Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 790
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzięki Elu za odpowiedź. Wojtku, stronkę to ja mam i ją znam, ale chodziło mi konkretnie właśnie o rodzaje i klasę oraz proporcje ew. mieszanek mąki jakie Ela używa w Italii. Jeżeli np. mąka 0 to w jakiej proporcji i z jakim gatunkiem innej mąki Ela miesza na ten swój śliczniutki, pokazany na foci, chlebuś :D ? Sam przepis nie jest tak bardzo konieczny, ponieważ znam te sposoby wypieku w różnych konfiguracjach :D . https://www.google.pl/search?q=%22Pain+de+campagne%22&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=0l8FWr2TJOOK6ATcnICIBg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-574889
Udostępnij na innych stronach

Elu a czy masz jakis przepis na taki typowy wloski chleb wiejski , chodzi mi o przepis taki nie "pod turyste" a prawdziwy swojski.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-574890
Udostępnij na innych stronach

Dzieki Pawel teraz sie troche wiecej wyrobilam w pieczeniu , to mam nadzieje ze uda Wam sie sprubowac jeszcze do porownania , pozdrowienia dla Magdy

Też mam taką nadzieję. Również Cię Pozdrawiamy.  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-574893
Udostępnij na innych stronach

electra mam kilka przepisow na sardynskie chleby , ale podam przepis wieczorem , bo teraz mam pilna robote :) , a musze je przetlumaczyc :) 

 

Jarek kiedys na poczatku moich wypiekow robilam rozne mieszanki  i rozne proby , ale mi sie naprzykrzylo , bo tylko kury mojej kolezanki byly zadowolone :facepalm:

teraz to robie wedlug przepisow tylko dodaje wode po woli , bo nieraz jest jej za duzo , w polskich przepisach tam gdzie pisze maka chlebowa to daje  ta 0

i chlebki wychodza wspaniale :D , w moim domu to jest zapach jak w piekarni :D

 

 

Pawel :thumbsup::D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-574899
Udostępnij na innych stronach

Elu nie ma problemu ja poczekam to nie ma byc na juz ,dziekuje z gory :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-574900
Udostępnij na innych stronach

Sverige Ty masz doswiadczenie w makach ,jaka bys mi polecil  z tutejszych naszych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-574935
Udostępnij na innych stronach

Electro, próbowałem różne "Manitoby", ale oprócz tego że są sporo droższe to nie są wcale lepsze od tej mąki Garant Vetemjöl Special  

http://www.garantskafferiet.se/vara-produkter/skafferi/bakning/vetemjol-special

Jest naprawdę doskonała i niedroga :D . Kupuję ją w Willysie

Edytowane przez Bee Gees
popr.link
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-574939
Udostępnij na innych stronach

Ok dzieki , takiej to mam nawet zapas , bo tez pieke na takich :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-574969
Udostępnij na innych stronach

 Chleb sardynski

 

odswiezenie zakwasu

50 g zakwasu  sztywnego  ( ja uzywam pol sztywny i tez jest dobrze)

50 g semoli

25 g wody

zostawic do wyrosniecia 6 godz

 

biga

60 g odswiezanego zakwasu

200 g semoli

100g wody

zostawic do wyrosniecia na cala noc

 

ciasto wlasciwe

500 g semoli

300 g maki z pszenicy durum

400 g wody  (letniej ) + 50-60 g wody dodac razem z biga i sola

25 g soli

 

wyrobic przez 15 min semole z maka i 400 g letniej wody  , dodac biga i 50-60 g wody ( ja wode dodaje powoli ) i sol , wyrobic nastepnie przez 15 min ,

wlozyc do naczynia na 2 godz ,  po czym dac forme chleba ( sardynskie sa zawsze okragle , ja wole podluzne bo maja wiecej skorki), wlozyc do duzego koszyka ( mozna podzielic i zrobic 2 mniejsze) ,i ponownie zostawic do wyrosniecia , musi 3 krotnie podwoic obietosc ,

wlozyc do goracego piecyka ( moj 240 stopni ) na 20 min z para , nastepnie obnizam tem na 200 stopni  i pieke 40 min , ostatnie 15 min z lekko uchylonymi drzwikami ( klade plaska lopatke ) do rumianego koloru ( jak zpukam od spodu to ladnie zadudni), ten chlebem ma osrodek wiecej zbity , ale jest dlugo swiezy i naprawde dobry.

Ja teraz mam go w piecyku bo sie piecze , wstawie zdjecia jak ostygnie juz w przekroju :)

pieczenie kazdy juz musi dostosowac do swojego piecyka , ci co maja piec do chleba beda najbardziej zadowoleni :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-575013
Udostępnij na innych stronach

PIekne.. jak kupie odpowiednia make robie ten z Twojego przepisu , dzis robota w trakcie garnkowego na zakwasie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-575056
Udostępnij na innych stronach

Drugi dzisiejszy chlebek , pszenno-zytni polski chleb wiejski  

 

Bardzo udany wypiek.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-575098
Udostępnij na innych stronach

 Tak to jest wloska nazwa,  semola jest grubsza , jest tez bardziej mialka (rimacinata) i i te sie uzywa do wypiekow chleba , ja uzywam post-60407-0-54774600-1510510851_thumb.jpgtylko ta

  i  jest tez semolino  . takie jak polska manna co sie daje dzieciom , lub uzywa tutaj do smazenia ryb i kalamarow

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-575199
Udostępnij na innych stronach

Semola to taka mniej więcej Włoska "krupczatka" z pszenicy Durum. Właśnie Elu po przeczytaniu twych receptur, zamówiłem sobie na Allegro ten "specyjał" :D aby dokonać wypieków, bo te Twoje chlebki bardzo mi się podobają  :D .

http://allegro.pl/maka-semolina-z-pszenicy-durum-4-kg-promocja-i6153208445.html

 

http://www.zdrowazywnosc.com.pl/_var/gfx/6b6fd4ed4156e802bdc4e3c8459524aa.jpg

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-575204
Udostępnij na innych stronach

To jest ta ta mąka z tego linku Sound  "rimacinata"

http://allegro.pl/wloska-maka-semolina-rimacinata-5kg-i7040872675.html

Jedna i druga mąka jest robiona z pszenicy Durum.

Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-575208
Udostępnij na innych stronach

Make ktora uzywam do wypieku tego chleba to jest takapost-60407-0-10342100-1510552349_thumb.jpg,

 

mozna upiec chleb tez z samej semoli rimacinata , ale dodajac make z grano duro chleb jest bardziej wilgotniejszy  w srodku , choc moze nie wszystkim to odpowiadac :) 

Jarek na pewno bedziesz zadowolony , czy to jest cena za 1 kg? jezeli tak to bardzo droga ;) , ja tutaj place najwiecej 1.10 euro  za 1 kg.

pozdrawiam serdecznie i zycze udanych wypiekow :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/28/#findComment-575234
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.