Damianek77 Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Listopada 2013 Witam Wszystkich Wkońcu wrzucam swoje wyroby Powędziłem trochę, na podstawie Waszych przepisów i równiez chciałbym pokazać swoje wyroby. Bardzo dziękuje za pomoc i za stronę internetową oraz mozliwość nauki od Pasjonatów wędzenia.Dodano: 24 listopad 2013 - 15:17Wrzucam zdjęcia z wędzenia ryb: halibut i pstrągDodano: 24 listopad 2013 - 15:18Wędzenie pstrąga i węgorzaDodano: 24 listopad 2013 - 15:19Kiełbasa PolskaDodano: 24 listopad 2013 - 15:21Wedzenie szynki, schabu,boczku i piersi z kurczaka.Dodano: 24 listopad 2013 - 15:23To są zdjęcia z moich wyrobów od lipca do listopada tego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Listopada 2013 Jak chcesz by zdjęcie było pod określonym tekstem, to przed jego wrzuceniem ustaw w tym miejscu kursor myszki.Wyroby bardzo ładne. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-315663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Listopada 2013 Dzisiejsze oscypki przygotowane na wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-315694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Listopada 2013 A z jakiego mleka te oscypki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-315701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Listopada 2013 (edytowane) @Damianek77,Coś grudkowaty wygląda ten skrzep w formie. Oby się nie rozsypał.Czy był dogrzewany? Edytowane 24 Listopada 2013 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-315730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Listopada 2013 To są zdjęcia z moich wyrobów od lipca do listopada tego roku.Musisz popracować jeszcze nad wędzeniem drób i ryby ok(halibut nie bardzo).Kiełbasa w miarę,ale wędzonki kolor powinien być lepszy,chyba że foto przekłamuje to sorki. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-315732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Listopada 2013 @Damianek77,Coś grudkowaty wygląda ten skrzep w formie. Oby się nie rozsypał.Czy był dogrzewany?Tak po tym jak sie skrzep zrobił dogrzewałem do 45 stopni , powinienem dogrzewać ? Dodano: 24 listopad 2013 - 20:39A z jakiego mleka te oscypki.Miałem dostęp do mleka krowiego bezpośrednio od gospodarza 20l . Dodano: 24 listopad 2013 - 20:46 To są zdjęcia z moich wyrobów od lipca do listopada tego roku.Musisz popracować jeszcze nad wędzeniem drób i ryby ok(halibut nie bardzo).Kiełbasa w miarę,ale wędzonki kolor powinien być lepszy,chyba że foto przekłamuje to sorki.Troszkę mam słaby aparat i za ciemno niekiedy te zdjęcia robi i mało wyraźnie, drób to było moje pierwsze wędzenie Macie rację z tymi pierwszymi zdjęciami dot. nóżek kurczaka i halibuta , błąd wyeliminowałem , zrobiłem daszek na rurę przez który idzie dym i teraz równomiernie wędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-315778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Listopada 2013 Miałem dostęp do mleka krowiego bezpośrednio od gospodarza 20l To daleko do oscypka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-315897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Listopada 2013 Miałem dostęp do mleka krowiego bezpośrednio od gospodarza 20l To daleko do oscypka. Nazwijmy to krowi oscypek Chociaż górale ponoć tez już robią na dwa sposoby czyli wykorzystują mleko krowie i owcze, bo te owcze są za drogie dla turystów. Wiadomo z owcy inny smak i jakość , ja nie mam takie dostępu do mleka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-315912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Listopada 2013 Widok po wędzeniu oscypa krowiego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-316171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Listopada 2013 Wędzenie węgorza, halibuta, pstrąga i łososia: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-316425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Listopada 2013 ładne masz te rybki od samego rana kusicie dziś rybkami Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-316455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Listopada 2013 ładne masz te rybki od samego rana kusicie dziś rybkami A dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-316480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Listopada 2013 Gdzie złapałeś te ładne węgorze Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-316627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Listopada 2013 Gdzie złapałeś te ładne węgorze Tutaj jest wątek do węgorza , jak będziesz chciał zamówić to możemy się podzielić węgorzami , węgorz jest przesyłany w paczce w lodzie, węgorza jest 10kg (cena za 1 kg 80 zł) w paczce i możemy się podzielić , w zależności ile będziesz chciał i ja się popytam znajomych to bym uwędził na święta dla siebie i znajomych. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8120-gdzie-kupic-wegorze/?hl=w%C4%99gorz&do=findComment&comment=282439 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-316641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Listopada 2013 po tym jak sie skrzep zrobił dogrzewałem do 45 stopni , powinienem dogrzewać ? A skąd miałeś taki przepis?Powinieneś dogrzewać w temp 55-60C, potem kilka razy wyciskać i powtórka, zresztą poczytaj w wątku o oscypkach.Poza tym po co soliłeś "górę" serka, sama solonka w zupełności wystarczy. A najważniejsze w całej tej zabawie, jaka była jędrność skrzepu. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-317131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Listopada 2013 Chociaż górale ponoć tez już robią na dwa sposoby Nie ponoć i nie już, bo zawsze robili z mleka krowiego dla turystów, łyżkę soli więcej i jazda. Dzięki temu, że oscypek jest nazwą chronioną, muszą pisać na straganach, że krowie i teraz to co przez lata sprzedawali jako oscypki, nazywa się ser górski wędzony, pewnie nie tylko tak. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-317164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Listopada 2013 Widok po wędzeniu oscypa krowiego W jakiej temperaturze wędziłeś te oscypki? Na moje oko temperatura musiała Ci podskoczyc powyzej 45C, wygladają na przypieczone, znam z autopsji Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-317166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Listopada 2013 po tym jak sie skrzep zrobił dogrzewałem do 45 stopni , powinienem dogrzewać ? A skąd miałeś taki przepis?Powinieneś dogrzewać w temp 55-60C, potem kilka razy wyciskać i powtórka, zresztą poczytaj w wątku o oscypkach.Poza tym po co soliłeś "górę" serka, sama solonka w zupełności wystarczy. A najważniejsze w całej tej zabawie, jaka była jędrność skrzepu. Robiłem według przepisu chłopaków z forum:http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/sery-miekkie/1641-wspolnie-z-beiot-em-robimy-serki-a-la-oscypek Dogrzewałem w temperaturze 45 stopni według przepisu.Wyciskać to wyciskałem po wyciągnięciu z dogrzania i bez solenia wrzucalem do solanki, według przepisu chłopaków, niestety po 2 godzinach zauważyłem że małe oscypki mleczne się zaczynają w solance rozpadać wiec wkładałem tylko na max 30 min i następnie potem próbowałem te oscypki i były smaczne po osuszeniu i uwedzeniu. Serki nie były tak mocno słone ale za to smaczne były. Dodano: 29 listopad 2013 - 12:44 Widok po wędzeniu oscypa krowiegoW jakiej temperaturze wędziłeś te oscypki? Na moje oko temperatura musiała Ci podskoczyc powyzej 45C, wygladają na przypieczone, znam z autopsji Starałem się max do 40 stopni ,ale z tego co widzę troszkę się potopiły , bo ułożyłem na siatce , myślę że muszę postawic na jakimś np drewienku na siatce. Dodano: 29 listopad 2013 - 12:56 Chociaż górale ponoć tez już robią na dwa sposoby Nie ponoć i nie już, bo zawsze robili z mleka krowiego dla turystów, łyżkę soli więcej i jazda. Dzięki temu, że oscypek jest nazwą chronioną, muszą pisać na straganach, że krowie i teraz to co przez lata sprzedawali jako oscypki, nazywa się ser górski wędzony, pewnie nie tylko tak. )))) No to się skończyły oscypki z owcy dla turystów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-317170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Listopada 2013 utrzymanie temperatury jest bardzo ważne, jezeli pojdzie za wysoko to je przypieczesz, przez co bedą twarde, kruche i gorzkie w samku, że już o braku skrzpienia w zebach nie wspomnę. Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-317175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Listopada 2013 utrzymanie temperatury jest bardzo ważne, jezeli pojdzie za wysoko to je przypieczesz, przez co bedą twarde, kruche i gorzkie w samku, że już o braku skrzpienia w zebach nie wspomnę. No własnie po wędzeniu małe jak i duże krowie oscypki były delikatne i miękkie i bardzo smaczne , tylko widzisz od spodu się lekko topiły w trakcie wędzenia bo nie postawiłem na deseczce tylko na siatce. Będę uważał również na temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-317177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 29 Listopada 2013 Moje wino z czarnej porzeczki ( identycznie robię dla winogrona, które również właśnie się robi) - tegoroczny zbiór (lipiec 2013) . Przepis :banaiak na wino 50l38l - woda12kg - czarnej porzeczki 8-10kg - cukru - zależy jakie ma być słodkie wino Do baniaka wlewamy wodę 36l i wrzucamy lekko pognieciona czarną porzeczkę bez szypułek . 2l wody rozrabiamy z 4 kg cukru na wolnym ogniu , studzimy i wlewamy do baniaka i odstawiamy na 2 tygodnie . Winko się w tym czasie robi natępnie co 2 tyg. odlewamy 2l wina i dodajemy 2kg cukru gotują na wolnym ogniu aby cukier się rozpuścił i odstawiamy aż będzie zimne , nastepnie wlewamy do baniaka z winem. Za kolejne 2 tyg. powtarzamy czynność z cukrem i czekamy 2 tyg. aż wino popracuje i sprawdzamy jaki jest smak, jeśli jest za mało słodkie to dodajemy kolejny raz cukier jak poprzednio. Po 2,5-3 miesiącach wyciągamy owoce czarnej porzeczki zostawiając jedynie wino w baniaku i wino sobie dalej pracuje i się klaruje Oczywiście ze 2 miechy niech tak chociaż postoi i nie podpijać A poźniej to już kto jak woli czy rozlewać czy nie , czy zostawić nadal w baniaku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-317265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Listopada 2013 A gdzie drożdże ??? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-317326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Listopada 2013 A gdzie drożdże ??? dzikie pewnikiem Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-317327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 30 Listopada 2013 A gdzie drożdże ???Żadnych drożdży !!!!!! Badziewia do wina nie dodaje , o wiele lepsze smaki i naturalnie robione. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/#findComment-317447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.