Skocz do zawartości

Żółty ser z margaryną i bez konserwantów - ludzie pierdoły gadają...

Rekomendowane odpowiedzi

Zobaczcie jakie to ludzie pierdoły mówią i robią, ucząc innych. Najgorsze jest to, że ktoś totalnie zielony w tematach żywnościowych wierzy w coś takiego i powiela. http://kulinaria.spryciarze.pl/zobacz/jak-zrobic-domowy-ser-zolty

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...

Pulek zamień tą margarynę masłem W Polsce jeszcze długo ludzie będą masło zastępować margaryną ze względu na cenę A z tego przepisu można zrobić ser zółty  robiłam kiedyś podobny dla mnie nic nadzwyczajnego Tak przy okazji jak będziesz w sklepie to poczytaj skład sera żółtego

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

To coś podobnego do sera zgliwiałego, czy się mylę ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

@Pulek,

Facet nie potrzebnie pojechał z margaryną. 

Ludzie już do tego stopnia mają wyprane mózgi, że propagują taki wyrób jako zdrowy-domowy.

Od ponad pięciu lat jest przepis na taki ser (z masłem) na naszym forum:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-zolty-na-szybko/ 

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

ekspresowa wersja sera smażonego zwanego zgliwiałym.:) z tą margaryną to co prawda pojechał koleś bo powinno dać sie masła ale margaryna po stezeniu bedzie twardsza a ponoć tak robiony ser można po stężeniu trzeć na tarce. Mi osobiście ta wersja nie podchodzi ponieważ ser twarogowy się nie rozpusci i pozostaną białe grudki w tym niby żółtym wyrobie seropodobnym 

Da Bóg dzień ,da i radę.

Ja czasami robię taki ser. Zdarza mi się robić i z masłem i z margaryną, zależy co mam w lodówce. Z tym, że ja jajka z masłem/ margaryną, sola i octem ukręcam mikserem, nastepnie dodaję odcieknięty, ugotowany w mleku, twaróg i dopiero podgrzewam w kąpieli wodnej, doadję sodę i przekładam do foremek. Taki zmiksowany przed podgrzewaniem nie ma białych grudek.

Edytowane przez Todek

Z tym, że ja jajka z masłem/ margaryną, sola i octem ukręcam mikserem, nastepnie dodaję odcieknięty, ugotowany w mleku, twaróg i dopiero podgrzewam w kąpieli wodnej, doadję sodę i przekładam do foremek. Taki zmiksowany przed podgrzewaniem nie ma białych grudek.

Czy mam rozumieć, że następnie miksujesz jeszcze z tym majonezem twaróg?

Bo grudki występują w twarogu a nie wtym, co podajesz jako miksowane.

Zawsze się zastanawiałam co zrobić, żeby tych grudek nie było 

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Czy mam rozumieć, że następnie miksujesz jeszcze z tym majonezem twaróg?

Tak, zanim zacznę podgrzewanie, to miksuję odcedzony, podgrzany, twaróg z "majonezem".

Zastanawiam się czy można ocet spirytusowy zastąpić np. sokiem z cytryny, octem jabłkowym domowej roboty lub kwaskiem cytrynowym.

U mnie w domu taki ser robi się o wiele łatwiej i szybciej.Pokruszony  twaróg wkładam do garnka,dodaję troszkę soli i sodę oczyszczoną.To wkładam do większego garnka z gorącą wodą i podgrzewając mieszam aż twaróg się rozpuści.Pod koniec dodaję masło,śmietanę 1 jajko i 1 żółtko i ewentualnie kminek(jak kto lubi).Produkt gotowy jest w ciągu 30 minut.

U mnie w domu taki ser robi się o wiele łatwiej i szybciej.Pokruszony twaróg wkładam do garnka,dodaję troszkę soli i sodę oczyszczoną.

A ja do kostki twarogu dodaję pół kostki palmy, łyżeczkę sody, sól,  jedno jajko, kminek, rozgniatam i mieszam widelcem i na parę. Margaryna, żeby się całkiem od "eksperelów" nie odzwyczaić. :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.