Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ta dwójka to takie resztki z rozbioru, klasyfikacji i tego co spadnie na podłogę ... oby tylko wszystko świeże było :hmm:

Wiesz, nie kupuję na bazarku ze stołu tylko pakowane w vacum, więc liczę że nie oszukują za bardzo. poza tym II kosztuje 12,59/kg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8927-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-316188
Udostępnij na innych stronach

klasa III to mięso ścięgniste , chude dopuszczalny tłuszcz między mięśniowy do 25% nie tłuszcz zewnętrzny Przestaję ci śmiecić w temacie Kiełbaska pewnie pachnie ci w całym domu i daje dużo radości domownikom :tongue:

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8927-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-316190
Udostępnij na innych stronach

klasa III to mięso ścięgniste , chude dopuszczalny tłuszcz między mięśniowy do 25% nie tłuszcz zewnętrzny Przestaję ci śmiecić w temacie Kiełbaska pewnie pachnie ci w całym domu i daje dużo radości domownikom :tongue:

Zapamiętam, dzięki.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8927-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-316191
Udostępnij na innych stronach

 

 

ta dwójka to takie resztki z rozbioru, klasyfikacji i tego co spadnie na podłogę ... oby tylko wszystko świeże było

Przykro czytać takie nieprawdy byłemu pracownikowi zakóładów mięsnych

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8927-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-316202
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego Dziadku zarzucasz mi pisanie nieprawdy?

Ja czasem jestem klientem sklepów wielkopowierzchniowych i mam takie doświadczenia a nie inne. Co to ma wspólnego z Twoją historią?

 

Kiedyś z takiej paczki mięsa klasy II 70/30 wyciągnąłem pokaźny kawał skóry, czasem niektóre kawałki mięsa inaczej pachniały .... to jest tanie mięso z pewną dawką loterii.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8927-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-316215
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

Liczby 70/30 określają ilość tłuszczu w stosunku do mięsa w tym przypadku w klasie II czyli klasie obejmującej mięso tłuste. Pomocne przy obliczaniu zapotrzebowania na tłuszcz.

Stosunek mięsa do tłuszczu i to jest wp kl IIa

Mięsa drobne kl.II  Zł/kg

80/20            8,20-8,60

70/30            7,30

60/40            6,40-6,60

50/50            5,80-6,00

 

Chętnie się dowiem, gdzie w takich cenach można kupić?

wp.kl.III to mięso ścięgniste np z golonki

Właśnie zakończyłem pozyskiwanie III kl. Dwie golonki tylne razem 2,8 kg, mam ścięgnistego prawie 1,5 kg.

Będzie następna śląska, teraz pewnie lepsza.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8927-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-320521
Udostępnij na innych stronach

Tym razem jak w przepisie: wieprzowina kl. I siatka 13 mm, wieprzowina kl. II siatka 10 mm, wieprzowina III kl. siatka 2 mm dwa razy plus szklanka zimnej wody. Rozmiar ujednolicony 12-14 cm.

 

post-55133-0-13036400-1387190216_thumb.jpgpost-55133-0-24794200-1387190215_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8927-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-320966
Udostępnij na innych stronach

Tym razem jak w przepisie:

Paweł jakim rozmiarem maszynki mielisz?bo na zdjęciu mniejsze rozdrobnienie jak podajesz.Kiełbasa ładnie się prezentuje.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8927-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-320970
Udostępnij na innych stronach

 

Paweł jakim rozmiarem maszynki mielisz?bo na zdjęciu mniejsze rozdrobnienie jak podajesz.Kiełbasa ładnie się prezentuje.

 

Wcześniej robiłem drobniej 10 i 8 a to zdjęcie 13 i 10. Przy okazji wstawię jeszcze jakieś jak będę jadł  :D  

  • Upvote 1

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8927-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-320974
Udostępnij na innych stronach

Wcześniej robiłem drobniej

Chodzi mi o rozmiar maszynki do mielenia a nie sitek :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8927-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-320975
Udostępnij na innych stronach

 

Chodzi mi o rozmiar maszynki do mielenia a nie sitek :)

 

Ślepota  :facepalm:, mam ósemkę zelmera.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8927-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-320978
Udostępnij na innych stronach

mam ósemkę zelmera.

To teraz wszystko jasne.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8927-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-320980
Udostępnij na innych stronach

Przecież sitka 8 zawsze mają oczka  8mm czy to do maszynki 5 czy 8. Być może w alfie 22 czy 32 jest inaczej ale nie sądzę. Chyba że w mniejszych maszynkach farsz jest bardziej "maltretowany".

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8927-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-320983
Udostępnij na innych stronach

Chyba że w mniejszych maszynkach farsz jest bardziej "maltretowany".

Raczej napewno.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8927-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-320986
Udostępnij na innych stronach

Lepiej?

 

post-55133-0-27169000-1387277623_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8927-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-321164
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Razem z dębowiecką zrobiłem trochę śląskiej.

 

post-55133-0-66520000-1393952773_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8927-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-338710
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Trochę śląskiej też dziś zmieściło się w szafce.

 

post-55133-0-30581900-1413829299_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8927-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-378155
Udostępnij na innych stronach

Ładnie wygląda ta śląska, też często ją robię, z tym że ja daję 1,5g kolendry na kilogram mięsa.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8927-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-378939
Udostępnij na innych stronach

Ładnie wygląda ta śląska, też często ją robię, z tym że ja daję 1,5g kolendry na kilogram mięsa.

Dzięki PePe, 1,5 g jeszcze nie próbowałem ale też daję trochę więcej niż w recepturze, lubię ten wyrazisty smak, który daje kolendra.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8927-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-378994
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Trochę śląskiej zrobiłem.

 

post-55133-0-66374300-1425900024_thumb.jpg

 

post-55133-0-50911300-1425900025_thumb.jpg

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8927-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-410754
Udostępnij na innych stronach

I jak się sprawdziły nowe kije?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8927-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-410792
Udostępnij na innych stronach

I jak się sprawdziły nowe kije?

Bardzo dobrze, z drewnianych zwłaszcza taką świeżą kiełbasę źle się ściąga a teraz to inny komfort pracy.  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8927-kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-410794
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.