Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zerknąłem na fotkę i zastanawiałem się czy to nie powinno być z kąciku zrób to sam - "poduszka wyszywana" :devil:

Opis wyprowadził mnie z błędu :facepalm:

Eli :clap: :clap:

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/2/#findComment-322688
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 790
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Chcialam pokazac wam moj torcik swiateczny
 

 

eli taki torcik to cieszy oko a  jeszcze bardziej podniebienie  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/2/#findComment-322864
Udostępnij na innych stronach

 Z ciasta francuskiego robie zapiekanke z cukinia i serem

 

0,60dag cukini

1 duzy zabek czosnku

 2 lyzki posiekanej natki

1 jajo +1 zoltko

duza garsc sera zoltego z dziurami  ( u mnie nazywa sie eldamer lub gruwiera)

1 garsc parmezanu

sos beszamelowy

 1 bulion (wolowy)

posiekac drobniutko czosnek i przesmazyc go z natka na oleju , dodac cukinie pokrojona na plasterki(pokroic na nozykach do ogorkow),dodac bulion i usazyc prawie do miekosci ,jezeli cukinia wypusci duzo plynu to ja odlewam , przygotowuje sos beszamelowy i dodaje do cukini , nastepnie starty parmezan , zolty ser  jajko i zoltko doprawiam sola, ciasto francuskie wkladam do zaroodpornej foremki (dosc duzej , ja kupuje ciasto juz gotowe)wysmarowanej maslem wlewam na ciasto cukinie i wkladam do goracego piecyka i pieke do uzyskania ladnego koloru ciasta i wierzchu (u mnie to dobra godz) , zapiekanka jest dobra na cieplo i na zimno( latem wystarczy tylko do niej dobra salata zielona z pomidorem) , zycze smacznego , Ela. :tongue:

Edytowane przez Małgoś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/2/#findComment-323843
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wczoraj zrobilam ciasto yogurtowe z budyniem i brzoskwinia , przepis znalazlam na onecie, a ze mialam duzo bialego yogurtu to postanowilam je upiec , ciasto ladnie sie prezentuje , ale jak na moj smak to jest za malo slodkie (moze moj yogurt byl za kwasny)

i brakuje mu bardzej wyraznego smaku (dobry likier pomaranczowy polepszyl by smak). Ciasto wychodzi na duza brytfanke ale trzeba je troszke ulepszyc, bo ja jubie ciasta slodkie.

 

 

tak wyglada surowe

 

post-60407-0-51387500-1390124394_thumb.jpg

 

 

i tak juz upieczone

 

post-60407-0-18413500-1390124447_thumb.jpg

 Troche pokrecilo mi sie przy wstawianiu

 

Poprawiłam - chudziak :D

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/2/#findComment-327893
Udostępnij na innych stronach

Ato jest moj dzisiejszy obiadek  zapiekanka, ziemniaki z  kielbasa , cebula , groszkiem i serem(fontal), do tego buraczki i surowka z kiszonej kapusty :D:tongue:


Zapomnialam dodac zdjecia

post-60407-0-72875100-1390128962_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/2/#findComment-327921
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj zrobilam ciasto yogurtowe z budyniem i brzoskwinia , przepis znalazlam na onecie,
 

Eli.. ciasto prezentuje się wyśmienicie... czy można prosić o przepis?? :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/2/#findComment-327923
Udostępnij na innych stronach

Juz podaje

 

4 jajka

300g cukru

500g maki

cukier waniliowy

300ml yogurtu naturalnego

1 szkl ojeju

2 lyzeczki proszku do pieczenia

1 budyn smietankowy

duza puszke brzoskwin z puszki

wszystkie skladniki musza byc w temp pokojowej

Ugotowac budyn i wystudzic

Jajka z cukrami utrzec na pulchna mase ( dodaj jakis zapach albo likieru) dodac stopniowo yogurt i olej dodac przesiana make z proszkiem i wymieszac lyzkai wlac do duzej brytfanki( ja wykladam papierem), do rekawa cukierniczego wlozyc wystudzony budyn i zrobic kratke na ciescie a w kazda kratke wlozyc brzoskwinie( kazda polowke pokroic na 3) ,piecyk150stopni przez 45 min ( ja mialam 200  stopni i wiecej jak godzine ,) ty znasz twoj piecyk to wiesz jaka miec temp .Halusia tak jak juz napisalam dla mnie to ciasto jest malo slodkie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/2/#findComment-327932
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Eli... 

Rozumiem że budyń gotujesz w/g przepisu tj na 1/2 l mleka daje się 2 łyżki cukru.. myślę że można dodać więcej cukru z jakimś dodatkiem smakowym . Wtedy ciasto będzie miało bardziej wyrazisty smak..  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/2/#findComment-328021
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj u mnie pada deszcz ,na dworze nie mozna nic robic , to sie wzielam za pieczenie , postanowilam zrobic chalke  z przepisu ANNAM , tylko zniewielkimi zmianami, nie umialam ja ladnie zaplesc , ale tez wyglada ladnie, a najwazniejsze ze jest smaczna, a teraz biore sie za gotowanie flakow.

 

 

 

post-60407-0-14428100-1390227473_thumb.jpg

post-60407-0-20469200-1390227525_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/2/#findComment-328239
Udostępnij na innych stronach

Piękna chałka:))Powiedz mi proszę jak kolorki zrobiłaś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/2/#findComment-328301
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie umialam ja ladnie zaplesc

  Przy chalce jest takie cos, ze jakkolwiek zapleciesz, to i tak zapleciesz, chalka urosnie to sie poplacze i poprawi. Zobacz jak slicznie kolory sie pomieszaly. Chyba  tez zrobie z pomidorami i szpinakiem,bardzo mi sie kolory podobaja :D  :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/2/#findComment-328346
Udostępnij na innych stronach

Wygląda bardzo efektownie a i na pewno smakuje:)))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/2/#findComment-328356
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj u mnie pada deszcz ,na dworze nie mozna nic robic , to sie wzielam za pieczenie , postanowilam zrobic chalke z przepisu ANNAM , tylko zniewielkimi zmianami, nie umialam ja ladnie zaplesc , ale tez wyglada ladnie, a najwazniejsze ze jest smaczna.

 

Eli jestem pod wrażeniem Twojej pomysłowości ... :clap:

Mam wrażenie, że deszczowa aura pozytywnie wpływa na Twoje inspiracje kulinarne. :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/2/#findComment-328361
Udostępnij na innych stronach

Nie moge cytowac(nie wiem dlaczego) to odpowiem wszystkim razem , ANNAM , Basia 285 , morfeusz,ania27 dzieki ze komplimenty

nestor , wpisz w internecie rekaw cukierniczy i ci pokaze , ja robilam taka strzykawka , ale jest za mala i jak budyn jest zimny to dosc ciezko go wypychac i ciagle musisz dokladac , a rekaw jest duzy to budyn wkladasz na jeden raz i szybciej zrobisz,  pozdrawiam wszystkich ,Ela.

post-60407-0-25427200-1390285685_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/2/#findComment-328374
Udostępnij na innych stronach

Ela jak tam Twoja trippa.   :question:   już gotowe. :tongue:  

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/2/#findComment-328378
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj upieklam po raz pierwszy moj chlebek razowy na zakwasie, zakwas zrobilam tydzien temu z maki Manitoba,rano zarobilam ciasto ,roslo bardzo powoli i dopiero niedawno je upieklam. Clebek zrobilam z tego przepisu - Chleb pszenny razowy na zakwasie,

 

350g maki pszennej razowej

150g maki pszennej

3 lyzki otreb

50g ziaren slonecznika

50g mieszanki (jagly , siemie, mak i slonecznik, taka tutaj znalazlam)

200g zakwasu

okolo500g letniej wody

1 lyzka soli

wszystkie skladniki wyrobilam w moim KENWOOD i zostawilam do wyrosniecia, jak podwoilo swoja obietosc to znowu wyrobilam przez 5 min  i znowu tak zrobilam jeszcze raz , po czym ciasto przelozylam do brytfanek i zostawilam do wyrosniecia  , jak podroslo do brzegu brytfanki wlozylam do goracego piecyka i pieklam okolo godz. Tak wyglada moj chlebek, juz nie moglam sie doczekac i ukroilam goracy,  jak na razie to tylko moge powiedziec  ze ma pyszna chrupiaca skorke , a na prawdziwy smak  musze poczekac do jutra, ale mysle ze bedzie lepszy od tego kupnego.

 

 

post-60407-0-22848900-1391191731_thumb.jpg

post-60407-0-49014900-1391191783_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/2/#findComment-330831
Udostępnij na innych stronach

Eli, ładny ten chlebek. :clap:  :clap:  :clap: 

 

  Jeśli mogę Tobie doradzić, nie kroj nigdy gorącego chleba bo później skórka może się odwarstwiać i chlebek niepotrzebnie traci wilgotność. Ja kiedyś piekłam i co się pokusiłam to później tak mi się robiło przy krojeniu. Ale to takie tylko moje spostrzeżenie.

 

Smacznego chlebka.

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/2/#findComment-330834
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.