Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 790
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Electra- buleczki po uformowaniu wyrastaly dobre pol godz.

 

Anulka - posluchalam twojej rady i dzisiaj zrobilam pol na pol , to znaczy  pol mleka i dregie pol kefiru.

 

Roma - dzisiaj zrobilam nastepne buleczki , jeszcze rosna, poczekaj jak sie upieka , jak wyjda dobre to napisze przepis, bo te wczorajsze  byly ladne , smaczne  , ale za bardzo tepe, mam nadzieje ze te wyjda lepsze ,jak sie upieka to wstawie zdjecie  , pozdrawiam wszystkie, Ela.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/6/#findComment-333323
Udostępnij na innych stronach

Buleczki upieczone, sa duzo lepsze od wczorajszych, ale bardzo chrupiace, Anulka masz jeszcze jakas porade zeby wyszly bardziej puszyste? Moze zrobilam je z nie wlasciwej maki, bo tutaj nie mam tyle rodzai mak co wy macie.

 

Roma podaje przepis

 

50dag maki pszennej typ 450

2 dag swiezych drozdzy

2 jajka ( jedno do ciasta , a drugie do smarowania

1/4 l letniego mleka ( Anilka doradzila mi zeby zmieszac mleko z kefirem , pol na pol i tak zrobilam)

1 lyzka ojeju

1 lyzeczka soli

mak , sezam lub siemie lniane do posypania

Make wymieszc z sola  , pokruszonymi drozdzami , jajkiem i mlekiem ( zmieszanym z kefirem) , dobrze wyrobic ( ja w robocie)

zostawic do wyrosniecia , jak podwoi swoja obietosc, jeszcze raz ponownie wyrobic i podzielic na 16 rownych kawalkow, kazdy kawalek jeszcze dobrze wyrobic i uformowac buleczki  ,zostawic do wyrosniecia na brytfance 20 min ( ja zostawilam 1.30min , bo poszlam pielic w ogrodku i mi sie zapomnialo ) jak buleczki podwoja obietosc posmarowac roztrzepanym jajkiem , ponacinac i posypac zarkami, na dno piekarnika wstawic naczynie z goraca  woda ,piec 20min w temp 200 stopni( ja zostawilam dluzej w piecyku , ale to kazdy musi sobie regulowac ze swoim piecykiem) Przepis nie jest moj , wzielam go z  polskiej ksiazki o wypiekach, na nastepny raz spruboje zrobic z innej maki.Tak wygladaja dziesiejsze buleczki.

post-60407-0-40736500-1392314712_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/6/#findComment-333351
Udostępnij na innych stronach

Elu kochana bułeczki super :) :) :) ,moje zawszy były smarowane ciepłą wodą nie jajkiem,ale to chyba tylko dlatego że widziałam jak robią to w piekarni i nie wstawiałm do piekarnika naczynia z ciepłą wodą :laugh: .Powinnaś jeszcze zwiększyć ilość drożdży bo z tego co pamiętam na 1kg mąki przypada 10dag drożdży więc na 1/2kg 5dag :)

 

Pozdrawiam serdecznie.

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/6/#findComment-333353
Udostępnij na innych stronach

Anulka jakby w piekarni smarowali bulki jajkiem to by z torbami poszli :)

Eli nie robilas zaczynu z drozdzy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/6/#findComment-333357
Udostępnij na innych stronach

Anulka -dodalam tyle ile bylo w przepisie,ciasto bardzo ladnie wyroslo, ja mysle ze moja maka byla za ciezka do tych buleczek, ja jajkiem to smaruje  zawsze maslane buleczki .

 

Electra- nie robilam zaczynu z drozdzy, zrobilam tak jak jest napisane w przepisie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/6/#findComment-333374
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj po raz 3 zrobilam buleczki, z tego samego przepisu co poprzednie, tylko zmienilam make , dalam pol porcji maki pszennej i drugie pol maki chlebowej  i nareszcie jestem w pelni zadowolona z tych buleczek sa leciutkie i mieciutkie, po prostu pyszne :D :D :thumbsup:

post-60407-0-70216000-1392379632_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/6/#findComment-333476
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj po raz 3 zrobilam buleczki, z tego samego przepisu co poprzednie, tylko zmienilam make , dalam pol porcji maki pszennej i drugie pol maki chlebowej  i nareszcie jestem w pelni zadowolona z tych buleczek sa leciutkie i mieciutkie, po prostu pyszne :D :D :thumbsup:

:clap: :clap: :clap:

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/6/#findComment-333479
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje :D,  ja jestem bardzo uparta i robie az mi wyjda dobrze, a tutaj byl blad w niewlasciwej mace, na jutro juz zarobiony zaczyn na 2 chlebki , razowy i bialy, zobaczymy co z tego wyjdzie  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/6/#findComment-333549
Udostępnij na innych stronach

Nie wytrzymałam do jutra i bułeczki nie tylko,że dzisiaj upieczone, ale i  zjedzone :D

Troszkę zmodyfikowałam przepis,gdyż mój M zamiast kefiru kupił jogurt.Mąkę dałam pszenną 650-kę a drożdży 25 gr.Bułki wyszły wyśmienite.

http://vpx.pl/i/2014/02/14/4-DSCF0019-001.jpg

Elu-jeszcze raz dziękuję za przepis :hug:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/6/#findComment-333579
Udostępnij na innych stronach

Moje chlebki juz upieczone,wczoraj zarobilam zaczyn , rano jak wstalam to juz pieknie wyrosl , dodalam reszte maki i wlozylam do brytfanki ,jeden jest ciemny a drugi bialy,po 2 godz juz wlozylam do piecyka bo juz brytfanki byly pelne i w czasie pieczenia wylecialo troche ciasta. Jeszcze nie wiem jaki ma smak, bo z przekrojem poczekam chyba do jutra , choc jestem baaaarrrdzo ciekawa jak wyglada w przekroju i smaku bo tak jak mi doradzal sverige , dodalam lyzke purre ziemniaczane.

 

Roma -bardzo sie ciesze ze buleczki ci wyszly, to teraz bedziesz miala czesto swiezutki chleb na stole, a wedlug mnie to nie ma ladniejszego zapachu od swiezo upieczonego chleba, pozdrawiam , Ela. :thumbsup::clap: :clap:


a to sa moje chleby

post-60407-0-70990700-1392461839_thumb.jpg

post-60407-0-45677600-1392461882_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/6/#findComment-333670
Udostępnij na innych stronach

Elu-chleby piekłam dosyć często ale od przyszłego tygodnia idę na dietę i zakwas będzie zamrożony aż do lata.Siła wyższa :mad: Bułeczki tak na zakończenie dobrobytu były a teraz nastanie szara rzeczywistość.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/6/#findComment-333730
Udostępnij na innych stronach

Jednak.... nie wytrzymalam z ciekawosci do jutra , przekroilam  i sprubowalam moje chlebki, sa pyszne , ten bialy przypomnial mi smak z dziecinstwa, chlebek ktory piekla moja chrzestna, nie bylo lepszego chleba od tego co ona  robila i ktory dzieki Wam  i ja nauczylam sie piec :thumbsup:

Tak wygladaja moje chlebki w przekroju

post-60407-0-77041300-1392477870_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/6/#findComment-333735
Udostępnij na innych stronach

Brawo Elu, chlebki super wypiek, ciekawe czy nie będą się kruszyć, ale po dodaniu ziemniaków nie powinny. Puree należy dodawać w ilości 1 pełna łyżka stołowa puree, na jedną foremkę. Jeżeli chlebek Ci tak pięknie wyrasta, to drugim razem zmniejsz po prostu ilość przygotowywanego zaczynu, albo dodaj jeszcze jedną foremkę, i upiecz 3 sztuki. Ważne że smakują, i jak piszesz są pyszne :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/6/#findComment-333781
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.