Maxell Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Grudnia 2013 (edytowane) Radek zadymia: Boczek parzony, a potem wędzony – rolowany Oskórowany płat boczku rozcinamy po długości, ale nie do końca. Zostawiamy tak ze dwa cm, żeby się rozkładał jak książka. Peklujemy na sucho 24 -48 h. Peklosól 20g/kg. Ja peklowałem około 36 h.Po tym czasie wyjmujemy upeklowany boczek i dodajemy przyprawy. Mój boczek ważył 2,8 kg i dodałem do niego : pieprz 2g/kg czosnek 3g/kg Przed dodaniem przypraw, lekko go rozbiłem tłuczkiem do mięsa (nie za dużo). Poprószyć pieprzem i wklepać czosnek. Teraz rolowanie. Zwijamy boczek krótszym bokiem. Potem sznurujemy. Siatka też by mogła być, ale chyba ładniej wygląda osznurowany .Mój boczek był dosyć długi, ale ja mam szeroki garnek, więc go nie przecinałem. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić dwa krótsze. Teraz parzenie.Do wody wrzucamy trzy średniej wielkości listki laurowe i 10 ziaren ziela angielskiego. Podgrzać wodę do około 85*C i włożyć boczek. Temperatura za dwie, trzy minuty spadnie do około 80*C. W tej temp. parzymy, do osiągnięcia w środku mięsa 75*C. Jeśli nie masz termometru, to trwa to około 2,5 h. Wyjmujemy boczek do ocieknięcia. W chłodnym pomieszczeniu trwa to krótko. Ja po godzinie „poprawiam” trochę ręcznikami papierowymi. Już jest gotowy do wędzenia. Osuszam jeszcze 30 minut w wędzarni, w około 40*C,Wędzę w dymie około 50-55*C. W połowie wędzenia odwracam kij. Razem z osuszaniem trwa to 3,5 h. Potem wyjmuję do ostygnięcia, a potem na noc do lodówki. I gotowe Smacznego Radek Edytowane 6 Grudnia 2013 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Ło jejku jaki za.....fajny Dodano: 06 grudzień 2013 - 17:46Boss to Twoje czy wstawiłeś Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Nie czytałeś tytułu i podpisu pod recepturą? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Grudnia 2013 W podobny sposób zrobiłem kiełbasę szynkową to znaczy najpierw sparzyłem potem wędziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Maxell, gratulacje Zapewne smakowity. W przekroju też extra. Ładnie i konkretnie ten cały proces opisałeś.Taki sam zamierzam zrobić zaraz po niedzieli. Moje boczucie czekają, pogoda nie sprzyja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Gratulacje przekazuję niniejszym autorowi tego smakołyku, Koledze Radkowi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Gratulacje przekazuję niniejszym autorowi tego smakołyku, Koledze Radkowi. :D Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Ale ja też tak się zagapiłam na ten boczuś, że nie zauważyłam czyj przepis.Dzięki, zatem gratuluję Obu Kolegom, słusznie zresztą. Swoją drogą Jeden i Drugi, zrobili kawał dobrej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Brawo Radek :clap: :clap: jak zaczniemy tak sobie dogadzac to kto bedzie miel odwage wejsc na wage?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Tu przed parzeniem, ale teraz wisi już w wędzarni. Tym razem zrobiłem w siatce Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Już można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Pikny panocku, pikny bocuś jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Pikny panocku, pikny bocuś jest . Podpisuję się pod stwierdzeniem a od siebie dodam tylko Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Pikny panocku, pikny bocuś jest Dziękuję Podpisuję się pod stwierdzeniem a od siebie dodam tylko Dzięki Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Radek :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Radku,jakie są różnice smakowe między boczkiem rolowanym wędzony a potem parzonym a parzonym a dopiero potem wędzonym - chodzi mi o walory smakowe ? Czy boczek robiony według powyższego przepisu nie ma krótszego terminu do spożycia ?Pytam z tego względu że ja większość swoich wyrobów po wędzeniu w stanie surowym mrożę ( nawet na 8 miesięcy ) i parzę po powolnym odmrożeniu w lodówce - nie wiem jaki jest termin przydatności do spożycia boczku mrożonego zrobionego według Twojego przepisu.Pozdrawiam Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Radek, też często robię taką roladkę wędzoną i póxniej parzoną niebo w gębie Pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Eli, dziękuję jakie są różnice smakowe między boczkiem rolowanym wędzony a potem parzonym a parzonym a dopiero potem wędzonym - chodzi mi o walory smakowe ? Grzesiu, dla mnie to są dwie zupełnie różne smakowo wędliny. Trochę przypomina mi w smaku boczek rolowany i pieczony jaki robi Hania. Jest na tyle dobry, że w tym tygodniu będą dwa następne . Czy boczek robiony według powyższego przepisu nie ma krótszego terminu do spożycia ? Pytam z tego względu że ja większość swoich wyrobów po wędzeniu w stanie surowym mrożę ( nawet na 8 miesięcy ) i parzę po powolnym odmrożeniu w lodówce - nie wiem jaki jest termin przydatności do spożycia boczku mrożonego zrobionego według Twojego przepisu. Tu Ci nie pomogę, bo tak długo nie mroziłem żadnych wędlin. Moja "młodzież" i Hania, powodują dość dużą rotację w wyrobach . Radek, też często robię taką roladkę wędzoną i póxniej parzoną niebo w gębie Też taką robię i tu znowu inny smak Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duurex Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) Radek mam pytanko czy można boczek peklować na mokro? Pytam bo wędzić będę dopiero za 9 dni, zamrozić go nie mam gdzie, a chciałbym taką roladkę sobie skręcić. Edytowane 20 Lutego 2014 przez duurex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Lutego 2014 Radek mam pytanko czy można boczek peklować na mokro? Nie Radek odpowiada ale można peklować boczek na mokro . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Lutego 2014 Radek mam pytanko czy można boczek peklować na mokro?Nie Radek odpowiada ale można peklować boczek na mokro . ale lepiej do rolady peklować na sucho, nawet wskazane na sucho.... I pytanie dlaczego? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duurex Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Lutego 2014 A czy solanka 65g (sól/peklosól) rozpuszczone w 0.7l wody na 1.8kg boczku będzie dobrze? Czas peklowania 9dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Lutego 2014 Radek mam pytanko czy można boczek peklować na mokro? Pytam bo wędzić będę dopiero za 9 dni, zamrozić go nie mam gdzie, a chciałbym taką roladkę sobie skręcić. Błędu nie będzie, ale ja przy tym wyrobie pekluję boczek na sucho. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duurex Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Lutego 2014 Jeżeli na sucho, to czy można peklować tym sposobem 9dni?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Lutego 2014 Jeżeli na sucho, to czy można peklować tym sposobem 9dni?? Teoretycznie możesz, ale musiałbyś obniżyć temp. do około 0-2*C. Boczek się nie zmarnuje, ale peklowanie ustanie. Potem przez około 24-36 godz. podnosisz temp. do około 4-6*C i zapeklowane. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.