87835500-1385753323_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-317265
Udostępnij na innych stronach

A gdzie drożdże ???

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-317326
Udostępnij na innych stronach

A gdzie drożdże ???

 

dzikie pewnikiem :D

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-317327
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.