eli55 Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 30 Listopada 2014 ANNAM ...maka manitoba 0 (nie orkiszowa) dzieki halusia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-387114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 30 Listopada 2014 Eli ja w cytacie zaznaczylam o ktora make mi chodzi, spojrz tam, tym tlustym drukiem. To byla w skladzie pozycja pomizej manitoba Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-387115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 30 Listopada 2014 ANNAM..... u mnie to jest taka maka pszenna 0 ,nie ma takich numerow jak w innych krajach, sa tylko takie 2 rodzaje ,maka pszenna0maka pszenna00, Aniu mam nadzieje ze wyjasnilam , Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-387120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 30 Listopada 2014 Teraz wiem, ja znam te numery u mnie wloskie maki takimi wlasnie numerami sa okreslane. Ja nie znam tych polskich numerow. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-387123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 30 Listopada 2014 Polskie typy to mniej więcej niemieckie. A na niemieckiej czy angielskiej wikipedii masz porównanie do włoskichhttp://de.wikipedia.org/wiki/Mehlhttp://en.wikipedia.org/wiki/Flourhttp://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ka Oczywiście sam oznaczenie typu (czyli zawartości popiołu) w pełni nie określa właściwości mąki. Rodzaj pszenicy, stopień rozdrobnienia i inne. Kiedyś polskie normy określały trzy rodzaje mąki typu 500 poznańska, wrocławska, krupczatka. Teraz producenci podają sprzeczne informacje do czego lepsza poznańska, a do czego wrocławska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-387148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Dzisiaj upieklam ciasto z przepisu podanego przez marderm: Fale Dunaju ,ciasto jest pyszne ,choc je zrobilam na masle i zmniejszylam ilosc kremu( u nie nie przepadaja specjalnie za kremami),owoce ktore dalam to zamrozone czeresnie uprozone przez chwile w cukrze i rumie,dalam ich troche za malo,ale ciasto jest przepyszne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-388438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Dzisiaj z pomoca mojego 2.5 rocznego wnusia udalo mi sie upiec troche ciastek,, pierniki z przepisu halusi i troche ciastek z przepisu sasiadki,pierniki sa pyszne , choc nie tak pieknie ozdobione jak halusi , ale moj wnusio uparl sie na taka ozdobe, ( nic innego nie mialam), i nie mam czasu na wiecej , mam znowu moich wnusiow przez caly dzien. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-389928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Dzisiaj z pomoca mojego 2.5 rocznego wnusia udalo mi sie upiec troche ciastek,, pierniki z przepisu halusi i troche ciastek z przepisu sasiadki, Eli........Pierniki i ciasteczka są przecudnej urody.... a pomoc wnuka bezcenna Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-389930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Super;) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-389931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Dzieki morfi i halusia , moje pierniki to tylko "kiepska" podroba Twoich Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-389932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 13 Grudnia 2014 oj tam o jtam piekne sa ...Ja to zawsze mowie ," u nas tak sie robi i tak podaje" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-389935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Eli , wspaniale wypieki. A strona artystyczna cudowna, w koncu wnusio dekorowal Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-390049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 13 Grudnia 2014 electra ANNAM zebyscie widzialy jak on pracowal i sie cieszyl , ze az sie wzruszylam tak mu to ladnie szlo z pedzlowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-390053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Cudo Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-390055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 17 Grudnia 2014 To jest ciasto czekoladowe z samych bialek 3 bialka (jezeli male to 4)160g cukru100g oleju150g wody170g maki30g kakao (gorzkie)16g proszku do pieczeniabialko ubijamy , make zmieszac z proszkiem i kakao, wode olej i cukier wymieszac razem , dodawac powoli make i na koncu bialka, piecyk nagrzany na 180 stopni , piec przez 30 min ( tutaj kazdy zna swoj piecyk ) pieczenie do suchego patyczka,ciasto jest naprawde pyszne , dlugo zachowuje swiezosc i mysle ze moze byc do tortow zamiast biszkoptu , zycze smacznego zapomnialam , ja robie zawsze z podwojnej porcji , to wychodzi duza brytfanka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-390944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Eli dziekuje slicznie ,chyba wpadnie w moje kubki smakowe,jakas polewa i wisnie z nalewki ...mniam! chyba zrobie na sobote ..przylatuje tesciowa ,a dobra tesciowa to pijana tesciowa Edytowane 17 Grudnia 2014 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-390951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 17 Grudnia 2014 electra mysle ze przelozone kremem bedzie pyszne, ja mialam bardzo dobra tesciowa , traktowala mnie lepiej niz rodzona matka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-390976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Moja tesciowa jest OK ( nie wtraca sie) heheh pozatym nie bardzo ma jak,widujemy sie w sumie miesiac, raz do roku Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-391007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 17 Grudnia 2014 To ciasto nazywało się kiedyś "murzynek".Ponieważ robiło się na margarynie(oleju) i na proszku więc miało się po nim zgagę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-391139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Do murzynka dodaje sie cale jajka , my jemy juz 2 to ciasto i nikogo zgaga nie piecze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-391168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 18 Grudnia 2014 W przepisie eli 55 jest 16 g proszku do pieczenia,torebka zawiera 15 g.taka ilośc nie może być obojętna dla naszego przewodu pokarmowego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-391193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Jak Ci nie pasuje nie musisz robic Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-391203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) Mi sie wydaje ze jak bedzie piana ubita, mozna dac mniej proszku , to poprostu kwestia sprawdzenia, ja zazwyczaj daje mniej proszku bo inaczej moj zoladek odmawia posluszenstwa Edytowane 18 Grudnia 2014 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-391209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Z samych białek oprócz bezy robiłem jeszcze takie dwa ciasta: http://durszlak.pl/przepis/makowiec-z-samych-bialek?c=tag&t=ciasto-z-samych-bialek http://durszlak.pl/przepis/ciasto-jak-czekolada-z-bakaliami-na-samych-bialkach?c=tag&t=ciasto-z-samych-bialek Oba są bardzo dobre, do drugiego daję takie bakalie jakie akurat mam pod ręką Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-391213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 18 Grudnia 2014 torebka zawiera 15 g.taka ilośc nie może być obojętna dla naszego przewodu pokarmowego. Nestorze, zwróć uwagę co jest składnikiem proszku do pieczenia - poza spulchniaczem i regulatorem kwasowości występuje również mąka jako nośnik i dlatego nie możemy tu mówić o 15g czynnej substancji Problem z "dawkowaniem" sody jest taki że w ciastach cięższych wynik rozkładu "sody" pozostaje uwięziony w strukturze ciasta i dopiero podczas jedzenia zostaje uwolniony, dając nieprzyjemny posmak - dlatego ważne jest "nieprzedawkowanie"...... PSObiło mi się o uszy że wodorowęglan sodu (soda) jednak zyskuje ostatnio uznanie w leczeniu chorób Mi sie wydaje ze jak bedzie piana ubita, mozna dac mniej proszku to jeszcze zależy od "jakości" ubitej masy - dobra zwięzła piana tak ale tylko zabielone biało nic nie da...jednakże nie zawsze piana z białek całkowicie zastąpi spulchniacze chem. Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-391218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.