Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 790
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Eli ja w cytacie zaznaczylam o ktora make mi chodzi, spojrz tam, tym tlustym drukiem. To byla w skladzie pozycja pomizej manitoba

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-387115
Udostępnij na innych stronach

ANNAM..... u mnie to jest taka maka pszenna 0  ,nie ma takich numerow jak w innych krajach, sa tylko takie 2 rodzaje ,

maka pszenna0

maka pszenna00,

 Aniu mam nadzieje ze wyjasnilam , :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-387120
Udostępnij na innych stronach

Teraz wiem, ja znam te numery  :D  u mnie wloskie maki takimi wlasnie numerami sa okreslane. Ja nie znam tych polskich numerow. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-387123
Udostępnij na innych stronach

Polskie typy to mniej więcej niemieckie. A na niemieckiej czy angielskiej wikipedii masz porównanie do włoskich

http://de.wikipedia.org/wiki/Mehl

http://en.wikipedia.org/wiki/Flour

http://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ka

 

Oczywiście sam oznaczenie typu (czyli zawartości popiołu) w pełni nie określa właściwości mąki. Rodzaj pszenicy, stopień rozdrobnienia i inne. Kiedyś polskie normy określały trzy rodzaje mąki typu 500 :) poznańska, wrocławska, krupczatka. Teraz producenci podają sprzeczne informacje do czego lepsza poznańska, a do czego wrocławska :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-387148
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj upieklam ciasto  z przepisu podanego przez marderm: Fale Dunaju ,

ciasto jest pyszne ,choc je zrobilam na masle i zmniejszylam ilosc kremu( u nie nie przepadaja specjalnie za kremami),

owoce ktore dalam to zamrozone czeresnie uprozone przez chwile w cukrze i rumie,dalam ich troche za malo,

ale ciasto jest przepyszne.post-60407-0-96697400-1417895859_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-388438
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj z pomoca mojego 2.5 rocznego wnusia udalo mi sie upiec  troche ciastek,, pierniki z przepisu halusi i troche ciastek z przepisu sasiadki,

pierniki sa pyszne , choc nie tak pieknie ozdobione jak halusi , ale moj wnusio uparl sie na taka ozdobe, :D  ( nic innego nie mialam), :cool:

i nie mam czasu na wiecej , mam znowu moich wnusiow przez caly dzien. :yes::heart:post-60407-0-62641000-1418474888_thumb.jpgpost-60407-0-01880700-1418474925_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-389928
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj z pomoca mojego 2.5 rocznego wnusia udalo mi sie upiec  troche ciastek,, pierniki z przepisu halusi i troche ciastek z przepisu sasiadki,
 

  Eli........Pierniki i ciasteczka są przecudnej urody.... a pomoc wnuka bezcenna  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-389930
Udostępnij na innych stronach

oj tam o jtam piekne sa :thumbsup: ...Ja to zawsze mowie ," u nas tak sie robi  i tak podaje" :tongue:  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-389935
Udostępnij na innych stronach

Eli , wspaniale wypieki. :clap:  A strona artystyczna cudowna, w koncu wnusio dekorowal  :clap:  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-390049
Udostępnij na innych stronach

To jest ciasto czekoladowe z samych bialekpost-60407-0-23427800-1418806333_thumb.jpg

 

3 bialka (jezeli male to 4)

160g cukru

100g oleju

150g wody

170g maki

30g kakao (gorzkie)

16g proszku do pieczenia

bialko ubijamy , make zmieszac z proszkiem i kakao, wode olej i cukier wymieszac razem , dodawac powoli make i na koncu bialka, piecyk nagrzany na 180 stopni , piec przez 30 min ( tutaj kazdy zna swoj piecyk ) pieczenie do suchego patyczka,

ciasto jest naprawde pyszne , dlugo zachowuje swiezosc i mysle ze moze byc do tortow zamiast biszkoptu , zycze smacznego :D


zapomnialam , ja robie zawsze z podwojnej porcji , to wychodzi duza brytfanka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-390944
Udostępnij na innych stronach

Eli dziekuje slicznie ,chyba wpadnie w moje kubki smakowe,jakas polewa i wisnie z nalewki ...mniam! :)

chyba zrobie na sobote ..przylatuje tesciowa ,a dobra tesciowa to pijana tesciowa :tongue:

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-390951
Udostępnij na innych stronach

Moja tesciowa jest OK ( nie wtraca sie) heheh pozatym nie bardzo ma jak,widujemy sie w sumie miesiac, raz do roku :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-391007
Udostępnij na innych stronach

Mi sie wydaje ze jak bedzie piana ubita, mozna dac mniej proszku , to poprostu kwestia sprawdzenia, ja zazwyczaj daje mniej proszku bo inaczej moj zoladek odmawia posluszenstwa :)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-391209
Udostępnij na innych stronach

Z samych białek oprócz bezy robiłem jeszcze takie dwa ciasta:

 

http://durszlak.pl/przepis/makowiec-z-samych-bialek?c=tag&t=ciasto-z-samych-bialek

 

http://durszlak.pl/przepis/ciasto-jak-czekolada-z-bakaliami-na-samych-bialkach?c=tag&t=ciasto-z-samych-bialek

 

Oba są bardzo dobre, do drugiego daję takie bakalie jakie akurat mam pod ręką ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-391213
Udostępnij na innych stronach

 

 

torebka zawiera 15 g.taka ilośc nie może być obojętna dla naszego przewodu pokarmowego.
Nestorze, zwróć uwagę co jest składnikiem proszku do pieczenia - poza spulchniaczem i regulatorem kwasowości występuje również mąka jako nośnik i dlatego nie możemy tu mówić o 15g czynnej substancji

 

Problem z "dawkowaniem" sody jest taki że w ciastach cięższych wynik rozkładu "sody" pozostaje uwięziony w strukturze ciasta i dopiero podczas jedzenia zostaje uwolniony, dając nieprzyjemny posmak - dlatego ważne jest "nieprzedawkowanie"......

 

PS

Obiło mi się o uszy że wodorowęglan sodu (soda) jednak zyskuje ostatnio uznanie w leczeniu chorób ;):rolleyes:

 

 

 

Mi sie wydaje ze jak bedzie piana ubita, mozna dac mniej proszku
to jeszcze zależy od "jakości" ubitej masy - dobra zwięzła piana tak ale tylko zabielone biało nic nie da...

jednakże nie zawsze piana z białek całkowicie zastąpi spulchniacze chem.

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/14/#findComment-391218
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.