Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejne moje podejście do tej wersji białej

 

Na kiełbasy bierze się mięso

 

przednich łopatek,  - 0,5 kg

 

post-55133-0-48562900-1386675927_thumb.jpg

 

z karku,  - 1 kg

 

post-55133-0-55623100-1386675926_thumb.jpg

 

od schabu, - 0,5 kg

 

post-55133-0-85134800-1386675928_thumb.jpg

 

skrawki z szynek i inne niepotrzebne kawałki, - 1 kg u mnie szynka kulka

 

post-55133-0-54709400-1386675925_thumb.jpg

 

 

na trzy części chudego mięsa biorąc jedną część tłustej wieprzowiny albo słoniny.

 u mnie podgardle 1 kg

 

post-55133-0-09364300-1386675931_thumb.jpg

 

 

Mięso pokrajać w drobną kostkę i lekko posiekać. - u mnie podgardle na siatce 4 mm, pozostałe 8 mm

 

Na 10 funtów mięsa wziąć ćwierć funta soli,  - u mnie 22 g/kg

łut pieprzu, - 2,5 g/kg

łut angielskiego ziela utłuczonego drobno, - 2,5 g/kg

łut majeranku przetartego - 2,5 g/kg

 

i 2 szklanki tęgiego rosołu, wygotowanego z kości i obrzynków i 2 cebul.  - u mnie bez cebuli

Zamiast rosołu można użyć takąż ilość wody letniej, ale dłużej się konserwują.

 

Wymieszać dobrze mięso, z przyprawami napychać kiełbaśnicę za pomocą blaszanej sprycy lub uszka od klucza, nie upychając mocno, żeby nie popękały w gotowaniu.

Gdzie się okaże pod skórą powietrze, wypuścić je przekłuciem szpilki.

 

 

post-55133-0-01690700-1386675932_thumb.jpg

 

Zrobione kiełbasy kłaść w zimną wodę a po kwadransie wyjmować i rozwieszać na drążkach w suchem i chłodnem miejscu. Dobrze jest poprzednio obsuszyć je w piecu”

 

Parzenie czas 25 minut temp. 72-75 st. C

 

post-55133-0-87878800-1386675929_thumb.jpg

Edytowane przez chudziak
  • Like 1

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9053-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-produkcji-paw%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

Mniammmmmmm, cóż za kiszunia. Jadło sie takową, oj jadło :clap: Ale kiedy to było. Pamietam te funty i żwierć funty. Ale łutów nie pamiętam :mellow:

Tak, tak, spróbujcie teraz taką kupić i zjeść :devil:

Przepis prawdziwy, godny polecenia. Taką kielbaskę zawsze na wielkanoc moi Rodzice robili :thumbsup:

Ja niestety nie pamietałam przepisu, lata trwało, aby sobie taki przepis wypracować.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9053-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319807
Udostępnij na innych stronach

Mniammmmmmm, cóż za kiszunia. Jadło sie takową, oj jadło :clap: Ale kiedy to było. Pamietam te funty i żwierć funty. Ale łutów nie pamiętam :mellow:

Tak, tak, spróbujcie teraz taką kupić i zjeść :devil:

Przepis prawdziwy, godny polecenia. Taką kielbaskę zawsze na wielkanoc moi Rodzice robili :thumbsup:

Ja niestety nie pamietałam przepisu, lata trwało, aby sobie taki przepis wypracować.

Masz gotowca, proponuję spróbować. Przepis oryginalny nie podaje ilości poszczególnych mięs, to moje próby. Oczywiście można z ilościami kombinować. Ważny jest stosunek tłustego do chudszych. Dziękuję i polecam :thumbsup:   

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9053-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319818
Udostępnij na innych stronach

Proszę poprawnie podać gramaturę

 

Na 10 funtów mięsa wziąć ćwierć funta soli,  - u mnie 22 g/kg

łut pieprzu, - 2,5 g/kg

łut angielskiego ziela utłuczonego drobno, - 2,5 g/kg

łut majeranku przetartego - 2,5 g/kg

 

bo nijak to ma się do dopisków - i podać autora , którego (którą)  nieudolnie się kopiuje.

zresztą z tą ilością przypraw ile jest wg dopisków - to żal czytać

dybyś nie wiedział to łut =1/32 funta

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9053-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319828
Udostępnij na innych stronach

To spróbuj takiej, z takiego przepisu.

Na 5kg kichy.

1 kg chudej łopatki.

2 kg karkówki

1,5 kg tłustego boczku

0,5 kg mięsa z golonki, bez skóry.

 

Łopatkę i karkówkę rozdrabniamy na szarpaku.

Z tym, że z karkówki wykrawamy chude mięsko i na szarpak. Tłustsze z karkówki mielimy na 8mm tak jak boczek.

Jak wolisz drobniejsze kawałki możesz zmielić na 4/5mm

 

Boczek na sitku 8mm

 

Golonkę mielimy na sitku 2/3 mm i kutrujemy albo i nie. Efekt właściwie ten sam, bo próbowałam.Kiedyś Rodzice nie kutrowali.

Można zamiast golonki dać wołowinkę, ale po co przepłacać, też jest z golonką super.

 

Do zmielonego mięska na sitku 2/3 mm dodać przyprawy.

 

6 gr pieprzu

80 gr soli. Jak lubisz bardziej słoną, to daj trochę więcej. Nie daję peklosoli.

4 ząbki czosnku, tutaj też ilość zależna od Twojego gustu.

8 gr majeranku

 

Wszystkie mięska łączymy razem, wiadomo ile i jak wyrabiamy(długo i dobrze)

Ja dodaję około 2 szklanek wody koniecznie lodowatej. Wszystko zależy jakie jest mięsko.

 

Parzenie w temp 75stC do osiągnięcia 70 stC.

 

Ja wrzucam zawsze na wrzątek, wyłączam gaz i parzę 30 min.

W między czasie trochę włączam na chwilunię. Parzę w Zepterze to trochę inaczej to parzenie wygląda.

 

Smacznego.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9053-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319831
Udostępnij na innych stronach

Jumbo, ale tak na prawdę to o co Tobie biega? :mellow: - zdaje się że tym razem Cię poniosła fantazja

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9053-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319837
Udostępnij na innych stronach

Abratku -  2,5 g/kg ziela angielskiego , 2,5g/kg majeranku plus 2,5 g/kg pieprzu i do tego jeszcze 22g/kg soli - fantazję to ja mam , ale co to to jest .... :facepalm:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9053-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319841
Udostępnij na innych stronach

@jumbo, no kolego sobie policz....

Polska miara funta to było 0,5kg

a miara łuta w Polsce to było 12,6g.....

 

skoro mięsa było 5 kg, to 12.6g / 5 = 2,52g

 

a sól? 22 to jest ilość podana nawet w "prehistorycznym" przepisie tego forum.... http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa  wprawdzie ja np odrobinę zmniejszam ale tylko do 20g.....( raczej ze względu na innych)

pieprzu owszem sporo ale nie żadne jakieś kosmiczne ilości..

 

 

PS

przepis różni się ( w miarach) w zależności od wydania książki - ten akurat jest z "kucharza wielkopolskiego" z 1904r... i akurat może poza brakiem podania żródła wykroczeń tu nie widzę

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9053-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319845
Udostępnij na innych stronach

Gramatury znam , bazowałem jedynie na wadze funta angielskiego (o,454kg)

do którego bezpośrednio odnosi się łut (1/32) ,

co zgadza się z wagą podaną przez Ciebie.

 

Skoro jest się tak słonolubnym , no to OK.

Skoro lubi się jeść pieprz w takiej ilości - no dobra... :facepalm: ..

Ale ta ilość ziela angielskiego wręcz powala (dosłownie) wątrobę.

Majeranku też dużo za dużo.

 

Napiszesz że "stary przepis" , "kultywujmy tradycję" i takie tam w podobnym tonie,

ale , nie przymierzając , maxellowy przepis jest o niebo lepszy niż ten antyk ,

a pieprz i majeranek występują w nim w optymalnej dawce 1g/kg każdy.

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9053-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319856
Udostępnij na innych stronach

To spróbuj takiej, z takiego przepisu.

Na 5kg kichy.

1 kg chudej łopatki.

2 kg karkówki

1,5 kg tłustego boczku

0,5 kg mięsa z golonki, bez skóry.

 

Łopatkę i karkówkę rozdrabniamy na szarpaku.

Z tym, że z karkówki wykrawamy chude mięsko i na szarpak. Tłustsze z karkówki mielimy na 8mm tak jak boczek.

Jak wolisz drobniejsze kawałki możesz zmielić na 4/5mm

 

Boczek na sitku 8mm

 

Golonkę mielimy na sitku 2/3 mm i kutrujemy albo i nie. Efekt właściwie ten sam, bo próbowałam.Kiedyś Rodzice nie kutrowali.

Można zamiast golonki dać wołowinkę, ale po co przepłacać, też jest z golonką super.

 

Do zmielonego mięska na sitku 2/3 mm dodać przyprawy.

 

6 gr pieprzu

80 gr soli. Jak lubisz bardziej słoną, to daj trochę więcej. Nie daję peklosoli.

4 ząbki czosnku, tutaj też ilość zależna od Twojego gustu.

8 gr majeranku

 

Wszystkie mięska łączymy razem, wiadomo ile i jak wyrabiamy(długo i dobrze)

Ja dodaję około 2 szklanek wody koniecznie lodowatej. Wszystko zależy jakie jest mięsko.

 

Parzenie w temp 75stC do osiągnięcia 70 stC.

 

Ja wrzucam zawsze na wrzątek, wyłączam gaz i parzę 30 min.

W między czasie trochę włączam na chwilunię. Parzę w Zepterze to trochę inaczej to parzenie wygląda.

 

Smacznego.

Dziękuję, na pewno spróbuję.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9053-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319871
Udostępnij na innych stronach

Proszę poprawnie podać gramaturę

 

Na 10 funtów mięsa wziąć ćwierć funta soli,  - u mnie 22 g/kg

łut pieprzu, - 2,5 g/kg

łut angielskiego ziela utłuczonego drobno, - 2,5 g/kg

łut majeranku przetartego - 2,5 g/kg

 

bo nijak to ma się do dopisków - i podać autora , którego (którą)  nieudolnie się kopiuje.

zresztą z tą ilością przypraw ile jest wg dopisków - to żal czytać

dybyś nie wiedział to łut =1/32 funta

Kolega Jumbo to jak kilku jeszcze innych na tym forum, taki erotoman-gawędziarz wędliniarstwa.  ;)

Już @abratek Ci wyjaśnił, dodam tylko że przepis oryginalny podaje 25g soli.

Czasami warto coś dokładnie przeczytać w Wikipedii zanim się chlapnie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9053-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319883
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze kilka postów w "tonacji" tych ostatnich i cały temat wywalam do kosza.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9053-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319885
Udostępnij na innych stronach

Miły Pawle , nie poważam twojej bezczelności oraz braku czytania ze zrozumieniem.

 

Cytując wyrwany z kontekstu fragment i podpierając się autorytetem Abratka , bijesz pianę.

Cytując Ciebie "warto coś dokładnie przeczytać"  - może nawet całość wypowiedzi.

Zaś obrażaniem mnie wiele zyskujesz - nie tylko w moich oczach.

Maxellu , czyń swą powinność

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9053-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319985
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam i kiełbaskę polecam.

W "przedświątecznym szale" powstało 11kg kiełbasy.

5kg zgodnie z przepisem wyżej omawianym - smak łagodny, dla mnie bomba - części domowników pasuje, a część uważe że za mało przypraw,

do 6kg dołożyłem kilka ząbków czosnku - dla tych co mało przypraw im było  

Dziękuję - polecam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9053-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-322825
Udostępnij na innych stronach

@Julian

 

Są 2 przepisy powyżej. Z którego korzystałeś?

Jeszcze jakaś fotka by sie przydała :) zanim wszystko zniknie w brzuszkach :D

Fotki zawsze mile widziane.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9053-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-322869
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Trzeba troszkę świeżej zabrać do Wielkopolski  :)

 

post-55133-0-69423300-1397855504_thumb.jpg

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9053-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-347589
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Trochę odgrzeję temat, ale zbliżają się święta to i biała będzie na czasie.

Paweł mam kilka pytań do tej kiełbasy.

 

Interesują mnie te modyfikacje, które w tej białej zrobiłeś.

 

Standardowo do białej dodaję sól, pieprz czarny, majeranek i czosnek. ( ilości różne ale przeważnie większe niż w przepisach branżowych)

 

Interesuje mnie jak na smak wpływa dodatek ziela angielskiego i to w takiej ilości? No i czy po dodaniu wywaru z kości nie powstaje galaretka i czy smak tez się zmienia?

 

Pewnie na święta zrobię tradycyjną moją białą. Chciałem też coś pokombinować i może w jelitach baranich ukręcę taką odmianę białej, bardziej doprawioną by była odmiana.

 

Pozdrawiam jojo

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9053-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-411519
Udostępnij na innych stronach

Mnie natomiast ten fragment zaintrygował?

"Zrobione kiełbasy kłaść w zimną wodę a po kwadransie wyjmować i rozwieszać na drążkach w suchem i chłodnem miejscu. Dobrze jest poprzednio obsuszyć je w piecu"

Jakisz to cel, jest moczyć ową by suszyć zaś? :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9053-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-411652
Udostępnij na innych stronach

Interesuje mnie jak na smak wpływa dodatek ziela angielskiego i to w takiej ilości? No i czy po dodaniu wywaru z kości nie powstaje galaretka i czy smak tez się zmienia?

Tu nie ma czosnku a ziele, jak zwykle zdania podzielone, jednym za ziołowe a dla innych coś nowego i super. Dla mnie pozytywna odmiana, aczkolwiek  jeśli już to i tak robię dwa rodzaje białej. Nazwę ten smak ciekawym. Nie mialem nigdy galaretki, rosół zimny.

Jakisz to cel, jest moczyć ową by suszyć zaś? :)

Trzeba by zapytac ówczesnych a teraz może technologa? Trzeba pamiętać, że nie było wtedy lodówek, być może w ten sposób była kiełbasa chłodzona. A może jeszcze inny powód?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9053-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-411678
Udostępnij na innych stronach

Przepis podany przez Paweljack jest poprawny. Tak się składa ,że Pałuki wchodziły w skład Wielkiego Księstwa Poznańskiego czyli obecnej Wielkopolski (no dzisiaj strasznie okrojonej) Biała kiełbasa była zawsze robiona z dużą ilością pieprzu, majeranki, czosnku i soli. I ja też robię podobnie. A jaki miało to cel po prostu biała po sparzeniu był długo w wodzie i smak przechodził do wody, a potem na tej wodzie gotowano żur lub barszcz . A co do wkładania do zimnej wody, to nie wiem. Ja dzisiaj też dodaje do białej golonkę, boczek i łopatkę. Cytat z książki ,,Białą po sparzeniu nie wyjmowano, lecz zostawiano, aby smaki przeszły do rosołu, by po zjedzeniu ugotować żur" 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9053-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wielkopolska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-411774
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.