Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 784
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Sverige Ty masz doswiadczenie w makach ,jaka bys mi polecil  z tutejszych naszych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-574935
Udostępnij na innych stronach

Electro, próbowałem różne "Manitoby", ale oprócz tego że są sporo droższe to nie są wcale lepsze od tej mąki Garant Vetemjöl Special  

http://www.garantskafferiet.se/vara-produkter/skafferi/bakning/vetemjol-special

Jest naprawdę doskonała i niedroga :D . Kupuję ją w Willysie

Edytowane przez Bee Gees
popr.link
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-574939
Udostępnij na innych stronach

Ok dzieki , takiej to mam nawet zapas , bo tez pieke na takich :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-574969
Udostępnij na innych stronach

 Chleb sardynski

 

odswiezenie zakwasu

50 g zakwasu  sztywnego  ( ja uzywam pol sztywny i tez jest dobrze)

50 g semoli

25 g wody

zostawic do wyrosniecia 6 godz

 

biga

60 g odswiezanego zakwasu

200 g semoli

100g wody

zostawic do wyrosniecia na cala noc

 

ciasto wlasciwe

500 g semoli

300 g maki z pszenicy durum

400 g wody  (letniej ) + 50-60 g wody dodac razem z biga i sola

25 g soli

 

wyrobic przez 15 min semole z maka i 400 g letniej wody  , dodac biga i 50-60 g wody ( ja wode dodaje powoli ) i sol , wyrobic nastepnie przez 15 min ,

wlozyc do naczynia na 2 godz ,  po czym dac forme chleba ( sardynskie sa zawsze okragle , ja wole podluzne bo maja wiecej skorki), wlozyc do duzego koszyka ( mozna podzielic i zrobic 2 mniejsze) ,i ponownie zostawic do wyrosniecia , musi 3 krotnie podwoic obietosc ,

wlozyc do goracego piecyka ( moj 240 stopni ) na 20 min z para , nastepnie obnizam tem na 200 stopni  i pieke 40 min , ostatnie 15 min z lekko uchylonymi drzwikami ( klade plaska lopatke ) do rumianego koloru ( jak zpukam od spodu to ladnie zadudni), ten chlebem ma osrodek wiecej zbity , ale jest dlugo swiezy i naprawde dobry.

Ja teraz mam go w piecyku bo sie piecze , wstawie zdjecia jak ostygnie juz w przekroju :)

pieczenie kazdy juz musi dostosowac do swojego piecyka , ci co maja piec do chleba beda najbardziej zadowoleni :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-575013
Udostępnij na innych stronach

PIekne.. jak kupie odpowiednia make robie ten z Twojego przepisu , dzis robota w trakcie garnkowego na zakwasie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-575056
Udostępnij na innych stronach

Drugi dzisiejszy chlebek , pszenno-zytni polski chleb wiejski  

 

Bardzo udany wypiek.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-575098
Udostępnij na innych stronach

 Tak to jest wloska nazwa,  semola jest grubsza , jest tez bardziej mialka (rimacinata) i i te sie uzywa do wypiekow chleba , ja uzywam post-60407-0-54774600-1510510851_thumb.jpgtylko ta

  i  jest tez semolino  . takie jak polska manna co sie daje dzieciom , lub uzywa tutaj do smazenia ryb i kalamarow

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-575199
Udostępnij na innych stronach

Semola to taka mniej więcej Włoska "krupczatka" z pszenicy Durum. Właśnie Elu po przeczytaniu twych receptur, zamówiłem sobie na Allegro ten "specyjał" :D aby dokonać wypieków, bo te Twoje chlebki bardzo mi się podobają  :D .

http://allegro.pl/maka-semolina-z-pszenicy-durum-4-kg-promocja-i6153208445.html

 

http://www.zdrowazywnosc.com.pl/_var/gfx/6b6fd4ed4156e802bdc4e3c8459524aa.jpg

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-575204
Udostępnij na innych stronach

To jest ta ta mąka z tego linku Sound  "rimacinata"

http://allegro.pl/wloska-maka-semolina-rimacinata-5kg-i7040872675.html

Jedna i druga mąka jest robiona z pszenicy Durum.

Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-575208
Udostępnij na innych stronach

Make ktora uzywam do wypieku tego chleba to jest takapost-60407-0-10342100-1510552349_thumb.jpg,

 

mozna upiec chleb tez z samej semoli rimacinata , ale dodajac make z grano duro chleb jest bardziej wilgotniejszy  w srodku , choc moze nie wszystkim to odpowiadac :) 

Jarek na pewno bedziesz zadowolony , czy to jest cena za 1 kg? jezeli tak to bardzo droga ;) , ja tutaj place najwiecej 1.10 euro  za 1 kg.

pozdrawiam serdecznie i zycze udanych wypiekow :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-575234
Udostępnij na innych stronach

Nie Elu ta semola "rimacinata" to opakowanie 5 kg. a cena tego opakowania to 33 złote, plus 9 zł. czyli razem wynosi 42 złote opakowanie 5 kilogramowe, więc cena za 1 kilogram wynosi 8.40 zł. razem z dostawą, więc da się przeżyć :D . Natomiast ta "Semola kaszka", to cena a 4 kilogramy 16.90 plus dostawa 12. złotych :D . Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-575247
Udostępnij na innych stronach

Za woreczek 5 kg to dobra cena , ( bo az sie przestraszylam ze za 1 kg :D )za  ta druga rowniez ,

teraz nic tylko czekac musisz na kuriera i zabierac sie do roboty :D:laugh: ,

 z niecierpliwoscia bede czekac na zdjecie pierwszego chleba :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-575248
Udostępnij na innych stronach

Elu, wypieki będę robił w nieco późniejszym terminie, ponieważ właśnie "zbieram się, niczym ta sójka za morze", do wyjazdu za Bałtyk, i dopiero tam na miejscu, w Lund, będę próbował wypiekać te piękne, włoskie, rumiane, z pyszną spękaną chrupiącą skórką chlebusie, efekty na pewno zaprezentuję :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-575249
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dzisiaj pieklam caly dzien rozne chlebki , 4 sardynskie , jeden z piure ziemniaczanym  i nastepne 2 siedza jeszcze w piecyku,

z przepisu chleb ukrainski , wychodzi  pyszny chlebekpost-60407-0-69104900-1512935241_thumb.jpg,

moj dom zaczyna pachniec piekarnia :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-579242
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.